Motorola Edge 20 Lite
6.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Plastkonstruktionen kan repas lätt men Motorola inkluderar ett transparent skal i lådan.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Enkel mjukvara
+ Har hörlursport
+ 8 GB RAM
Nackdelar
- Dålig vidvinkelkamera
- Plastig konstruktion
- Har bara löfte om två år av uppdateringar
Kamera6.8
Skärm7.2
Batteri8.3
Kamera6.8
Skärm7.2
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Edge 20 Lite är en mellanklassmobil som erbjuder bra prisvärde för ett rimligt pris. För många konsumenter har den en tillräckligt bra skärm och kamera, samtidigt som processorn ger en kvick användarupplevelse och batteriet är generöst även för krävande användare. Skärmen hade definitivt kunnat vara bättre och det samma gäller kameran. Med en ovanligt enkel mjukvara och funktioner såsom en hörlursport tror vi ändå att Edge 20 Lite kan bli omtyckt av många konsumenter som är ute efter en praktisk och tillräckligt bra mobil för vardagen, varken mer eller mindre.

 

Hårdvarudesign

Motorola Edge 20 Lite Test Surfa.se

Motorola Edge 20 Lite har en enkel och praktisk design som inkluderar en hörlursport, en Google Assistent-knapp och en microSD-kortplats. Motorola inkluderar ett plastskal i lådan för att skydda telefonens lättrepade design. Plastkonstruktionen är helt okej men gnisslar lite i fogarna.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Edge 20 Lite har en modern och enkel design. Den påminner en hel del om Xiaomi Mi 11 Lite, som också råkar vara en av de starkaste konkurrenterna i klassen. Designen har mjuka kanter och ett snällt utseende. Baksidan har en matt finish och vårt exemplar har en enkel svart färg. Baksidan är gjord av plast men gör ett bra försök att se ut som glas. Plasten kan lätt repas men Motorola inkluderar ett transparent skal för att skydda den.

Kameramodulen har en kvadratisk design med två kameror som sticker ut runt två millimeter. Det inkluderade skalet har en extra hög kant för att skydda de ömtåliga kamerorna. Även när vi har skal är dock telefonen vinglig på ett bord.

Recension Edge 20 Lite

Plast och gnissel

Bakstycket är lätt rundat längs sidorna för att möta plastramen längs sidorna. Ramen känns stadig även om vi hör lite gnissel från den nedre delen av vårt exemplar. Det kan vara ett problem som är isolerat till vårt exemplar men påtagligt dålig byggkvalitet är trots allt mycket ovanligt nu för tiden, särskilt i denna prisklassen.

Längs telefonens högra sida finns en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare och på/av-knapp. Läsaren fungerar bäst om vi noggrant registrerar hela fingeravtrycket när vi konfigurerar telefonen. Den smala designen gör det särskilt viktigt. Ovanför läsaren finns två volymknappar som ger helt okej återkoppling men som är lite tröga att trycka in. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon. Vänster sida bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

Här finns även en dedikerad knapp för Google Assistent. Knappen är liten och placerad långt upp, vilket gör den enkel att undvika i vardagen. Vi har med andra ord inte haft problem med att vi trycker in den av misstag. Den är samtidigt en trevlig bonus som gör det enkelt att använda röstassistenten.

Test Edge 20 Lite

USB och hörlursport

Längs undersidan finns en USB C-port, en högtalare, mikrofon och en hörlursport. Hörlursporten skiljer Edge 20 Lite från konkurrenter såsom Xiaomi Mi 11 Lite, som saknar samma port.

Framsidan har en enkel och okontroversiell design. Skärmen har rundade hörn och ett hål för selfiekameran. Kameran har en silverfärgad ram som finns i många andra smartphones men som vi har svårt att förstå. Varför finns det en ram runt kameran som gör den mer synlig? Hålet i skärmen är störande i sig, vi behöver inte extra tydliga reflektioner runt den.

I vanlig ordning har Motorola gett sin smartphone ett grundläggande vattenskydd. Den är IP52-certifierad, vilket betyder att den kan klara lätt regn. Det är en trevlig bonus men ingen garanti att den klarar ens en mindre vattenskada.

Motorola Edge 20 Lite baksida

Det ska nämnas att Edge 20 Lite är en stor mobil. Med en bredd på 76 mm och en längd på knappt 166 mm, är den till exempel en halv centimeter längre än Xiaomi Mi 11 Lite. Den är inte anpassad för dig som vill ha en kompakt smartphone eller som har relativt små händer. Fingeravtrycksläsaren gör ergonomi värre för personer med små händer eftersom den sitter långt upp längs sidan av mobilen. Fördelen med telefonens storlek är den stora skärmen och det stora batteriet, som vi återkommer till snart.

Stäng

 

Skärm

Motorola Edge 20 Lite recension

Motorola Edge 20 Lite har en AMOLED-skärm som mäter 6,7 tum, med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger skärmen detaljrikedom som är tillräcklig för klassen. AMOLED-tekniken ger bra svärta och vi gillar skärmens 90 Hz-uppdateringsfrekvens. Skärmen är i övrigt ganska medioker. Färgåtergivningen är dålig med övermättade färger i det Mättade läget och en grön ton och underligt undermättade röda toner i det Naturliga läget. Med en maximal ljusstyrka på 448 nits är den inte heller särskilt enkel att se utomhus när solen står på. Även med tanke på telefonens pris är vi kort sagt lite besvikna på skärmen.

 

Högtalare

Edge 20 Lite Test

Edge 20 Lite har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar inte så värst bra. Mellanregistret är lite burkigt och får dessvärre ingen vidare hjälp från lägre frekvenser. Den passar med andra ord dåligt till musik. På högsta volym får högtalaren kämpa men den får aldrig obekvämt stora problem med distorsion. Det gör att den fungerar helt okej för röstsamtal men vi hade hoppats på mer från Motorola.

 

Batteri

Motorola Edge 20 Lite Test selfie

Edge 20 Lite har ett batteri som mäter 5 000 mAh. Det är stort för klassen och ger modellen en alldeles utmärkt batteritid. Normala användare kan lätt klara sig genom två hela dagar och upp till tre dagar vid lätt användning. Krävande användare kan avsluta dagar med 50 batteriprocents marginal och kan möjligen klara två dagar. Trots att den kan klara flera dagar av användning är det ändå alltid bäst att ha en laddningsrutin. Om du till exempel laddar varje dag och aldrig kommer under 50 batteriprocent, kommer ditt batteri sannolikt också ha ett längre totalt liv. Med en kompetent 30 watt USB C-laddare i lådan är det för övrigt enkelt att ladda telefonen snabbt. Det gör Edge 20 Lite till en pålitlig kompanjon.

 

KameraMotorola Edge 20 Lite Test kamera

Motorola Edge 20 Lite har en kamera som vi beskriver som okej, inte mycket mer. Den högupplösta 108 MP-kameran saknar bra bildhantering för att nå sin fulla potential. Den fungerar bra i ljusa miljöer men har problem med brus i mörka. Den är troligen tillräcklig för många normala användare men är inget för den fotointresserade. Extrakamerorna är dessvärre också dåliga.

Läs mer om kameran

Motorola Edge 20 Lite har en huvudkamera som är identisk med kameran i Edge 20. Det är alltså en lite mindre version av den 108 MP-sensor som använts i flera konkurrenter. Det finns konkurrenter med samma sensor som presterar riktigt bra men Motorolas bildhantering är dess värre inte lika bra.

I ljusa miljöer presterar kameran generellt bra med bra skärpa och detaljrikedom. I HDR-läget får den dock ofta problem med brus i mörka partier. Vi såg samma problematik i Edge 20 och kan konstatera att bytet till en MediaTek-krets inte har löst det problemet för Edge 20 Lite.

I mörka miljöer blir problemet med brus ännu större. Brusreduceringen är inte bra. Här upplever vi bättre resultat från Motorolas Qualcomm-baserade modeller. Poco F3, en stark konkurrent i klassen, erbjuder bättre mörkerfotografering med mycket mer effektiv brusreducering. Även om Edge 20 Lite har acceptabel prestanda i ljusa miljöer, är mörkerprestandan inte anpassad för den fotointresserade.

Vitt och nära

Vidvinkelkameran presterar som väntat. Den har bristande skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Än en gång är även brusreduceringen inte så bra och det dynamiska omfånget hade kunnat vara bättre.

Vidvinkelkameran kan också användas för makrofotografering. Tack vare autofokus kan den komma nära sitt motiv och ta bilder med helt okej kvalitet. Problemen från vidvinkelkameran kvarstår, med undantag för problem relaterade till skärpa längs kanterna, eftersom makrobilderna inte fotas med hela vidvinkelsensorn.

För video erbjuder Edge 20 Lite kvalitet i klass med konkurrenterna. Stabiliseringen kan se lite artificiell ut, eftersom huvudkameran saknar optisk stabilisering. Det går för övrigt att spela in med både makro- och vidvinkelläget men det går inte att byta mellan dem medan vi spelar in.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket lika vårt test av Edge 20, eftersom de två modellerna har starka likheter.

Edge 20 Lite använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Motorola har tidigare erbjudit tre år av stöd till nya smartphones mjukvara. Nu garanterar företaget bara två år stöd för Edge 20 Lite. Det är en riktigt tråkig nedgradering som förstör en av de bästa anledningarna till att välja en Motorola-produkt. Vi hoppas att Motorola kan se över sitt beslut och ge bättre stöd till Edge 20 Lite än de utlovar vid lansering.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Edge 20 Lite Test

Edge 20 Lite drivs av en MediaTek Dimensity 720-krets som fungerar riktigt bra i vardagen med kvick prestanda och väl optimerad mjukvara. Vardagsprestandan är faktiskt imponerande med tanke på telefonens ofta mediokra resultat i syntetiska tester. Med grafikprestanda som är lägre än Qualcomm Snapdragon 765G är vi inte särskilt imponerade. Mi 11 Lite 5G presterar 150 procent bättre. Edge 20 Lite är kort sagt inte ett bra val för dig som vill ha grafikprestanda. Med 8 GB RAM är vi samtidigt säkra på att Edge 20 Lite kommer kunna hantera framtidens tunga vardagsappar utan problem. 128 GB lagring kan dessutom expanderas med microSD-kort. Även om grafikprestandan är en besvikelse, är vi som sagt imponerade av telefonens rappa prestanda till vardags och flexibilitet inför framtiden.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 165,9 × 76 × 8,3 mm
Vikt 185 gram
Kamera 108 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP52
Processor MediaTek Dimensity 720 5G, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,4
Demonteringsbetyg, av 20 16,7

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + sju =