Xiaomi Mi 11 Lite 5G
7.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:Vi har testat 5G-versionen, som skiljer sig på flera sätt från den billigare 4G-varianten.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Kraftfull CPU
+ MicroSD-stöd
+ Låg vikt och tunn
Nackdelar
- Reklamappar
- Mediokra extrakameror
- Saknar hörlursport
- Lättrepade plastsidor
Kamera7.3
Skärm8.2
Batteri7.9
Kamera7.3
Skärm8.2
Batteri7.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 11 Lite 5G försöker rikta sig till en ung målgrupp. Det gör den med en lätt och färgglad design. Den låga vikten påverkar batteriets storlek men det gör inte så mycket. Med en effektiv processor levererar Mi 11 Lite bra batteritid som kan ta även krävande användare genom långa dagar. Utöver bra batteritid erbjuder Mi 11 Lite också en bra skärm, en bra kamera och en bra processor för sin klass. Den är bra på det mesta, även om den inte är bäst på mycket. Så länge du kan tänka dig en stor mobil, kommer du sannolikt bli nöjd med Mi 11 Lite. Få konkurrenter håller en så hög lägstanivå som Mi 11 Lite.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi 11 Lite 5G lyckas vara både stor och lätt, samtidigt. För dig som ogillar dagens tunga mobiler, är den ett ovanligt bra alternativ. Den är väl konstruerad men med en plastkonstruktion känns den knappast lyxig. För dig som gillar tråkigt monokroma mobiler, säljs den i alla fall med ovanligt färgglada färger.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi 11 Lite 5G är ett lite annorlunda smartphone för 2021. Den är nämligen stor som många konkurrenter men både tunnare och lättare än de flesta. Den tunna och lätta designen gör den praktisk men knappast lyxig. Många dyra mobiler är också tunga. Mi 11 Lite är inte tung och gör inte heller något anspråk på att vara dyr och lyxig. Vårt exemplar av Mi 11 Lite försöker snarare kännas ung och fräsch. Den känslan förmedlas kanske bäst av den ljust gula färgen på bakstycket. Den gröna versionen är minst lika ovanlig medan den svarta modellen är mer anonym. ”Anonym” är för övrigt ett ord vi tidigare använt flitigt för att beskriva Xiaomis smartphonedesign. Det traditionen förstör alltså Xiaomi år 2021.

Påminner om något

Baksidan av Mi 11 Lite är gjord av glas. Vårt exemplar har en matt finish som har en utstickande kameramodul i det övre vänstra hörnet. Kameran är blank och påminner om iPhone 12 Pro – en likhet som vi gissar är allt annat än ett sammanträffande. I modulen finns tre kameror och en LED-lampa. I övrigt bjuder baksidan på en Xiaomi-logga och ett par ganska fula myndighetslogotyper med text. Baksidan bjuder inte på stöd för trådlös laddning men kan skyddas med ett inkluderat transparent plastskal.

Längs sidorna av Mi 11 Lite finns en på/av-knapp och två volymknappar. På/av-knappen inkluderar en fingeravtrycksläsare som är både snabb och pålitlig. Den är minst lika bra som de skärminbyggda läsarna i marknadens dyraste smartphones. Knapparna ger bra fysisk återkoppling och är enkla att använda.

Längs ovansidan finns en IR-sändare och en sekundär mikrofon. Vänster sida är tom medan undersidan bjuder på en högtalare, mikrofon, USB C-port och en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Här finns alltså ingen hörlursport. Det skiljer den från konkurrenter såsom Motorola Moto G100, som har en hörlursport.

Stadig plast

Sidorna av Mi 11 Lite är gjorda av plast. Xiaomi har gjort ett bra jobb med materialet. Vi kan inte höra något gnissel eller knak, hur mycket vi än vrider och vänder på mobilen. Plasten bidrar till telefonens låga vikt men plast är också lätt att repa. Det inkluderade plastskalet ger bra skydd mot repskador.

På framsidan bjuder Mi 11 Lite på en 6,55 tum skärm med rundade hörn och normalstora skärmramar. I skärmens övre vänstra hörn sitter en kamera och ovanför skärmen finns en hörlur som också fungerar som sekundär högtalare. Här finns ingen notislampa. Mi 11 Lite har istället en alltid-på-funktion för skärmen.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi har en bra skärm för sin klass. Skärmen mäter 6,55 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger den inte lika bra detaljrikedom som marknadens bästa men mer än tillräckligt för priset. Tack vare AMOLED-teknik erbjuder den strålande kontrast och med en maximal ljusstyrka över 800 nits är den lätt att se och använda utomhus. Vi behöver justera skärminställningarna lite för att få bra vitbalans och färgexaktheten hade kunnat vara bättre. Än en gång kan vi dock konstatera att skärmen presterar bra för sin klass. Med stöd för 90 Hz uppdateringsfrekvens är den dessutom kvick under fingertopparna.

 

Högtalare

Mi 11 Lite har två högtalare, en på undersidan och en i hörluren, som är ”bra” och nästan ”riktigt bra”. Tillsammans skapar de en helt okej stereobild och når höga ljudnivåer. Vi vill dock sällan höja högtalarna till max eftersom de har problem med distorsion. Mellanregistret kan låta obehagligt. Med det sagt låter det bra när vi skruvar ner volymen. För sin klass håller Mi 11 Lite en hög nivå och fungerar bättre för musik och video än flera konkurrenter.

 

Batteri

Xiaomi har en historia av imponerande batteritider, särskilt med tanke på modellernas batteristorlekar. Mi 11 Lite är en av företagets mest imponerande modell. Framgången kommer troligen från en kombination av en energieffektiv processor och bra mjukvara. Med en batterikapacitet på 4 250 mAh har Mi 11 Lite ett mindre batteri än de flesta konkurrenterna i pris- och storleksklassen. Trots det levererar den pålitlig batteritid för alla användare. Normala användare kan vänta sig upp till två dagars batteritid medan mer krävande användare kan avsluta en dag med mer än 40 batteriprocents marginal. För laddning inkluderar Xiaomi en kvick 33 watt-laddare i lådan.

 

Kamera

Xiaomi Mi 11 Lite har en kamera som påminner mycket om Mi 10T men som skiljer sig i marginalerna. För sitt pris är kameramodulen riktigt bra. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och tillräckligt bra prestanda i mörka miljöer för att vara pålitligt bra i alla situationer.

Läs mer om kameran

Huvudkameran har en 64 MP-sensor som skiljer sig lite från sensorn i Xiaomi Mi 10T. Den är lite mindre. I ljusa miljöer har inte det någon stor betydelse. Den erbjuder ett imponerande brett dynamiskt omfång och bra skärpa, till viss del tack vare bra optik. Vi ser att Mi 10T har lite bättre brushantering i dynamiskt krävande miljöer och Mi 11 Lite har en distinkt varm ton i många bilder. Skillnaderna är små men vi föredrar ofta bilderna från Mi 10T.

I mörka miljöer blir skillnaderna tydligare. Mi 11 Lite har svårt att hantera brus, medan Mi 10T gör ett utmärkt jobb för klassen. Mi 11 Lite erbjuder visserligen bra detaljrikedom, bättre än Motorola Moto G100, men vi hade gärna sett bättre brusreducering från Mi 11 Lite. Än en gång kan vi i alla fall berömma kamerans breda dynamiska omfång.

Både brett och nära

Vidvinkelkameran är dessvärre inte särskilt bra. Den har ordentliga problem med brus, särskilt i sitt HDR-läge. Den har också bristande skärpa längs kanterna av bilden. Mi 10T är lite bättre men inte heller bra. Motorola Moto G100 hittar ofta bättre exponering och vitbalans än Mi 11 Lite. Vi kan definitivt använda vidvinkelkameran i Mi 11 Lite för små format men den bristande skärpan gör den svår att använda i situationer som ställer högre krav på detaljrikedom.

Makrokameran presterar precis som andra mellanklasskameror som vi sett lanseras de senaste 12 månaderna. Den fångar fem megapixelbilder med tillräcklig detaljrikedom men med stora problem med brus och ett lite otrevligt utseende bortom fokusplanet. Bilderna ser helt okej ut och är enkla att fånga tack vare autofokus men är inte bra nog för stora format.

För video erbjuder Mi 11 Lite stöd för 4K med 30 bilder per sekund. Det är normalt för klassen. Det finns samtidigt vissa modeller från Xiaomi, såsom Mi 10T, som erbjuder både 4K 60- och 8K-inspelning. Utan optisk bildstabilisering kan det lite skakigt med Mi 11 Lite och den elektroniska stabiliseringen kan ge ett gelé-aktigt utseende. För sin klass presterar den ändå bra!

Stäng

 

Mjukvara

Med MIUI 12 tar Xiaomi sig allt längre ifrån Android och allt närmare iOS, med flera ovanliga förändringar av operativsystemet som kan vara praktiska men förvirrande för vana Android-användare. Vi är mest tacksamma för att Xiaomi ger oss möjlighet att anpassa mjukvaran för våra önskemål.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta testet är likt vårt test av Mi 11, på grund av de många likheterna mellan modellerna.

MIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. Med den senaste versionen av mjukvaran kan vi välja vilka ovanliga anpassningar vi vill använda och standardinställningarna skiljer sig mycket från de som Mi 10T lanserades med. Mjukvaran i Mi 10T inkluderade ett nytt sätt att visa notiser och snabbgenvägar. Mi 11 Lite har samma nyheter. ”Kontrollcenterstil” gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen bara visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.

Medan Mi 10T-serien lanserades med den nya iOS-inspirerade designen, erbjuder Mi 11 Lite både den gamla och nya designen som alternativ. Den gamla designen används som standard, medan ”Kontrollcenterstil” kan aktiveras i efterhand. Än en gång visar Xiaomi bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inte högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.

Mer från MIUI 12

Vi kan välja Bluetooth-enhet, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Irriterande appar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping och inkluderade spel, finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

Förinstallerade spel i Mi 11 Lite.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Mi 11 Lite 5G har ett Qualcomm Snapdragon 780G-chipset som vi inte testat tidigare. Det imponerar på oss med riktigt bra prestanda överlag och särskilt bra CPU-prestanda, i klass med Snapdragon 865. GPU-prestandan är lägre och det skapar en tydlig skillnad gentemot Motorola Moto G100, som levererar runt 30 procent högre prestanda. 6 GB RAM är mer än tillräckligt för många tunga appar men vissa konkurrenter erbjuder 8 GB. I framtiden är det möjligt att konkurrenter med mer minne kan ha en fördel av det men det ser vi som en liten fördel. Vi är i alla fall tacksamma för att Mi 11 Lite har en microSD-kortplats för att expandera det interna utrymmet, på 128 GB.

 

5G

Xiaomi Mi 11 Lite 5G har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Xiaomi Mi 11 Lite 5G kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,55 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 160,5 × 75,7 × 6,8 mm
Vikt 159 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Nej
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 780G, 2,4 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 250 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − 3 =