Motorola Edge 40 Pro
8.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Det finns en blå och en svart version. Båda kommer med 256 GB lagringsutrymme.
Fördelar
+ Bra mjukvara
+ 165 Hz-skärm
+ 125 watt-laddare
+ Bra batteritid
Nackdelar
- Superhal baksida
- Endast ett nanoSIM, inget microSD
- Dålig telefotokamera
Kamera8.3
Skärm9
Batteri8.8
Kamera8.3
Skärm9
Batteri8.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Edge 40 Pro är en ovanlig fullträff från varumärket. Edge 40 Pro är en smartphone med en utmärkt bildskärm, hög prestanda, bra batteritid, alla flaggskeppsfunktioner man kan vänta sig, riktigt bra mjukvara och ett rimligt pris. Det är en telefon som gör vad OnePlus 11 försökte men misslyckades med. Motorolas kamerasystem är inte det bästa och ett underligt designbeslut betyder att Edge 40 Pro kräver ett skal för att glida ur handen, men Edge 40 Pro är ändå en riktigt bra smartphone. Om du vill ha en flaggskepps-smartphone och inte betala Apples och Samsungs priser, är Edge 40 Pro ett intressant alternativ.

 

Hårdvarudesign

Motorola Edge 40 Pro är ett modernt flaggskepp, som många andra. Det inkluderar en påkostad design med metall och glas. Baksidan består av en stor glasyta som med fördel kan skyddas med det inkluderade plastskalet. Utöver att skydda telefonen är plastskalet bra eftersom det ger bättre grepp om telefonen. Edge 40 Pro har den halaste baksida vi kan minnas att vi känt på en smartphone. Glaset har en matt finish som påminner mer om teflon än något annat. Det är ett designval som vi har svårt att förstå. Ett skal har aldrig varit så väl behövt.

På baksidan sticker en kameramodul ut cirka två millimeter. Det gör telefonen lite ostabil på ett platt bord. Modulen har en rundad design som påminner om den rundade skärmen och anspelar på produktnamnet. Även bakstycket är rundat, vilket ger begränsat utrymme för en metallram. De rundade sidorna gör telefonen ergonomisk, om än lite svår att greppa. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar som dessvärre är lite svåra att använda. De sitter lite för nära varandra, är lite för tunna för att vara bekväma och ger inte ett särskilt tydligt klick.

Längs ovansidan finns en högtalare och sekundär mikrofon medan undersidan bjuder på en högtalare, en USB C-port, en mikrofon och en kortläsare med plats för endast ett nanoSIM-kort. Här finns inget stöd för dubbla fysiska SIM-kort eller för microSD-kort. Med det sagt fungerar Edge 40 Pro på samma sätt som iPhones, som ändå kan ha dubbla SIM-kort tack vare eSIM-stöd.

Rundning gör den smal

Framsidan bjuder på en 6,67 tum skärm med kraftigt rundade långsidor och lätt rundade kortsidor. Det ger ett lyxigt utseende som vi också vet att vissa ogillar eftersom det kan göra det lätt att komma åt skärmen av misstag. Den största fördelen med designen är att telefonen blir relativt smal, trots sin skärmstorlek. Edge 40 Pro är två millimeter smalare (sett till bredden på telefonen) än Galaxy S23+, trots att de har skärmar av liknande storlek. I skärmen finns för övrigt en selfiekamera i ett hål längs den övre kanten samt en fingeravtrycksläsare under skärmen som fungerar pålitligt och snabbt.

Edge 40 Pro kommer med alla flaggskeppsegenskaper vi väntar oss i klassen. Det inkluderar en vattentät IP68-certifierad design som klarar många typer av vattenrelaterade olyckor. Den har också stöd för trådlös laddning och omvänd trådlös laddning.

 

Skärm

Motorola Edge 40 Pro har en 6,67 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det är en upplösning som inte riktigt räcker till för att ge samma detaljrikedom som de dyraste flaggskeppen. Edge 40 Pro är å andra sidan den första telefonen vi testat, bortom gamingmobiler, som erbjuder en 165 Hz-skärm. Det ger en märkbart kvickare skärm som ger betydligt bättre rörelseskärpa än telefoner såsom Samsung Galaxy S23+. Edge 40 Pro levererar dessutom hög ljusstyrka. Den mäter över 1 000 nits över hela skärmen och över 1 300 nits med HDR-material. Det är riktigt bra och gör skärmen lätt att se och använda utomhus. Skärmens färgåtergivning och vitbalans är också bra i skärmläget Naturliga. Samsung är snäppet bättre men i denna klassen är skillnaderna små. Vi kan konstatera att Motorola äntligen har lanserat en smartphone med en bildskärm i toppklass, efter många år av misslyckade försök.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh har Motorola Edge 40 Pro en batteritid på två dagar för många användare och upp till tre för vissa. Ingen har någon som helst anledning att oroa sig för batteriet om det laddas varje dag. Det är också enkelt att ladda. Motorola inkluderar en imponerande 125 watt-laddare som kommer med ett 45 watt-läge för USB PD-laddning. Den laddar telefonen från noll till 100 procent på mindre än 30 minuter, vilket är exceptionellt snabbt. Den har dessutom stöd för trådlös laddning, vilket gör det enkelt att hålla den laddad under dagen.

 

Kamera

Motorola Edge 40 Pro har en 50 MP-kamera som är optiskt stabiliserad och har ett 1/1,55 tum-format. Det är kort sagt en ganska normal kamera på pappret. Det är den också i praktiken. Bilder i ljusa miljöer har hög detaljrikedom och bra skärpa och Motorolas HDR-läge ger mycket bra täckning i krävande miljöer. Den enda negativa konsekvensen är att vissa bilder ser lite platta och tråkiga ut. I mörka miljöer ger huvudkameran bra resultat vid en första anblick, tack vare väl avvägd brusreducering, men vid närmare granskande är detaljerna tydligt sämre än med flera konkurrenter. Vi vet inte vad det är som ger det dåliga resultatet men vi tycker samtidigt att bilderna från Edge 40 Pro ser bra ut i små format. Om du kan undvika att visa bilder i stora format presterar Edge 40 Pro helt okej, även när ljuset tryter.

Dåliga extrakameror

Vidvinkelkameran är inte särskilt bra. Den har svårt att behålla detaljer, även i mitten av bilden, och det blir värre längs kanterna. Än en gång kan vi konstatera att bilderna fungerar helt okej i mindre format men inget annat.

Den tredje kameran är en telefotokamera med två gånger zoom i relation till huvudkameran. Det är dessvärre en ganska dålig kamera som ger betydligt sämre bilder än den digitala zoomen från många konkurrenter. Det är kort sagt en närmast meningslöst dålig kamera.

Videoläget är bra med effektiv stabilisering. Detaljrikedomen i 4K-läget är bra men här finns det bättre konkurrenter, inklusive äldre iPhone-modeller i samma prisklass. Det går att spela in i 8K-upplösning men inte med särskilt stor skillnad i upplevd kvalitet.

 

Mjukvara

Motorolas mjukvara är inte bara bra. Den är strålande! Under de senaste åren har Motorola gått från en helt avskalad upplaga av Android till en allt mer anpassad variant. Det låter möjligen som en dålig utveckling. Sanningen är dock att Motorolas anpassningar har blivit bättre och bättre. De inkluderar riktigt trevliga men enkla inställningar för att anpassa utseendet på allt från hemskärmen och låsskärmen till ikoner, färgteman och teckensnitt. Teckensnitt är för övrigt en inställning som gör oväntat mycket. Med ett snyggt men unikt teckensnitt får Motorolas telefoner en unik designidentitet som inte stör användarupplevelsen. Vi gillar det!

Smarta extrafunktioner

Motorola har alltid haft extrafunktioner i sin mjukvara. Det har inkluderat gester som till exempel gör det möjligt att snabbt tända ficklampan genom att hacka telefonen två gånger i luften. Dessa är nu enklare förklarade än tidigare i Moto-appen. Det finns dessutom nya appar såsom Moto Security, som samlar information om säkerhet och sekretess på ett informativt och inte alarmistiskt sätt. Vi har aldrig tidigare sett en så väl implementerad säkerhetsapp.

Vidare finns en verkligt användbar Family Space-app som gör det enkelt att låta barn använda telefonen med tillgång till enstaka applikationer under begränsad tid. Slutligen finns stöd för Ready For, som är Motorolas skrivbordsmjukvara som gör det möjligt att koppla telefonen till en extern skärm och använda skrivbordsliknande applikationer. Det är en häftig funktion som kan vara användbar men som vi tror att få kommer att ha nytta för.

Motorola Edge 40 Pro kommer med fyra år av säkerhetsuppdateringar och ett löfte om tre Android-uppgraderingar. Det är bra, bättre än Motorola erbjudit tidigare. Det är inte riktigt lika bra som till exempel Samsung, som lovar fem år av säkerhet. Vi är ändå villiga att ge Motorola ett plus i kanten för en kraftig förbättring i jämförelse med tidigare modeller, som begränsats till tre år.

 

Prestanda och lagring

Motorola Edge 40 Pro har en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-krets som erbjuder Android-världens högsta prestanda. Med det sagt är inte telefonen designad för att leverera så hög  prestanda över tid. Efter 15 minuter av belastningen sjunker den med 33 procent. Det är mycket men inte lika mycket som med Galaxy S23+, som sjunker med 45 procent. Kontentan är att Edge 40 Pro erbjuder otrolig prestanda i alla applikationer. Om du dock är en av få användare som kräver topp-prestanda i mycket krävande spel under långa sessioner, kan till exempel OnePlus 10T vara ett bättre alternativ.

Med 12 GB RAM är det inget snack om saken: Edge 40 Pro är designad för att hantera framtidens mest resurskrävande applikationer. Ingen kommer att vara missnöjd med 12 GB RAM, ens om fem år. Lagringsutrymmet ligger på 256 GB, vilket är generöst som basutgåva. Det går å andra sidan inte att expandera med microSD-kort och i skrivande stund är inte 512 GB-modellen tillgänglig i Sverige. Användare med större lagringskrav får helt enkelt förlita sig på andra lösningar, såsom molnlagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 161,2 x 74 x 8,6
Vikt 199 gram
Kamera 50 MP, 50 MP, 12 MP
Främre kamera 60 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 7
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 3,2 GHz
Lagring 256 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 600 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,5
Demonteringsbetyg, av 20 8,2

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − 13 =