Motorola Moto G 3
2.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Det finns en 16 GB-version med 2 GB RAM-minne som vi rekommenderar, om du kan hitta den i en butik.
Fördelar
+ Lågt pris
+ Vattentät
+ Bra batteritid
+ MicroSD-läsare
Nackdelar
- Medelmåttig kamera
- Inte utbytbart batteri
- Långsam processor
- Begränsat arbetsminne
Kamera2.2
Skärm2.8
Batteri5.5
Kamera2.2
Skärm2.8
Batteri5.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Bra smartphones måste inte vara jättedyra längre. Under de senaste åren har vi sett marknaden mogna och allt fler billiga modeller bli bra alternativ till flaggskeppen. Moto G 3 är nog det bästa exemplet hittills. Den tredje modellen i Moto G-serien erbjuder en imponerande användarupplevelse för ett riktigt lågt pris. Visst är kameran inte så bra, skärmen inte i världsklass och processorn inte marknadens snabbaste men med tanke på priset är Moto G 3 en riktigt bra produkt.

 

Hårdvara:

Under de senaste åren har vi sett tre stora trender utvecklas på smartphonemarknaden: större skärmar blir allt mer populära, kameror är viktigare än någonsin och billiga telefoner bli allt bättre. Dessa tre trender kombineras på ett intressant sätt i Motorolas senaste budgettelefon, Moto G 3.

Läs mer om hårdvaran

På telefonens framsida finns en fem tum stor LCD-skärm som har en upplösning på 1 280 x 720. Detta betyder att skärmen är oförändrad sedan Moto G 2 men att den är större än Moto G:s 4,5 tum skärm. Strax ovanför skärmen finns hörluren och under skärmen hittar vi telefonens högtalare. Till skillnad från Moto G 2 har alltså den nya modellen bara en högtalare, inte två.

Telefonens baksida täcks av ett matt och räfflat plastmaterial som inte känns billigt men som inte heller inger någon känsla av kvalitet. Bakstycket kan plockas loss från telefonen, vilket bör göra telefonen lättare att reparera eller anpassa rent estetiskt. Under skalet finns tillgång till en microSD-och en SIM-kortsplatsen men användare får ingen tillgång till batteriet. Även om vi tycker att det är synd att batteriet inte är utbytbart kan vi åtminstone glädjas över att Moto G 3 har ett batteri som mäter 2 470 milliamperetimmar istället föregångarnas 2 070 milliamperetimmar.

En av anledningarna till att batteriet i Moto G 3 inte går att byta ut kan vara att telefonen är helt vattentäthet. Moto G 3 är IP67-certifierad vilket betyder att den kan sänkas ner i vatten utan att skadas. Detta betyder inte att det är en bra idé att använda telefonen som guldfiskarnas övervakningskamera utan att den troligen kommer att klara sig bra även om den tappas ner i ett handfat. Detta är ett stort plus för många användare som kan känna sig tryggare när de använder telefonen och inte oroa sig för regn, svett eller ens poolen.

Motorolas Moto G-serie har aldrig varit känd för att komma utrustad med kameror som fångar bra bilder. Motorola har dock gjort det till en tradition att ständigt uppgradera sina kameror och Moto G 3 är inget undantag. Den nya telefonen tar nu bilder med en 13 megapixelsensor, samma sensor som används av Nexus 6. Sensorn saknar optisk bildstabilisering men kan få hjälp av dubbla LED-lampor med automatiskt anpassande färgtemperatur. De dubbla lamporna är en unik funktion för smartphones i Moto G 3:s låga prisklass.

Även kameran på telefonens framsida har uppgraderats från två till fem megapixel men det finns fortfarande inget spår av någon frontmonterad lampa som vi har börjat se bland många konkurrenter.

Moto G 3 har en kraftigt rundad design som gör att den är skön att hålla i handen, trots att telefonen är ganska stor och tjock. Telefonen använder samma designspråk som alla andra smartphones i Moto-serien och har därför en inbuktande designdetalj på sin ovansidan – den del av telefonen som ger plts åt ett 3,5 millimeters hörlursuttag och en sekundär mikrofon.

Moto G 3 har bara två fysiska knappar. En av/på-knapp och en kombinerad volym upp- och ner-knapp. På/av-knappen sitter strax ovanför volymknappen och de två knapparna känns allt för lika varandra för att vara enkla att skilja ut. Även om av/på-knappen har en räfflad yta, som den andra knappen saknar, är det inte alltid helt lätt att känna sig fram till rätt knapp.

Motorola_Moto_G_3_Recension_hogerKnapparna är ännu mer irriterande på grund av bristande haptiska feedback. Det är svårt att veta om en knapp tryckts in eller inte, vilket kan göra det frustrerande att använda telefonen. Det ska dock nämnas att Moto G 3 definitivt inte är marknadens värsta exempel på dåliga knappar och även om de är irriterande bör de inte vara en anledning för någon att avstå att köpa ett exemplar.

Stäng

 

Mjukvara:

Hade vi skrivit denna artikeln för fyra år sedan hade vi troligen börjat detta stycket med att skriva: Motorola är kända för att anpassa Android till den grad att de säljer en av marknadens sämsta mjukvaruupplevelse.

Fyra år senare har företaget köpts av Google och sedan av Lenovo. Mycket har hänt sedan dess och företagets syn på mjukvara har förändrats drastiskt. Motorola som stod bakom en av branschens sämst överliggande användargränssnitt för Android erbjuder nu en av marknadens mest hyllade mjukvara. Moto G 3 baseras på Android 5.1.1 och använder samma hyllade anpassningar som Motorola nu blivit kända för.

Läs mer om mjukvaran

Motorola har lagt till ett flertal appar och funktioner i operativsystemet. För det första har företaget skapat flera funktioner som är aktiva även när telefonens skärm är avstängd. Även när telefonen ligger i viloläge kan användare hugga med telefonen i luften för att aktivera ficklampan. Gesten är lätt att lära sig och fungerar felfritt. Funktionen aktiveras aldrig vid fel tillfälle och sätts alltid igång när den bör. Gesten för telefonens kamera är lite mer komplicerad och fungerar därför inte riktigt lika bra. Tanken är att användare ska hålla telefonen snett ut i luften och rotera sin handled. Då ska kameran aktiveras och göras redo för att ta bilder. Gesten är inte helt lätt att lära sig och fungerar inte alltid helt felfritt, vilket kan resultera i en användare som står och viftar sin telefon i luften utan att det händer något.

En annan anpassning som Motorola inkluderar i sin mjukvara är också aktiv innan telefonen låsts upp. Bara genom att lyfta upp telefonen från ett bord så aktiveras telefonens skärm som visar tiden och de senaste notiserna. Om en notis har kommit in räcker det med ett svep över den för att låsa upp telefonen och visa appen som notisen kom från. Funktionen är genialiskt bra även om vi också hade önskat att skärmen kunde väckas med två knack på skärmen, precis som man kan göra på bland andra Microsofts, LG:s och HTC:s telefoner.

Motorola har varit återhållsamma när det gäller förinstallerade appar i Moto G 3. En av få appar som faktiskt finns tillgänglig på telefonen, utöver Android och Googles appar, kallas Moto. Moto beskrivs som en assistent som kan anpassa telefonens inställningar baserat på tiden på dygnet, telefonens position och mycket mer. Appen är väl utvecklad, funktionell och kan verkligen underlätta vardagen. Liknande appar finns dock tillgängliga i Google Play så det är knappast så att appens funktioner gör Moto G 3 unik på marknaden.

Motorola Moto G 3 erbjuder marknadens bästa mjukvaruupplevelse för en produkt i sin prisklass. Med en relativt ren version av Android 5.1.1 som till och med har flera användbara tillägg är vi till och med beredda att säga att mjukvaran i Moto G 3 är roligare och lättare att använda än exempelvis testvinnaren LG G4:s anpassade Android-mjukvara.

Stäng

 

Kamera

När Moto G 3 introducerades var det nog många som hoppades på att telefonens 13 megapixelkamera skulle bli ett stort steg framåt för kamerakvalitet i Moto G-serien. De tidigare modellerna i serien hade inte riktigt imponerat, så med en helt ny sensor var förväntningarna höga. Uttrycket ”man får vad man betalar” slår dock sällan fel på en marknad med hög konkurrens.

Läs mer om kameran

Bilder som fångas av Moto G 3:s huvudkamera har många problem. Två problem sticker ut lite extra. För det första är kameran nästan oanvändbar i mörka miljöer på grund av sitt bristande bländarvärde och sin avsaknad av optisk bildstabilisering. För det andra har kameran ett kraftigt begränsat dynamiskt omfång som gör det svårt att behålla detaljer i bilder med både ljusa och mörka delar. Vi kan inte påstå att andra kameror i Moto G 3:s prisklass är bättre men den som köper ett exemplar av telefonen bör vara medveten om kamerans begränsningar.

Kameran har som sagt flera stora problem men tar faktiskt ganska bra bilder i miljöer som inte är för mörka eller för svåra rent kontrastmässigt. I normalt dagsljus tar kameran bilder som har väl balanserade färger och erbjuder bra skärpa och hög detaljrikedom.

Telefonens frontmonterade kamera kan fånga helt acceptabla bilder men kan inte stå sig mot mellansegmentstelefoner så som Huawei Honor 7 som erbjuder betydligt högre detaljrikedom i sina bilder.

Stäng

 

Ljud och bild

En av många saker som Motorola valt att dra ner på för att hålla priset nere på Moto G 3 är telefonens skärm. Skärmen är baserad på IPS LCD-teknik och har en upplösning på 1 280 x 720. Som tidigare nämnt mäter skärmen fem tum, vilket är en halv tum större än den första Moto G. En halv tum kanske inte låter så mycket men för de användare som är vana vid högupplösta skärmar är den halva tummen tillräcklig för att göra det uppenbart att skärmen inte är så högupplöst som den borde.

Läs mer om ljud och bild

Även om det är lite synd att skärmen inte har en högre upplösning kan vi förstå Motorolas avvägning när det gäller skärmstorlek och upplösning. Det är svårt att hålla priset nere med en Full HD-upplöst panel och telefoner med större skärmar bli allt mer populära. Upplösningsmässigt är alltså Moto G 3 ingen världsledare men det gör inget, så länge du som konsument är medveten om att du inte kan förvänta dig hur mycket som helst.

Upplösning är en sak och bildkvalitet en annan. Moto G 3 erbjuder dock ingen överväldigande bildupplevelse heller. Färger känns lite för dåligt mättade och skärmens svärta har stora problem vid höga betraktningsvinklar. Även om vi hade önskat lite bättre färger och svärta från skärmen är det också detaljer som vi helt enkelt inte kan förvänta oss från en så billig telefon som Moto G 3 faktiskt är.

Moto G 3 har en högtalare placerad strax under skärmen. Högtalarens position gör att telefonen har ett försprång framför många konkurrenter som har högtalare placerade på sin baksida eller undersida, eftersom ljudet faktiskt skickas mot lyssnaren – inte bort ifrån den. Högtalaren kan inte producera ljud av särskilt hög volym så dess position är verkligen välbehövlig.

När det gäller högtalarens ljudkvalitet kan vi inte påstå att vi är särskilt imponerade. Högtalaren klarar av den övre halvan av mellanregistret helt okej och kan producera högre frekvenser utan att få det att låta skrikigt. Högtalaren har dock nästan ingen täckning bland de lägre frekvenserna över huvud taget, vilket förstör stora delar av ljudupplevelsen. Detta betyder att högtalaren inte passar särskilt väl för musik men att röstsamtal fungerar bra.

Stäng

 

Slår inga hastighetsrekord

Sedan lanseringen av Moto G-serien har Motorola förlitat sig på Qualcomms Snapdragon 400-chipset – ett av tidernas kanske populäraste chipset för billiga mobiltelefoner och smarta klockor. Med Moto G 3 har Motorola valt att ta ett steg upp till Snapdragon 410. Den nya processorn är en gnutta snabbare än sin föregångare men erbjuder inga revolutionerande förändringar när det gäller den faktiska användarupplevelse.

Läs mer

Vi har testat åtta gigabyte-versionen av Moto G 3 som kommer utrustad med en gigabyte arbetsminne. Vid vardaglig användning av telefonen är det uppenbart att det är något som håller tillbaka telefonens prestanda. Appar startar inte lika snabbt och fungerar inte lika smidigt som de gör med dyrare telefoner. Vi skulle gissa att många av telefonens prestandaproblem kan lösas med en extra gigabyte arbetsminne men vi kan inte bekräfta att detta faktiskt stämmer. Med de sagt kostar 16 gigabyte-versionen av Moto G 3, som har två gigabyte arbetsminne, bara 500 kronor mer. Om budgeten tillåter känns den dyrare varianten som det uppnebara valet. Med det sagt är den billigare varianten inte långsam eller jobbig att använda på grund av sin begränsade mängd arbetsminne. Faktum är att den som vill ha en telefon som kostar mindre än 2 000 kronor får en hel del prestanda även från den billigaste versionen av Moto G 3.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × five =