Motorola One Macro
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Det finns plats för max två kort, dubbla nanoSIM eller ett nanoSIM och ett microSD-kort.
Fördelar
+ Kraftfull processor för klassen
+ Enkel mjukvara
+ Utmärkt batteritid
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC
- Lättrepad plastbaksida
Kamera5.3
Skärm5.3
Batteri8.2
Kamera5.3
Skärm5.3
Batteri8.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola One Macro har ett pris som tvingar den till ett par otrevliga kompromisser. Den saknar NFC, Wi-Fi över 5 GHz-bandet och både kameran och skärmen är ganska dåliga. Trots flera stora brister lyckas den ändå erbjuda en ganska bra användarupplevelse. En förvånansvärt kraftfull processor och bra mjukvara gör den kvick. Ett stort batteri ger dessutom två dagars batteritid för de allra flesta. Det gör One Macro till en överraskande bra mobil för användare som letar efter en grundläggande men pålitlig smartphone.

 

Hårdvarudesign

Motorola One Macro recension

Motorola One Macro gör ett tappert försök att se lite lyxig ut. Det är den inte. Plast dominerar. Plasten är ändå väl monterad för en stadig konstruktion och vi uppskattar att Motorola har behandlat hela mobilen för grundläggande vattenskydd, trots det låga priset.

Läs mer om hårdvaran

När Apple introducerade sin första ”budget”-mobil beskrev företagets designer den som ”oursäktande plastig”. Det var iPhone 5C. Dagens budgetmobiler skiljer sig ganska mycket från Apples gamla filosofi. Med Motorola One Macro har Motorola gjort så mycket de kan för att få Motorola One Macro att verka dyrare än vad den faktiskt är. Det är möjligt tack vare moderna typer av plast som kan imitera material så som glas. Det syns tydligast på baksidan av One Macro.

Tåligt men inte reptåligt

Baksidan av One Macro ser ut som baksidan av vilken annan modern mobil som helst. Istället för glas har One Macro dock en billig imitation, gjord av plast. Det betyder att baksidan sannolikt är mer tålig mot stötar än glas, som kan spricka om telefonen tappas. Det betyder också att den är mycket lättare att repa. One Macro måste i praktiken användas med det inkluderade skalet för att undvika permanenta skador, även vid normal användning.

Test av Motorola One Macro baksida

Baksidan på vårt exemplar är blått och tonas uppåt mot svart. Det ger den ett mer modernt utseende än vad vi är vana vid att se från Motorola. På baksidan finns en rund logga med Motorolas klassiska M i mitten. Loggan agerar också som fingeravtrycksläsare. Den är lätt att känna sig fram till, är pålitlig om fingret läses in korrekt och är tillräckligt snabb för sin klass. Längs ena sidan av baksidan finns en uppsättning kameror. Tre stycken för att vara exakt. Under kamerorna finns en laser för autofokus och en LED-lampa. Kameramodulen ser minst sagt ambitiös ut för en så billig mobil.

Även sidorna av Motorola One Macro är gjorda av plast. Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som är lätta att känna och använda. Längs ovansidan finns en hörlursport och en sekundär mikrofon. Vänster sida bjuder på en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Undersidan har slutligen en mikrofon, USB Typ C-port och en högtalare.

Inkluderat skal, ett måste

Plasten på baksidan och längs kanterna av One Macro gör inte nödvändigtvis telefonen särskilt ”plastig”. Den är väl monterad för att varken gnissla eller kännas dåligt konstruerad. Modern plastteknik fortsätter att imponera och får oss att fundera på om glas verkligen är värt sitt höga pris i alla lägen. Med ett plastskal på utsidan har materialet väldigt liten betydelse och om plast istället för glas är förklaringen till One Macros prisvärdhet, kan vi se det som en ganska bra kompromiss.

Ett ställe där plast inte är ett bra alternativ är på framsidan av Motorola One Macro. Skärmglaset bör helst inte repas eftersom det påverkar användarupplevelsen betydligt mer än en repa på baksidan. Här finns alltså vanligt glas. Glaset täcker en skärm med rundade hörn och en droppformad flärp i överkanten. Längs kanterna finns väl tilltagna skärmramar. Särskilt i under- och överkanten. Det gör One Macro till en ganska stor mobil. Den är lite mindre än Motorola Moto G8 Plus och skiljer sig ganska mycket från de andra Motorola One-mobilerna på marknaden. Skärmens mer traditionella format gör One Macro lite bredare än de avlånga 21:9-skärmarna i många av de andra One-mobilerna som har lanserats i år.

Test One Macro

Tekniska brister

Det finns ett par tekniska brister som vi sällan nämner i våra tester men som är särskilt viktiga att känna till med Motorola One Macro. Den ena bristen är avsaknaden av stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det betyder att den kan ha svårt att få en stabil och snabb Wi-Fi-uppkoppling i krävande miljöer så som lägenhetshus, folktäta publika områden och kontor. Den andra bristen är avsaknaden av stöd för NFC. Det betyder att den inte kan användas för vissa typer av mobila betalningar eller system för till exempel kollektivtrafik. Bristerna i både Wi-Fi och NFC är inte bra och är ganska ovanliga för moderna mobiler. För vissa användare kan de ändå vara komrpomisser som är värda att göra för priset.

Motorola One Macro är överraskande nog behandlad med samma vattenavstötande material som flera av Motorolas dyrare mobiler. Det ger den ingen IP-certifiering för vattentålighet men det ger den grundläggande skydd mot vatten och det är ovanligt i de lägre prisklasserna.

Stäng

 

Skärm

Motorola One Macro skärm

Motorola One Macro har en bildskärm som är väldigt lik skärmen som användes av den första Motorola One-mobilen. Det betyder tyvärr att den inte är särskilt bra. Med en storlek på 6,2 tum och en upplösning på 720 x 1 520 saknar den detaljrikedom som många konkurrenter i klassen kan erbjuda. Skärmen saknar inställningar för att justera vitbalans men med en vitpunkt på 7 147 Kelvin är den bättre balanserad än många andra Motorola-mobiler. Färgåtergivningen är inte heller bra, ens för Rec.709-färgrymden. Det ger den antingen ganska platta eller felaktiga färger. Vi är ändå glada att se helt okej svärta och en låg lägsta ljusstyrka som gör den bekväm att använda i mörka miljöer.

 

Högtalare

Test av Motorola One Macro högtalare

Högtalaren i Motorola One Macro fungerar helt okej för röstsamtal men tyvärr inte för mycket mer. Likt många andra mobiler i sin klass har den ett burkigt mellanregister och dålig täckning bland lägre frekvenser. Volymen är helt okej för sin klass och One Macro undviker den skärande distorsion som många konkurrenter lider av vid höga frekvenser. Med Motorola Moto G8 Plus, som har riktigt bra högtalare för sitt pris, bleknar One Macro i jämförelse.

 

Batteri

Test av Motorola One Macro batteri

Med Motorola One Macro har riktigt bra batteritid. Våra tester visar att normala användare kan klara sig genom två dagars användning utan problem. Vid lätt användning kan den till och med klara tre dagar. Det ger mer krävande användare gott om utrymme för långa dagar med stora marginaler. Kombinationen mellan ett 4 000 mAh-batteri, en lågupplöst skärm och ett energisnålt chipset ger resultat. Det gör Motorola One Macro till en mobil att lita på.

 

Kamera

Test Motorola One Macro

Namnet får macro-kameran att framstå som det bästa med Motorola One Macro. Det kunde nästan inte vara längre från sanningen. Macro-kameran är inte alls bra. Huvudkameran är helt okej för sin klass men One Macro är helt enkelt inte mobilen för dig som är fotointresserad.

Läs mer om kameran

Motorola One Macro har totalt tre kameror. I mitten av kameramodulen sitter huvudkameran som fotar 13 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/2,0. Här finns alltså ingen speciell kamerasensor. Den presterar inte särskilt bra heller. I ljusa miljöer erbjuder den ett begränsat men helt okej dynamiskt omfång för sin klass. Detaljrikedomen är också ganska bra men i HDR-läget kan mörka delar av bilden tappa skärpa.

I mörka miljöer kan den ta skarpa bilder med väldigt mycket brus som kompromiss. Här märker vi dock att den har en fördel tack vare sitt laserbaserade autofokussystem. Samsung Galaxy A40 får stora problem med fokus så fort ljuset tryter. Det gör Samsungs mobil helt chanslös i många situationer. Xiaomi Redmi Note 7 lyckas å andra sidan betydligt bättre än Motorola tack vare effektiv brusreducering som behåller detaljrikedomen.

Usla makrobilder

One Macro har också en makrokamera. Den kan fokusera på cirka två centimeters avstånd och fånga 1,9 megapixelbilder från ett ovanligt perspektiv. Kameran behöver gott om ljus för att fungera. Även med mycket ljus är dock bildkvaliteten riktigt usel. Det dåliga objektivet skapar stora problem med kromatiska aberrationer, det dynamiska omfånget är kraftigt begränsat och detaljrikedomen är allmänt dålig med bristande skärpa. Makrokameran är kort sagt en gimmick som inte fungerar och som definitivt inte borde lyfta hela telefonens namn.

När det gäller video nöjer sig Motorola One Macro med Full HD-stöd. Kvaliteten är i linje med stillbilderna. Okej, för sin klass. Utöver det finns det inte så mycket att säga. Ingen bör köpa Motorola One Macro och förvänta sig bra foto och video.

Stäng

 

Mjukvara

Trots namnet baseras inte Motorola One Macro på Googles Android One-mjukvara. Mjukvaran är istället en lite mer funktionsrik version av Googles operativsystem som vi blivit vana vid från Moto-telefoner. Det kan vi inte klaga på eftersom vi gillar kombinationen mellan praktiska funktioner samt enkel och pålitlig mjukvara.

Läs mer om mjukvaran

Vi har testat Motorola One Macro med Android 9 och Motorolas överliggande mjukvara. Operativsystemet börjar bli lite gammalt men för en så billig telefon är det inte ovanligt att uppdateringar dröjer. Mjukvaran är i alla fall i klassisk Motorola-stil. Den låter Android vara så gott som orört med bara ett fåtal justeringar.

Android med grädde på toppen

En justering är till exempel valet av navigering. Istället för Androids gestbaserade navigeringssystem använder Motorola One Macro det mer klassiska knappsystemet. Så kallad ”Enknappsnavigering” går att aktivera men är då Motorolas egen version som till exempel byter en bakåt-knapp mot ett svep åt vänster. Vi föredrar det faktiskt, även om det kanske inte är riktigt vad Google skulle önska.

Motorola inkluderar dessutom sina numera klassiska extrafunktioner för att till exempel starta ficklampan med två hugg av telefonen i luften. Kameran kan också aktiveras med två snabba rotationer av handleden. Det är små extrafunktioner som är Motorola-unika och som skapar användarglädje.

Motorolas mjukvara är en fröjd att använda. Avsaknaden av irriterande reklam och funktioner som krånglar är en stor anledning till att Motorolas mobiler har en stark fördel framför konkurrenter så som Xiaomi.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Motorola One Macro

Motorola One Macro är den första mobilen som vi har testat med ett MediaTek MT6771-chipset. Våra förväntningar på kretsen var inte höga till en början men vi blev positivt överraskade. Med en ARM Mali-G72 MP3-grafikenhet erbjuder One Macro riktigt bra grafikprestanda för sin klass, strax under prestandan från Qualcomm Snapdragon 660. Det gör att den kan hantera grundläggande spel utan problem. Det öppnar upp för en betydligt bredare målgrupp, för till exempel barn som vill kunna spela spel men vars föräldrar inte vill betala så mycket. Även CPUn presterar bra och med 4 GB RAM har den tillräckligt med resurser för att drivas utan några som helst problem vid vardaglig användning. Väl optimerad mjukvara håller den dessutom borta från onödiga prestandaproblem. Med 64 GB lagring och stöd för microSD-kort är slutligen också lagring en positiv överraskning från Motorolas senaste budgetmobil.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 520
Storlek 157,6 × 75,5 × 9 mm
Vikt 185 gram
Kamera 13 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor MediaTek MT6771, 2,0 Ghz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Hi! I know this is kind of off topic but I was
    wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
    I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
    one? Thanks a lot!

    magliette calcio

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 1 =