Nokia 5.1
3.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi har testat den koppar-färgade modellen men det finns också en svart och blå version.
Fördelar
+ Android One
+ Dubbla SIM och microSD, samtidigt
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Dålig batteritid
- Kameran i mörker
- Långsam
Kamera4.8
Skärm4.9
Batteri5
Kamera4.8
Skärm4.9
Batteri5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 5.1 missar målet på alldeles för många sätt. Den är för långsam, har för dålig batteritid och har för gamla komponenter. Android One är ett riktigt trevligt operativsystem och telefonen har en imponerande konstruktion men det räcker inte för att rädda den. Nokia 5.1 kan helt enkelt inte erbjuda en användarupplevelse som ligger i närheten av konkurrenterna i prisklassen och även om den hade kostat betydligt mindre hade vi varit skeptiska till att Nokia 5.1 skulle kunna vara ett bra alternativ för någon.

 

Hårdvarudesign

Nokia är duktiga på stadig och stilren design. Nokia 5.1 är en praktisk mobil av hög kvalitet. Den gör inga kompromisser med underliga skärmflärpar men står också kvar i dåtiden med en uråldrig microUSB-port.

Läs mer om hårdvaran

Nokia är ett varumärke som är känt för sina kraftiga och väl konstruerade smartphones. När varumärket har återkommit till mobilvärlden, tack vare tillverkaren HMD, har traditionen fortsatt. Även i företagets billigare modeller har de nya Nokia-mobilerna lagt stor vikt vid byggkvalitet. Nokia 5.1 är inget undantag. Medan många konkurrenter har satsat på glas står Nokia 5.1 kvar vid det mer stryktåliga materialet aluminium. Metallen ger telefonen en stadig grund men det gör också att baksidan inte riskerar att spricka som den kan göra på en glasmobil.

Metall med undantag

Nokia 5.1 har två undantag till metallen i sin design. För att få ut radiosignaler från telefonens interna komponenter är både den undre och övre delen av mobilen gjord av plast. Vi förstår behovet av den. Plasten har dock ett mer matt utseende än metallen. Det gör att vår kopparfärgade modell har plastdelar som påminner en hel del om plåster. Det är kanske inte den mest smickrande liknelsen.

På baksidan finns en kamera med en tillhörande LED-lampa som omringas av en glänsande ram som sticker ut bara en bråkdel av en millimeter från resten av mobilen. Under kameran finns en fingeravtrycksläsare som är pålitlig och ganska snabb med tanke på telefonens prisklass. Den har dock svårt att känna igen fingrar som är svettiga eller ens lite fuktiga.

Metallen på baksidan rundas längs sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling och är lätta att känna sig fram till. På vänster sida finns två korthållare. Den understa har en plats för ett microSD-kort och den övre har plats för två nanoSIM-kort. Det går alltså att använda tre kort samtidigt. Det är en trevlig funktion som inte allt är självklar, inte ens i billigare mobiler som har större behov av microSD-kortläsare.

Gammal i dag – uråldrig snart

På ovansidan finns en hörlursport och på undersidan sitter en högtalare, mikrofon och en microUSB-port. Trots telefonens låga pris är det synd att se Nokia stå kvar i dåtiden med en väldigt gammal port. De flesta konkurrenterna på marknaden bytte till USB Typ-C i sina billigaste mobiler för 1–2 år sen. Även om en mobil så som Nokia 5.1 inte skulle använda USB 3.1 för utökade hastighet vid filöverföring, är det svårt att säga något annat än att USB Typ-C är en betydligt mer praktisk port att använda. När Nokia 5.1 närmar sig slutet av sitt liv, om till exempel tre år, kommer microUSB-porten se väldigt föråldrad ut.

På framsidan av Nokia 5.1 finns en 5,5 tum skärm som täcks av reptåligt glas. Runt skärmen finns väl tilltagna ramar men trots det är Nokia 5.1 en av marknadens mindre smartphone. Mobiler så som Motorola Moto G6 Plus är nästan en centimeter längre och en halv centimeter bredare. Med det sagt är Nokia 5.1 ändå inte liten. Sony Xperia XZ2 Compact är en och en halv centimeter kortare och en halv centimeter smalare än Nokia 5.1.

Under skärmen finns en ganska stor ”haka” och över skärmen finns en lika stor ram. Det gör telefonens design ganska enkel och symmetrisk. Ovanför skärmen finns en hörlur, kamera och Nokias logga. Ingen konstig skärmflärp eller ansiktsigenkänningssystem.

Likt många konkurrenter i prisklassen saknar Nokia 5.1 något som helst skydd mot vatten. Det betyder att den kan ta skada även i vanligt regn och att användare därför bör vara på sin vakt. Elektronik och vatten är inte en bra kombination.

Stäng

 

Skärm

Nokia 5.1 har en 5,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160. Skärmen erbjuder alltså hög detaljrikedom och kan visa rika och ganska korrekta färger. Den fallerar dock på många andra sätt. Den är bland annat svår att se i kraftigt ljus utomhus, har en ganska medioker svärta och är alldeles för ljus för att vara bekväm att använda i riktigt mörka miljöer. Nokia fortsätter dessutom att ha problem med vitbalans. Med en temperatur på 8 209 Kelvin är den alldeles för blå och kall i sin ton. Det gör att bilden kan upplevas som onaturlig och att människor kan se sjuka och bleka ut på skärmen. Det är ett vanligt problem på smartphones men nästan alla konkurrenter låter användaren ställa om skärmen för att se mer naturlig ut, det går inte med Nokia 5.1.

 

Högtalare

Nokia 5.1 har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar tyvärr ganska dåligt. Den kan komma upp i normalhöga volymer för att vara en monohögtalare men den låter burkigt och har svårt att hantera höga frekvenser utan att låta skrikig och skärande. Utan någon som helst täckning bland lägre frekvenser har Nokia 5.1 kort sagt en ganska dålig högtalare.

 

Batteri

Nokia 5.1 har ett batteri som mäter 2 970 mAh. Det borde ge den en ganska bra batteritid. Så är dock inte alls fallet. Vid lätt användning kan troligen vissa användare klara sig genom en kortare dag men för de allra flesta är Nokia 5.1:s batteritid inte tillräcklig. Det betyder att den behöver laddas någon gång under dagen för att klara sig. Det är riktigt synd. Det gör Nokia 5.1 till en ganska dålig mobil för många användare. Det har nämligen inte så stor betydelse hur bra den är på mycket annat om batteriet tar slut för tidigt och för ofta.

 

Kamera

Nokia 5.1 har en 16 megapixelkamera som tyvärr presterar ganska medelmåttigt i många miljöer, även med tanke på sitt låga pris. Med ett videoläge som är begränsat till Full HD-upplösning är Nokia 5.1 helt enkelt inte en särskilt kompetent kameramobil.

Läs mer om kameran

Nokia 5.1 verkar ha en kamera som är väldigt lik, om inte identisk, kameran som sitter i Nokia 6.1. Eftersom de två telefonerna använder chipset från helt olika tillverkare är det ändå ingen överraskning att de slutliga resultaten från kamerorna skiljer sig lite.

I sitt HDR-läge har Nokia 5.1 ett ganska brett dynamiskt omfång. Kameraläget är dock också ganska långsamt. Det kan ta flera sekunder för kameran att fånga en bild. Trots det är den ganska bra på att minimera problem med rörelser i bilden.

Kameran har ganska stora problem med artefakter och brus i även ljusa miljöer. Skillnaden i jämförelse med Moto G6 Plus är stor. Till och med Nokia 6.1 presterar betydligt bättre med en mer aggressiv brusreducering som ändå behåller mycket detaljrikedom.

Även i mörka miljöer fortsätter Nokia 5.1 att underprestera. Den lyckas visserligen med en lite bättre exponering än Nokia 6.1 men det är en ganska liten tröst. Motorola Moto G6 Plus ligger i en helt annan klass.

Nokia 5.1 ligger dessutom ett steg bakom konkurrenterna när det gäller video. Även om vi gissar att sensorn klarar av högre upplösningar, är Nokia 5.1 ändå begränsad till Full HD-upplöst video. Det beror helt enkelt på att telefonens MediaTek-chipset inte har stöd för mer. Med video som har en fjärdedel av konkurrenternas upplösning sitter Nokia 5.1 i en svår sits.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara är en av Nokias största styrka. Android One erbjuder en ren och enkel användarupplevelse med snabba uppdateringar. Mjukvaran saknar dock också små funktioner som får konkurrenterna att sticka ut.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta testet har gemensamma stycken med Nokia 6.1 eftersom de två telefonerna har vissa mycket lika eller identiska egenskaper.

Nokia har visat sig vara en av branschens mest pålitliga tillverkare när det gäller mjukvara och uppdateringar. Företaget skickar snabbt ut både större funktionella och mindre säkerhetsrelaterade uppdateringar till alla sina smartphones. Nokia 5.1 är inget undantag. Faktum är att garantin för snabba uppdateringar är minst lika stark nu som förut.

Inte bara för budgetmobiler

Nokia 5.1 är en Android One-mobil med Android 8.0. Android One började som ett projekt från Google, som var tänkt att låta hårdvarutillverkare sälja mobiler med en garanterat orörd version av Android som får snabba uppdateringar. Till en början var projektet främst riktat till billiga mobiler i länder så som Indien. Nu har projektet expanderat och inkluderar allt från riktigt billiga till väldigt dyra mobiler.

I praktiken innebär Android One helt enkelt att mjukvaran inte innehåller förändringar från tillverkaren utan att operativsystemet har tagit raka vägen från Google. Det betyder att det inte finns reklamappar, underliga och onödiga anpassningar eller saknade funktioner. Det finns dock fortfarande ett fåtal mycket små tillägg som Nokia har gjort. Det finns till exempel en Nokia Support-app och med undantag för ett lite irriterande pop-up-fönster som frågade oss om vad vi tycker om mobilen, har vi inte sett några märkbara övertramp i vad vi skulle beskriva som en ren Android-upplevelse.

Inte bara bra

Android One-programmet är ett bra sätt för Nokia att tydligt kommunicera vad som skiljer deras mjukvara mot många konkurrenters. Det gör det dock också svårare för Nokia att sticka ut. Andra tillverkare, så som Motorola, erbjuder små extrafunktioner som förbättrar användarupplevelsen. Det kan handla om små saker så som gester för att snabbt tända ficklampan eller starta kameran. Andra tillverkare så som Sony ger användare möjlighet att justera skärmens vitbalans. Dessa typer av funktioner och inställningar finns inte i Nokia 5.1. Android One är med andra ord inte helt kompromisslöst. För många användare kan ändå bristen på funktioner vara värd en enkel, pålitlig och säker mjukvara som kommer uppdateras i minst tre år framöver. Vi är i alla fall stora fans av den mjukvara som Nokia 5.1 kan erbjuda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Nokia 5.1 drivs av ett MediaTek Helio P18-chipset, även kallat MT6755S, som är relativt ovanligt i smartphones som lanseras i Sverige. Med en klockfrekvens på 2,0 GHz och totalt åtta processorkärnor ser det inte helt chanslöst ut på pappret. I praktiken presterar det dock ganska dåligt. Med en svag grafikenhet kan det närmast liknas vid Qualcomm Snapdragon 435. Det gör Nokia 5.1 ganska dåligt anpassad för mobilspel och den är märkbart långsam i även ganska grundläggande appar. 3 GB RAM och 32 GB lagring hjälper inte heller för att göra Nokia 5.1 till något annat än en ganska långsam mobil.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 151 × 70,7 × 8,2 mm
Vikt 150 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1 080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor MediaTek Helio P18, 2,2 Ghz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 970 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × två =