Nokia 5.4
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,39 tum
Bra att veta:Vi har testat 64 GB-modellen. Det finns även en 128 GB-version som är annars identisk.
Fördelar
+ Enkel mjukvara
+ Tre år av uppdateringar
+ Plats för microSD och dubbla nanoSIM
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Knakande plastig
- Dåliga extrakameror
- Medioker processor
Kamera5.7
Skärm5.2
Batteri8.1
Kamera5.7
Skärm5.2
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 5.4 är en uppfräschning av en medioker budgetmobil. Nyheterna är få och flera problem från föregångaren kvarstår. Prestandan är inte bra, konstruktionen är knakande plastig och bortom huvudkameran är extrakamerorna meningslöst dåliga. Vi gillar Nokias enkla mjukvara, löftet om tre år av uppdateringar är starkt och batteritiden är bra. Utan verkligt unika funktioner och endast medioker kvalitet och prestanda har vi dock svårt att se Nokia 5.4 som något annat än ett av marknadens sämre alternativ.

 

Hårdvarudesign

Test Nokia 5.4Nokia 5.4 har en modern design med tanke på sitt pris. Den är också praktiskt designad med gott om funktionalitet som inkluderar en minneskortläsare med plats för tre kort, en hörlursport och en dedikerad knapp för Google Assistent. Den må vara praktisk men den är inte påkostad. Plasten bokstavligt talat knakar i fogarna.

Läs mer om hårdvaran

Nokia 5.4 är en budgetmobil med en budgetdesign. Det är uppenbart. Telefonen har en design som kanske ser sofistikerad ut men som känns allt annat än påkostad. Den är ovanligt dåligt konstruerad med plastkomponenter som knakar när vi kramar mobilen. Knakande fogar var inte ovanligt för fem år sen men på dagens marknad är det sällsynt. Det gör att Nokia 5.4 känns billigare än den är.

Fyra kameror

Knakandet kommer från plastbaksidan och plastramen. Baksidan har ett glas-liknande utseende med en blank finish och ett randigt mönster på vårt mörkblåa exemplar. På den övre delen av baksidan sitter en kameramodul med fyra kameror. Fyra kameror är väldigt många med tanke på telefonens pris. Vi misstänker att det höga antalet kameror inte gör under för kameraupplevelsen.

Under kameran sitter en fingeravtrycksläsare som går att känna sig fram till med pekfingret, även om vi hade uppskattat en lite tydligare ram. Likt många klassiska kapacitiva läsare är den tillräckligt pålitlig och snabb för att fungera bra.

Plastbaksidan är ett bra alternativ som undviker de problem med sprickor som glasbaksidor ofta kan ha. Det relativt mjuka materialet gör dock att repor är ett definitivt problem. Baksidan kan lätt repas av till exempel nycklar. För att undvika repor krävs helt enkelt ett skal. Det ingår inte i lådan. Det ger Nokia 5.4 en gömd kostnad som flera konkurrenter undviker genom att slänga med ett enkelt plastskal i lådan.

Knapp för röstassistent

Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar. Ovansidan bjuder på en hörlursport och en sekundär mikrofon. Vänster sida har en kortläsare med plats för ett microSD-kort och dubbla nanoSIM-kort. Här finns dessutom en dedikerad Google Assistent-knapp. Den gör det enkelt att nå Googles röstassistent. Kanske lite för lätt. Eftersom den är placerad mitt emot på/av-knappen, är den enkel att trycka av misstag. Vi föredrar Motorolas senaste design, som inkluderar en rundad knapp som är lättare att undvika vid normal användning. Det finns i alla fall en inställning i mjukvaran för att inaktivera knappen. Längs undersidan finns en USB C-port, en mikrofon och en högtalare.

Framsidan bjuder inte på några överraskningar. Här sitter en vanlig LCD-skärm med rundade hörn och en kamera i övre vänstra hörnet. Bakbelysningen runt kameran är lite ojämn men vi har sett värre exempel. Ovanför skärmen finns ett antal sensorer samt en hörlur.

Medan vissa konkurrenter väljer att spara pengar i hårdvaran genom att inte inkludera stöd för NFC, har Nokia 5.4 fullt stöd. Istället har HMD Global, företaget bakom mobilen, valt att inte inkludera Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det gör att telefonen kan få problem med trådlösa anslutningar i lägenheter, kontor och offentliga miljöer med mycket datatrafik. Hastigheten är inte heller vad den hade kunnat vara över det snabbare 5 GHz-bandet. Det är en kompromiss som sällan är ett stort praktiskt problem men som gör telefonen långsammare i många situationer.

Stäng

 

Skärm

Nokia 5.4 har en LCD-skärm som mäter 6,39 tum och en upplösning på 720 x 1 560. Den låga upplösningen ger bristande detaljrikedom som är uppenbar vid vardagliga användning. Skärmen saknar stöd för HDR och är därför begränsad till SDR-färg. Trots det är färgåtergiviningen inte särskilt bra. Med vitbalansen satt till det varmaste läget, får vi lite bättre färger än vi gjorde med Nokia 5.3. Med en maximal ljusstyrka på 459 nits är skärmen samtidigt lite svår att se i direkt solljus och skärmens svärta imponerar inte heller. Den är kort sagt inte särskilt bra, på något sätt. Konkurrenter i klassen erbjuder högre upplösning, högre ljusstyrkor och bättre färg.

 

Högtalare

Nokia 5.4 har en dålig högtalare. Den kommer inte i närheten av de volymer som vi hör från konkurrenterna. Motorola Moto G9 Power når 83 decibel medan Nokia 5.4 når 80 decibel i samma test. Moto G9 Power har alltså dubbelt så hög effekt. Det är en stor och tydlig skillnad som gör att Nokia 5.4 till exempel kan vara svår att använda för högtalarsamtal i bullriga miljöer. Högtalaren presterar i övrigt ganska dåligt med bristande bas och ett burkigt mellanregister som blir skärande på höga volymer.

 

Batteri

Ett batteri på 4 000 mAh ger Nokia 5.4 mer än tillräcklig kapacitet för långa dagar. Batteritiden är längre än flera konkurrenter med liknande batteristorlek. Normala användare kan använda Nokia 5.4 i två dagar utan att ladda. Även krävande användare kan njuta av stora marginaler. Även vid tung användning är en batterimarginal på 50 procent helt väntad vid slutet av dagen. Om batteriet skulle ta slut inkluderar Nokia en laddare som inte är särskilt snabb. En full laddning tar mer än två timmar.

 

Kamera

Nokia 5.4 har en 48 megapixelkamera som fångar allt från användbara till bra bilder. De övriga tre kamerorna bidrar dessvärre sällan med något som vi kan vara stolta över. Huvudkameran fungerar ganska bra i ljusa miljöer men har problem med brusreducering. För sitt pris är den varken dålig eller bra.

Läs mer om kameran

Huvudkameran fångar bilder med en 48 megapixelsensor. Det skiljer den från Nokia 5.3, som begränsades till 13 megapixel. Det höga pixeltalet ger inte automatiskt bra bilder. Faktum är att kameran inte ger särskilt bra detaljrikedom. Motorola Moto G9 Power ger bättre detaljrikedom i ljusa miljöer, trots att vi kan konstatera att den har en hel del problem med brus. Brus är också ett stort problem för Nokia 5.4, som förlorar detaljer på grund av bristande brusreducering.

Problem med brus blir särskilt uppenbart i mörka miljöer. När ljuset tryter får vi ett mycket otrevligt digitalt brus över bilden. Det ger ett onaturligt utseende. Den ovanliga typen av brus kan ge en uppfattad skärpa men i verkligheten presterar Nokia 5.4 i klass med konkurrenterna i mörka miljöer.

Dåliga extrakameror

Nokia 5.4 skiljer sig från flera konkurrenter genom att erbjuda en vidvinkelkamera. Den ger ett intressant perspektiv. Den gör dock inte mycket nytta. Den har usel skärpa och stora problem med brus som gör att bilder inte ser mer än okej ut. Kameran är så dålig att vi hellre hade sett HMD lägga krut på en bättre huvudkamera.

Makrokameran är dessvärre lika dålig som vidvinkelkameran. Den saknar skärpa och skapar stora mängder brus, även med mycket ljus på motivet. Än en gång kan vi konstatera att det nog vore bättre för HMD att prioritera annat än dåliga kameror.

Nokia 5.4 är begränsad till video i Full HD-upplösning med 60 bilder per sekund. Det gör den sämre än flera konkurrenter i klassen som har stöd för 4K-inspelning. Utan bildstabilisering är video från kameran också skakig. Nokia 5.4 är kort sagt inte gjord för användare som vill fånga högkvalitativ video.

Stäng

 

Mjukvara

Android One bjuder på en enkel användarupplevelse som är pålitlig och utan kruseduller. Med en starkt löfte om framtida uppdateringar, är mjukvara den klart största fördelen med Nokia 5.4.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvara är Nokias styrka och det är en av relativt få anledningar att välja Nokias mobiler över konkurrenterna. En av de största praktiska fördelarna är Nokias starka stöd för uppdateringar. Företaget utlovar två år av uppdateringar av operativsystemet och tre år för säkerhet. Det är en särskild styrka för Nokia i budgetklasserna.

Rent och enkelt

En annan anledning att välja Nokia är mjukvarans rena och enkla filosofi. Den baseras på Android One, som är en version av Android från Google som inkluderar endast ett fåtal anpassningar av operativsystemet. Sedan lanseringen av Android One har tillverkare fått utökade möjligheter att göra egna anpassningar men de är fortfarande mycket små. Medan företag så som Samsung trycker in så mycket funktionalitet de kan i sina produkter, är Nokia mycket sparsamma. Det ger användare färre funktioner men också en enklare användarupplevelse.

Till Android One har Nokia lagt till en app kallad My Phone som innehåller information om support, rekommenderade appar och försäkringar. Den fungerar helt enkelt delvis som en annonsplats för Nokias tjänster. Utöver den finns en app för FM-radio, men inte mycket mer. Nokia har gjort ett fåtal anpassningar i systeminställningarna men dessa är verkligen få. Det finns till exempel en mjukvara kallad PureDisplay som justerar skärmens färger och kontrast baserat på innehåll samt reglage för att styra skärmens vitbalans.

Som standard använder Nokia 5.4 Android 10s gestbaserade system men det går också att byta till de tre klassisk knapparna. Det går däremot inte att byta till det system som till exempel Nokia 8.1 använde.

Stäng

Prestanda och lagring

Test av Nokia 5.4

Qualcomm Snapdragon 662 är en variant av Snapdragon 665. Den presterar helt okej för budgetmobiler från år 2019 men är nu föråldrad. I jämförelse med flera moderna konkurrenter har den bristande CPU- och GPU-prestanda. Flera konkurrenter i klassen har kretsar med dubbel grafikprestanda. Med endast 4 GB RAM ser vi också att telefonen begränsas när vi kör flera tunga applikationer. Vi ser resultatet av den bristande hårdvaran i form av långa väntetider i vardagliga appar. 64 GB lagring är inte särskilt mycket men det kan kompletteras med en microSD-kortläsare. Det finns även en 128 GB-modell.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,39 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 560
Storlek 161 × 76 × 8,7 mm
Vikt 181 gram
Kamera 48 MP, 5 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 662, 2,0 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton − 4 =