Samsung Galaxy S6
4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:För användare med höga krav på lagringsutrymme finns det en 64 GB-version av Galaxy S6.
Fördelar
+ Hög byggkvalitet
+ Bra kamera
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Något dyr
- Medelmåttigt batteri
- Ingen microSD-stöd
- Bräcklig baksida
Kamera5.8
Skärm6.5
Batteri4.6
Kamera5.8
Skärm6.5
Batteri4.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

När det gäller byggkvalitet och skärmkvalitet finns det få som kan stå sig mot Samsung Galaxy S6. Telefonen imponerar med en snygg industridesign som känns bra i handen. Det är dock dess design som får den på fall. Till skillnad från många tidigare telefoner från Samsung saknar Galaxy S6 både microSD-kortläsare och möjlighet att byta batteri. Detta hade inte varit något större problem om batteriet varit av högre kapacitet. Användare med höga krav på batteritid riskerar att bli besvikna av Galaxy S6 medan användare med låga krav på batteritid kan njuta av en av marknadens absolut bästa smartphone. Med en bra skärm, bra kamera, ny och snabbare fingeravtrycksläsare och ett kraftfullt inre finns det inte många som kan konkurrera.

 

Hårdvara:

Samsung Galaxy S6 är här – Android-telefonen som Samsung hoppas sätter ribban för det kommande smartphoneåret. Den nya modellen lämnar föregångarnas tråkigt billiga plastdesign bakom sig och introducerar ett helt nytt designspråk. Detta är den största uppgraderingen av Galaxy S-serien någonsin.

Läs mer om hårdvaran

Galaxy S6:s nya industridesign kan helt klart beskrivas som en av telefonens största nyhet. Sedan introduktionen av Galaxy S har Samsung använt sig av plast för att bygga upp utsidan av sina flaggskepp. Detta har inneburit att företagets telefoner inte kunnat konkurrera när det gällde byggkvalitet. Äldre telefoners plastkonstruktion har dock bidragit med flera stora fördelar framför många konkurrenter. Galaxy S5 hade ett utbytbart batteri, en micro-SD-kortläsare och en vatten- och dammtålig design. Galaxy S6 saknar alla dessa egenskaper. Förklaringen är bland annat produktens nya metall- och glaskonstruktion.

Telefonens baksida täcks av ett stort stycke glas som är snyggt och ger en känsla av kvalitet. Telefonen känns bättre byggd än någon annan produkt från Samsung men materialet är inte helt problemfritt. Den blanka ytan är omöjlig att hålla ren och är så hal att det kan vara svårt att få ett stadigt grepp om telefonen.

De största fördelarna med Samsungs stora materialbyte, från plast till glas och aluminium, är att telefonen kan tyckas vara snyggare och att den känns bättre byggd än tidigare Galaxy S-modeller. Utöver faktumet att ett glasbakstycke är svårt att hålla rent är en av dess största nackdel att den riskerar att gå sönder lättare. En telefon vars baksida är byggd av glas lider troligen större risk att gå sönder än en som är byggd av plast. Ett bakstycke av glas är också dyrare att ersätta än ett avtagbart plastbakstycke.

På produktens baksida finns en 16-megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,9. Kameran fångar video i UHD-upplösning och kan få hjälp av en enkel LED-lampa i mörka miljöer. Bredvid kameran finns en pulsmätare som strålar ett ljus in i användarens finger för att mäta användarens puls.

Galaxy S6 är Samsungs första smartphone som säljs med ett bakstycke helt gjort av glas men är långt ifrån dess första med sidor av aluminium. Telefonens aluminiumtäckta sidor är visserligen en stor nyhet för Galaxy S-serien men är knappast något nytt för Samsung. Galaxy Alpha, hela Galaxy A-serien och Galaxy Note 4 har alla hunnit före med det. Metallen runt telefonens sidor ger en imponerande kvalitetskänsla.

Telefonens två volymknappar sitter på dess vänstra sida medan på/av-knappen sitter på den högra sidan. Strax under på/av-knappen finns nano SIM-kortläsaren som öppnas med ett inkluderat verktyg. På telefonens ovansida finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare och på undersidan finns en 3,5 mm hörlursport, en microUSB 2.0-port, en mikrofon och en högtalare.

Framsidan av Samsung Galaxy S6 täcks av samma typ av glas som baksidan. Under glaset finns en 5,1-tumsskärm med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmen använder Super AMOLED-teknik och är den AMOLED-skärm i världen som har högst pixeltäthet, 577 pixlar per tum.

Under skärmen finns en hårdvaruknapp och två kapacitiva pekskärmsknappar. Hårdvaruknappen inkluderar en ny fingeravtrycksläsare som kan registrera ett fingeravtryck när ett finger bara vilar på sensorn. Fingret behöver inte längre svepas över knappen.

Galaxy S6 bjuder som sagt på många estetiska nyheter men innanför dess glas- och metalltäckta yttre finns också flera stora nyheter. Till skillnad från många tidigare flaggskepp från Samsung använder inte Galaxy S6 något processorchipset från Qualcomm. Samsung har istället valt att använda sin egen Exynos 7 Octa 7420-processor. Den nya processorn bygger på en 14 nanometer-process som bland annat sägs ge bättre energieffektivitet.

Samsungs Exynos 7 Octa 7420-processor har åtta kärnor uppsatta i ARM:s big.LITTLE-struktur. Fyra av processorns åtta kärnor är ARM Cortex-A57-kärnor klockade till 2,1 gigahertz och de resterande är ARM Cortex-A53-kärnor klockade till 1,5 gigahertz. Processorn får hjälp av 3 gigabyte arbetsminne och 32 gigabyte, 64 gigabyte eller 128 gigabyte lagringsutrymme. Vårt testexemplar som har 32 gigabyte lagringsutrymme, har 25 gigabyte ledigt efter första uppstart.

När det gäller uppkopplingsmöjligheter har Galaxy S6 allt man kan önska: wifi 802.11 ac, bluetooth 4.1 med Apt-X-stöd, LTE Cat.6 och NFC. Samsung har också byggt in stöd för trådlös laddning. Detta har visserligen funnits inbyggt i vissa äldre modellers avtagbara skal men är nu inbyggt i alla versioner av Galaxy S6. Laddningsenheten har stöd för både Qi- och Powermat-standarden. Detta gör det lättare att hitta en kompatibel trådlös laddare att ladda telefonen med.

I lådan som Samsung säljer telefonen i, skickar företaget med en USB-kabel, väggadapter med snabbladdning och ett par hörlurar. Hörlurarna är inte av särskilt hög kvalitet och använder en klassisk design där hörluren ligger i ytterörat.

Stäng

 

Mjukvara:

Likt många andra flaggskeppstelefoner på marknaden i dag drivs också Galaxy S6 av Googles operativsystem Android Lollipop, inte den senaste versionen av operativsystemet men i alla fall Android 5.0.2. Ovanpå operativsystemet ligger en helt ny version av företagets eget användargränssnitt. Gränssnittet bär fortfarande samma gamla namn, TouchWiz, men nästan alla delar av gränssnittet har designats om sedan lanseringen av Galaxy S5.

Läs mer om mjukvaran

För en van Samsung-användare är inte den nya versionen av TouchWiz särskilt svår att förstå sig på. Det mesta finns kvar på samma plats de var förut men mycket har ändrat utseende och vissa knappar har flyttats. Många av de förinstallerade applikationerna har fått nya färger och utseenden samt omgjorda menyer. De har ett lättare utseende och inte lika förvirrande menysystem som tidigare. Många av Samsungs applikaitoner är till och med relativt snygga, lätta att använda och funktionella.

Samsung har inkluderat ett fåtal applikationer från tredjepartsutvecklare. Utöver Google och Samsungs applikationer har nästan alla andra förinstallerade appar någon koppling till Facebook eller Microsoft. Från Facebook kommer Instagram, Messenger och Whatsapp medan Microsoft bidrar med Onedrive, Onenote och Skype. Inga förinstallerade applikationer går att avinstallera men kan inaktiveras och gömmas om så önskas.

Sedan HTC introducerade Blinkfeed för flera år sedan har det blivit mer och mer populärt för smartphonetillverkare att inkludera nyhetsaggregatorer bredvid den klassiska hemskärmen. På Samsungs nya telefoner är detta Flipboard. Ett svep åt höger över skärmen från den vanliga hemskärmen tar användare direkt till en helskärmsupplevelse av nyhetsappen Flipboard. Här visas toppnyheter från flera olika genrer av nyheter.

Flipboard levererar relevanta nyheter av hög kvalitet men har ett stort problem. Det tar ofta irriterande lång tid för nyheterna att uppdateras. Även med en riktigt bra uppkoppling kan det ta mer än en sekund. Detta kanske låter som väldigt lite tid, och det är det också. Men poängen med att ha en nyhetskälla tillgänglig direkt från hemskärmen är att få snabb tillgång till nyheter. När det tar lång tid att ladda känns det som om denna poängen snabbt försvinner. Det hade varit trevligt om det fanns ett alternativ att ladda nyheter i bakgrunden så man inte behöver vänta på nyheterna att ladda när man är redo att läsa.

Samsung tillåter viss anpassning av telefonens mjukvara. Användare kan bland annat välja mellan tre olika uppsättningar av genvägar och widgets på hemskärmen och kan installera teman för att anpassa stora delar av användargränssnittets utseende. Oberoende på vilket tema som väljs tar dock indikatorn för vilken hemskärm som används upp orimligt mycket plats. En hel extra rad genvägar hade fått plats mellan den nedre och näst understa raden av applikationer, onödigt. För att lösa sådana problem finns visserligen launchers att ladda ner från Google Play men Samsung hade kunnat göra ett bättre jobb med sin egen launcher.

Stäng

 

Kamera

Kameror beskrivs av många som moderna smartphones viktigaste funktion. Samsung Galaxy S6 använder en kamera som kan fånga bilder innehållande 16 megapixlar med ett bländarvärde på f/1,9. Kamerasensorn har alltså samma upplösning som kameran i Galaxy S5 men har ett betydligt lägre bländarvärde än föregångaren. Dessa specifikationer är egentligen inget särskilt men är mer än tillräckliga för att göra Galaxy S6 till Android-marknadens bästa kameratelefon.

Läs mer om kameran

De bilder som Galaxy S6 fångar med sin bakre kamera har imponerande skärpa och detaljrikedom. För att testa hur bra den verkligen är har vi dock satt den emot kamerabjässen Nokia Lumia 1020 från 2013. Resultatet var väntat och visar att Galaxy S6 har en riktigt bra kamera men att Samsung inte lyckats göra branschens bästa kamera än.

Den Windows Phone-drivna telefonen tar betydligt bättre bilder än Galaxy S6, så är det bara. Nokia Lumia 1020 erbjuder högre detaljrikedom i väl belysta miljöer, mindre brus och bättre färger i mörka miljöer och ett större dynamiskt omfång. Tack vare sin stora sensor har också Lumia 1020 ett naturligt kort skärpedjup, något Galaxy S6 saknar helt.

Samsung Galaxy S6:

Nokia Lumia 1020:

När det gäller konkurrensen på Android-marknaden finns det stora skillnader i prestanda i främst mörka miljöer mellan exempelvis Samsung Galaxy S6 och LG G3. Samsungs kamera är bättre på att hålla borta brus och väljer ofta kortare slutartid utan att förlora kvalitet i jämförelse med LG G3. När det gäller bilder tagna utomhus är skillnaderna mycket små och inte nödvändigtvis i Samsungs favör. Bilder från Galaxy S6 är ofta gula i jämförelse med andra smartphones och tenderar att sakna kontrast. I jämförelse med LG G3 känns det ofta som Galaxy S6 tar sina bilder genom ett grått/gult filter. Detta är dock ett litet problem som knappast gör Galaxy S6 till en dålig kameratelefon. Trots sina små problem har Galaxy S6 en av branschens bästa kamera. Den fångar oerhört detaljrika bilder och presterar väl i mörka miljöer.

Även när vi bortser från bildkvalitet är Samsungs nya smartphone en av marknadens helt klart bästa kameratelefon. Kameraappen startar oerhört snabbt, ungefär lika snabbt som kameraappen i Iphone 6, och bilder tas så fort fingret nuddar skärmen. Detta gör Galaxy S6 till en roligare kameratelefon att använda än Nokia Lumia 1020 eller LG G3 som kan ta lång tid på sig att hitta rätt inställningar och fånga en bild.

Stäng

 

Ljud och bild

Samsung Galaxy S6 har marknadens mest pixeltäta Super AMOLED-skärm. Skärmen som mäter 5,1 tum har en upplösning på 2 560 x 1 440, vilket ger en pixeltäthet på 577 pixlar per tum. De imponerande siffrorna ger ett gott resultat i verkligheten.

Läs mer om ljud och bild

Galaxy S6 har en av smartphonemarknadens bästa skärmar som ger en omätbart djup svärta, imponerande färger och hög ljusstyrka. Skärmen är inte i närheten av Apple Iphone 6 eller Huawei Ascend Mate 7 när det gäller ljusstyrka när den ställs in i manuellt läge, men har ett Boost-läge som kan driva den uppåt 600 nits om omgivningsljuset är starkt nog. Vi lyckades som mest komma upp till cirka 500 nits i vår testmiljö, vilket klart är respektabelt och närmar sig ljusstyrkan hos IPS-konkurrenterna.

Skärmens enda lilla problem är dess färgåtergivning i extrema betraktningsvinklar. Till skillnad från AMOLED-skärmen på Galaxy S6 Edge förvrängs alla färger kraftigt vid höga betraktningsvinklar. Detta påverkar inte användandet av telefonen på något sätt men understryker faktumet att de två telefonerna inte använder samma typ av AMOLED-skärm.

En av anledningarna till att Samsungs flaggskepp inte längre är vattentät sägs vara faktumet att telefonens högtalare flyttats från dess baksida till dess undersida. Förklaringen till att högtalaren flyttats är helt enkelt att den ska vara närmare användaren och därmed kunna ge en bättre ljudupplevelse. Trots sin nya position har Samsungs högtalare det svårt att konkurrera med HTC:s produkter. HTC:s telefoner erbjuder inte mycket högre ljudvolym än Samsungs men ger betydligt högre kvalitet. Samsungs högtalare är förvånansvärt kraftfulla men dess begränsade kvalitet gör det jobbigt att lyssna på musik med volymen satt till mer än 75 procent.

Stäng

 

Ny fingeravtrycksläsare

Samsung är den Android-tillverkare som producerat flest telefoner med inbyggda fingeravtrycksläsare. Dessa har sällan imponerat på oss då de ofta varit krångliga att använda. Med Galaxy S6 har Samsung verkligen lyckats med att göra något riktigt bra. Den nya läsaren som sitter inbyggd i telefonens fysiska hemknapp läser snabbt av fingrar från alla vinklar, utan att fingret behöver röras över läsaren. Likt läsaren på Apple Iphone 6 och Huawei Ascend Mate 7 räcker det att fingret vilas mot läsaren för att det ska läsas av och godkännas.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × four =