Samsung Gear S3
7.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 46 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 4 GB
4G-stöd: Nej
Fördelar
+ Roterande boetten
+ Ljusstark skärm
+ Mäter styrketräning
+ Alltid på-skärm
Nackdelar
- Pulsmätaren
- Bixby
- Apputbud
- Tveksam sömnmätning
Hälsa/träning7.2
Batteri7.1
Skärm8.5
Hälsa/träning7.2
Batteri7.1
Skärm8.5
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Trots sin ålder är Samsung Gear S3 en smartklocka som på många sätt är aktuell än idag. Det funktionsrika operativsystemet, Tizen, har flera smarta funktioner för att hantera vardagen men ett mindre än önskat apputbud. Med en träffsäker GPS och noggrann stegräkning lyckas Gear S3 vara en pålitlig aktivitetsmätare och då är det synd att en ojämn pulsmätare och förvirrande sömnmätning hindrar den från att vara en bra hälsoklocka. Trots det, och trots en lite sämre batteritid än vi hoppats, är Gear S3 fortfarande en smart smartklocka som kan mäta sig med 2019 års modeller.

 

Hårdvara och design

Gear S3 Classic

Samsungs snart tre år gamla smartklocka Gear S3 är utvändigt konkurrenskraftig. Classic-modellen som vi har testat har en stilren design i rostfritt stål. Här hittar vi Samsungs smarta roterande boett och lättåtkomliga knappar. Sett till priset lämnar vattenresistensen en del att önska och de medföljande läderarmbanden är mindre praktiska för den fysiskt aktiva.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Gear S3 är redan över tre år gammal. Som en uppföljare till den populära Gear S2 förfinade Samsung sin design men byggde den samtidigt större. Klockan mäter 4,9 x 4,6 centimeter tvärs över och bygger 1,29 centimeter på höjden. Det innebär att den är snäppet större än exempelvis Huawei Watch GT, men inte med mycket. Med en vikt på 59 gram är den också tyngre än flera nya konkurrenter. Klockan är samtidigt välbalanserad och ger ett mindre klumpigt intryck än nyare konkurrenter så som Ticwatch S2.

Stilren eller robust

Gear S2 finns i två modeller. Vår testmodell kallas Classic och hat ett yttre av blankt rostfritt stål med ett medföljande läderarmband i två storlekar. Alternativet, som heter Frontier, är designad mer för utomhusbruk i en mörkgrå färg med medföljande gummiarmband. Båda modellerna har standard-armbandsfästen i 22 millimeter, vilket vi uppskattar. Classic-modellens medföljande läderarmband är tyvärr stela och svåra att ställa in. De mjuknar med tiden men känslan av att fästena kommer att spricka kvarstår.

Samsung Gear S3

Klockan är testad för vattenresistans enligt IP68-certifiering. Precis som för telefoner innebär det att den klarar av vattenstänk och lättare dopp. I kontrollerade miljöer klarar den upp till 1,5 meters djup men det rekommenderas inte att klockan används i vatten. De medföljande armbanden trivs inte heller i vatten och det är säkrast att ta av den för både duschar och bad. Jämfört med modernare smartklockor, även billigare modeller, har alltså Gear S3 en klar nackdel när det gäller vattenresistans.

Oslagbar hårdvara för navigering

På höger sida sitter två knappar som sticker ut från resten av kroppen. Båda är lätta att hitta och ger ifrån sig tydliga klick. Stjärnan i Samsungs design är dock den roterande boetten som omfångar skärmen. Här har man gjort skärmkanten användbar för navigering. Den lätt upplyfta ramen skyddar även skärmen från eventuella stötar. Den rörliga boetten ger ifrån sig ett klickande ljud vid beröring, vilket får den att kännas lite lösare än vi hade önskat.

Samsung Gear S3 baksida

Undersidan av Gear S3 är gjord av svart plast med en glasskiva i mitten. Under glaset sitter den optiska pulsmätaren. Här finns inga synliga mottagare för laddning, då Gear S3 stödjer trådlös laddning. På kanten av plaststycket hittar vi också hål för både mikrofoner och högtalare. Mikrofonen plockar effektivt upp röstkommandon och högtalaren är tillräckligt tydlig för röstassistentens svar. Det går också att använda den för samtal, så länge det inte är i högljudda miljöer. Den inbyggda vibrationsmotorn känns kvalitativ och det går att ställa in om den ska vara svag eller stark. Vi hade dock uppskattat ett mellanläge till dessa två alternativ. Det starka läget är snäppet för kraftigt och får klockan att kännas lite ihålig. Trots det låter aldrig vibrationen så mycket att den stör omgivningen.

Stäng

 

Skärm

Gear S3 klocka

Samsung Gear S3 har en rund AMOLED-skärm på 1,39 tum med en upplösning på 360 x 360. Den slår alltså inte den billigare Huawei Watch GT vad gäller pixeltäthet, eftersom den har samma skärmstorlek med 454 x 454 i upplösning. Pekskärmens respons är bra och klockan tänds när vi lyfter på armen, pekar på den eller snurrar på boetten. Klockan har en maximal ljusstyrka på 1 000 nits i vårt test, vilket innebär att den är behaglig att använda även i solljus. Det är ett stort plus jämfört med billigare konkurrenter så som Huawei Watch GT, som har en maximal ljusstyrka på 400 nits. Ljusstyrkan regleras automatiskt baserat på omgivningen men det går även att välja på en skala från ett till tio. I mörka miljöer har klockan dock svårt att välja en behaglig ljusstyrka och kan lätt störa sömnen om inte nattläget aktiveras.

 

Hälsa och träning

Gear S3 träning

Gear S3 är utseendemässigt inte avsedd för träning. Trots det har den flera funktioner i både hårdvara och mjukvara för att möjliggöra mätningar i vardagen. Med en välfungerande GPS och noggrann stegräknare är det synd att den optiska pulsmätaren inte är tillräckligt pålitlig. För sömnmätning är klockan inte heller speciellt lätt att rekommendera med klumpiga mätningar och falska tupplurar.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS

Som träningsklocka använder Gear S3 sin inbyggda GPS för att mäta avstånd och hastighet samt för att måla upp en karta. Efter vårt 2,3 km långa skogstest visar Gear S3 helt rätt avstånd. Vi mäter i skogsmiljöer då det är här och bland höghus som GPS-signaler brukar ha svårast. Under träningspasser visar klockan nuvarande värden för hastighet, puls och avstånd. Det som visas på de olika skärmarna kan ställas in i förväg och det är även möjligt att ställa in mål och om det ska finnas en musikkontroll längst till vänster.

Gear S3 har även funktioner för att mäta olika former av styrketräning såsom situps, armhävningar och pullups. Under vårt test mäter den Crunches med tio av tio repetitioner. Finns inte den önskade träningstypen går det också att välja Annan Träning, som använder pulsmätningar och tid för att räkna ut en effekt. Gear S3 har dock inte möjligheten att konkret mäta alla namngivna träningslägen. Det innebär att exempelvis Armhävningar, Pullups och Roddmaskin sparas på samma sätt som Annan Träning men med ett namn som ger kontext.

Data synkroniseras efter passet till telefonen. Där presenteras diagram för Hastighet, Puls, Höjning och Takt smidigt och det går enkelt att jämföra om pulsen ökade i takt med exempelvis hastigheten. Det lagras en bra mängd information om enskilda träningspass där det mesta sparas som medelvärden och högsta värden. Kartan som målas upp för GPS-pass är också enkel att följa med tydligt numrerade delar. Dessa delar matchar dock inte det mål för avstånd som vi valt i förväg och markeras alltid per kilometer.

Steg och daglig aktivitet

Samsung Gear S3 håller koll på daglig hälsa genom att mäta aktivitet, rörelse, stillasittande, sömn samt användarens puls. Dessa värden utvärderas och anges i Samsung Health-appen på klockan och telefonen. Under aktivitet hittar vi antal räknade steg och trappor samt kalorier. Under ett test på 500 steg räknar Gear S3 ett ynka steg för mycket. Trappor, eller Våningar som Samsung kallar det, mäts med hjälp av en inbyggd altimeter. Samsung klassar, precis som andra tillverkare, en våning som tre meter i ökning. Det är inte ovanligt att trappor missas och inte räknas alls eller att det rapporteras för få. När vi går upp för två trappor rapporterar den rätt tre av fyra gånger.

När klockan bärs sparar den automatiskt promenader eller löpning som aktiviteter men utan platsspårning. Efter en timmes stillasittande vibrerar klockan med en notis som uppmanar till aktivitet. Samsung har här bakat in ”bålvridning” som en mätbar rörelse. Jämfört med konkurrenter så som Fitbit kräver Samsung alltså inte att användaren går ett visst antal steg för att bryta inaktivitet. Vi uppskattar detta då det innebär mindre avbrott under arbetsdagen.

Pulsmätaren som hoppar upp och ner

Pulsmätaren aktiveras som standard var tionde minut, såvida klockan inte märker av rörelse. Det går att ställa in att den alltid ska mäta pulsen om så önskas eller stänga av den automatiska mätningen. Pulsmätaren kan ge korrekta värden men den optiska mätaren tenderar att allt för ofta att vara ojämn. Den kan visa korrekta värden för att sedan hoppa tio slag för högt eller landa mellan två till fem slag för mycket och sedan för lite. Under enkel rörelse är den alldeles för snabb med att öka sin mätning och kan ofta hoppa upp till 20 slag för högt och stanna där. Samsung Gear S3 rekommenderas alltså inte för användare som vill kunna följa och utvärdera sin puls baserat på pålitliga värden.

På klockan visar appen Samsung Health en pulsintervall från lägsta till högsta puls och en snittvilopuls. På telefonen går det istället att läsa av högsta, lägsta och genomsnittliga pulsvärden samt en vilopuls. Dessa värden går också att få per dag eller som genomsnitt per vecka eller månad.

Sömnmätningen imponerar inte

Samsung Gear S3 mäter och bedömer även användarens sömn. Precis som på den nyare Galaxy Watch Active får Gear S3 ofta för sig att registrera längre stunder i soffan som sömn, där den även mäter olika intervaller. Detta får oss att ifrågasätta sömnmätningens kvalitet men det betyder samtidigt att klockan kan mäta tupplurar – något som konkurrenter så som Fitbit har svårt för. Dessa felmätningar går att radera men det räddar inte en felaktig implementering. När klockan bärs under natten mäts sömn utifrån lätt, orörlig och orolig sömn. Gear S3 mäter alltså inte regelrätt lätt-, djup- och REM-sömn, trots att Samsung Health beskriver dessa stadier och utelämnar en förklaring på de värden som faktiskt mäts.

Sömnmätningen i sig själv är svår att validera men det vi kan påpeka är att den delar upp sömnperioder om användaren vaknar. Då blir en natts sömn två olika sömnperioder. Detta är annorlunda i jämförelse med Fitbit, Garmin och Huawei, som registrerar uppvaknanden utan att faktiskt avbryta mätningen – vilket ger en tydligare överblick. Samsungs uppmätta sömntillfällen slås sedan ihop till ett värde kallat Total sömntid, som också räknar med tupplurar, både faktiska tupplurar och felaktiga.

Stäng

 

Mjukvara

Test Samsung Gear S3 Tizen

Samsungs Tizen OS har ett relativt traditionellt gränssnitt för smartklockor med mörka ytor för att passa med AMOLED-tekniken. Röstassistenten S-voice finns kvar med ganska lite att bidra med. Samsung Pay är räddningen och det hittills mest kompetenta mobila betalsystemet i Sverige. Samsung har också lyckats utveckla ett stabilt operativsystem som flitigt använder sig av den roterande boetten. Med ett bra flyt som utmanar betydligt nyare smartklockor, gör sig Gear S3 fortfarande aktuell.

Läs mer om mjukvaran

Samsungs Gear S3 kör det egna operativsystemet Tizen och har nyligen uppdaterats till den senaste versionen, One UI. Ett svep ned från toppen av skärmen visar snabbinställningar och dessa kan nås från samtliga appar. Tizen är uppbyggt så att notiser ligger till vänster om klockansiktet. På höger sida av klockansiktet ligger widgetar och det är här många interaktioner med applikationer sker. Eftersom detta har varit Tizens upplägg sedan flera år tillbaka har många appar en dedikerad widget, till skillnad från Googles Wear OS som nyligen fick en liknande design. Samsungs stora tillgång är den roterande boetten som smidigt kan användas för att bläddra mellan notiser och widgetar.

I tillägg kan boetten även bläddra upp och ner i appar och menyer samt ställa in tiden på alarm. På den lilla skärmen är det ytterst tacksamt att ha en lättåtkomlig och praktisk lösning för navigering. Den nedre knappen agerar hemknapp och vid långa tryck som strömknapp. Användaren kan själv välja en genväg för dubbeltryck på hemknappen och den övre knappen är en tillbakaknapp som aktiverar Samsung Pay vid långtryck.

S-voice-brister och mobilbetalningens räddning

Ett av Samsungs äss vad gäller funktioner är Samsung Pay. För den som vill ha mobil betalning i sin klocka hittar vi flest stödjande banker och kort i Sverige med Samsung Pay. Gear S3 Classic har också MST (Magnetic Secure Transmission) inbyggt, något som tillverkarens nyare klockorna saknar. Detta låter klockan imitera bankkorts magnetremsor och fungerar på de flesta kortterminaler som saknar NFC. I butiker fungerar Samsung Pay utmärkt.

Något som inte imponerar är S-voices halvt meningslösa tillvaro, Samsungs röstassistent som på telefonerna ersatts av Bixby. Bixby kan kontrollera telefonens djupa inställningar, både direkt och utifrån kortkommandon. S-voice på Gear S3 klarar som bäst av att starta ett joggingpass, ett alarm eller telefonsamtal. När S-voices används för att starta träningar som inte är jogging, ber den användaren att kontrollera telefonen, en förfrågan som sedan inte följs upp. Det hjälper inte heller att röstassistenten inte pratar svenska. Vill man ha en effektiv och funktionell röstassistent i en smartklocka förblir Siri i Apple Watch bäst med en hastighet och ordförståelse som S-voice inte kan mäta sig med.

Gammal hårdvara, konkurrerande prestanda

Sett till prestanda är Samsung Gear S3 fortfarande konkurrenskraftig. Wear OS-klockor som Mobvois Ticwatch S2, som lanserades 2019, har till och med svårt att hänga med. Enkla appar som Alarmklockan öppnas på mellan en till två sekunder. Appar kan också förbli kvar i minnet ett tag efteråt. Detta skapar ett flyt som Wear OS-klockor inte lyckats uppnå än. Gear S3 envisas dock med att be om behörighet för samtliga sensorer för varje enskild app, något som ofta skapar avbrott i användandet. En fördel vore om åtminstone Samsungs förinstallerade appar kunde nöja sig med att telefonappen fått tillstånd.

Appar installeras genom Samsungs Galaxy Store och det kan antingen göras direkt från klockan eller på den parkopplade telefonen. Tizen har inte ett lika stort apputbud som Apples Watch OS eller Googles Wear OS. Användare som förlitar sig på Googles tjänster kommer till exempel bli besvikna på att dessa saknas i Tizen. Samsung har samtidigt skapat motsvarande alternativ till bland annat påminnelser, anteckningar, mail och SMS. Bristen på andra populära appar är antingen ett stort minus eller mindre viktigt beroende på egna prioriteringar. Det finns däremot ett stort utbud av klockansikten att välja mellan –så många att butikens gränssnitt gör det svårt att leta igenom dem.

Samsung har, tillsammans med Garmin, en exklusiv möjlighet att ladda ned spellistor från Spotify. Det innebär att favoritmusik kan bäras på klockan och streamas till trådlösa hörlurar utan en telefon.

Alla får vara med

Samsung Gear S3 Classic ansluter till telefoner genom Bluetooth, eller Wi-Fi om tillgängligt, och kommunikationen sköts av appen Galaxy Wearable. Här finns möjligheten att djupdyka i klockans inställningar från notiser till ordningen på applådan och widgetar. Möjligheten att ställa in från telefonens större skärm är något vi uppskattar. För att spara träning- och hälsodata används appen Samsung Health, som erbjuder både en enkel överblick och djupdykning om så önskas. Här finns också sociala aspekter med gemensamma utmaningar, tävlingar mot andra användare och ett så kallat forum som är i beta. Forumet agerar som ett sociala medie där användare kan dela prestationer, bilder och pågående utmaningar.

Galaxy Wearable finns till både Android och iOS och Gear S3 Classic kan därmed användas med samtliga telefoner. Vissa funktioner försvinner successivt vid telefonbyten där Samsungs telefoner har fullt stöd. Android-telefoner från andra tillverkare behåller det mesta men här saknas de medföljande apparna E-post och Meddelanden. Det krävs också att två extratjänster installeras från Google Play-butiken. Detta kan förvirra mindre tekniska användare men appen guidar processen väl. Om klockan kopplas till en iPhone ser vi fler begränsningar där det exempelvis inte går att svara på meddelanden. Inkomna notiser saknar oftast en dedikerad ikon, vilket resulterar i en färgad meddelandesymbol med ett frågetecken i mitten. Samsung Pay går inte att använda om klockan kopplas till iOS och användare kan inte heller köpa appar i Galaxy Store.

Stäng

 

Batteri

Test Samsung Gear S3

Samsung Gear S3 marknadsförs med ett fyra dagars batteri, något vi inte ser som en rimlig möjlighet under vårt test. Den har däremot inga svårigheter att klara av strax över två dygn. Den medföljande laddaren är praktisk och lätt att använda. På grund av onormalt långsam laddning krävs det dock planering för att inte gå miste om steg.

Läs mer om batteriet

Upplevelsen av en smartklocka kan stiga eller sjunka beroende på batteriets uthållighet. Samsung marknadsför att Gear S3 har en kapacitet för tre till fyra dagars användning per laddning. Under vårt test såg vi att klockan klarar en och en halv till strax över två dagar per laddning. Det imponerar inte jämfört med konkurrenter, utan är ganska vanligt för smarta klockor. Batterikapaciteten är dock längre än nyare modeller på 380 mAh.

Det är mycket som påverkar batteriuthålligheten i en smartklocka. Exempelvis antalet inkommande notiser och användningsmönster. Det finns alltid sätt att få mer av batteriet, oftast genom att inaktivera funktioner. Skärmens Alltid på-läge dränerar exempelvis batteriet och är en av de största batteribovarna. När skärmens alltid på-läge är aktivt ser vi upp till två arbetsdagars batteritid, med en natt däremellan, om inte GPS utnyttjas. Högre användning eller musikuppspelning minskar det snabbt till en och en halv dag. Om Alltid på-läget är inaktivt ser vi istället två dygn med en marginal för halva den tredje dagen. Under GPS-aktiviteter ser vi en dränering på minst fyra procent per 15 minuter, vilket är väldigt likt andra smartklockor.

Långsam laddning kräver planering

Samsung marknadsför också att den trådlösa laddningen är snabb och effektiv, något vi inte ser under vår användning. Vi ser snarare motsatsen, då det tar uppemot två timmar och tjugo minuter att ladda klockan fullt från 15 procent. Det är det dubbla jämfört med konkurrenter såsom Apple Watch 4, Ticwatch S2 och Huawei Watch GT. Den medföljande laddaren är dock smidig och vi uppskattar att det följer med en strömadapter, något som inte är vanligt för smartklockor. Det är dock inte standard Qi-laddning som är inbyggt i Gear S3, vilket innebär att den inte fungerar med vanliga trådlösa laddningsplattor. Den medföljande laddaren är också lite omodern då den får ström genom microUSB, istället för USB-C.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here