Xiaomi Mi 11
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,81 tum
Bra att veta:Den billigaste modellen är inte tillgänglig just nu. Det lägsta priset för Mi 11 ingår därför inte i guiden.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra kamera
+ Trådlös laddning
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Inte vattentålig
- Kan bli varm vid hög belastning
- Saknar eSIM
Kamera8.4
Skärm8.8
Batteri7.7
Kamera8.4
Skärm8.8
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi 11 är en otroligt häftig smartphone. Den ritar om stora delar av kartan med specifikationer och prestanda som vi aldrig tidigare sett i klassen. Det är en högupplöst och ljusstark skärm som tar den främsta platsen. Bakom skärmen sitter en sprillans ny och väldigt kraftfull Snapdragon 888-processor, som slår prestandarekord. På baksidan finns en lite gammal men riktigt bra kamera. Med stöd för trådlös laddning, bra högtalare och en gedigen konstruktion är det bara detaljer såsom vattentätning och kvalitetsskillnader i marginalerna som skiljer Mi 11 från marknadens bästa. Det är otroligt häftigt för en smartphone som lanseras långt under Ultra-flaggskeppen i pris.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi 11

Xiaomi Mi 11 har en väntad men modern design. Den är väl byggd men saknar vattentålighet, som erbjuds av flera dyrare konkurrenter. Den har ändå gott om funktionalitet med stöd för trådlös laddning, IR-sändare samt både laddare och skyddande plastskal i lådan.

Läs mer om hårdvaran

Mi 11 bjuder inte på stora överraskningar. Den är ganska exakt vad vi väntade oss från företaget under 2021. Det inkluderar en modern och enkel design. Xiaomi har en tradition av att skapa relativt anonymt designade smartphones och Mi 11 är inte ett undantag. Telefonens mest distinkta designdetalj är definitivt kameran men även den har en ganska vanlig design. Den kvadratiska designen var mest populär under 2020 men hänger kvar i den mode-värld som smartphones befinner sig i just nu. Kameramodulen har tre kameror, varav en huvudkamera med en silverfärgad ring. Ringen har ett helt estetiskt syfte och skyddar inte kameralinsen på något sätt. Huvudkameran sticker ut flera millimeter från resten av telefonen och gör den ostabil på ett platt bord.

Xiaomi Mi 11 test

Stilren?

Baksidan på vårt gråsvarta exemplar har en matt finish som helt saknar mönster eller variationer i färg. Vi hade beskrivit den som stilren, om det inte hade varit för flera väldigt fula myndighetsloggor och texter på baksidan. Baksidan bjuder dessutom på en Xiaomi-logga och en 5G-logga. Tillsammans gör texterna och loggorna att baksidan ser lite plottrig ut. Smaken är som baken men för oss krockar det lite tråkigt stilrena bakstycket med de fula texterna. Den ljusblåa varianten av mobilen kan vara ett bättre alternativ för dig som vill vara lite roligare.

Glasbaksidan är kraftigt rundad längs långsidorna. Det gör att telefonen ligger bekvämt i handen och att metallsidorna är tunna. Längs höger sida finns en på/av-knapp och volymknappar som ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns en IR-sändare, mikrofon och högtalare med tillhörande varumärkning från Harman/Kardon. Vänster sida är tom medan undersidan har en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort, en mikrofon, en USB Typ C-port och en högtalare. Hörlursport och microSD-stöd saknas alltså i vanlig ordning.

Test Xiaomi Mi 11Framsidan av Xiaomi Mi 11 bjuder på en gigantisk skärm. Den mäter 6,81 tum och är alltså lika stor som monster-mobilen Galaxy S21 Ultra. Skärmen är samtidigt lite mer rundad på Mi 11 och det gör telefonen lite smalare. Med en bredd på 74,6 mm är den fortfarande väldigt stor och svår att hålla med en hand. En vikt under 200 gram känns den i alla fall hanterbart lätt för sin storlek. Med det sagt kan vi inte vara tydliga nog: om du inte är van vid väldigt stora smartphones, kommer Mi 11 kännas gigantisk. Den är stor i fickan, i handen och framför ögonen. En stor skärm kan vara trevlig att titta på men inte alltid trevlig att använda. Det är viktigt att komma ihåg.

Mindre pålitlig

I skärmen finns en inbyggd optisk fingeravtrycksläsare. Den är inte så bra som läsaren i förra årets modell och är dessutom märkbart sämre än flera konkurrenter. Den är inte lika pålitlig som de bästa. Problemen kan minimeras med en bra inläsning men det är inte helt enkelt. Det är synd att fingeravtrycksläsaren är en nedgradering för Xiaomis flaggskepp i år.

Xiaomi Mi 11 känns stor i handen. Den känns även väl byggd. Som ett riktigt flaggskepp. Det finns dock några detaljer som skiljer den från marknadens dyraste modeller. Den kanske största skillnaden är modellens brist på vattenskydd. Den har ingen som helst IP-klassning, även om vi noterar att till exempel kortplatsen åtminstone har en skyddande gummiring. En detalj som Xiaomi Mi 11 kan skryta med är trådlös laddning. Det är inte en självklarhet i klassen och det hjälper Mi 11 att konkurrera med betydligt dyrare modeller.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi beskriver skärmen i Mi 11 som ”nära perfekt”. Vi har testat bildskärmar som faktiskt är ”nära perfekta” och Mi 11 är inte en av dem. Vårt testexemplar presterar mycket bra men är inte riktigt lika väl kalibrerat som till exempel iPhones eller Samsung-mobiler. Med det sagt ser den ändå mycket bra ut och den är bra på det viktigaste. Den 6,81 tum stora Super AMOLED-skärmen har en upplösning på 1 440 x 3 200, som ger högre upplösning än vanligt i klassen. Skärmen är dessutom ovanligt ljusstark med en maximal ljusstyrka på 711 nits över hela skärmen och 1 585 nits med HDR-material. Det gör den till en av branschens ljusaste och det märks. Mi 11 erbjuder imponerande detaljrikedom och mycket bra synlighet utomhus. Även om det finns lite bättre skärmar som är närmare ”nära perfekt” än Mi 11, är Mi 11 exceptionellt bra för sin klass.

 

Högtalare

Xiaomi Mi 11 har dubbla högtalare, en på vardera kortsida av mobilen. Även om det kanske ser ut att vara två likvärdiga högtalare, är högtalargallret på ovansidan i själva verket lite missvisande. Ljudet kommer snarare från hörluren, vilket bevisas enkelt när vi sätter ett finger över högtalargallret på ovansidan och ljudet är oförändrat. Mi 11 har alltså inte en så fullkomlig stereolösning som Xiaomi vill få det att verka. Den når ändå höga volymer utan stora mängder distorsion och erbjuder bra detaljrikedom i mellanregistret. Dyra flaggskepp, såsom iPhone 12, har bättre bas och ett klarare ljud. Mi 11 är ändå bra, ovanligt bra för sin klass.

 

Batteri

Xiaomi har imponerat med bra batteritid i tidigare flaggskepp och Mi 11 fortsätter att hålla ribban högt. Den levererar batteritid från ett 4 500 mAh-batteri som liknar den batteritid som vi fick från Mi 10T Pro och dess 5 000 mAh-batteri under förra året. Bra mjukvara och en effektiv processor är sannolikt förklaringen till Mi 11s stabila batteriprestanda, trots sin högupplösta skärm. Normala användare kan vänta sig en batteritid på två dagar medan mer krävande användning kan ta den till 40 batteriprocent vid slutet av dagen. Med stöd för trådlös laddning är det enkelt att hålla den laddad och en inkluderad 55 watt-laddare är tacksamt snabb. Det gör Mi 11 till en pålitlig mobil som är lätt att hålla borta från de lägsta batteriprocenten.

 

Kamera

Xiaomi Mi 11 har ett kamerasystem som vi känner igen. Det baseras på en 108 MP-kamera som erbjuder hög detaljrikedom och bra prestanda i mörka miljöer. Kameran har problem med fokus men imponerar trots det för sitt pris. Den nya makrokameran är dessutom åtminstone användbart bra, vilket är en bonus.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi 11 tillhör en kameratrend för 2021. Likt Samsung Galaxy S21 och dess föregångare, har Mi 11 nästan exakt samma kamera som Mi 10. Huvudkameran har en 108 MP-sensor som först introducerades i Mi Note 10 under hösten 2019. Den börjar alltså bli lite gammal. Sensorns ålder gör den mer imponerande som en konkurrenskraftig del av Mi 11. Den erbjuder mycket bra prestanda i många miljöer. Tack vare en lite annorlunda nedskalning av de slutliga JPEG-bilderna, har kameran märkbart högre detaljrikedom än de flesta konkurrenter på marknaden. Det ger ovanligt hög detaljrikedom som gör det enkelt att beskära bilder i efterhand, utan att förlora bildkvalitet i relation till konkurrenterna.

Den lite gamla kameran har flera kända problem. Främst två: fokus på nära håll och fokus i mörka miljöer. Det är problem som Xiaomi inte har lyckats lösa med Mi 11. Det är definitiva problem som gör sig synliga när vi ska fota inomhus i miljöer med ovanligt dålig belysning. Kameran kan då få svårt att hitta rätt fokus. Med ett kort skärpedjup kan problem med fokus också bli mer synligt än med kameror som har fokus över större områden samtidigt.

Bra i mörker

I mörka miljöer presterar i övrigt kameran mycket bra. Vi tycker oss se förbättringar i hur mjukvaran automatiskt anpassar kamerans inställningar i mörka miljöer. Det ger långa slutartider även när vi håller kameran utan stativ. Längre fototider ger hög detaljrikedom och effektiv hantering av brus. Bilderna ser naturligt exponerade ut och erbjuder mycket hög kvalitet för telefonens pris. Det är ett plåster på såret för kamerans fokusproblem.

Mi 11 saknar en dedikerad zoomkamera. Det skiljer den från flera konkurrenter i klassen. Vi hade gärna sett en telefotokamera med tre eller fem gånger zoom i relation till huvudkameran. Faktum är samtidigt att huvudkameran fungerar bra i många situationer. I praktiken presterar trots allt Mi 11 på nästan samma sätt som Galaxy S21, som också främst använder digital zoom. Resultaten är inte bäst i klassen, men ofta mycket bra.

Användbar makro

Mi 11 har en makrokamera. Den liknar makrokameran i Mi 10 men har gått från två till fem megapixel i upplösning. Det gör stor skillnad. I kombination med bättre optik erbjuds betydligt högre detaljrikedom och skärpa. Kameran har fortfarande problem med brus och har ett ganska otrevligt utseende bortom skärpeplanet. Nu erbjuds i alla fall detaljrikedom och skärpa som gör att vi ser den dedikerade makrokameran som ett användbart alternativ, till skillnad från tidigare.

Xiaomi Mi 11 (makro)

För video erbjuder Mi 11 väntad prestanda. Huvudkamerans stabilisering är effektiv och kamerans detaljrikedom är hög. Den imponerar med stöd för 8K-inspelning och erbjuder ovanlig flexibilitet tack vare stöd för inspelning med både 24 och 30 bilder per sekund. Kamerans fokussystem gör den inte optimal som videokamera i alla sammanhang men för priset erbjuder Mi 11 ett mycket bra kamerasystem för avancerad videoinspelning med flexibilitet.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Mi 11 är den första mobilen som lanseras med Android 11 och MIUI 12. Den nya mjukvaran kombinerar de systemförbättringar som Android 11 har, med de anpassningar som MIUI 12 redan har erbjudit i Android 10. Med mjukvaran tar Xiaomi sig allt längre ifrån Android och allt närmare iOS med flera ovanliga förändringar av operativsystemet som kan vara praktiska men förvirrande för vana Android-användare. Vi är mest tacksamma för att Xiaomi ger oss möjlighet att anpassa mjukvaran för våra önskemål.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. Med den senaste versionen av mjukvaran kan vi välja vilka ovanliga anpassningar vi vill använda och standardinställningarna skiljer sig mycket från de som Mi 10T lanserades med. Mjukvaran i Mi 10T inkluderade ett nytt sätt att visa notiser och snabbgenvägar. Mi 11 har samma nyheter. ”Kontrollcenterstil” gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen bara visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.

Medan Mi 10T-serien lanserades med den nya iOS-inspirerade designen, erbjuder Mi 11 både den gamla och nya designen som alternativ. Den gamla designen används som standard, medan ”Kontrollcenterstil” kan aktiveras i efterhand. Än en gång visar Xiaomi bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inte högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.

Mer från MIUI 12

Vi kan välja Bluetooth-enhet, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Irriterande appar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Xiaomi Mi 11

Med ett Qualcomm Snapdragon 888-chipset presterar Xiaomi Mi 11 mycket bra i så gott som alla situationer. Med det sagt ser vi problem med överhettning vid mycket höga belastningar. Problemen är så omfattande att vi stundtals får meddelanden på skärmen om telefonens värme. Med en IR-mätare mäter vi över 50 grader Celsius på utsidan av telefonen. Det är obehagligt varmt. Problemen uppstår bara vid extrem grafisk belastning och bör inte vara märkbara för många användare. Vi har svårt att återskapa problemen utanför syntetisk testmjukvara men kan definitivt se att de kan blir större med mer krävande spel i framtiden. Även om Xiaomi Mi 11 erbjuder riktigt bra prestanda, är den alltså inte en perfekt gaming-mobil för riktigt seriösa mobilspelare.

 

5G

Test av Xiaomi Mi 11

Xiaomi Mi 11 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Xiaomi Mi 11 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,81 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 440 x 3 200
Storlek 164,3 × 74,5 × 8,1 mm
Vikt 196 gram
Kamera 108 MP, 13 MP, 5 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 4 320 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 888, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 600 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

3 KOMMENTARER

  1. Märklig slutsats om batteritiden. Jag har haft både Mi 10T pro och Mi 11. Batteritiden på Mi 11 var avsevärt sämre. Detta stämmer med de flesta användarrapporter man hittar på nätet samt även många andra recensioner. Får mig att tro att ni inte testar telefonerna ordentligt utan kör den bara någon/några dagar och drar förhastade slutsatser. Tycker testerna håller hyfsad kvalitet i övrigt men det finns utrymme för förbättring.

  2. Batteritiden är närmast fruktansvärd på min lur, nere på 65% redan kl 9:20 på morgonen efter jag steg upp kl 6.

    • Det låter som att något är fel. Gå in på Batteri & prestanda för att se vad som drar energi från ditt batteri.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 9 =