Xiaomi Redmi Note 9 Pro
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Vi har testat 128 GB-versionen men det finns också en annars identisk 64 GB-variant.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Hög grafikprestanda
+ Plats för microSD och dubbla nanoSIM
Nackdelar
- Medioker skärm
- MIUI är en lite underlig mjukvara
- Bräcklig glasbaksida
Kamera6.1
Skärm6
Batteri9.1
Kamera6.1
Skärm6
Batteri9.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Med Redmi Note 9 Pro har Xiaomi tagit ett lyckat koncept till en ny nivå. Nu är batteritiden närmast oslagbar, samtidigt som prestandan fortsätter att imponera, kamerasystemet har än mer att erbjuda och alla tänkbara funktioner för klassen är inkluderade. Skärmen är en fortsatt svaghet och Xiaomis mjukvara är både smart och irriterande underlig. Den utmärkta batteritiden kommer också i ett stort format som inte passar alla. För den som är ute efter så mycket som möjligt, för så lite som möjligt, visar Xiaomi ändå än en gång var skåpet ska stå.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Redmi Note 9 Pro är en stor mobil med ett modernt men delvis anonymt utseende. Den lyckas med grunderna och hittar en bra kombination av design, funktionalitet, prestanda och byggkvalitet som är ovanlig i klassen.

Läs mer om hårdvaran

Om Xiaomi Redmi Note 8 Pro var ”stor”, så är Redmi Note 9 Pro väldigt stor. Den nya modellen har en betydligt större skärm, som främst gör telefonen längre än tidigare. En nära oförändrad bredd gör den inte jobbigare att hålla i handen men det märks klart och tydligt att Redmi Note 9 Pro är större. Storleken ger den flera tekniska fördelar men det är klart att Redmi Note 9 Pro inte är gjord för användare som vill ha en kompakt mobil.

Sticker ut

Baksidan av Redmi Note 9 Pro är gjord av glas. Det är ett allt mer ovanligt materialval i prisklassen, då de flesta väljer billigare plast. Det ger en stadig känsla i handen men gör också baksidan lättare att spräcka. Xiaomi inkluderar därför ett transparent plastskal i lådan med mobilen. Vårt turkosa testexemplar har ett randigt mönster som övergår till en mer spegelliknande finish vid toppen av baksidan. Här finns en kameramodul som sticker runt två millimeter från baksidan. Det är ganska mycket. Modulens centrala position gör i alla fall inte att telefonen är särskilt ostadig på ett platt bord. I modulen finns totalt fyra kameror och under den sitter en enkel LED-lampa.

Även om baksidan var gjord av dyrt glas, är sidorna gjorda av plast. De har en matt finish och är lätt rundade för att ligga bekvämt i handen. Längs höger sida finns en fingeravtrycksläsare som fungerar pålitligt och snabbt. Läsaren är en integrerad på/av-knapp som möjligen kan tyckas sitta lite opraktiskt långt upp, särskilt för användare med små händer. Den erbjuder ändå en praktisk användarupplevelse, som vi dessutom gissar är kostnadseffektiv. Ovanför läsaren finns två volymknappar som ger bra fysisk återkoppling.

Dubbla SIM + microSD

Ovansidan har en mikrofon och en IR-sändare för att styra till exempel en TV eller stereo. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort, samtidigt. Den enkelt expanderbara lagringen gör den billigare 64 GB-modellen av Redmi Note 9 Pro till ett rimligt alternativ för många.

Undersidan har en USB Typ C-port, en hörlursport, en mikrofon och en högtalare. Här finns alltså gott om funktionalitet. De många öppningarna och det låga priset ger dock ingen vattentålighet.

Framsidan av Redmi Note 9 Pro drar inte åt sig mycket uppmärksamhet. Den avlånga 20:9-skärmen har ett ganska stort hål som ger plats för selfiekameran. Ovanför skärmen finns ett högtalargaller och under skärmen finns en väl tilltagen haka. Skärmens kraftigt rundade hörn bidrar till att ge Redmi Note 9 Pro ett modernt utseende som vi skulle beskriva som ganska anonymt, i stil med många andra mobiler från Xiaomi.

Stäng

 

Skärm

Redmi Note 9 Pro har en LCD-skärm som mäter 6,67 tum med en upplösning på 1 080 x 2 400. I sitt så kallade varma Standard-läge hittar den en bra vitbalans och en okej ljusstyrka på strax över 500 nits. Färgåtergivningen är dock medioker och trots HDR-stöd kan den inte nå upp till färgrik DCI P3-färg. Den lider dessutom av ovanligt dålig svärta och tydliga skuggor runt kamerahålet. Det gör att vi faktiskt föredrar skärmen på föregångaren. Än en gång förstör alltså Xiaomi stora delar av användarupplevelsen med en till synes billig bildskärm. Det är definitivt synd.

 

Högtalare

Xiaomi behöver inte längre skämmas över högtalaren i sina budgermobiler. Inte för denna budgetmobilen i alla fall. Denna gången levererar monohögtalaren på undersidan ljud med normal ljudvolym och kvalitet för klassen. Motorola One Hyper erbjuder högre detaljrikedom och klarhet i mellanregistret samt lite bättre täckning bland låga frekvenser. Redmi Note 9 Pro har dock en högtalare som håller sig undan från mycket distorsion och som definitivt kan användas för röstsamtal, podcasts och videos.

 

Batteri

Med en batterikapacitet på 5 020 mAh har Redmi Note 9 Pro ett större batteri än de flesta. Det ger batteritid som är svårslagen. Motorola Moto G8 Power är den enda mobil vi har testat som ger en gnutta längre batteritid. Det betyder att normala användare kan vänta sig tre dagars batteritid. Vid lätt användning är fyra dagar inget problem medan även extremt krävande användare kan vänta sig två hela dagars batteritid. Det är så bra att det sannolikt är onödigt för många. Fördelen är i alla fall att Redmi Note 9 Pro helt raderar all typ av batteriångest. Den är kort sagt en gigant när det gäller uthållighet och det hyllar vi den för.

 

Kamera

Xiaomi Redmi Note 9 Pro har en ambitiös uppsättning av fyra kameror. Huvudkamerran är mycket lik föregångaren men presterar bra för sin klass. De riktiga nyheterna är en förbättrad vidvinkelkamera och en makrokamera som vi faktiskt kan tänka oss att använda.

Läs mer om kameran

Xiaomi Redmi Note 9 Pro har ett kamerasystem som påminner om systemet i Redmi Note 8 Pro och i konkurrenten Motorola One Hyper. Huvudkameran har en 64 megapixelsensor som fångar bilder med hög detaljrikedom och skärpa. Det dynamiska omfånget är inte riktigt lika bra som erbjuds av till exempel Samsung Galaxy A71 men det är betydligt bättre än till exempel Sony Xperia 10 II.

I mörka miljöer presterar den bra för sin klass. Motorola har mer effektiv brusreducering men Xiaomi prioriterar ofta en lite ljusare exponering.

Förbättrade extrakameror

Vidvinkelkameran är inte särskilt bra men är betydligt bättre än Motorolas. Den erbjuder högre detaljrikedom och skärpa, även om vi noterar att bilderna ofta ser onaturligt skarpa ut. I vanlig ordning har kameran ganska stora problem med brus och saknar skärpa längs kanterna. Som vidvinkelkamera är den alltså inte särskilt bra men för sitt pris är den ändå helt okej.

Makrokameran har autofokus och en upplösning på fem megapixlar. Den har definitivt problem med brus, även i ljusa miljöer, men är bättre än alla makrokameror vi har testat i klassen. Den erbjuder detaljrikedom som faktiskt gör den användbar för små format. Det är något vi inte kan säga om de flesta konkurrenterna.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro (makro)

Med ett kraftfullt chipset i ryggen sticker Redmi Note 9 Pro ut genom att ha stöd för slow motion-inspelning med 960 bilder per sekund. Det är ovanligt i klassen. I övrigt filmar den i 4K-upplösning med kvalitet i klass med konkurrenterna.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Redmi Note 9 Pro lanseras med Android 10 och MIUI 11. Det är ett hårt anpassat operativsystem med många smarta finesser som ibland blir till förvirring.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvarudelen av detta test är mycket likt vårt test av Mi Note 10 Lite, eftersom de två modellerna delar mjukvara.

MIUI 11 bjuder på mycket tunga anpassningar av Android, både estetiskt och funktionellt. Förändringarna innebär bland annat att hemskärmen inte har någon appskärm och att alla appikoner därför måste finnas på hemskärmen. Förändringar gör också att många knappar och inställningar har bytt plats. Funktionen i Android för Delad skärm har till exempel fått en egen knapp i appbytaren och det finns en snabbgenväg till Inställningar ovanför snabbgenvägarna när vi sveper ner med ett finger från toppen av skärmen. Xiaomi har dessutom ordnat om alla inställningar i inställningsappen. Många förändringar har stor betydelse för hur Android fungerar men de är också till stor del väl genomtänkta. Inställningarna är till exempel sorterade så att de vanligaste inställningarna inte ligger längst upp, där de är svåra att nå med en hand.

Nya färger och gammalt skräp

De största förändringarna som introduceras med den nya mjukvaran är estetiska. För det mesta tycker vi att Xiaomi går i rätt riktning. Bättre användning av färgade ikoner gör det lättare att navigera och bättre struktur i till exempel appbytaren gör det lättare att snabbt hitta rätt app.

MIUI 11 är fortfarande fullt av appar. Appar från Xiaomi och appar från annonsörer. Flera av Xiaomis appar är praktiska eller rent av nödvändiga. Det finns till exempel en app för FM-radio och en för IR-sändaren. Appar så som Säkerhet uppmanar samtidigt användare att manuellt ”städa” telefonen från ”skräp” som i själva verket sparas av appar för att de ska fungera bättre och snabbare. Appen Säkerhet inkluderar dessutom virusskanning som laddar upp information om användarens telefon till tre olika molntjänster. Funktionen är inte aktiv som standard och användaren måste godkänna användarvillkor för att använda den. Det finns dock inget som pekar på att antivirusmjukvara krävs för Android-telefoner och mjukvara som kräver manuell ”Säkerhetsskanning” skapar främst oro bland användare. Det är kort sagt dags för Xiaomi att lägga ner sin ”Säkerhet”s-app.

MIUI 11 är en lite underlig mjukvara med lite underliga preferenser. Notisikoner går nu äntligen att aktivera men de är fortfarande inaktiverade som standard, av någon outgrundlig anledning. Det går att skaffa en appskärm med en launcher som kan installeras från Google Play. På det sättet kan MIUI 11 passa de flesta som gillar att justera inställningar. Vi önskar bara att Xiaomi höll sig borta från onödiga anpassningar som inte gör Android bättre.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med Redmi Note 9 Pro byter Xiaomi från MediaTek till Qualcomm, med ett Snapdragon 720G-chipset. Det ger prestanda som fortfarande är mycket hög för priset men som till stor del ligger på samma nivåer som föregångaren. Det betyder att den är en kompetent spelmaskin med bra grafikprestanda, dubbelt så hög som till exempel Motorola One Hyper. Med 6 GB RAM har Redmi Note 9 Pro dessutom inga som helst problem att hantera mycket tunga appar. Det ger inte bara bra prestanda i dag, det ger utmärkt prestanda in i framtiden. Valen mellan 64 och 128 GB samt en dedikerad microSD-kortplats är en extra bonus för användare.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 165,8 × 76,7 × 8,8 mm
Vikt 209 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 5 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 5
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 720G, 2,3 GHz
Lagring 64/128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 020 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 

Uppdatering: Uppdaterad för att rätta felaktig uppgift om notislampa. (14 juli 17:35)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

5 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Vill bara göra er uppmärksamma på att telefonen inte saknar notislampa. Det sitter en liten vit lysdiod i högtalargallret så det kan inte vara en nackdel för telefonen.
    Dessutom om det är så att det är en nackdel att telefonen har glasbaksida så innebär det i princip att det är en nackdel som bör stå på i princip alla flaggskeppsmobiler från alla tillverkare i och med att det verkar vara favoritmaterialet att använda på de flesta smartphones idag. Själv skulle jag hellre se att man använde sig av någon form av plast då det är mer stöttåligt. Förstår dock att det kan finnas andra som tänker på annat sätt och det är helt okej för mig. =)

  2. hej
    jag provat denna mobilen” Redmi Note 9 Pro”det var Süper,och latade mycket snabb. men när åter ladade jag, det gik! långsamt konstigt.och slöser snabbt batteriet annars Trevligt mobil Telefon.

  3. Har Redmi Note 9 och jag kan fortfarande inte ställa in färgen till ”normal”. Chockrosa blir blekare än blekrosa. Grön blir blått. Dvs fotona blir overkliga. Förekommer inte detta på PRO ?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − fem =