4 GB eller 6 GB RAM – har det någon betydelse?

0

Samsung Galaxy S8 har 4 GB RAM medan många andra konkurrenter har 6 GB. Har 4 eller 6 GB RAM-minne någon betydelse i ett modernt flaggskepp? Det har vi har testat! Vi har fått tag på två exemplar av Huawei P10 Plus som är så gott som identiska med en stor skillnad. Den ena har 4 och den andra har 6 GB RAM-minne. Innan vi dyker ner i testet ska vi definiera vad RAM är.

Vad är RAM?

RAM, står för Random Access Memory. Det är ett typ av minne som är snabbare än det masslagringsutrymme där bilder, appar och videos lagras på din telefon. Det är betydligt dyrare än vanligt lagringsutrymme men är alltså också betydligt snabbare. Det har inte heller samma egenskaper som ett vanligt lagringsutrymme. Det kan till exempel inte lagra data på något permanent sätt. RAM-minnen glömmer all sin data så fort det inte längre får ström, exempelvis när en telefon stängs av. Det används därför bara som ett temporärt minne i smartphones.

När telefonens processor ska göra en beräkning som är en del av ett program behöver den få instruktioner för vad den ska göra. Instruktionerna lagras i telefonens långsammare lagringsutrymme. För att snabba upp processorns tillgång till instruktionerna kan all viktig data då flyttas över till RAM-minnet. Det gör att processorn kan hämta den på ett snabbare sätt.

RAM-minnets storlek är begränsat och när det är fullt måste viss data raderas. Denna rensningen genomförs automatiskt av operativsystemet. Den data som operativsystemet anser är minst viktig, exempelvis en temporär data för en app som inte startats på länge, kan då raderas. En smartphone med mer RAM kan därför i teorin ha fler appar lagrade i bakgrunden så att de startas snabbare.

4 vs 6 GB

Nu, till den stora frågeställningen: har 4 eller 6 GB RAM-minne någon betydelse? För att försöka svara på den frågan har vi gjort ett unikt test. Vi har nämligen fått tag på två exemplar av Huawei P10 Plus, det senaste flaggskeppet från Huawei. Den ena har 4 och den andra 6 GB RAM. De har samma processorer och samma hastighet på sitt vanliga lagringsutrymme så de bör prestera identiskt, med undantag för skillnaden i RAM. För att testa hur telefonerna hanterar sina RAM-minnen installerade vi 15 appar som är tänkta att representera allt från simpla till mycket komplexa appar. Apparna sträcker sig mellan många typer av kategorier. Vi har ett mycket krävande bilspel, en videoredigeringsapp, webbläsare, benchmarkingappar och ett flertal andra vardagsappar.

I vårt test öppnar vi först alla appar en gång. I videoredigeringsappen väntar vi på att renderingen ska avslutas och i de andra apparna väntar vi på att alla appars huvudmenyer ska dyka upp innan vi går vidare till nästa. Därefter öppnar vi upp alla appar igen. Nu bör viss appdata ha lagrats i RAM, vilket bör göra dem betydligt snabbare. I teorin har 6 GB-modellen en fördel eftersom den har möjlighet att lagra mer appdata.

4 GB vs 6 GB
Antalet minuter och sekunder det tog för de respektive modellerna att slutföra testet.

Liten betydelse

Vårt test är inte perfekt och det krävs många fler tester för att slutgiltigt kunna säga exakt hur stor påverkan RAM-mängden verkligen har. Olika tillverkares mjukvara påverka dessutom hur RAM-minnet hanteras. Vårt test visar ändå att RAM-mängd, även när vi jämför 4 med 6 GB RAM, kan ha viss betydelse – en väldigt liten betydelse. Att starta trettio appar på fyra minuter är dock ett minst sagt extremt användarmönster och i slutänden är tidsskillnaden ändå liten.

Så är det någon skillnad mellan 4 och 6 GB RAM? Tekniskt sett ja, men praktiskt taget nej. I praktiken är potentialen för någon märkbar skillnad minimal. Det är möjligt att skillnaden kan bli lite större om, säg tre år, när appar troligen är mer resurskrävande. I dagsläget bör dock skillnaden mellan 4 och 6 GB RAM inte vara någon större betydande faktor för dig som funderar på att köpa ny mobil.

Har iPhone 7 bara 2 GB?

Avslutningsvis vill vi påpeka att iPhone 7 har 2 GB RAM och iPhone 7 Plus har 3 GB RAM. Det är hälften så mycket som många Android-mobiler. iPhone använder dock ett annat operativsystem som är utvecklat specifikt för den hårdvara som används. Det betyder att Apple kan se till att de optimerar iPhones RAM-användning på ett annat sätt. I slutänden är det användarupplevelsen som har betydelse för konsumenter. Faktum är då att iPhone 7 kan prestera lika bra som de bästa Android-telefonerna, även med betydligt mindre RAM.

 

Läs en relaterad artikel:

”Rensa mobilen”-appar är en dålig idé

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =