Telenor startar i dag sitt 5G-nät, enligt plan. Nätet delas med Tele2 genom nätbolaget Net4Mobility och har därför exakt samma täckning i Stockholm som konkurrenten. Till en början är det åtminstone sant i Stockholm, där Telenor nu skryter med täckning i stora delar av innerstaden.

Det var genom att köpa små licenser för sändning i 3,5 GHz-bandet som Tele2 kunde öppna sitt 5G-nät i början av sommaren. Lanseringen skedde strax innan Telia och Tre presenterade sina liknande 5G-nät i Stockholm. Nu har Tele2 täckning i stora delar av Stockholms innerstad samt runt ett fåtal master i Malmö och Göteborg. I dag lanserar Telenor alltså sitt 5G-nät genom det gemensamma nät som de har med Tele2. Lanseringen sker till en början bara i Stockholm men med exakt samma täckning som Tele2.

5G för en halv miljon

Telenor aktiverar sitt 5G-nät för abonnenter med ner till 30 GB i surfpott. Det ger fortfarande en månadskostnad på minst 379 kronor per månad. Sedan tidigare har Telenor sagt att runt en halv miljon Telenor-kunder med obegränsade abonnemang kommer att få tillgång till det nya 5G-nätet när det aktiveras. Det förutsätts givetvis att dessa abonnenter befinner sig på platser med 5G-täckning.

Till en början är det vanligt att stöd bland smartphones för nya nät är kraftigt begränsat. För Telenors nät har åtminstone Samsung bekräftat att deras telefoner nu ska uppdateras för att ge stöd för Telenors 5G-nät.

Den breda utbyggnaden av 5G-nät i Sverige kommer att dröja till efter auktionerna av nya frekvenser i 2,3 och 3,5 GHz-banden som genomförs med start den 11 november.

Källa: Telenor

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here