Asus ZenFone 5Z
5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,2 tum
Bra att veta:Det finns två olika versioner av ZenFone 5Z med olika mängd RAM. Läs mer i testet.
Fördelar
+ Dubbla SIM-stöd
+ Kraftfull processor
+ Stadig konstruktion
+ Skärmen
Nackdelar
- Krånglig och överflödig mjukvara
- Bräcklig glasbaksida
- Saknar vattentålighet
Kamera5.8
Skärm6.7
Batteri6.8
Kamera5.8
Skärm6.7
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone 5Z håller en hög lägstanivå. Ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset och gott om RAM-minne gör den kvick och pålitlig. Nej, den kan inte konkurrera med marknadens bästa på alla sätt. Om du inte bryr dig om att ha världens bästa bildskärm eller världens bästa kamera lyckas ändå ZenFone 5Z kombinera prisvärda komponenter med kompromisslös prestanda. ZenFone 5Z förbättrar kort sagt på ZenFone 5:s största svagheter och det passar perfekt för dig som vill ha prestanda, utan att betala för mycket.

 

Hårdvarudesign

Recension av Asus ZenFone 5Z

Asus ZenFone 5Z har en stadig, stilren och praktisk design. Den stora skärmen får plats i en ganska kompakt design tack vare en lite kontroversiell skärmflärp. Det är svårt att påstå att det inte finns tydliga iPhone X-influencer men det är inte nödvändigtvis en dålig sak.

Läs mer om hårdvaran

Delar av detta testet är identiskt eller mycket likt vårt test av ZenFone 5 eftersom de två modellerna har mycket gemensamt.

Asus har lyckats skapa ett unikt designspråk kring sitt varumärke, bara tack vare en designdetalj. På baksidan av företagets bärbara datorer, surfplattor och smartphones har de nämligen ett mönster som reflekterar ljus på ett unikt sätt. På många av företagets datorer har det cirkulära mönstret inristat i metall. ZenFone 5Z har dock sitt mönster bakom en skiva glas. Glaset ger telefonen en känsla av kvalitet och lyx men vi gillar också det stilrena utseende som baksidan bidrar med. Asus är till exempel en av få tillverkare som har lyckats undvika fula certifieringsikoner på glasbaksidan. Längst ner finns bara en liten text om att mobilen är designad av Asus och längre upp på baksidan hittar vi företagets logga.

Snabbare läsare

I centern av glasbaksidans cirkulära mönster finns en fingeravtrycksläsare. Den är nedsjunken under glaset, vilket gör det enkelt att känna sig fram till den. Läsaren fungerar ganska bra. Den är inte riktigt lika kvick som många flaggskeppskonkurrenter men den är snabbare än läsaren i ZenFone 5. Vi misstänker att det främst beror på Z-modellens mer kraftfulla processor som är bättre på att snabbt ta oss in i operativsystemet.

ZenFone 5Z

I det översta vänstra hörnet av baksidan finns en kameramodul med dubbla kameror och en tillhörande uppsättning av två LED-lampor. Kameramodulen sticker ut lite från baksidan men inte lika mycket som många konkurrenters kameramoduler. Det gör visserligen ändå telefonen lite ostabil när den ligger på ett platt bord, men flaggskeppsmobiler så som iPhone X och Huawei P20 Pro är betydligt värre.

Asus har valt metall för ZenFone 5Z:s sidor. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna är lätta att känna sig fram till och erbjuder bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare. Läsaren har plats för två kort. Antingen ett microSD-kort och ett nanoSIM-kort eller två nanoSIM-kort.

Hörlursporten är kvar

På undersidan av ZenFone 5Z finns en USB Typ-C-port, en högtalare, en mikrofon och en 3,5 millimeter hörlursport. Användare får alltså tillgång till en bra uppsättning portar, inklusive en hörlursport som är praktiskt placerad på samma sida som USB-porten.

På framsidan av ZenFone 5Z finns den kanske mest iögonfallande delen av telefonens design. Asus har hoppat på den nya trenden med avlånga skärmar och en ”skärmflärp” som täcker en del av toppen av skärmen. I flärpen finns en hörlur och videosamtalskamera men inget 3D-kamerasystem som finns i iPhone X. Under skärmen finns en liten ram som har ungefär samma storlek som den undre ramen på Samsung Galaxy S9. Den är alltså inte alls lika liten som på iPhone X men det är inte nödvändigtvis något dåligt. Visst, utan den extra ramen hade ZenFone 5Z kanske kunnat vara ännu mer kompakt. Den nedre ramen lyfter emellertid samtidigt upp skärmen och gör att vi inte behöver sträcka oss lika långt ner för att nå navigeringsknapparna.

Skärmtrenden

Vi har diskuterat frågan om en skärmflärp i flera andra tester av Asus-konkurrenter. Det är uppenbart att flärpen är en annorlunda designdetalj som ger moderna smartphones ett unikt utseende. Flärpen tjänar ett praktiskt syfte eftersom den låter skärmen sträcka sig längre upp på framsidan, samtidigt som den ger plats för viktiga komponenter. Eftersom utrymmet bredvid flärpen kan användas för statusikoner kan det extra skärmutrymmet också användas på ett bra sätt i många fall. Huruvida skärmflärpen är snygg eller inte är dock en minst sagt subjektiv fråga.

ZenFone 5Z har en rund och snäll design. Den ser till och med rundare och snällare ut än iPhone X. Apples telefon har en mer industriell design. Asus ZenPhone 5Z är i alla fall stadig och väl konstruerad tack vare en bra kombination av material. Den saknar dock vattentålighet och trots glasbaksidan har den inte stöd för trådlös laddning. Även om glasbaksidan kanske ger en känsla av kvalitet går det inte heller att säga annat än att glas är mer bräckligt än till exempel metall.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone 5Z har en 6,2 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 246. Skärmen erbjuder med andra ord en hög detaljrikedom. Som standard har skärmen ganska överdrivna färger och en skev vitbalans men med bara ett par ändrade skärminställningar kan vi få en mycket mer exakt och bra skärm. I skärmens autoläge lyckas ZenFone 5Z hitta en så gott som perfekt vitbalans. Skärmens maximala ljusstyrka hade kunnat vara lite högre men vi är ändå nöjda med den bildkvalitet som ZenFone 5Z kan erbjuda.

 

Batteri

Asus ZenFone 5Z har ett batteri som mäter 3 300 mAh. Det är tillräckligt för att driva telefonens skärm och kraftfulla Snapdragon 845-chipset i en hel dag för en normal användare. De flesta användare bör ha en marginal på 20–30 batteriprocent vid slutet av dagen. Det betyder att användare med lite högre krav kan få det svårt under långa dagar. När batteriet får ont om energi har telefonen stöd för snabbladdning men vi hade givetvis hellre sett ännu lite bättre batteritid.

 

Högtalare

Asus ZenFone 5Z har en högtalare på sin undersida och en sekundär högtalare i sin hörlur. Den sekundära högtalaren kan bara reproducera höga frekvenser och har ingen täckning bland lägre frekvenser. Det gör ljudbilden lite skev eftersom Asus använder de två högtalarna som separata stereohögtalare. Ljudnivån är i alla fall hög och med undantag för den skeva stereobilden är ljudkvaliteten ganska bra. Vissa höga frekvenser är lite skärande och vi föredrar definitivt högtalarna i flera konkurrenter men de får ett helt klart godkänt betyg.

 

Kamera

Asus ZenFone 5Z har ett kamerasystem som är identiskt med kameran i ZenFone 5. Det betyder att den fortsätter prestera bra i både ljusa och mörka miljöer med en unik sekundär vidvinkelkamera som bonus.

Läs mer om kameran

Asus ZenFone 4 imponerade på oss under förra året med bra kameraprestanda för prisklassen. Även årets modell presterar bra. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och hög detaljrikedom, utan att behandla bilden för mycket eller skapa ett för onaturligt utseende. I ljusa miljöer fungerar kamerasystemet helt enkelt bra.

Även i mörka miljöer erbjuder Asus ett brett dynamiskt omfång. Tack vare ett optiskt stabiliserat kamerasystem kan kameran fånga mer ljus under längre tid. I våra tester valde ZenFone 5Z kontinuerligt längre slutartid än konkurrenterna. Trots det har den svårt att klå konkurrenter så som OnePlus 6 och Huawei P20. Den presterar bra men lyckas inte erbjuda högre detaljrikedom eller hålla nere bruset bättre än konkurrenten.

Ett annat perspektiv

Asus ZenFone 5 skiljer sig från konkurrenterna genom att erbjuda en sekundär vidvinkelkamera. Bilderna från specialkameran har ett lite mer begränsat dynamiskt omfång och på grund av en mer lågupplöst sensor kan den inte heller erbjuda lika hög detaljrikedom. Hög detaljrikedom är dock inte ett viktigt krav för en specialkamera som fokuserar på ett brett perspektiv. Det enda som är en riktig besvikelse med vivinkelkameran är faktumet att den tenderar till att ha problem med brus, även i ljusa miljöer. Ta till exempel en titt på den blåa himlen i bildexemplet nedan. Trots det är vi glada över att se Asus fortsätta vara en av få tillverkare som erbjuder en vidvinkelkamera.

Tagen från samma plats som exempelbilderna ovan. 16:9-formatet är standardinställning för vidvinkelkameran.

Stäng

 

Mjukvara

Asus ZenFone 5Z har mjukvara som är hårt anpassad för att ha ett unikt utseende. Många funktionella aspekter är så gott som orörda och det finns flera positiva tillägg. Vissa delar av mjukvarans resurshantering är dock irriterande och överflödiga. När de stängs av fungerar mjukvaran dock bra och tillsammans med en kraftfull processor ger de telefonen kvick och smidig användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

ZenFone 5Z använder Android 8.0.0 och har Asus anpassningar ovanpå det. Under vår testperiod har vi testat telefonen med en säkerhetsuppdatering från juni månad. Uppdateringen är alltså inom den tremånadersgräns som Google har för både Android One och Android Enterprise Recommended. Med det sagt gör Asus inga löften om hur länge eller hur ofta telefonen kommer att uppdateras. Om historien ska vara en indikator är Asus ändå relativt flitiga med att uppdatera sina mobiler.

ZenFone 5Z fortsätter använda en anpassad version av Android som skiljer sig kraftigt från Android. Asus har ändrat både estetiska och funktionella delar av operativsystemet. Allt från hemskärmen, appskärmen och låsskärmen till inställningarna, snabbgenvägarna och notiserna är förändrade för att passa Asus design. De estetiska förändringarna är ganska genomgående och omfattande medan den funktionella delen av mjukvaran bara har mindre förändringar. En av de enda större funktionella förändringarna, till det sämre, är faktumet att Asus har tagit bort Andorids stöd för flera användarkonton.

Enkel anpassning

Asus har lagt till en uppsjö extrafunktioner i sin mjukvara. En av de bättre anpassningarna är en bra uppsättning kontroller för hur bildskärmen ser ut. Användare kan enkelt välja mellan flera olika färglägen och kan justera skärmens vitbalans. Utöver bildskärmens utseende kan användare också anpassa mjukvarans utseende. Det går till exempel att ändra ordningen på navigeringsknapparna och tack vare ett Tema-system kan användare förändra stora delar av operativsystemets utseende.

”Smarta” optimeringar

Även med ZenFone 5Z fortsätter Asus göra mycket för att ”optimera” telefonen. En app kallad ”Mobilhanteraren” sägs göra justeringar för att förbättra batteritid och prestanda. En inbyggd funktion som kallas PowerMaster sägs se till att batteritiden förlängs. I verkligheten är optimeringarna dock mest irriterande och kontraproduktiva. Som standard stoppas till exempel många appar från att köras i bakgrunden, vilket kan ge dem ett oväntat beteende. Inte nog med det. Apparnas minnen raderas automatiskt i bakgrunden för att spara arbetsminne. Vi vet inte exakt hur systemet fungerar men som det beskrivs i mjukvaran rensas appars minne när skärmen släcks. Det gör i praktiken att appar måste starta om oftare och att telefonen blir långsammare. När användaren stänger av funktionen varnar Asus för att det kan leda till att mer minne används. Ja, det är ju det som är syftet med arbetsminnet.

Asus ”smarta” optimeringar av mjukvaran är för aggressiva. De beskrivande texterna är missvisande och i många fall svåra att förstå eftersom de svenska översättningarna inte alltid är grammatiskt korrekta. Dessa problem hade varit ett mindre problem om vi bara kunde stänga av och bli av med de speciella resurshanterarna. Trots att vi går in i PowerMaster och stänger av funktionen för att varna användaren för appar som körs i bakgrunden, fortsätter dock notiser komma in. Det finns inget uppenbart sätt att bli av med de störande notiserna eftersom funktionen för att stänga av dem alltså inte fungerar. Detta är förhoppningsvis ett problem som Asus kan lösa i framtiden men i skrivande stund är Asus ”smarta” system mycket mer irriterande än det är hjälpsamt.

Medan vi klagade på att ZenFone 5 var ganska långsam, trots Asus resurshanteringar, är ZenFone 5Z en betydligt snabbare och smidigare mobil. Mjukvaran verkar vara väl anpassad för processorn. Vi tvivlar fortfarande på att det är den hårda resurshanteringen som hjälper särskilt mycket men i slutänden är ändå ZenFone 5Z en snabb och trevlig mobil att använda.

Egna appar

Asus har tidigare skickat med en hel drös förinstallerade applikationer. Under det senaste året har företaget blivit bättre på att skala ner sina egna appar. Det betyder att apputbudet nu är mer tillbakadraget, vilket ger användare en renare telefon. Asus har fortfarande vissa unika appar så som bild, kollage och fotograferingsappen Selfie Master och Asus WebStorage är förinstallerad för att ge användare tillgång till Asus egen molntjänst.

Flärp-anpassningar

Asus har anpassat operativsystemet för att hantera skärmens annorlunda form. Ett sätt som användare kan välja att hantera flärpen på är genom att helt enkelt dölja den. Med ett knapptryck kan områdena vid sidorna av flärpen göras svarta. Systemikoner fortsätter då visas men de visas istället på en svart bakgrund.

Det fortfarande relativt nya fenomenet med skärmflärpar gör att tillverkare tvingas ta svåra beslut när det gäller till exempel video. Skärmen har ett avlångt format som gör att video i det klassiska wide-screen-formatet, 16:9, visas med svarta ramar till höger och vänster om bilden. I till exempel YouTube-appen kan videos dock zoomas in för att visas i full bredd. I inzoomat läge visas videos med området av skärmen bredvid flärpen som en svart ram. Det ger en relativt symmetrisk bild som utnyttjar skärmen relativt väl. Vi gillar lösningen och kan notera att den skiljer sig från den lösning som Asus hade i ZenFone 5 när den lanserades. Då visades videos hel vägen ut och blockerades delvis av flärpen.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test av Asus ZenFone 5Z

Asus ZenFone 5Z kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset. Det är ett av Android-marknadens mest kraftfulla som får assistans av en generös mängd RAM-minne. Vi har testat den billigare varianten av ZenFone 5Z som har 6 GB RAM. Det finns även en version med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme, istället för 64 GB. Vi har inte testat 8 GB-versionen men vi kan inte se någon potential för ökad prestanda tack vare mer RAM. Den större modellen bör därför bara vara relevant för användare som vill ha mer lagringsutrymme. Oberoende på vilken modell en konsument väljer presterar ZenFone 5Z riktigt bra. Den är oerhört kvick och erbjuder en användarupplevelse som är betydligt bättre än vad det mindre syskonet ZenFone 5 kan göra.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,2 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 246
Storlek 153 × 76 × 7,9 mm
Vikt 155 gram
Kamera 12 MP, 8 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 845 2,7 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 300 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sexton − åtta =