Honor 20 Pro
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,26 tum
Bra att veta:Honor 20 Pro säljs i endast en minnes-konfiguration i Sverige men den finns i färgerna lila och blå.
Fördelar
+ Utmärkt kamera
+ Bra batteritid
+ 256 GB lagring
+ Stadig konstruktion
Nackdelar
- Dålig skärm
- Saknar hörlursport
- Medioker högtalare
- Reklamappar
Kamera8.2
Skärm6.4
Batteri7.8
Kamera8.2
Skärm6.4
Batteri7.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Honor 20 Pro är en ganska bra mobil som lider av en särskilt dålig skärm för sitt pris. Den är samtidigt oerhört imponerande tack vare ett av branschens bästa kamerasystem. För stillbilder är det faktiskt få flaggskepp som kan konkurrera med Honor 20 Pro. Med ett betydligt lägre pris än marknadens bästa smartphones har Honor 20 Pro mycket att erbjuda för den fotointresserade. Med det som utgångspunkt är det särskilt tråkigt att skärmen är så dålig.

 

Hårdvarudesign

Honro 20 Pro har en ganska traditionellt modern design med glas fram och bak och metall däremellan. Baksidan bjuder på lite färg men när det gäller design har Honor 20 Pro egentligen inte så mycket utöver det vanliga.

Läs mer om hårdvaran

Stora delar av detta testet är mycket likt vårt test av Honor 20, eftersom de två modellerna är identiska på flera sätt.

Honor 20 Pro är ett utmärkt exempel på modern smartphonedesign. Den har ett modernt utseende som troligen kan locka många. Den har samtidigt en design som riskerar att göra den lite anonym på marknaden. Modern smartphonedesign har dessutom flera praktiska nackdelar. Den mest uppenbara är den glastäckta baksidan som lätt kan spricka om telefonen tappas. Det hade kanske varit en överkomlig kompromiss om glaset hade någon praktisk fördel. I likhet med många konkurrenter är glaset på baksidan dock främst en estetisk detalj.

Fyra kameror sticker ut

Den platta glasbaksidan har ett stilrent och enkelt utseende. Vårt lila exemplar har en lite intressant färgtoning som får den att sticka ut lite mer än Honor 20:s mer enkla färgval. Här på baksidan finns i alla fall Honors logga, ingen Huawei-logga, trots moderbolagets uppenbara inblandning. I det övre vänstra hörnet finns en kameramodul som fortsätter att följa moderna smartphones designspråk, med en vertikalt uppsatt rad kameror. Modulen sticker ut cirka en millimeter, vilket gör mobilen lite obalanserad när den ligger med baksidan ner på till exempel ett platt bord. I likhet med bland andra Huawei P30 Pro inkluderar kameramodulen tre kameror och bredvid den finns en extra liten kamera och en LED-lampa som skyddas av glasbakstycket.

Den platta glasbaksidan möts av rundade metallsidor. Det ger telefonen en stadig konstruktion med en känsla av kvalitet. Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp som också agerar fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men på grund av sin smala design kräver den en bra inläsning för att fungera bra. Den är i alla fall praktiskt placerad och fungerar definitivt snabbare än de optiska läsare som Huawei använder i flera av sina dyrare modeller. Knappen under läsaren fungerar bra och ger helt okej fysisk återkoppling. De utstickande volymknapparna är dock lättare att hitta och känna sig fram till.

Varken hörlursport eller microSD

På ovansidan av Honor 20 Pro finns en IR-sändare och en sekundär mikrofon. På vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Det finns alltså inget utrymme för ett microSD-kort. På undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare. Här finns alltså ingen hörlursport. Avsaknaden av en hörlursport är definitivt synd. Företaget inkluderar i alla fall en adapter från USB C till 3,5 mm i lådan.

Framsidan av Honor 20 Pro har en nära heltäckande skärm med tunna ramar längs sidorna och en bara lite tjockare haka. I det övre vänstra hörnet finns ett hål i skärmen som ger plats åt den främre kamera, likt Honor View 20 som lanserades tidigare i år. Hålet är relativt litet och maskeras av de förinstallerade bakgrundsbilderna. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men inte mycket mer. Det finns inte mycket mer över huvud taget. Som en riktig modern smartphone är det skärmen som dominerar och få andra detaljer får någon kärlek. En liten detalj som ändå lyckades få plats i Honor 20 Pro är en flerfärgad notislampa i hörluren. Det gör det enkelt att veta när telefonen laddar eller när notiser har kommit in. Det är en funktion som saknas i många konkurrenter nu för tiden.

Honor utlovar inget substantiellt skydd mot vatten och trots glasbaksidan finns det inget stöd för trådlös laddning. Med undantag för Xiaomi Mi 9 är trådlös laddning dock fortfarande nästan obefintligt i klassen, så det är inget större problem.

Stäng

 

Skärm

Honor 20 Pro har en riktigt usel bildskärm för sitt pris. Den har en LCD-skärm som mäter 6,26 tum och har en upplösning på 1 080 x 2 340. Det ger den en mer än tillräcklig upplösning. Skärmen har dock en ojämn bakgrundsbelysning, särskilt runt kamerahålet. Den har dessutom en underligt kall vitbalans, dålig färgåtergivning och relativt låg ljusstyrka på knappt 430 nits. Skärmen i Honor 20 Pro bör egentligen vara identisk med skärmen i Honor 20 men i vårt exemplar har Honor 20 Pro faktiskt ännu sämre färgåtergivning än sitt billigare syskon. Det gör Honor 20 Pros skärm nästan pinsamt dålig för priset.

 

Högtalare

Honor 20 Pro har en ganska normalt presterande monohögtalare som erbjuder helt okej detaljrikedom i mellanregistret och bra ljudvolym, utan att låta för obehagligt skärande. Det tycker vi var helt okej i Honor 20. Honor 20 Pro kräver dock ett högre pris från konsumenter och konkurrerar mer direkt med mobiler så som OnePlus 7, som erbjuder betydligt bättre ljud. För sin klass presterar Honor 20 Pro därför en gnutta sämre än vi hade hoppats.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 000 mAh har Honor 20 Pro ordentlig kapacitet för att ta användare genom även långa dagar. Den har inte riktigt lika bra batteritid som Honor View 20, vilket är lustigt med tanke på att de har samma chipset och samma batterikapacitet. Den erbjuder ändå minst 40 batteriprocents marginal för normala användare och två dagars batteritid vid lättare användning. Det ger den gott om marginal för även krävande användare. Det gör den dessutom till en stark utmanare i klassen, som numera domineras av mobiler med riktigt bra batteritid.

 

Kamera

Honor 20 Pro har ett extremt imponerande kamerasystem för sin klass. Den erbjuder kvalitet och prestanda i mörka miljöer som saknar motstycke i klassen just nu. Det gör Honor 20 Pro till något väldigt speciellt.

Läs mer om kameran

Huvudkameran i Honor 20 Pro har en 48 megapixelsensor från Sony som används av flera bra konkurrenter. Till skillnad från konkurrenterna kombineras sensorn med optisk bildstabilisering och världens just nu lägsta bländarvärde på f/1,4. I ljusa miljöer presterar huvudkameran bra. Den lyckas erbjuda ett brett dynamiskt omfång och håller en hög nivå när det gäller både detaljrikedom och brusreducering.

Det är i mörka miljöer som huvudkameran verkligen imponerar. Även när vi fotar på fri hand, utan stativ, och i kamerans Auto-läge, lyckas den fånga en bra exponering med bra färgåtergivning. Det är resultatet av ett flertal val som mjukvaran gör, i kombination med den speciella hårdvaran. Huaweis mjukvara väljer kontinuerligt högre ISO-tal och längre slutartid än konkurrenterna men lyckas ändå stabilisera kameran och hålla brus borta för att göra ett hopplöst mörkt motiv till en bra bild. Vi är oerhört imponerade.

Ytterligare tre kameror

Utöver huvudkameran har Honor 20 Pro också en telefotokamera med tre gånger zoom i relation till huvudkameran. Den erbjuder alltså ett bra perspektiv för att komma betydligt närmare motivet, närmare än till exempel Xiaomi Mi 9. Kameran presterar bra och erbjuder märkbart bättre brusreducering än OnePlus 7 Pro. Huawei P30 Pro ligger i en annan klass, men det gör den också prismässigt.

Den har också en vidvinkelkamera. Den är ganska dålig men är ändå snäppet bättre än de motsvarande kamerorna i Xiaomi Mi 9 och OnePlus 7 Pro. Den behåller bättre detaljrikedom och ett lite bredare dynamiskt omfång. I likhet med många konkurrenter är det dock bara mitten av bilden som är skarp. Ett ganska dåligt objektiv gör att kanterna saknar skärpa. Det gör vidvinkelbilder från Honor 20 Pro passande för små format, så som sociala medier, men inte till mycket mer.

Slutligen finns en makrokamera som har en fast fokus som fokuserar på fyra centimeters avstånd. Det gör den lite unik men också väldigt begränsad. De två megapixelbilder som den tar är inte särskilt bra och makroläget är dessutom gömt i en meny i kameraappen. Det gör att vi är skeptiska till att särskilt många konsumenter kommer att använda den.

Honor 20 Pro makrokamera
Honor 20 Pro, makrokamera.

Honor 20 Pro är en riktigt imponerande stillbildskamera. Videoläget är också bra men här lyckas konkurrenterna komma ikapp lite. Honor 20 Pro är nämligen begränsad till 4K 30p, medan konkurrenterna klarar 4K 60p för betydligt mer följsam videoinspelning. Konkurrenter så som OnePlus 7 Pro har dessutom stöd för slow motion med 240 bilder per sekund i 1080p-upplösning. Honor 20 Pro är begränsad till 720p vid samma bildfrekvens, vilket ger en betydligt sämre bild.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran i Honor 20 Pro bjuder inte på några större överraskningar. Huaweis mjukvara är fortsatt hårt anpassad med många anpassningsmöjigheter och funktioner som sällan erbjuder något större värde.

Läs mer om mjukvaran

Huaweis mjukvara, kallad Magic UI 2.1 i Honor 20 Pro, är en ganska kraftigt anpassad version av Android. Anpassningarna går från att vara estetiska till att vara fundamentalt viktiga för operativsystemet. Många förändringar känns överflödiga och gör inte mycket mer än att skapa en onödigt ovanlig användarupplevelse. I andra fall är förändringarna bra. Vi gillar till exempel att Huawei har behållit möjligheten att snabbt starta multitasking-läget i Android genom att hålla in knappen för Senaste appar. Vi gillar också att Huawei ha behållit Inställningar-knappen bredvid snabbgenvägarna, vilken annars tagits bort i Android 9.

App-överflöd

Det finns samtidigt mycket att inte gilla med Huaweis mjukvara. Företagets hårda resurshantering gör att vissa appar helt enkelt inte funkar som de ska. Telefonen är också full av onödiga appar. Huawei har till exempel en egen appbutik kallad AppGallery som försöker, och misslyckas, med att konkurrera med Google Play-butiken. I Honor-telefoner finns dessutom en Honor-app som tar användare till företagets hemsida. AppGallery och Honor-appen är dock bara två av ett tiotal Huawei-appar, plus en installationslänk till Fortnite och en reklamapp från Amazon.

Styr runt hålet

Honor 20 Pro har ett hål i sin skärm. Hålet är till för den frontmonterade kameran. Hålet hanteras på ett ganska enkelt sätt i mjukvaran. Alla ikoner som vanligen visas i hålets plats i systemfältet är flyttade till höger. När videos spelas upp i skärmens fulla storlek finns det helt enkelt ett hål där. När det gäller appar gör Huawei inget försök att hantera den saknade delen av skärmen. Det gör inte heller särskilt mycket. Hålet är relativt litet och är främst placerat på ett sätt som gör att det inte stör särskilt många appar. För användare som ändå stör sig på hålet går det att gömma hålet helt genom att göra hela systemfältet svart i mjukvaran.

Huaweis mjukvara har kritiserats i många år och det finns många saker kvar att klaga på. Det  visar förhoppningsvis detta testet. Faktum är samtidigt att Magic UI 2.1/EMUI 9.1 är den bästa versionen av Huaweis mjukvara hittills och att den baseras på ett av världens bästa och mest populära operativsystem. Även om vi har en hel del att klaga på erbjuder Honor 20 Pro en bra och stabil användarupplevelse. Vi föredrar den renare och enklare mjukvaran från tillverkare så som OnePlus men Huaweis mjukvara fungerar för det mesta minst lika bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Honor 20 Pro baseras på ett HiSilicon Kirin 980-chipset som lanserades för ganska exakt ett år sen. Det erbjuder fortfarande bra prestanda som kan konkurrera med de bästa i klassen. Med 8 GB RAM finns dessutom gott om utrymme för mycket krävande appar i framtiden och det visar Honors ambition att konkurrera med de mest specifikations-tunga mobilerna i klassen. Med 256 GB lagring lyckas den till och med erbjuda betydligt mer än de flesta konkurrenter.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,26 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 154,6 × 74 × 8,4 mm
Vikt 182 gram
Kamera 48 MP, 16 MP, 8 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 980, 2,6 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 000 mAh
Stöd för dubbla SIM Ja

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here