Honor 20
5.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,26 tum
Bra att veta:I Sverige finns bara en modell, med 6 GB RAM. Det finns dock både en blå och en svart modell.
Fördelar
+ Stadig konstruktion
+ Vid och makrokamera
+ Bra batteritid
+ 128 GB lagring
Nackdelar
- Medioker skärm
- Saknar hörlursport
- Reklamappar
- Saknar microSD-stöd
Kamera6.8
Skärm6.4
Batteri7.2
Kamera6.8
Skärm6.4
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Honor 20 är i direkt konkurrens med några av de hetaste övre mellanklassmobilerna på marknaden. Den konkurrerar med ett kraftfullt chipset, gott om både RAM och lagringsutrymme och ett bra kamerasystem. På många sätt är den därför en seriös utmanare. Skärmen är dock ganska dålig, mjukvaran övertygar inte och den lyckas inte riktigt erbjuda något unikt och värdefullt till klassen. Det gör Honor 20 till en ganska bra mobil som slåss mot ett gäng ännu bättre konkurrenter.

 

Hårdvarudesign

Test Huawei Honor 20

Honor 20 gör inga större försök att stå ut från mängden med en modern men lite anonym design. Konstruktionen är stadig och den sidmonterade fingeravtrycksläsaren är både praktisk och snabb. Utan skydd mot vatten, stöd för trådlös laddning, microSD-kort eller någon hörlursport finns det dock en del att önska.

Läs mer om hårdvaran

Honor 20 är ett utmärkt exempel på modern smartphonedesign. Den har ett modernt utseende som troligen kan locka många. Den har samtidigt en design som riskerar att göra den lite anonym på marknaden. Modern smartphonedesign har dessutom flera praktiska nackdelar. Den mest uppenbara är den glastäckta baksidan som lätt kan spricka om telefonen tappas. Det hade kanske varit en överkomlig kompromiss om glaset hade någon praktisk fördel. I likhet med många konkurrenter är glaset på baksidan dock främst en estetisk detalj.

Fyra kameror sticker ut

Den platta glasbaksidan har ett stilrent och enkelt utseende. Här finns Honors logga, ingen Huawei-logga, trots moderbolagets uppenbara inblandning. I det övre vänstra hörnet finns en kameramodul som fortsätter att följa moderna smartphones designspråk, med en vertikalt uppsatt rad kameror. Modulen sticker ut cirka en millimeter, vilket gör mobilen lite obalanserad när den ligger med baksidan ner på till exempel ett platt bord. I likhet med bland andra Huawei P30 Pro inkluderar kameramodulen tre kameror och bredvid den finns en extra liten kamera som skyddas av glasbakstycket.

Recension Honor 20 baksida

Den platta glasbaksidan möts av rundade metallsidor. Det ger telefonen en stadig konstruktion med en känsla av kvalitet. Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp som också agerar fingeravtrycksläsare. Läsaren är snabb och pålitlig men på grund av sin smala design kräver den en bra inläsning för att fungera bra. Den är i alla fall praktiskt placerad och fungerar definitivt snabbare än de optiska läsare som Huawei använder i flera av sina dyrare modeller. Knappen under läsaren fungerar bra och ger helt okej fysisk återkoppling. De utstickande volymknapparna är dock lättare att hitta och känna sig fram till.

Varken hörlursport eller microSD

På ovansidan av Honor 20 finns en IR-sändare och en sekundär mikrofon. På vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort. Det finns alltså inget utrymme för ett microSD-kort. På undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon och en högtalare. Här finns alltså ingen hörlursport. Avsaknaden av en hörlursport är definitivt synd. Företaget inkluderar i alla fall en adapter från USB C till 3,5 mm i lådan.

Recension Honor 20

Framsidan av Honor 20 har en nära heltäckande skärm med tunna ramar längs sidorna och en bara lite tjockare haka. I det övre vänstra hörnet finns ett hål i skärmen som ger plats åt den främre kamera, likt Honor View 20 som lanserades tidigare i år. Hålet är relativt litet och maskeras av de förinstallerade bakgrundsbilderna. Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer men inte mycket mer. Det finns inte mycket mer över huvud taget. Som en riktig modern smartphone är det skärmen som dominerar och få andra detaljer får någon kärlek. En liten detalj som ändå lyckades få plats i Honor 20 är en flerfärgad notislampa i hörluren. Det gör det enkelt att veta när telefonen laddar eller när notiser har kommit in. Det är en funktion som saknas i många konkurrenter nu för tiden.

Honor utlovar inget substantiellt skydd mot vatten och trots glasbaksidan finns det inget stöd för trådlös laddning. Med undantag för Xiaomi Mi 9 är trådlös laddning dock fortfarande nästan obefintligt i klassen, så det är inget större problem. Honor 20 lyckas alltså passa in ganska bra i sin klass tack vare en stadig konstruktion med alla grundläggande funktioner och ett modernt utseende.

Stäng

 

Skärm

Test Honor 20 skärm

Skärmen i Honor 20 är tyvärr ganska dålig för sin klass. Den är en 6,26 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 340. Problemet med den är dock inte upplösningen. Problemet är att den inte har något skärmläge som erbjuder i närheten av bra färgåtergivning, att vitbalansen är skev, att ljusstyrkan på drygt 420 nits gör den relativt ljussvag och att bakgrundsbelysningen runt hålet i skärmen är märkbart ojämn. Med en justerad vitbalans ser den lite bättre ut men även för sin klass är skärmen i Honor 20 en definitiv besvikelse. Det är dags för Honor att ta sig själva i kragen om de ska kunna tas som en seriös konkurrent i klassen.

 

Högtalare

Test Honor 20 USB

Honor 20 har en helt okej högtalare för sin klass. Den ligger mitt i smeten när det gäller kvalitet med en normalhög ljudvolym, ett klart mellanregister men bristande täckning bland lägre frekvenser. Dyrare konkurrenter, så som OnePlus 7, har betydligt bättre högtalare som erbjuder ett mer balanserat ljud. För röstsamtal fungerar Honor 20 bra och den kan fungera för videos och musik utan att användaren i alla fall behöver skämmas allt för mycket.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 750 mAh har Honor 20 ett lite mindre batteri än flera andra Honor-mobiler. Det ger också lite sämre batteritid än till exempel Honor View 20. För många har det dock ingen större betydelse eftersom den ändå ger runt 40 batteriprocents marginal vid slutet av en lång dag. För lättare användare kan den klara två dagar utan större problem. Bara extrema användare kan behöva fundera på en mobil med bättre batteritid för att inte klara sig genom en hel dag. Med stöd för bra snabbladdning är Honor 20 kort sagt en bra batteri-mobil, även om det finns ännu bättre i klassen.

 

Kamera

Test Honor 20 kamera

Honor 20 har ett riktigt bra kamerasystem som markerar ett ordentligt steg framåt för varumärket. Nu kan Honor slåss med några av de bästa i klassen. Xiaomi Mi 9 har fortfarande ett stadigt grepp om ledartröjan men Honor 20 erbjuder intressanta perspektiv, inklusive en dedikerad makrokamera.

Läs mer om kameran

Honor 20 har samma typ av 48 megapixel Sony-sensor som de allra flesta konkurrenterna i klassen. Den presterar därför väldigt likt konkurrenterna, särskilt i ljusa miljöer. Den erbjuder hög detaljrikedom, även om vi skulle säga att Xiaomi Mi 9 ligger snäppet före med särskilt bra skärpa i kanterna av bilder. Färgåtergivningen är bra, även om bilder som kräver ett brett dynamiskt omfång har en tendens att bli lite platta och tråkiga. Honor 20 presterar kort sagt bra men ligger helt enkelt lite efter den bästa i klassen.

I mörka miljöer är det tydligare att Honor 20 ligger en bit bakom Mi 9. Även med relativt låga bländarvärden får Honor 20 problem med brus som den smetar ut med kraftig brusreducering. Trots det lyckas den inte få till lika ljusa exponeringar och inte heller det dynamiska omfånget är riktigt lika bra. Det betyder definitivt inte att den är dålig men den kan inte klå klassens bästa.

Special-kameror

Honor 20 har också en vidvinkelkamera. Likt många liknande kameror i klassen kan den inte fånga särskilt skarpa bilder. Den är samtidigt en av de bättre vidvinkelkamerorna i klassen med betydligt högre detaljrikedom än Xiaomi Mi 9. Den kan fortfarande inte användas till mer än mycket små format, så som sociala medier, men vi uppskattar det intressanta perspektivet den ger fotografen.

Honor 20 har ingen zoomkamera, som vissa konkurrenter. Den har istället en dedikerad djupkamera för porträttbilder och en dedikerad kamera för makrofotografering. Den sistnämnda är en branschnyhet. Vi har sett kameror med stöd för makrofotografering tidigare men då har de också fungerat som vidvinkelkameror. Makrokameran i Honor 20 har fast fokus som gör att den bara kan fokusera mycket nära, cirka fyra centimeter från kameran. Det ger användaren ännu ett intressant perspektiv. Den fasta fokusen gör den samtidigt ganska begränsad. Bilder från kameran ser i alla fall ganska bra ut och kan definitivt passa på sociala medier.

Video är inte Huaweis största styrka. Honor 20 erbjuder ganska bra inspelning i 4K UHD-upplösning men kan inte sträcka sig upp till 60 bilder per sekund, likt många konkurrenter. Videokvaliteten i 4K 30 är normal för klassen.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvaran i Honor 20 bjuder inte på några större överraskningar. Huaweis mjukvara är fortsatt hårt anpassad med många anpassningsmöjigheter och funktioner som sällan erbjuder något större värde.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test har stora likheter med vårt test av Honor View 20, eftersom de är nära identiska på flera sätt.

Huaweis mjukvara, kallad Magic UI 2.1 i Honor 20, är en ganska kraftigt anpassad version av Android. Anpassningarna går från att vara estetiska till att vara fundamentalt viktiga för operativsystemet. Många förändringar känns överflödiga och gör inte mycket mer än att skapa en onödigt ovanlig användarupplevelse. I andra fall är förändringarna bra. Vi gillar till exempel att Huawei har behållit möjligheten att snabbt starta multitasking-läget i Android genom att hålla in knappen för Senaste appar. Vi gillar också att Huawei ha behållit Inställningar-knappen bredvid snabbgenvägarna, vilken annars tagits bort i Android 9.

App-överflöd

Det finns samtidigt mycket att inte gilla med Huaweis mjukvara. Företagets hårda resurshantering gör att vissa appar helt enkelt inte funkar som de ska. Telefonen är också full av onödiga appar. Huawei har till exempel en egen appbutik kallad AppGallery som försöker, och misslyckas, med att konkurrera med Google Play-butiken. I Honor-telefoner finns dessutom en Honor-app som tar användare till företagets hemsida. AppGallery och Honor-appen är dock bara två av ett tiotal Huawei-appar, plus en installationslänk till Fortnite och en reklamapp från Amazon.

Styr runt hålet

Honor 20 har ett hål i sin skärm. Hålet är till för den frontmonterade kameran. Hålet hanteras på ett ganska enkelt sätt i mjukvaran. Alla ikoner som vanligen visas i hålets plats i systemfältet är flyttade till höger. När videos spelas upp i skärmens fulla storlek finns det helt enkelt ett hål där. När det gäller appar gör Huawei inget försök att hantera den saknade delen av skärmen. Det gör inte heller särskilt mycket. Hålet är relativt litet och är främst placerat på ett sätt som gör att det inte stör särskilt många appar. För användare som ändå stör sig på hålet går det att gömma hålet helt genom att göra hela systemfältet svart i mjukvaran.

Huaweis mjukvara har kritiserats i många år och det finns många saker kvar att klaga på. Det  visar förhoppningsvis detta testet. Faktum är samtidigt att Magic UI 2.1/EMUI 9.1 är den bästa versionen av Huaweis mjukvara hittills och att den baseras på ett av världens bästa och mest populära operativsystem. Även om vi har en hel del att klaga på erbjuder Honor 20 en bra och stabil användarupplevelse. Vi föredrar den renare och enklare mjukvaran från tillverkare så som OnePlus men Huaweis mjukvara fungerar för det mesta minst lika bra.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Honor 20

Honor 20 drivs av ett HiSilicon Kirin 980-chipset som fortfarande erbjuder bra prestanda för klassen. Med 6 GB RAM har den gott om utrymme för även riktigt stora och klumpiga appar. 128 GB lagringsutrymme är dessutom mer än tillräckligt för de flesta, även om det är synd att det inte finns någon microSD-kortplats för den som vill expandera. Det finns kort sagt väldigt lite att klaga på när det kommer till Honor 20:s prestanda.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,26 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 340
Storlek 154,3 × 74 × 7,9 mm
Vikt 174 gram
Kamera 48 MP, 16 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor HiSilicon Kirin 980, 2,6 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 3 750 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 3 =