HTC One A9s
2.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5 tum
Bra att veta:Det finns en vit och en svart version av HTC One A9s. Vi har testat den svarta versionen.
Fördelar
+ Lättåtkomligt SIM-kort
+ MicroSD-kortläsare
+ Bra mjukvara
+ Stabil metallbaksida
Nackdelar
- Kort batteritid
- Medelmåttig kamera
- Dålig högtalare
- Medelmåttig skärm
Kamera2.8
Skärm3.2
Batteri3.5
Kamera2.8
Skärm3.2
Batteri3.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

HTC One A9s har mycket att erbjuda för ett relativt lågt pris. Den har en ordentlig metallbaksida, en fingeravtrycksläsare och gott om både RAM-minne och lagringsutrymme. En medelmåttig skärm, medelmåttig kamera, dålig högtalare och dålig batteritid förstör dock användarupplevelsen. Det finns kort sagt gott om bättre alternativ på marknaden som dessutom är billigare än One A9s.

 

Introduktion

HTC One A9s är en intressant uppföljare till förra årets One A9. Den nya modellen har en skärm med lägre upplösning och en kamera som nu saknar optisk bildstabilisering och ett lite långsammare modem men med dubbla lagringsutrymmet, mer RAM-minne, ett NFC-chip som saknades i föregångaren och ett större batteri. Den nya modellen lanseras dessutom i en betydligt lägre prisklass. När vi skriver detta testet finns den att köpa för 3 000 kronor.

 

Hårdvarudesign

Det är inte mycket som skiljer HTC One A9s från föregångaren när det gäller design. HTC har bara gjort ett fåtal små förändringar i telefonens skärmteknik och batteri som tyvärr gör den nya modellen både större och tyngre. Föregångarens metallbaksida är kvar men sidorna är nu gjord av plast.

Läs mer om hårdvaran

HTC One A9s är unik på marknaden eftersom den erbjuder en relativt exklusiv aluminiumdesign trots sitt låga pris. Baksidan täcks av ett stycke aluminium som, i vårt fall, har en mattsvart yta. Ytan är svår att hålla helt ren från fettfläckar men smutsen blir som tur är sällan särskilt synlig. Materialet på baksidan ger telefonen en känsla av kvalitet som få telefoner i prisklassen kan erbjuda. Med det sagt är det synd att telefonens sidor är gjorda av plast. Även om HTC One A9s kan erbjuda ett bakstycke av hög kvalitet, märks det att plastsidorna sänker intrycket av telefonen och avslöjar dess prissättning.

På telefonens högra sida återkommer HTC igen till One A9s med riktigt bra fysiska knappar. På/av-knappen har ett räfflat yttre som gör den lätt att känna sig fram till. Alla knappar ger god fysisk återkoppling och är därför enkla att använda.

Praktisk SIM-kortplats

Likt HTC Desire 10 Lifestyle har också HTC One A9s en praktisk plats för SIM- och microSD-kort. Till skillnad från den motsvarande platsen i föregångaren One A9 krävs inga verktyg för att komma åt korten i A9s. En nagel är det enda som krävs. Öppna skyddet framför läsarna och sen är det bara att dra ut hållaren för nanoSIM-kortet eller trycka till microSD-kortet för att få ut det. Riktigt praktiskt.

På ovansidan finns inget av intresse men på undersidan gömmer sig en högtalare, en microUSB-port och en 3,5 millimeter hörlursport. MicroUSB-porten är konstigt nog vänd åt fel håll. Det är visserligen inget nytt för HTC men eftersom alla andra tillverkare i branschen har sina USB-portar vända åt det andra hållet kan vi tycka att HTC har en ganska underlig tradition.

På framsidan av telefonen sitter en 5 tum skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmen är tyvärr omringad av en stor ram som gör One A9s till en onödigt stor smartphone. Särskilt stor är den på längden. Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare och två kapacitiva navigationsknappar som visserligen tar upp lite plats men ramen under skärmen är ändå gigantisk i jämförelse med många andra smartphones. Ovanför skärmen sitter en hörlur och en videosamtalskamera som tyvärr inte gör ramen mindre. Eftersom HTC One A9s bara har en fem tum skärm är den ändå svår att beskriva som stor, med dagens mått mätt. Vi hade ändå önskat att den var lite mer kompakt.

Stäng

 

Skärm

HTC One A9s har en fem tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 280. Skärmens upplösning är inte hög och det finns ett flertal konkurrenter i prisklassen som kan erbjuda en betydligt skarpare bild. Skärmen kan producera rika och relativt exakta färger men den lider av LCD-teknikens problem med bristande svärta. Trots att den använder IPS-teknik har den också problem med extrema betraktningsvinklar. Skärmens kontrast blir särskilt lidande.

 

Batteri

HTC One A9s har ett batteri som mäter 2 300 mAh. I jämförelse med många konkurrenter är det ganska litet men det borde ändå ge telefonen en acceptabel batteritid. Så är tyvärr inte fallet i praktiken. Batteritid beror alltid på användningsområde och på hur flitigt telefonen används men även vid lätt användning har One A9s svårt att ta sig igenom en hel dag. Användare med höga krav på sin smartphone kan behöva ladda telefonen efter halva dagen, för att klara sig till kvällen. Om du inte har tillgång till en laddare under dagen kan du med andra ord få stora problem. För många användare kan One A9s dåliga batteritid vara en av de största anledningarna till att inte köpa telefonen.

 

Högtalare

HTC har en historia av att göra smartphones med bra högtalare. One A9s är tyvärr ett stort undantag. Högtalaren som sitter på undersidan av telefonen kan visserligen producera ljud med hög volym men kvaliteten är kraftigt bristande. Stora delar av mellanregisteret är grumligt och otydligt och de högre frekvenserna är skärande och obehagliga. På högsta volym kan det bli en fysisk pina att lyssna på musik med One A9s. På lägre volymer är de skärande frekvenserna inte ett lika stort problem men ljudkvaliteten är fortfarande låg. Högtalaren kan användas för högtalarsamtal men även för högtalarsamtal är exempelvis Lenovo Moto G4 Plus ett betydligt bättre alternativ.

 

Kamera

HTC One A9s har en 13 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,2, som tyvärr saknar optisk bildstabilisering. Kameran presterar helt okej i ljusa miljöer men har den svårt att stå upp emot konkurrenternas imponerande prestanda i sina respektive HDR-lägen. One A9s har dessutom problem i mörka miljöer med både brus och fokus.

Läs mer om kameran

För att testa kameran i HTC One A9s har vi jämfört med två av dess största konkurrenter: Lenovo Moto G4 Play och Samsung Galaxy A5 (2016). Nedan presenterar vi tre exempelbilder som demonstrerar kamerornas prestanda i tre helt olika situationer. I den första exempelbilden testar vi kamerorna i en miljö med ett extremt dynamiskt omfång. Här ser vi tydligt hur One A9s har stora problem med sitt HDR-läge när det jämförs med konkurrenterna. Trädets stam lider av tydliga artefakter och saknar detaljrikedom som är tydlig i konkurrenternas bilder. Även i de ljusa delarna av bilden har One A9s problem med detaljrikedomen. Även lövens rörelser hanteras inte lika väl av One A9s. HDR-lägets tripla exponeringar avslöjas tydligt.

I den andra exempelbilden fokuserar vi på kamerans skärpa och detaljrikedom i en ljus och mindre krävande miljö. Både i jämförelse med Samsung och Lenovo är det uppenbart att HTC inte kan nå upp till samma skärpa och detaljrikedom som konkurrenterna.

Fokusproblem

I det sista exemplet testar vi kamerans prestanda i mörka miljöer. Vad exempelbilderna inte visar är hur stora problem HTC One A9s har med autofokus i mörka miljöer. Det tog tio försök innan vi lyckades ta en bild med rätt fokus. Kameran är kort sagt usel på att hitta rätt fokus i mörka miljöer. När den väl hittar fokus kan den ta relativt bra bilder men i jämförelse med Lenovo Moto G4 Plus är skillnaden stor. HTC One A9s kan inte hålla bruset korta likt konkurrenterna.

När det gäller video ligger HTC One A9s i samma klass som sina konkurrenter. Kameran fångar Full HD-upplöst video med 30 bilder per sekund. I en jämförelse med Lenovo Moto G4 Plus kunde vi inte se några betydande skillnader mellan de två telefonernas prestanda i videoläget.

Stäng

 

Mjukvara

HTC One A9s erbjuder en ren och intuitiv användargupplevelse. Tack vare få anpassningar och endast ett fåtal förinstallerade appar, finns det inte mycket som står i vägen mellan användaren och Android. Boost+-appen är en av få mjukvarudetaljer vi har att klaga på.

Läs mer om mjukvaran

Mjukvarudelen av detta testet är identisk med den motsvarande delen av vårt test av Desire 10 Lifestyle eftersom de två modellerna har så gott som identisk mjukvara.

Under det senaste året har HTC bevisat att de kan erbjuda en av marknadens bästa mjukvaruupplevelse. Företaget påstår att de jobbat nära Google för att ta bort onödiga appar och göra mjukvaran ren och enkel att använda. One A9s använder denna relativt rena mjukvara, som baseras på Android 6.0.1. HTC har förändrat operativsystemets appskärm och gjort ett fåtal förändringar i inställningspanelen men notiser och snabbgenvägar är så gott som identiska med vad Google har skapat.

Rensar ”skärp”

HTC har förinstallerat ett fåtal appar som inte vanligtvis kommer med alla Android-telefoner. En av dessa kallas Boost+. Appen hjälper användare att manuellt rensa ”skräp” och annan data i telefonen som anses vara onödig. Poängen med appen är oklar och den uppmanar användare att manuellt göra något som operativsystemet borde göra automatiskt. Vi har skrivit en hel artikel om ämnet som du kan läsa här:

”Rensa mobilen”-appar är en dålig idé

Utöver det har HTC gjort ett fåtal små förändringar i Kamera-appen. Företagets kameragränssnitt från HTC 10 är installerat. Det består av ett flertal kameralägen som är enkla att använda och förstå sig på. Appen är både kvick och intuitiv.

Stäng

 

Wi-Fi och Bluetooth

Under hela vår testperiod har vi haft återkommande problem med både Wi-Fi och Bluetooth i HTC One A9s. Wi-Fi har slutat fungera och varit omöjligt att aktivera med ett flertal omstarter som enda botemedel. Bluetooth har haft återkommande problem med automatisk uppkoppling efter första parning. I många fall har vi tvingats manuellt gå in i inställningspanelen för Bluetooth för att ansluta till enheter som borde anslutas automatiskt. Problemen med Wi-Fo och Bluetooth är inte stora och alla problem vi stött på har löst sig i slutänden men de försämrar användarupplevelsen markant och gör det stundvis frustrerande att använda telefonen.

 

Prestanda

HTC One A9s

HTC One A9s använder en MediaTek MT6755-processor som får assistans av 3 GB RAM-minne och tillgång till 32 GB lagringsutrymme. Mängden lagringsutrymme är generös med tanke på telefonens pris och vi är glada av att se 3 GB RAM-minne. Tillsammans med väl optimerad mjukvara fungerar också processorn bra i praktiken. Processorns kraft är dock jämförbar med Qualcomm Snapdragon 617 så om det är CPU- eller GPU-prestanda du är ute efter kan du lika gärna spara några hundralappar och köpa Moto G4 Plus.

Tillbaka till sammanfattningen

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + 5 =