HTC U12+
5.1 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Blåa U12+ har en transparent baksida. Det saknar den svarta, som är den allmänt tillgängliga.
Fördelar
+ Färgexakt LCD med djup svärta
+ Bra kamera
+ Dubbla SIM
Nackdelar
- Krångliga knappar
- Medioker batteritid
- Bräcklig glasbaksida
- Överflödiga appar
Kamera7
Skärm7.3
Batteri5.8
Kamera7
Skärm7.3
Batteri5.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Bra med stora problem. Det är en bra beskrivning av HTC U12+. Den har en snygg och gedigen design men har knappar som är krångliga och irriterande att använda. Den har ett stort batteri men ändå en ganska medioker batteritid och den har en av de bästa LCD-skärmarna på marknaden, som tyvärr är så ljussvag att den är svår att använda utomhus. HTC har kort sagt tagit vissa risker med nya U12+ och i slutänden har de misslyckats. Den nya modellens många frustrerande problem gör att vi till och med föredrar HTCs flaggskepp från förra året.

 

Hårdvarudesign

HTC U12+ har en unik och attraktiv design. På framsidan får vi njuta av en stor skärm som inte kompromissar med rundade hörn eller konstiga flärpar. På baksidan finns rundat glas och den blåa versionen har ett särskilt unikt utseende. Det gör det lite extra synd att telefonen förstörs av en ny typ av knapp som gör U12+ krånglig och frustrerande att använda.

Läs mer om hårdvaran

Design har länge varit en av HTCs största styrka. Företagets HTC One-mobiler imponerade på sin tid med en metallkonstruktion som få kunde konkurrera med. Designtraditionen finns kvar inom företaget. Under förra året imponerade HTC U11 med en unik rundad glasbaksida och unika färger. Med U12+ fortsätter HTC i spåren av föregångaren. Det betyder att konsumenter får njuta av en av branschens kanske mest unika baksida.

Likt U11 har U12+ alltså en baksida av glas. Glaset är rundat längs alla sidor och hörn. Det gör att telefonen ligger bekvämt i handen. Glaset ger den dock också en uppenbar nackdel. Till skillnad från telefoner med plast- eller metallbaksidor riskerar glaset på U12+ att spricka. Till skillnad från konkurrenter så som Samsung Galaxy S9+ och Apple iPhone X utnyttjar inte U12+ heller sin baksida för trådlös laddning.

Unik design

Vårt svarta testexemplar kan inte skryta med samma unika design, men HTC har också en blå version av U12+ som har en semi-transparent baksida. Vi har lyckats få tag på ett exemplar, därav bilderna. Denna speciella versionen av U12+ visar delar av sin interna design från utsidan. Smaken är givetvis som baken men vi är smått förälskade i den unika designdetaljen som den blåa versionen erbjuder. Den gör verkligen att U12+ står ut ur mängden.

Den svarta versionen har en bredare lansering i Sverige än den blåa och är alltså mer allmänt tillgänglig.

På baksidan finns också en fingeravtrycksläsare som är snabb och pålitlig. Ovanför den sitter en uppsättning av två LED-lampor och ovanför den hittar vi mobilens kamerasystem. Till skillnad från många konkurrenter har U12+ en kamera som inte sticker ut mycket från baksidan. En tunn metallram omringar bara linsen för att ge skydd mot repor. Vid sidan om kamerorna finns i alla fall också tillhörande sensorer och en av fyra mikrofoner på U12+.

Runt telefonen sitter ett metallband som är grundstommen i telefonens konstruktion. På vänster sida finns en kortläsare med plats för två nanoSIM-kort men inget microSD-kort. På ovansidan finns en mikrofon och på undersidan finns ytterligare en mikrofon, en högtalare och en USB Typ-C-port.

En riktig miss

På telefonens högra sida finns de mest kontroversiella delarna av U12+. Här finns nämligen tre knappar. Till skillnad från alla andra liknande knappar på marknaden är de dock inte fysiska knappar med brytare. De är istället helt fasta och går inte att flytta. HTC har gjort dem tryckkänsliga så att de kan användas som knappar, utan att löpa risken att gå sönder på samma sätt som en rörlig del kan. Problemet är att knapparna fungera dåligt, riktigt dåligt. De är inkonsekventa när det gäller hur hårt de måste tryckas in. Vibratorn som sitter i telefonens nedre del är ganska medioker och ger ingen bra haptisk feedback. I vissa fall slutar knapparna till och med att svara helt. Vi förstår att de speciella knapparna kanske har en fördel på lång sikt men HTCs implementering är rent ut sagt dålig och de sätter käpparna i hjulet på ett produkt-dödande sätt.

Knapparna är inte de enda tryckkänsliga delarna av U12+. Längs höger och vänster sida av telefonen finns också tryckkänsliga ytor som kan användas för fler olika saker. Vi går in mer på djupet i vår mjukvarudel av detta testet.

Stor skärm men ingen flärp

På framsidan av U12+ har HTC gjort om en hel del sedan förra året. Skärmen är betydligt större än tidigare. Nu mäter den sex tum och har det populära 18:9-formatet. Den hoppar samtidigt över trenden med en skärmflärp. Ramarna längs sidorna har istället minimerats samtidigt som ramarna under och över skärmen har gjorts lite mindre. Det gör U12+ ganska exakt lika smal som Samsung Galaxy S9+ och Huawei P20 Pro men en gnutta längre. Samtidigt har skärmen inte heller de rundade hörn som många konkurrenter har nu för tiden. Det gör HTC U12+ till en ganska traditionell mobil, samtidigt som den utnyttjar ny teknik för att erbjuda en stor skärm i ett relativt smidigt format.

Ovanför skärmen finns en hörlur som agerar sekundär högtalare. Här finns också dubbla frontmonterade högtalare och en liten LED-lampa för att visa när notiser väntar.

HTC U12+ är den första mobilen från HTC som utlovar full vattentäthet enligt IP68-standarden. Det betyder att den kan klara av att sänkas ner i minst en meter djupt sötvatten i 30 minuter, utan att ta skada. Vattentätningen kan potentiellt ha förenklats av att U12+ helt saknar rörliga knappar men också av att den saknar en klassisk hörlursport. Å andra sidan har Samsung Galaxy S9+ både fysiska knappar och en hörlursport samt samma vattentätning som HTC. Det är kort sagt svårt att beskriva U12+ som något tekniskt designmästerverk, även om vi gillar dess estetiska design.

Stäng

 

Skärm

HTC har länge varit kända för sina marknadsledande LCD-skärmar. U12+ fortsätter i det spåret och erbjuder, på vissa sätt, den absolut bästa LCD-skärmen vi någonsin testat. Den erbjuder en hög upplösning på 1 440 x 2 880, den är oerhört färgexakt i både sitt sRGB- och DCI-P3-läge, den kan justeras till en så gott som perfekt vitbalans och slår alla rekord när det gäller svärta på en LCD-skärm. Den enda punkten U12+ gör oss besvikna på är maximal ljusstyrka. Även vid direkt solljus kommer den bara upp till 401 nits i vårt test. Det kan jämföras med till exempel Samsung Galaxy S9+ som kan nå 681 nits, 70 procent högre. Det gör U12+ svår att använda vid direkt solljus och det är en stor besvikelse för en skärm som annars håller världsklass.

 

Högtalare

HTC U12

HTC U12+ fortsätter att erbjuda världens bästa högtalare som kombinerar volym med kvalitet. De dubbla högtalarna ger en bra ljudbild och stereoeffekt. Hörluren har litet svårare att erbjuda bra täckning bland de lägre frekvenserna men den lyckas ändå erbjuda hög ljudvolym och fungerar bra för röstsamtal, videos och musik. Om du är ute efter en mobil med bra högtalare är U12+ kort sagt ett av dina bästa alternativ.

 

Batteri

U12+

HTC U12+ har ett batteri som mäter 3 500 mAh. Det ger den samma kapacitet som konkurrenter så som Samsung Galaxy S9+. Trots det kommer den inte i närheten av konkurrenten när det gäller batteritid. Medan användare av Galaxy S9+ kan förvänta sig en hel dags användning med marginal, ligger U12+ istället och balanserar på gränsen. Vid normal användning kan den klara användning från morgon till kväll men vid hårdare användning klarar den inte av trycket och måste helt enkelt laddas. Det är en besvikelse eftersom den har samma batterikapacitet och samma chipset som flera konkurrenter som leverera ett tiotal procent längre batteritid.

 

Kamera

Test HTC U12+

HTC U12+ har två kameror som jobbar tillsammans för att ta bra bilder i alla miljöer. HTC fortsätter att vara en av flera ledare på kameramarknaden. Med en sekundär kamera får HTCs imponerande kamerasystem också optisk zoom och ett bra porträttläge.

Läs mer om kameran

Vi krönte HTC U11 till mobilen med bäst mobilkamera när den lanserades för ett drygt år sen. U12+ lyckas inte riktigt ta den platsen i år men det är främst på grund av konkurrensen. HTC har tagit ett litet men betydande steg framåt. De fortsätter erbjuda ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning. HTCs mjukvara är pålitlig och ger oss kontinuerligt bra bilder. Vi är imponerade av den skärpa och detaljrikedom som kamerans 12-megapixelsensor kan erbjuda. Det är alltid svårt att peka på en smartphone som den bästa men i ljusa miljöer är HTC U12+ helt klart på vår topp 3-lista över marknadens bästa kamerasystem.

I mörka miljöer liknar U12+ sin föregångare på många sätt. Den presterar bättre än föregångaren tack vare ett klart förbättrat ljusinsläpp. Samtidigt har den fortfarande stora problem med brus. iPhone X presterar betydligt bättre och Huawei P20 Pro är i en helt annan liga när ljuset tryter.

Porträtt och videos

Porträttläget fungerar bra, i klass med Apples motsvarande kameraläge. Det betyder att det passar för enkla porträtt men att komplicerade förgrunder och hår kan skapa problem. Även de två främre kamerorna skapar ett ganska bra porträttläge för selfies.

När det gäller video har HTC U12+ tagit ett steg framåt tack vare stöd för 4K UHD-inspelning med 60 bilder per sekund. HTC hoppar dock inte på Super Slow Motion-tåget utan nöjer sig med 240 bilder per sekund i Full HD-upplösning.

Stäng

 

Mjukvara

HTC U12+ har inte mycket nytt att erbjuda när det gäller mjukvara. HTC fortsätter anpassa Android med små extrafunktioner och små estetiska förändringar. Företagets mjukvara går dock åt fel håll med allt fler egna anpassningar.

Läs mer om mjukvaran

När HTC 10 presenterades för två år sedan tog HTC tag i sin historia av hårt anpassad mjukvara och lanserade en mobil som fokuserade på att minimera onödiga anpassningar och appar som gör samma sak. Med U12+ har HTC lyckats ta tillbaka sina framsteg. U12+ är full av appar som gör exakt samma sak som Googles appar redan gör. HTC har en egen Epost-app trots att Gmail-appen också finns installerad, HTC har installerat ett tangentbord från TouchPal trots att Googles är minst lika bra, HTC har en egen SMS-app trots att Android Messages också är installerad och utöver det finns både en HTC-utvecklad Kontakter- och Klocka-app.

HTC har dessutom installerat flera andra appar. News Republic är till exempel en nyhetsapp som skickar notiser om heta nyheter och som inte går att avinstallera. Utöver den finns en träningsapp från Under Armour och HTCs egen Boost+-app som är tänkt att ”förbättra” mobilens prestanda men som också kan skicka meddelanden om ”erbjudanden och kampanjer”.

Vi är alltså inte helt nöjda med att HTCs mjukvara har smutsat ner med onödiga appar. Mjukvaran i stort är dock relativt oförändrad. Det betyder att HTC har gjort små förändringar i design och funktionalitet men att stora delar av operativsystemets funktionalitet har behållits. Det är endast ett fåtal funktioner, så som Androids system för flera användare, som saknas.

Edge Sense får fler funktioner

HTC har en rad unika funktioner i Android. Den mest unika är givetvis möjligheten att krama eller knacka på telefonens sidor för att aktivera unika funktioner. Edge Launcher låter till exempel användare krama telefonen för att visa en cirkel av favoritappar som blir lätt tillgängliga med tummen. Nytt för i år är att kunna dubbelklicka på sidan av telefonen för att aktivera ytterligare ett läge i mobilen. Precis som i HTC U11 går Edge Sense att ställa in för att göras känsligare eller mer krävande. På det sättet är det lätt justera det för att vara lite enklare att trycka in men också för att undvika misstryckningar. I kombination med tryckkänsliga knapparna på höger sida av telefonen har dock Edge Sense blivit en lite mer frustrerande användarupplevelse. HTC säger att de ska förbättra tekniken med mjukvara men vi väntade med vår recension hela vägen fram till lansering utan att se någon förbättring.

Stäng

 

Prestanda och lagring

HTC U12+

HTC U12+ presterar riktigt bra tack vare ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset. Det håller en hög prestandanivå, även under lång tids användning. Med 6 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme har den mycket att erbjuda. Utöver lagringskapaciteten finns en microSD-kortläsare som kan användas istället för ett nanoSIM-kort. Det går alltså bara att ha maximalt två kort i telefonen samtidigt. För dig som vill ha mer lagringsutrymme är detta det enda alternativet eftersom HTC inte säljer någon variant av U12+ med mer lagring i Sverige.

Klicka för specifikationer

Skärm 6 tum LCD
Skärmupplösning 1 440 x 2 880
Storlek 156,6 × 73,9 × 9,7 mm
Vikt 188 gram
Kamera 12 MP, 16 MP
Främre kamera 8 MP, 8 MP
Videoinspelning 2160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 845, 2,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Är det någon större skillnad mellan kamerorna mellan denna och LG V30? Tänkte att denna har 9,2 i betyg och lg:n 9,1

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

one + 2 =