Huawei P8
2.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Huawei P8 har tyvärr bara 16 GB lagringsutrymme men den har stöd för microSD-kort.
Fördelar
+ Hög byggkvalitet
+ Kamera i mörker
+ Relativt lågt pris
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Användargränssnittet
- Dålig högtalare
- Skärpa i huvudkamera
- Förinstallerade appar
Kamera3.3
Skärm3.5
Batteri3.8
Kamera3.3
Skärm3.5
Batteri3.8
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Under förra året bevisade Huawei att man kan producera telefoner av riktigt hög kvalitet. I år fortsätter företaget sin nyastartade tradition och introducerar en snygg och välbyggd telefon som, trots sin tunna design, kommer matad med bra specifikationer. Likt sina föregångare har den dock betydande problem med mjukvara. EMUI och telefonens förinstallerade appar är stundtals förvirrande och irriterande, vilket riskerar att förstöra en annars positiv användarupplevelse. Mjukvarans annorlunda beteende riskerar att bli särskilt problematisk för användare som inte vet hur man inaktiverar appar eller byter launcher. Med undantag för mjukvaran har Huawei P8 mycket bra att erbjuda. Användare som gillar Huaweis mjukvara eller vet hur man anpassar den bjuds på en riktigt bra telefon med ett bra pris.

 

Hårdvara:

Svenskarna har historiskt sett haft väldigt höga krav på sina smartphones. Det är nästan alltid marknadens dyraste telefoner som ligger på försäljningstopplistorna. Huawei är väl medvetna om detta och har under det senaste året arbetat hårt för att introducera produkter tillhörande marknadens övre segment. Huawei P8 är företagets senaste produkt som använder bra komponenter och en imponerande premiumdesign för att nå ut till det svenska folket.

Läs mer om hårdvaran

När det gäller specifikationer kan Huawei P8 stå emot sina konkurrenter på ett bra sätt, med ett fåtal undantag. På pappret ligger telefonen efter när det gäller vissa aspekter. Många konkurrenter på marknaden har exempelvis skärmar med högre upplösning än Full HD, medan Huawei P8 nöjer sig med Full HD-upplösning på sin 5,2 tum skärm. Detta gör inte särskilt stor skillnad i praktiken, med undantag för faktumet att Huawei P8 troligen har bättre batteritid på grund av sin lägre skärmupplösning.

Huawei_P8_Recension_forsta

Innanför telefonens skal finns ett HiSilicon Kirin 930-chipset som kommer utrustat med fyra ARM Cortex-A53e-kärnor och fyra ARM Cortex-A53-kärnor klockade till 2,0 respektive 1,5 gigahertz och för grafik finns en ARM Mali-T628-processor. Kirin 930 är ett kapabelt chipset som erbjuder hög prestanda, även om det inte kan konkurrera med processorer så som Samsung Exynos 7 Octa 7420. Processorns största problem är bristen på stöd för kommunikation via wifi ac-standarden. Ännu värre är P8:s avsaknad av stöd för 5 gigahertz-bandet, något som finns i alla påkostade konkurrenter.

Kirin 930-processorn får assistans av 3 gigabyte arbetsminne och 16 gigabyte lagringsutrymme. Arbetsminnet är mer än tillräckligt för att ge god prestanda och bra flyt i många appar. Lagringsutrymmet kan dock bli lite knappt för vissa användare. När telefonen är konfigurerad för första gången återstår bara 9 gigabyte lagringsutrymme. Som tur är finns en microSD-kortläsare med stöd för kort på upp till 128 gigabyte.

Huawei P8 marknadsförs som världens tunnaste smartphone med en kropp av aluminium. Telefonen mäter 6,4 millimeter i tjocklek och täcks nästan uteslutet av glas och aluminium. Med undantag för ett fåtal skåror består telefonens högra och vänstra sida samt ovan- och undersida av aluminium. Nästan hela baksidan täcks också av samma stycke aluminium. Det enda undantaget är längst upp på telefonens baksida där en tunn glasskiva ligger framför en vit bakgrund som agerar som ram för kamerahuset.

Vi hittar telefonens fysiska knappar på dess högra sida. Här finns en av/på-knapp och en kombinerad volym upp- och ner-knapp. Strax under knapparna finns två kortplatser. Den undre av de två används för nano-SIM-kort och den övre för microSD-kort. De båda läsarna öppnas med ett inkluderat verktyg eller med någon annan tunn och rund pinne.

På modellens ovansida finns ett 3,5 millimeter hörlursuttag samt en sekundär mikrofon medan undersidan av telefonen ger plats åt en högtalare, mikrofon och microUSB 2.0-port. MicroUSB-porten har ingen möjlighet att skicka video utan används bara för data och laddning.

Huawei P8 tar bilder med en 13 megapixelkamera som har optisk bildstabilisering och ett lägsta bländarvärde på f/2,0. Kameran kan fånga video i Full HD-upplösning, till skillnad från många konkurrenter som kan sträcka sig till UHD-upplösning. På telefons framsida finns en 8-megapixelkamera som också fångar video i Full HD-upplösning.

Huawei P8 har två stora fokusområden: design och kvalitet. Detta är lätt att märka när man grabbar tag i den. Modellen är otroligt välbyggd och ligger bra i handen. Ramarna runt telefonens skärm är tunna, vilket gör den lätt att hålla trots sin relativt stora skärm. Med dessa egenskaper erbjuder Huawei P8 sitt marknadssegments bästa industridesign.

Stäng

 

Mjukvara:

Huawei P8 drivs av Android 5.0, ett funktionellt och stabilt operativsystem. Ovanpå operativsystemet ligger Huaweis egenutvecklade användargränssnitt kallat EMUI 3.1. Gränssnittet kan enklast beskrivas som en liten uppgradering av det användargränssnitt som används av Huawei Ascend Mate 7. Gränssnittet behåller den funktionalitet och struktur som introducerades med EMUI 3.0 men ändrar några estetiska detaljer och introducerar ett fåtal nya funktioner.

Läs mer om mjukvaran

Likt EMUI 3.0 skiljer sig också 3.1 från vad vi är vana att se på Android-telefoner. Användargränssnittet gör om Androids hemskärm till en skärm som är mer lik det appsystem som används av Apple Ios. EMUI 3.1 har nämligen ingen appskärm. Alla appar ligger istället på operativsystemets på hemskärm. För vana Android-användare kan detta upplevas som underligt och krångligt. De användare som inte gillar EMUI:s brist på appskärm kan trösta sig med att Huawei P8 har stöd för att visa appskärm men att en launcher från en tredje part behövs för att aktivera den.

EMUI 3.1 använder ett stilrent designspråk som håller sitt fokus på matta färger och halvtransparenta element. Små förändringar i användargränssnittets anvävändning av färger gör den nya versionen av EMUI lättare att navigera än sin föregångare. Särskilt Inställningspanelen är nu betydligt lättare att navigera.

Huawei har inte varit rädda för att förinstallera applikationer på sin nya smartphone. Vid första uppstart finns ett 40-tal applikationer redo för användning. En majoritet av de förinstallerade applikationerna är utvecklade av Huawei och erbjuder bara enstaka funktioner. Bland Huaweis egna appar finns: Väder, Kalkylator, Ljudinspelare FM-radio, Spegelvänd, Förstoring, Uppdaterare, Hämtningar, SIM-verktyg, Ficklampa och Magic Tag. Vissa förinstallerade appar känns onödiga och kan egentligen ersättas av systemets inbyggda funktioner. Ficklampan kan exempelvis aktiveras i notislådan och från låsskärmen.

Telefonen har inte många förinstallerade applikationer som inte kommer från Huawei eller Google men det finns ett fåtal undantag. WPS Office står för produktivitetsverktyg och NQ Anti-Virus står för skydd mot skadlig mjukvara. Det sistnämnda programmet är överflödigt för en stor majoritet av dagens smartphoneanvändare och har ett löjligt högt pris, 55 kronor för två månader. Programmet är irriterande att använda då det ofta genererar nya onödiga notiser. Som tur är kan appen inaktivaras men tyvärr inte avinstalleras.

Huawei har anpassat vissa förinstallerade applikationer och introducerat flera nya funktioner. Kameraappen är ett bra exempel. Den är lätt att använda och har många funktioner som inte finns i den vanliga kamerappen för Android. Den har ett enkelt men funktionellt användargränssnitt där användare kan byta mellan olika lägen så som: Foto, Video, Intervall, Gör vackrare och Ljusmålning. De olika lägena har olika förbestämda inställningar och gör fotografering enkel i flera olika situationer. Ljusmålning är ett särskilt intressant läge. Läget gör egentligen inte mycket mer än att sätta slutartiden till ett par sekunder. Lägets enkelhet gör det dock lätt för användare att ställa sig framför kameran och måla en bild med ljus under tiden sensorn tar bilden. Detta är knappast en ny fotoidé men det är första gången det varit så lätt att åstadkomma i en vanlig förinstallerad kameraapp.

Stäng

 

Kamera

Huawei är knappast kända för att göra telefoner med bra kameror. Företagets senaste smartphones har visserligen varit bra på mycket annat men kamerorna har inte imponerat. Vid presentationen av Huawei P8 la den kinesiska tillverkaren stor vikt vid den nya telefonens imponerande kamera. Den nya kameran var bland annat ”först i världen” med en kamerasensor med fyra olika typer av pixlar istället för tre som är tänkt att hjälpa i mörka miljöer.

Läs mer om kameran

I verkligheten har Huawei P8 en bra kamera men den lever inte upp till de förväntningar som företaget satte. I jämförelse med kamerorna i exempelvis Huawei Ascend Mate 7 och Ascend P7 är den nya kameran betydligt bättre, det går inte att säga annat. Skillnaderna i exempelvis mörka miljöer är gigantiska. Det är också här Huawei P8 skiner. Kameran fångar bra bilder i mörka miljöer. I jämförelse med LG G3 tar Huawei P8 syns exempelvis stora skillnader. Huaweis telefon fångar skarpare bilder och använder inte lika hård brusreducering som LG:s men bilderna tenderar tyvärr till att bli lite för mörka. P8 har också stora problem med färgåtergivning, vilket gör många bilder tråkigt färglösa.

Det räcker tyvärr inte med bra prestanda i mörk miljöer. Huawei P8:s problem med tråkiga färger påverkar alla bilder, oberoende på ljussättning. Bilder tagna med telefonen saknar också den skärpa som erbjuds av flera konkurrenter. I jämförelse med LG G3 är skillnaderna stora. LG G3 har betydligt bättre färgåtergivning och skärpa än Huawei P8 i ljusa miljöer.

Kameran på telefonens framsida tar bilder av en helt annan karaktär. Även här har kameran stora problem med färgåtergivning men istället för att leverera tråkigt färglösa bilder överdrivs färger märkbart.

I stort är upplevelsen av att använda Huawei P8:s huvudkamera mycket positiv. Mjukvaran och autofokussystemet är snabbt och de allra flesta bilderna som fångas ser bra ut. Kamerans problem med skärpa är troligen inget som kan åtgärdas i efterhand men vi kan hoppas på att kommande mjukvaruuppdateringar kan åtgärda kamerans med färgåtergivning.

Huawei P8:

LG G4:

Stäng

 

Ljud och bild

Huawei P8 har en 5,2 tum skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen använder sig av LCD IPS-Neo-teknik för att ge god färgåtergivning, relativt djup svärta och god prestanda vid höga betraktningsvinklar. Skärmen lever upp till förväntningarna med ett undantag: vid höga betraktningsvinklar får svärtan ta ordentligt med stryk. Redan vid 45 graders betraktningsvinkel får skärmen stora problem med svärta.

Telefonens högtalare producerar ljud med hög volym men inte av särskilt hög kvalitet. Det blir snabbt obehagligt att lyssna på musik med volymen satt till mer än 50 procent. Som ett plåster på såren kan högtalaren producera bättre bas än många konkurrenter.

 

Knogar och flyt

Huawei P8 har en massa nya funktioner. Vi kan tyvärr inte gå in på alla i detta testet men kan nämna en – den funktion som är mest imponerande men som också är den mest irriterande. Huawei kallar den Knuckle Sense Technology.

Läs mer

Tekniken gör det möjligt för pekskärmen att känna skillnaden mellan ett finger och en knoge. I Huaweis mjukvara används denna teknik främst för att fånga skärmbilder. Två knack på skärmen med en knoge och en skärmbild sparas. En cirkelformad rörelse över skärmen och mjukvaran väljer ett område som markeras för skärmavbildning. Tekniken fungerar förvånansvärt bra men tyvärr inte tillräckligt bra. Beroende på hur fuktig eller torr huden är kan telefonen blanda ihop fingrar med knogar. Detta gör att telefonen allt för ofta tror att en tumme egentligen är en knoge eller att en knoge egentligen är ett finger. Tekniken gissar rätt uppskattningsvis 95 procent av gångerna men de resterande 5 procenten blir snabbt väldigt irriterande. Vi har inte hittat något enkelt sätt att stänga av funktionen.

Huawei P8 drivs av en kraftfull processor som tyvärr har ett litet prestandaproblem. Mali-grafikkretsen från ARM är inte så kraftfull som man skulle kunna önska. Detta betyder att telefonen kan få problem i vissa krävande spel. Trots det är processorn mer än tillräcklig för att hålla operativsystemet i full rullning så att alla animationer flyter som de ska.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

 1. Tack för bra recension!
  Jag överväger att köpa en P8 lite, ska användas för enklare saker som inte behöver så mycket kraft. Fastnat för att skärmen är något mindre än i P8 (5″). Finns det några tankar på recension eller kommentarer som redogör skillnad på P8 och P8 lite? Tappar man för mycket prestanda?

  Har testat både P9 lite och Honor7, och måste erkänna att jag hittills gillat Huaweis OS och kameror!

  Tack,

  • Hej Timmi!

   Vi har tyvärr inte testat P8 Lite och vi kommer inte göra det heller eftersom den nu är en ganska gammal telefon. Med det sagt har vi testat andra telefoner med liknande komponenter och ja, det finns en betydande skillnad i prestanda, även vid vardaglig användning. Den mindre mängden RAM-minne gör att många färre appar kan sparas i bakgrunden, vilket förlänger uppstartstider. Den svagare processorn gör webbsurf och andra processorkrävande uppgifter långsammare. Om det är ”för mycket” för dig kan inte jag svara på men det är en hel del.

   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here