Microsoft Lumia 640 XL
2.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Vi har testat LTE-versionen av Lumia 640 XL och vi rekommenderar den framför 3G-versionen.
Fördelar
+ Stadig konstruktion
+ Lång batteritid
+ Huvudkamera
+ Pris
Nackdelar
- Begränsat apputbud
- Medelmåttig högtalare
- Långsam processor
- Lågupplöst skärm
Kamera2.4
Skärm3.6
Batteri4.1
Kamera2.4
Skärm3.6
Batteri4.1
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Telefoner med låga priser kan oftast beskrivas som en av två saker: billiga eller prisvärda. De allra flesta är billiga. Dessa telefoner kostar inte så mycket men är inte heller så bra. Ett fåtal telefoner är istället prisvärda. Dessa kostar inte heller så mycket men har ändå många goda egenskaper. Microsoft Lumia 640 XL LTE är exakt den typen av mobiltelefon. Den har ett lågt pris men ändå en imponerande industridesign, ett otroligt långt batteriliv och en bra kamera. Modellens enda stora problem är Windows Phone och dess kraftigt begränsade apputbud. Windows 10 Mobile är på ingång men den som köper ett exemplar av Lumia 640 XL måste ändå förstå att alla appar inte nödvändigtvis finns tillgängliga på just din modell.

 

Hårdvara:

Sedan Microsoft köpte smartphonetillverkaren Nokia har företaget haft en minst sagt underlig strategi. I vad som såg ut att vara ett försök att få en så stor marknadsandel som möjligt ignorerade företaget marknadens översta segment och satsade på att tillverka bra men billiga telefoner som kunde säljas i mängd. Företagets strategi resulterade i att flera entusiaster lämnade Windows Phone-plattformen på grund av dess brist på hårdvarunyheter. Det betydde dock också att fler kunder fick möjlighet att köpa bra telefoner för låga priser. Ett exempel på resultatet av Microsofts strategi är Lumia 640 XL LTE. När vi först stötte på modellen på MWC-mässan tidigare i år blev vi snabbt imponerade av telefonens design och låga pris. Nu är det dags för oss att testa den.

Läs mer om hårdvaran

Microsoft Lumia 640 XL LTE (kallad Lumia 640 XL från och med nu) är minst sagt XL – den är riktigt stor. Med sin enorma skärm och ganska stora ram är telefonen större än den gigantiska Apple Iphone 6 Plus och ungefär lika stor som Huawei Ascend Mate 7 som har en sex tum skärm. Skärmen på Lumia 640 XL:s framsida mäter 5,7 tum och telefonens längsta sida är längre än 15 centimeter. Den är helt enkelt riktigt gigantisk. Men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Eftersom skärmen är stor är den också trevlig att använda för att titta videos, lätt att skriva på och lätt att surfa med.

Lumia 640 XL är till stor del konstruerad av plast. Detta kan tolkas som något negativt men faktum är att Nokia och Microsoft har utformat många modeller genom åren som erbjudit imponerande byggkvalitet med plast som tillverkningsmaterial. Lumia 640 XL driver vidare föregångarnas tradition och erbjuder en imponerande byggkvalitet både med tanke på telefonens pris men också med tanke på att stora delar av telefonen är utbytbara.

Med undantag för telefonens glastäckta framsida går alla andra sidor av telefonen att plocka bort i ett stycke. Telefonens hela baksida och dess alla sidor går att ta loss för att ge användare åtkomst till modellens utbytbara batteri, microSIM-kortläsare och microSD-kortläsare. Microsoft säljer också skal av olika färger så att användare kan ändra telefonens utseende efter tycke och smak.

Under telefonens plastbaksida finns ett avlångt litiumbatteri med en kapacitet på 3 000 milliamperetimmar. Batteriet är ett av Windows Phone-marknadens största och bör i teorin kunna ta telefonen genom många timmars användning – särskilt eftersom modellens Qualcomm Snapdragon 400-processor är energisnål och effektivt. Den nu relativt gamla och svaga processorn får assistans av en gigabyte arbetsminne, väldigt lite i jämförelse med många Android-telefoner men troligen tillräckligt för Windows Phone 8.

På telefonens baksida finns en 13 megapixelkamera med Zeiss-objektiv som tyvärr saknar optisk bildstabilisering. Kameran kan fånga video i Full HD-upplösning och kan få hjälp av en liten LED-lampa i mörka miljöer. På modellens framsida finns en femmegapixelkamera som också fångar video i Full HD-upplösning men som gör detta utan någon automatisk fokus.

Likt många andra moderna smartphones på marknaden har inte heller Lumia 640 XL särskilt många fysiska knappar. Alla navigeringsknappar är virtuella och visas av på skärmen när de behövs. Telefonens enda riktigt fysiska knappar sitter på dess högra sida. Här finns en på/av-knapp och en kombinerad volym upp/ner-knapp. Knapparna är väl separerade från varandra så det är lätt att vänja sig vid vilken knapp som gör vad. De är också väl höjda från telefonens kropp och är därför lätta att känna och ger gott om haptisk feedback, vilket är ett stort plus i en värld av många dåliga fysiska knappar på smartphones.

När det gäller portar erbjuder Lumia 640 XL egentligen bara två alternativ: microUSB för data och laddning samt en 3,5 mm hörlursport för ljud in och ut. Portarna sitter tyvärr inte på samma sida, vilket kan göra dem lite krångliga att använda samtidigt.

Kort sagt erbjuder Microsoft Lumia 640 XL en imponerande industriell design som kombinerar form och funktion på ett bra sätt, i en telefon som kostar en bråkdel av vad du får betala för många konkurrenter.

Stäng

 

Mjukvara:

Vi ska inte göra en djupdykning i Windows Phone i det här specifika testet. Vi har skrivit en lång text om operativsystemet i guidens inledning och kommer nu istället att prata om några specifika appar som Microsoft förinstallerat på telefonen.

Läs mer om mjukvaran

Som vanligt när det gäller Microsofts telefoner är det Nokias appar som tar den största uppmärksamheten. Lumia 640 XL säljs med totalt tolv Nokia/Microsoft-specifika appar. Många av de förinstallerade apparna ger telefonen ett extra värde. Here-apparna erbjuder några av världens bästa kart- och navigeringstjänster och flera av Lumia-apparna ger telefonens kamera lite extra kraft och funktion. Av alla appar är Here Drive+ det klara flaggskeppet. Appen erbjuder riktigt bra navigering i stora delar av världen och gör det enkelt för användare att snabbt ladda ner kartor för att använda appen utomlands i offlineläge utan att förlora funktionalitet.

Here Drive+ är en uppenbar favorit men det finns också flera underliga och dåliga appar i Lumia 640 XL. Mixradio-appen fortfarande kvar – trots att den inte riktigt fungerar som den gjorde en gång i tiden och det kinesiska företaget Line köpte tjänsten för mer än ett halvår sedan. Många av de appar som kallas ”Lumia”-appar är också minst sagt förvirrande. Det känns som om många av de åtta appar som alla börjar med ordet ”Lumia” lika gärna kunnat kombineras till ett mindre antal mer funktionsrika appar.

En liten detalj vi inte kan undkomma i en recension av en Windows Phone-telefon är den kommande uppgraderingen till Windows 10. Lumia 640 XL drivs i nuläget av Windows Phone 8.1. Om ett par månader kommer telefonen att uppgraderas till Windows 10 Mobile. Det nya operativsystemet är tänkt att förena Microsofts mobila operativsystem med dess stationära och göra det lättare för mjukvaruutvecklare att skapa appar som fungerar för allt mellan datorer, surfplattor, Xbox och smartphones. Förhoppningen är att operativsystemet ska göra utbudet av appar för Windows-telefoner större och bättre. Detta är något som verkligen skulle behövas för Windows Phone-telefoner i dag.

De allra flesta Windows Phone-telefoner kommer att få sina uppgraderingen någon gång i framtiden men Microsoft har pekat ut Lumia 640 XL som en av ett fåtal modeller som de kommer att fokusera lite extra på till en början. Företaget har inte bekräftat exakt när uppgraderingen kommer att rullas ut men den kommer med all säkerhet börja nå konsumenter någon gång denna hösten. Hur bra den verkligen är återstår att se. En sak är i alla fall säker: det är ingen bra idé att köpa Lumia 640 XL om du inte redan tycker om Windows Phone 8.1. WIndows 10 kommer troligen inte vara en så stor uppgradering att den lyckas övertala särskilt många tidigare Windows Phone-kritiker att byta sida. Ska du köpa en Lumia 640 XL måste du redan nu tycka att Microsofts mobila operativsystem har mycket att erbjuda.

Stäng

 

Kamera

Nokia har länge varit kända för sina kameror. Sedan många år tillbaka har företaget satsat på att utveckla avancerade kameror som kan leda marknaden in i framtiden. Kameran i Lumia 640 XL leder knappast någon någonstans men är ändå en av budgetsegmentets bästa, oberoende på operativsystem. Kameran fångar 13 megapixelbilder med assistans av ett Zeiss-objektiv men varken objektivet eller kamerans sensor har optisk bildstabilisering. I jämförelse med många billiga konkurrenter är kameran ändå en av marknadens bästa.

Läs mer om kameran

Det är givetvis orättvist att jämföra Lumia 640 XL med en smartphone som kostar dubbelt så mycket, men det är ändå intressant att göra det. Nedan har vi jämfört Lumia 640 XL med Bäst i test-vinnaren LG G4. Det är uppenbart att LG G4 tar bättre bilder i alla miljöer men den ligger faktiskt inte så långt före Lumia 640 XL som man skulle kunna tro. Lumia 640 XL har inte lika brett dynamiskt omfång, erbjuder inte samma skärpa och detaljrikedom och har större problem i mörka miljöer än LG G4.  Men med tanke på den gigantiska skillnaden i pris är det ändå förvånande hur bra Lumia 640 XL klarar sig.

Microsoft Lumia 640 XL:

LG G4:

I jämförelse med produkter i samma prisgrupp slår Lumia 640 XL konkurrenterna med stor marginal. Här ser vi en jämförelse mellan Acer Liquid Jade S och Microsoft Lumia 640 XL.

Microsoft Lumia 640 XL:

Acer Liquid Jade S:

Stäng

 

Ljud och bild

Skärmen på Lumia 640 XL:s framsida är som tidigare nämnt 5,7 tum stor. Den har en upplösning på 1 280 x 720 och använder sig av LCD- och IPS-teknik. Skärmens upplösning är knappast imponerande och du som är van vid högupplösta skärmar kommer troligen störa dig lite på den bristande upplösningen men den bör vara fullt tillräcklig för de allra flesta användare.

Läs mer om ljud och bild

Eftersom skärmen använder sig av LCD-teknik har den små problem med svärta. Skärmens största problem är dock dess låga prestanda vid höga betraktningsvinklar. Färger behålls oförändrade men svärtan reduceras snabbt av höga vinklar och drar ner upplevelsen av att använda telefonen. Skärmen är fortfarande läslig från höga vinklar men det är tydligt att den sitter på en ganska billig telefon.

Trots att skärmen har sina småproblem är den faktiskt ganska med tanke på telefonens prisklass. Tack vare sin låga upplösning kan den vara både ljusstark och energieffektiv, vilket leder till lång batteritid. Den är inte lika bra som marknadens bästa men erbjuder helt klart acceptabel prestanda för pengarna.

Ett litet extra plus för Lumia 640 XL är faktumet att Microsoft tycker att telefonens skärm är tillräckligt energieffektiv för att enkla notiser och klockan alltid visas på skärmen, även när den inte är upplåst. Detta är praktiskt för dem som får många notiser eller använder sin mobiltelefon som klocka.

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_klockaHögtalare på smartphones är generellt sett bäst när de sitter på telefonens framsida. Eftersom användaren oftast har sina öron framför telefonen är det också mest logiskt att högtalaren skulle rikta sitt ljud i den riktningen. Microsoft Lumia 640 XL har sin högtalare placerad bredvid kameran på telefonens baksida, vilket betyder att ljudet riktas åt fel håll. Detta är lite synd eftersom högtalaren inte heller kan producera ljud av särskilt hög volym. Visst är ljudet som kommer från högtalaren av ganska hög kvalitet men volymen är inte särskilt hög. Det kommer med andra ord vara svårt att spela upp din favoritlåt för kompisen på bussen.

Stäng

 

Batteritid

Det finns inte många mobiltelefoner på marknaden i dag som har ett stort batteri som dessutom är utbytbart. Ännu färre modeller har också riktigt energieffektiva komponenter som inte slukar upp batteriet efter några timmars användning. Lumia 640 XL lyckas med detta på ett briljant sätt. Nej, Snapdragon 400-processorn vinner inga hastighetstävlingar men i kombination med en relativt lågupplöst skärm och ett stort batteri kan den ta Lumia 640 XL genom en riktigt hård och lång dag. Många användare kan till och med använda telefonen utan problem i två hela dagar. Även om batteriet skulle ta slut kostar ett extrabatteri runt 300 kronor och kan snabbt slängas in i telefonen för ytterligare två dagars användning.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here