Nokia 7.2
5.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,3 tum
Bra att veta:Vi har testat med 6 GB RAM. Det finns en 4 GB-version som kan få problem med tunga appar.
Fördelar
+ Huvudkamerans skärpa
+ Stöd för dubbla SIM och microSD, samtidigt
+ Android One
Nackdelar
- Medioker grafikprestanda
- Dålig högtalare
- Inte vattentålig
Kamera6.1
Skärm7.1
Batteri6.8
Kamera6.1
Skärm7.1
Batteri6.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Nokia 7.2 är en enkel och pålitlig Android-mobil som vägrar skryta eller stå ut på något sätt. Enkelheten får den lustigt nog att sticka ut på en marknad full av mobiler som desperat försöker erbjuda häftiga designer och unika lösningar. Med en lite bättre skärm, lite bättre kamera och lite bättre prestanda hade den definitivt kunnat vara en stark konkurrent i sin klass. Utan det är den fortfarande ett bra alternativ för dig som verkligen vill ha Android One. Bortom det är dock konkurrensen lite för hård.

 

Hårdvarudesign

Recension Nokia 7.2

Nokia 7.2 är en mellanklassmobil med en enkel och stilren design. Vårt gröna testexemplar sticker kanske ut lite. Utöver färgen är dock Nokia 7.2 ganska anonym mobil. Den har inga ambitioner om att skryta och väljer enkla lösningar framför högteknologiska.

Läs mer om hårdvaran

På baksidan av Nokia 7.2 finns en rund kameramodul som sticker ut en dryg millimeter från baksidan. Här finns tre kameror, en LED-lampa och en Zeiss-logga. Modulen är monterad på en platt glasbaksida som har en matt finish som bryter ljus på ett sätt som påminner mer om metall än glas. Under kameran sitter en rund fingeravtrycksläsare och under den hittar vi Nokia-loggan. Längst ner finns slutligen Android One-loggan. Allt är rakt och centrerat. Enkelt och stilrent. Fingeravtrycksläsaren är placerad för att vara enkel att nå och presterar dessutom snabbt och pålitligt.

Nokia 7.2 baksida

Glaset möter en en plastram som sträcker sig runt telefonen. Den har en metall-liknande finish och är rundad för att ligga bekvämt i handen. Glasbaksidan är dock inte lika hårt rundad som många konkurrenter. Det gör Nokia 7.2 lite vassare längs kanterna än många konkurrenter. Det ger också telefonen ett lite mer industriellt utseende, som undviker det runda och snälla designspråk som annars är vanligt bland konkurrenterna.

Lampa i knappen

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. Knapparna ger bra feedback och är lätta att nå. I på/av-knappen finns dessutom en gömd extrafunktion. Knappen har nämligen en inbyggd vit notislampa. Den är enfärgad och kan därför inte göra skillnad på olika inkommande notiser. Den är ändå praktisk för att till exempel tydligt se när telefonen laddar.

Test Nokia 7.2 höger

Längs ovansidan finns en mikrofon och en hörlursport. Vi uppskattar hörlursporten, även om vi gärna hade sett den på samma sida som USB-porten. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM- och ett microSD-kort. Det är funktionalitet som ger användare flexibilitet i lagring, utan att tvingas till kompromisser. Under korthållaren finns dessutom en extra knapp. Den leder direkt till Google Assistent. Det är en riktigt praktisk funktion som gör röstassistenten oerhört tillgänglig. Knappen är dock lätt att trycka av misstag. Det är ett problem som är svårt att bli av med. En lösning hade potentiellt varit att placera knappen längre upp på telefonen, för att göra den svårare att trycka av misstag. Det positiva är i alla fall att den går att inaktivera om den skulle vara för störande. Längs undersidan finns slutligen en mikrofon, USB Typ C-port och en högtalare.

Enkel, utan gimmicks

Framsidan av Nokia 7.2 bjuder på en traditionell smartphonedesign. Här finns en 6,3 tum skärm med rundade hörn, en droppformad flärp och en tjockare undre skärmram. Ovanför skärmen finns ett par sensorer och en hörlur.

Nokia 7.2 har en design och en uppsättning funktioner som får den att se ganska anonym ut. Utan stöd för till exempel trådlös laddning eller en vattentät design har den inte mycket som sticker ut. Det har nog Nokia och HMD, tillverkaren av telefonen, inte heller någon ambition om. Nokia 7.2 är en enkel mobil med fokus på en enkel design med få gimmicks. Det gör den lite anonym. Det kan tilltala konsumenter som gärna undviker en överambitiös mobil.

Stäng

 

Skärm

Nokia 7.2 skärm

Nokia 7.2 har en 6,3 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 280. Det ger den gott om detaljrikedom. Skärmen marknadsförs som en PureDisplay, i stil med vad vi såg i Nokia 8.1. Det är hög ribba att sätta. Den imponerar visserligen med otroligt bra färgåtergivning och ganska bra vitbalans, i sitt automatiska läge. Skärmens bakgrundsbelysning är dock lite ojämn, särskilt runt flärpen. För den bästa färgprestandan måste också det dynamiska läget vara aktivt och det läget stora problem med kraftigt skiftande färger som kan skapa underliga effekter i appar med skiftande innehåll. Slutligen är det värt att notera att skärmen är betydligt ljusare än konkurrenterna i sitt mörkaste läge. Det kan göra den lite jobbig att använda i mörker. Det är dock ett litet problem för en skärm som på det stora hela presterar bra för sin klass.

 

Högtalare

Test Nokia 7.2 högtalare

Nokia 7.2 har en monohögtalare på sin undersida. Den kan leverera ljud med en acceptabel volym och fungerar bra för röstsamtal. För allt annat är den dock ganska dålig. För musik saknas den detaljrikedom som annars finns i mellanregistret hos konkurrenterna. Till och med Xiaomi Redmi Note 8 Pro presterar bättre i vårt test, och den gick inte heller hem med våra öron. Det enda positiva vi kan säga är att den åtminstone undviker det skärande obehagliga ljud som vissa usla konkurrenter kan ha problem med. För musik och videos är Nokia 7.2 kort sagt ett ganska dåligt alternativ.

 

Batteri

Test Nokia 7.2 batteri

Med ett batteri på 3 500 mAh och ett Qualcomm Snapdragon 660-chipset, hade vi väntat oss riktigt bra batteritid från Nokia 7.2. I praktiken presterar den bra men lite sämre än vi hade hoppats. Normala användare kan vänta sig 20–30 procents marginal vid slutet av dagen, medan krävande användare riskerar att närma sig de sista procentenheterna. Det betyder att Nokia 7.2 har svårt att konkurrera med telefoner så som Xiaomi Redmi Note 8 Pro. För lättare och normal användning bör det dock inte vara ett problem.

 

Kamera

Test Nokia 7.2 kamera

Nokia 7.2 har en ganska bra kamera för klassen. Den imponerar inte med häftiga funktioner eller häpnadsväckande mörkerprestanda. Den erbjuder istället ovanligt bra skärpa. Det gör mycket i en klass som ofta har problem med detaljrikedom.

Läs mer om kameran

Nokia 7.2 har en huvudkamera med en 48 megapixelkamera, som blivit vanlig i klassen. Den assisteras av en djupkamera för porträttläget och en vidvinkelkamera. Huvudkameran presterar bra för sin klass, särskilt i ljusa miljöer. Skärpan är särskilt imponerande, särskilt längs kanterna av bilden. Zeiss-varumärket sitter kort sagt på en kamera som mycket riktigt verkar ha ett objektiv som är snäppet bättre än normalt för klassen.

I mörka miljöer presterar den också helt okej. Den har en tendens att prioritera detaljrikedom framför kontrast, vilket kan göra bilder lite platta och tråkiga. Vi ser att Xiaomi Redmi Note 8 Pro ligger steget före när det gäller dynamiskt omfång men för sin klass presterar Nokia 7.2 ganska bra när ljuset tryter.

Dålig men ovanligt bra

Vidvinkelkameran på baksidan är ingen höjdare men är betydligt bättre än den motsvarande kameran i till exempel Xiaomi Redmi Note 8 Pro. Den erbjuder faktiskt detaljrikedom och färgåtergivning i klass med många flaggskeppsmobiler. Det säger tyvärr inte särskilt mycket. Markanden är full av dåliga vidvinkelkameror. Den sekundära kameran bidrar i alla fall med ett intressant perspektiv och gör det betydligt bättre än flera konkurrenter.

Med ett bra objektiv för huvudkameran är också videoinspelning bra. Det erbjuds inget stöd för 4K 60p-video men 4K 30p presterar tillräckligt bra för sin klass. Vidvinkelkameran kan också spela in video men presterar tyvärr ganska dåligt – oanvändbart dåligt för de flesta applikationer.

Stäng

 

Mjukvara

Nokia 7.2 baseras på Android One, operativsystemet som är gjort för konsumenter som vill ha en enkel och avskalad användarupplevelse. Under vår testperiod har vi testat telefonen med Android 9. Mjukvaran känns igen och är mycket riktigt väldigt avskalad. Den största nyheten är ny mjukvara för skärmen, som dock fungerar ganska dåligt.

Läs mer om mjukvaran

Android One fortsätter att vara ett av de bästa alternativen för svenska konsumenter som vill hålla sig så långt borta från reklam- och skräpmjukvara som möjligt. Nokia har presenterat sig som ledare inom Android-mjukvara och har följt upp det med gott om säkerhetsuppdateringar för många av sina äldre modeller. Med Nokia 7.2 kommer samma löfte om säkerhetsuppdateringar in i framtiden.

Android One är sig likt. Det innebär att Nokia inte har gjort mycket för att förbättra Android. Det betyder att många av de smarta lösningar som konkurrenterna har lagt till inte finns tillgängliga i Nokias mobiler. Det inkluderar till exempel snabbgenvägar med snabbmenyer för Wi-Fi- och Bluetooth-val eller smarta funktioner för att låta användare lättare hantera ljudenheter och ljudinställningar. Nokias bristande möjligheter att rätta till Googles misstag är en av de stora nackdelarna med Android One.

Test Nokia 7.2 Android One

Den stora fördelen med Android One är att mjukvaran fungerar precis så som Google har tänkt. Det gör att användare till exempel undviker förvirrande olikheter i designidéer mellan Googles mjukvara och ett anpassat operativsystem. I teorin kan det dessutom betyda snabbare uppdateringar. I praktiken är det dock oklart om det verkligen är fallet. Vi testar trots allt Nokia 7.2 nästan fem månader efter lanseringen av Android 10, med Android 9 som den senaste versionen.

Lite för dynamisk

Med Nokia 7.2 lanserar Nokia ny mjukvara för telefonens skärm. Den går under varumärket PureDisplay och är tänkt att optimera skärmen efter innehållet som visas. Ett så kallat Dynamiskt läge analyserar innehållet i appar för att automatiskt justera skärminställningarna. Appar som visar textinnehåll kan till exempel få minskad färgmättnad för att ge ett mildare intryck, medan videoappar kan uppskalas till DCI P3-färg automatiskt. Funktionen innebär tyvärr att skärmens färgomfång kan ändras drastiskt med problem med bandning som resultat, även när användaren visar samma app. Funktionen fungerar dessutom dåligt med till exempel Delad skärm, eftersom telefonen bara kan applicera en skärminställning över hela skärmen. Effekterna av PureDisplay är kort sagt alldeles för drastiska, långsamma och opålitliga för att ge en bra användarupplevelse. Det samma gäller Auto white balance, som förbättrar skärmens vitbalans men justerar vitbalansen i för stora steg för att se bra ut. Implementeringen i Nokia 8.1 är betydligt bättre.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Nokia 7.2

Nokia 7.2 baseras på ett Qualcomm Snapdragen 660-chipset, ett chipset som imponerade på oss när det lanserades i Nokia 7 Plus för ett par år sen. På dagens marknad är det fortfarande ett helt okej chipset. Dess största svaghet är dess bristande grafikprestanda i jämförelse med konkurrenterna. Xiaomi Redmi Note 8 Pro kan till exempel erbjuda runt 75 procent högre grafikprestanda än Nokia 7.2, enligt våra tester. Det ger Xiaomis telefon kapacitet för krävande spel som Nokia 7.2 inte kan hantera. Vi är samtidigt tacksamma för att Nokia säljer en version av Nokia 7.2 med 6 GB RAM. Det ger den nämligen utrymme för tunga appar och en problemfri vardag. Den utökade mängden RAM räddar Nokia 7.2 från att vara en prestandabesvikelse och gör den istället till en medioker prestandamobil, som ändå lyckas erbjuda en stabil och tillräckligt snabb användarupplevelse för klassen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,3 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 280
Storlek 159,9 × 75,2 × 8,3 mm
Vikt 180 gram
Kamera 48 MP, 5 MP, 8 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 660, 2,2 GHz
Lagring 64 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + femton =