Nokia Lumia 930
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,0 tum
Bra att veta:Nokia Lumia 930:s bastycke går att byta ut om det skulle skadas eller om du vill byta dess färg.
Fördelar
+ Stadig konstruktion
+ Bra kamera
+ Bra skärm
+ Flyt i gränssnittet
Nackdelar
- Appbrist i appbutik
- Tung och tjock
- Föråldrad processor
- Knakande bakstycke
Kamera4.9
Skärm4.8
Batteri5.5
Kamera4.9
Skärm4.8
Batteri5.5
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Nokia Lumia 930 är Windows Phone-marknadens bästa smartphone just nu. Det säger tyvärr inte särskilt mycket. Microsoft har inte lanserat något nytt flaggskepp sedan förra sommaren så även företagets senaste toppmodell hänger inte med konkurrenterna. Lumia 930 är fortfarande bra på många sätt. Dess skärm är underbart bra, kameran är riktigt imponerande och Nokias förinstallerade appar ger ett ordentligt mervärde. Hade det inte varit för den allvarliga bristen på bra appar för Windows Phone 8 så hade nog inte Lumia 930 varit långt ifrån en utmärkelse men med ett operativsystemet som har ett kraftigt bristande stöd från duktiga mjukvaruutvecklare är det svårt att motivera ett köp av telefonen.

 

Hårdvara:

Det kryllar knappast av dyra Windows Phone-telefoner nu för tiden. Faktum är att Lumia 930 är Microsofts senaste flaggskepp och att den lanserades för snart ett år sedan. Med minst ett kvartal kvar till nästa stora lansering har 930 ändå en hel del liv kvar i sig. Vill man ha marknadens bäst specificerade Windows Phone-telefon är det därför fortfarande Lumia 930 som gäller.

Läs mer om hårdvaran

I jämförelse med Android-branschens nyaste smartphones är inte Lumia 930 särskilt imponerande, åtminstone inte på pappret. Innanför telefonens skal finns Qualcomms två år gamla Snapdragon 800-chipset som får assistans av 2 gigabyte arbetsminne och tillgång till 32 gigabyte lagringsutrymme.

På telefonens framsida finns en fem tum stor AMOLED-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Ovanför skärmen finns en frontmonterad kamera som tar bilder med en upplösning på 1 280 x 960. medan baksidan bjuder på en betydligt bättre PureView-kamera med Zeiss-objektiv och 20,7 megapixelsensor i 1/2,5 tumsformat. Kameran är optiskt bildstabiliserad, kan få hjälp från dubbla LED-lampor i mörka situationer och kan fånga video i 2160 30p.

Likt många andra smartphones från Nokia och Microsoft har också Lumia 930 en imponerande byggkvalitet och design. Telefonens metallsidor ger en härlig känsla av kvalitet som inte kan slås av något annat material. Plastbakstycket ger också en hyfsat god känsla av kvalitet men har utrymme att förbättras. Plasten kan knaka en hel del vid normal användning. Anledningen är att bakstycket inte sitter fastskruvat och att det därför inte sitter fast så hårt som det kanske borde. Det finns ingen risk för att det lossnar men det sitter inte tillräckligt tajt för att undvika gnissel och knak.

Lumia 930 ligger skönt i handen men hade gynnats av en mer rundad design som var lite mjukare. Telefonens lite kantiga design gör det visserligen lätt att greppa telefonen men den kraftigt rundade designen som används av exempelvis Lumia 735 är betydligt skönare i jämförelse.

Dåliga fysiska knappar har varit ett problem för många smartphonetillverkare genom år. Krav på tunn och stilren design har gjort att fysiska knappar sällan kunnat göras tillräckligt stora. Många fysiska knappar på smartphones har därför varit svåra att känna sig fram till och dåliga på att ge haptisk feedback. Detta kan göra telefonerna svår att använda, särskilt för de som har någon typ av nedsättning. Nokia Lumia 930 har en riktigt bra fysisk knapp. Modellens dedikerade kameraknapp är lätt att känna sig fram till och är lätt att använda. De resterande tre knapparna på telefonens högra sida är dock inte alls lika bra. De två volymknapparna och på/av-knappen sticker inte ut tillräckligt mycket från telefonens kropp för att ge tillräckligt mycket haptisk feedback.

Stäng

 

Mjukvara:

Windows Phone 8 börjar närmar sig slutet av sin livstid. Samtidigt lovar Microsoft att alla Windows Phone 8-telefoner kommer få uppdateringar till Windows 10 Mobile. Detta betyder att Lumia 930 har en ganska ljus framtid framför sig när det gäller mjukvara. Detta gör dock inget för mjukvaran som telefonen använder i dag.

Läs mer om mjukvaran

Som tur är så är Windows Phone 8 är ett riktigt bra operativsystem. Det är så väl optimerat att Lumia 930:s relativt dåliga specifikationer är svåra att upptäcka i mjukvaran. I dagsläget har det dock ett stort problem: appar. Det går inte komma undan faktumet att Windows Phone 8 har en allvarlig brist på appar. Inte ens flera av Sveriges största banker har mobila appar anpassade för operativsystemet. De appar som faktiskt finns i Windows Store varierar kraftigt i kvalitet och många är riktigt dåliga. Detta betyder att Windows Phone inte är de flesta smartphonekonsumenters bästa alternativ. Den som ändå vill köpa en Windows Phone måste vara väl medveten om att operativsystemets stora appbrist.

Likt alla andra Nokia-telefoner som finns på marknaden i dag skeppas också Lumia 930 med ett flertal förinstallerade appar, utöver de som inkluderas i Windows Phone 8. Detta är vi väldigt glada för. Nokias förinstallerade appar är några av Windows Phones bästa och Nokia Here-apparna kan beskrivas som créme de la créme. Here Drive+ är en fantastiskt bra app som är bättre än alla kostnadsfria navigationsappar på all smartphoneplattformer. Utöver en allmänt bra navigeringsupplevelse erbjuder appen ett oslagbart stöd för offline-navigering över hela världen.

Lumia 930 säljs med fyra förinstallerade kamera- och fotoappar från Microsoft. En av de fyra apparna heter Lumia Camera och är ersättaren för Windows Phone:s inbyggda kameraapp. Appen är riktigt bra, är lätt att använda och har stöd för avancerade funktioner så som Lumia Moments.

Lumia Moments är en separat app som gör upplevelsen av att använda 930:s kamera smått magisk. Kameran kan nämligen fånga video, komplett med bild och ljud, och senare gå in i videon för att välja en av bildrutorna och exportera den som en fullupplöst stillbild. Moments är ett utmärkt sätt att fånga en kort händelse för att i efterhand komma fram till vilken del av sekvensen som ska sparas som en högupplöst stillbild.

wp_ss_20150524_0004Lumia 930:s försinstallerade Lumia Camera- och Lumia Moments-appar ger användare tillgång till en riktigt bra kameraupplevelse. Lumia Storyteller och Lumia Creative Studio förstör den dock lite. Den förstnämnda appen tilllåter användare att sortera bilder och skapa berättelser som sedan kan delas med vänner medan Lumia Creative Studio är en app för snabb och enkel bildredigering. De två apparna är lätta att blanda ihop med Lumia Camera och Moments och erbjuder inga funktioner som inte lika gärna skulle kunna byggas in i de två förstnämnda apparna. De gör det kort sagt svårt att veta vilken app som gör vad.

MixRadio är ytterligare en riktigt bra Microsoft-unik app. Appen ger användare tillgång till ett stort bibliotek musik genom spellistor kallade Mixar. Mixar kan baseras på en genre, artist eller låt och består av en Microsoft-skapad spellista som inte kan anpassas av lyssnaren. Mixar kan laddas ner och lyssnas på offline men är ändå helt gratis och innehåller ingen reklam. Den har dock ett par begränsningar som är bra att känna till. Användare kan inte hoppa över hur många låtar som helst och det finns inget sätt att bestämma när individuella låtar ska spelas.

Stäng

 

Kamera

Nokia Lumia 930 skeppas med en riktigt bra kamera. Nej, den är inte den bästa smartphonekamera vi använt men den presterar ändå riktigt bra. Den högupplösta kamerasensorn fångar bilder med vackra färger och hög kontrast, dock stundtals lite för hög kontrast för vår smak. Skärpan i bilderna är imponerande men skärpedjupet är inte lika extremt som det är på Lumia 1020. Den fungerar bra i mörka miljöer och återskapar finare färger än Huawei P8 men lider av betydligt mer brus än Samsung Galaxy S6.

Läs mer om kameran

Nokia Lumia 930:

Huawei P8:

Telefonens frontmonterade kamera är relativt lågupplöst. I jämförelse med andra moderna Android-telefoner fångar kameran rent ut sagt usla bilder. Detta betyder att den knappast är en telefon som går att rekommendera för någon som gillar att självporträtt.

Stäng

 

Ljud och bild

Ska man peka på något riktigt bra med Lumia 930 så är det telefonens skärm som blir det självklara valet. Skärmen mäter 5 tum på diagonalen, har en upplösning på 1 920 x 1 080 och är baserad på PenTile- och AMOLED-teknik. Skärmen är mer än tillräckligt högupplöst för att göra pixlar omöjliga att se och effekten av PenTile-strukturen så gott som omöjlig att identifiera.

Läs mer om ljud och bild

Med riktigt imponerande svärta, acceptabel ljusstyrka, fina färger och goda betraktningsvinklar är Lumia 930:s skärm en av branschens bästa. Den klår inte Samsung Galaxy S6:s höga upplösning men har å andra sidan inte samma problem med extrema betraktningsvinklar som konkurrenten.

Lumia 930 har sin högtalare placerad på sin baksida. Detta är knappast en optimal position, eftersom användaren generellt sätt är framför telefonen. Detta hade varit okej om den kunnat producera ljud av hög volym. Den kan i alla fall trösta sig med att producera ljud av relativt hög kvalitet. Den saknar visserligen täckning bland de lägre frekvenserna men hanterar mellanregistret ganska bra, även på högsta volym.

Stäng

 

Flyter som vatten

Tittar man bara på specifikationer skulle man, med rätta, kunna ifrågasätta om Lumia 930 verkligen kan konkurrera med resten av smartphonemarknaden. Modellen använder sig av ett chipset som vi först såg i LG G2 för knappt två år sen. Tack vare Windows Phone är det inte särskilt lätt att märka den bristfälliga prestandan.

Läs mer

Visst hade webbsidor kunnat ladda lite snabbare och visst hade det varit trevligt med en framtidssäker grafikenhet för framtidens krävande spel men faktum är att Snapdragon 800 är ett av Windows Phone-marknadens mest kraftfulla chipset och att Windows Phone är optimerat för processorn och dess prestanda. Detta gör upplevelsen av att använda Lumia 930 så gott som fläckfri. Operativsystemets användargränssnitt flyter som vatten och alla appar fungerar utan problem.

Det enda praktiska problemet med telefonens smått föråldrade processor är dess bristande energieffektivitet. Nyare processorer kan lättare dra ner på sin energiförbrukning när telefonen inte används lika mycket. Lumia 930 har visserligen inga stora problem med batteritid men skulle troligen mått bra av en nyare och mer energieffektiv processor.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here