+ Hög byggkvalitet
+ Hög prestanda
+ Dubbla SIM-kortläsare
- Saknar microSD-stöd
- Har endast USB 2
- Är inte vattentät
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
OnePlus 3T är en bra flaggskeppstelefon som är betydligt billigare än många konkurrenter. Den har imponerande byggkvalitet, ett kraftfullt inre, en otrolig snabbladdare, dubbla SIM-kortläsare, ren, enkel men kraftfull mjukvara och en kompetent kamera. Skärmen är inte perfekt, batteritiden hade kunnat vara bättre och även om kameran är bra finns det konkurrenter med bättre kameror. Med tanke på priset får ändå konsumenter en välpolerad mobil med många goda egenskaper. En stor nackdel kvarstår dock. OnePlus 3T går inte att köpa i svenska butiker. Den måste beställas på nätet och importeras till Sverige. Det gör inte OnePlus 3T till en sämre smartphone men det gör den till en smartphone som är svår att rekommendera till fler än våghalsiga entusiaster.
Introduktion
I Svenska Smartphoneguiden testar vi vanligen bara smartphones som säljs av flera återförsäljare i Sverige. Vi vill nämligen kunna ge enkla och raka rekommendationer som alla kan ta till sig när de går till en butik för att köpa en ny mobil. En specifik tillverkare som inte har distribution i Sverige har dock fått stort intresse från våra läsare. Vi har fått många förfrågningar om tester på just den tillverkarens telefoner. Nu släpper vi vårt första test av en telefon från det kinesiska företaget OnePlus.
Så länge OnePlus 3T inte finns tillgänglig i Sverige kommer den inte kunna få en utmärkelse i Svenska Smartphoneguiden. Det betyder dock inte nödvändigtvis att det är en dålig telefon. Om du funderar på att köpa den bör det dock vara värt att veta att OnePlus bara officiellt säljer OnePlus 3T via sin hemsida. Det inte finns inte heller någon svensk support. OnePlus levererar sina produkter från inom EU till Sverige men den finns inte officiellt i svenska butiker i nuläget.
Notera att priset som nämns i informationskortet ovan kommer från Prisjakt, som bara visar priser från svenska butiker. När detta testet publicerades kostade OnePlus 3T 4 300 kronor eller 4 800 kronor för 64 GB- respektive 128 GB-versionen, som kan köpas från oneplus.net.
Hårdvarudesign
OnePlus 3T har imponerande hårdvarudesign att bjuda på. Den spelar på en marknad som är full av många konkurrenter med riktigt bra design men få telefoner kommer i närheten av den kvalitetskänsla som OnePlus kan erbjuda för under 5 000 kronor.
Läs mer om hårdvaranTelefonens baksida täcks av ett stycke aluminium. Metallen sträcker sig runt telefonens sidor och är svagt rundad längs baksidans kanter. På mitten av bakstyckets övre halva sitter en kamera som sticker ut cirka två millimeter från telefonens kropp. Kameralinsen sägs täckas av safirglas. Safir sägs i teorin vara så gott som omöjligt att repa med vardagliga föremål. Under kameran sitter en LED-lampa och ovanför kameran syns en skåra i metallen, som ger utrymme för telefonens NFC-chip.
På telefonens högra sida finns en på/av-knapp och en SIM-kortläsare. På/av-knappen ger god fysisk återkoppling. Eftersom volymknapparna sitter på andra sidan av telefonen, går de inte att blanda ihop på/av-knappen med de andra fysiska knapparna. SIM-korten i SIM-kortplatsen är tyvärr bara åtkomliga med ett SIM-kortverktyg. När det plockas ut finns utrymme för två SIM-kort som kan användas samtidigt. Det finns dock ingen microSD-kortläsare, så användare får klara sig med telefonens interna lagringsutrymme.
Fysiskt trestegs-reglage
På vänstra sidan sitter två volymknappar och ett reglage för att styra telefonens ljudläge. Reglaget fungerar på samma sätt som iPhones fysiska ljudreglage men har tre lägen istället för två: ljud på, endast vibration och helt tyst. Reglaget har ett tydligt räfflat yttre för att vara enkelt att hitta med fingrarna och ger god fysisk återkoppling när det flyttas.
På undersidan av telefonen sitter en högtalare, en 3,5 mm hörlursport och en USB Typ-C-port. USB-porten har den omtyckta symmetriska designen men saknar stöd för USB 3 och stöd för video ut, som exempelvis HTC 10 har.
På framsidan av OnePlus 3T sitter en 5,5 tum skärm. Under skärmen hittar vi en avlång hemknapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare. Hemknappen är inte en fysisk knapp utan snarare en tryckkänslig pekyta. Vi hade uppskattat en fysisk knapp men är samtidigt glada över att se hur pålitlig och snabb fingeravtrycksläsaren är. Telefonen använder sin vibrator för att ge feedback till användaren när hemknappen trycks in. Samma gäller för de två kapacitiva knappar som sitter till höger och vänster om hemknappen. Knapparnas funktioner kan bestämmas i telefonens mjukvara men leder som standard bakåt respektive till telefonens appbytare.
I jämförelse med konkurrenterna på marknaden har OnePlus 3T inte en riktigt lika kompakt design. Samsung Galaxy S7 Edge har en lika stor skärm men är både smalare och kortare än OnePlus 3T. Samsungs smartphone är dessutom vattentät. OnePlus 3T kan tyvärr inte skryta med någon som helst vattentätning.
Stäng
Skärm
OnePlus 3T har en 5,5 tum Super AMOLED-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen levererar djup svärta och rika färger men är ändå en av telefonens, tekniskt sett, svagaste punkt. Skärmens största svaghet är faktumet att den använder PenTile-teknik. Tekniken som reducerar antalet subpixlar med en tredjedel är billigare att tillverka och kan göra telefoner tunnare men kan också ge en bild som ser suddig ut. På grund av OnePlus 3T:s relativt låga upplösning är detta problemet uppenbart för ett tränat öga. Det är troligen inte ett stort problem för många men kan vara störande för vissa. Skärmen når inte heller de höga ljusstyrkor som många konkurrenter. OnePlus 3T kan nå 420 nits medan exempelvis iPhone 7 kan nå över 600 nits i ljusa miljöer.
Högtalare
OnePlus 3T har en högtalare som är placerad på undersidan. Högtalaren sitter i ett naturligt underläge i jämförelse med telefoner så som Nexus 6P, som har dubbla högtalare placerade på framsidan av telefonen. Av den anledningen kan inte OnePlus 3T konkurrera när det gäller ljudvolym eller allmän ljudkvalitet. OnePlus 3T är dock bra om vi jämför med andra telefoner med monohögtalare. Skillnaderna är små men vi föredrar högtalaren i OnePlus 3T framför högtalaren i Samsung Galaxy S7 Edge som är lite mer lågmäld och som inte riktigt kan erbjuda den klarhet i mellanregistret som OnePlus 3T kan.
Batteri
OnePlus 3T har ett batteri som mäter 3 400 mAh. Det betyder att telefonen har ett batteri som är lika stort som batteriet i Google Nexus 6P men 200 mAh mindre än batteriet i Samsung Galaxy S7 Edge. OnePlus 3T kan erbjuda en batteritid som är mer än tillräcklig för normala användare. Vid normal användning avslutade vi våra dagar med runt 30 procent batteriprocent men vid hårdare användning fick batteriet problem och krävde i många fall extra laddning för att klara sig till dagens slut. OnePlus 3T kan kort sagt erbjuda en bra batteriupplevelse för många användare men det finns gott om konkurrenter som kan erbjuda betydligt bättre batteritid. Samsung Galaxy S7 Edge är en av dem.
Läs mer om snabbladdningÄven om OnePlus 3T inte är ledande på marknaden när det gäller batteritid så har den en oerhört snabb laddare. Dash Charger som företaget kallar sin snabbladdare är endast kompatibel med de senaste OnePlus-telefonerna men levererar snabbladdning på ett imponerande sätt. Oberoende på om telefonen används eller är helt avstängd kan snabbladdaren fylla telefonens batteri på imponerande kort tid. 50 procent laddning tar cirka 25 minuter. För Samsungs laddare tar det drygt 10 minuter längre. Även om OnePlus 3T inte är bäst på marknaden när det gäller batteritid kan användare av en OnePlus-telefon ladda sin smartphone snabbare än någon annan.
Stäng
Kamera
OnePlus 3T har en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0 och optisk bildstabilisering. Kameran kan fånga video i 4K UHD-upplösning och Full HD-video med 60 bilder per sekund. På pappret bör den kunna konkurrera med de bästa mobilerna på marknaden. Även i praktiken har den mycket att erbjuda men den kan inte riktigt komma upp till de dyrare konkurrenters nivå.
Läs mer om kameranOnePlus 3T har en snabb kamera som är enkel och rolig att fotografera med. Den tar bra bilder men har ett flertal mindre brister. HDR-läget i OnePlus 3T är effektivt och ger ett betydligt bredare dynamiskt omfång än standardläget. Konkurrenter så som Samsung Galaxy S7 Edge ligger dock i en annan kategori när det gäller tillgängligt dynamiskt omfång. I svåra situationer får OnePlus 3T helt enkelt problem och kan tvingas göra sig av med detaljer i ljusa eller mörka delar av bilden för att lyckas ta en bild.
I mindre krävande miljöer fungerar kameran bra och den högupplösta kamerasensorn ger användare minst lika hög detaljrikedom som många konkurrenter. Det enda problemet med kameran i normalt ljusa miljöer är att den har en tendens att välja längre slutartider än sina konkurrenter. Det betyder att det är vanligare att OnePlus 3T får problem med rörelseoskärpa än det är för till exempel Google Nexus 6P. I testbilden nedan valde OnePlus 3T en slutartid på 1/33 sekund och Nexus 6P en slutartid på 1/125 sekund. Eftersom bilderna togs handhållna var inte slutartiden som OnePlus 3T valde tillräckligt kort för att ge en skarp bild.
Som ett stiliserat filter
I mörka miljöer sticker OnePlus 3T ut lite från konkurrenterna. I sitt HDR-läge behandlar kameran bilder på ett udda sätt som ofta ser lite onaturligt ut. Kameran använder inte särskilt mycket brusreducering till skillnad från Samsung Galaxy S7 Edge men kamerans bildbehandling ger en kraftig vinjettering och en onaturligt låg mättnad i bilden. Det ser nästan ut som att bilden har körts genom ett stiliserat filter.
OnePlus 3T kan spara bilder i RAW-format. När vi öppnar DNG-filerna som sparas av kameran blir det dock snabbt uppenbart att det inte är telefonens JPG-komprimering och efterbearbetning som skapar telefonens problem i mörka miljöer. Även i RAW-filen saknas tillräcklig information för att återskapa färger i mörka bilder på ett bra sätt. Vinjetteringen är inte lika tydlig men det är ändå uppenbart att OnePlus 3T har problem med färger i mörka miljöer.
OnePlus 3T fångar video i 4K-upplösning med mycket hög kvalitet. Kameran är en av marknadens bästa när det gäller detaljrikedom som videokameran kan erbjuda. Autofokussystemet har en tendens att hoppa lite och det är inte lika snabbt som det motsvarande systemet i Samsung Galaxy S7 Edge men OnePlus 3T är ändå en av marknadens bästa smartphone för inspelning i 4K-upplösning.
Stäng
Mjukvara
Lenovo och Google är ledande på mjukvarudelen av smartphonebranschen. Lenovo säljer telefoner med lätt anpassad mjukvara och Google säljer telefoner vars mjukvara kommer direkt från utvecklarna av Android. OnePlus kan också beskrivas som en av ledarna på mjukvarumarknaden tack vare ett rent, funktionsrikt, enkelt, anpassningsbart och snabbt operativsystem.
Läs mer om mjukvaranOnePlus kallar sin mjukvara för OxygenOS. Den senaste versionen, i skrivande stund, är version 4.0.1, som baseras på Android 7.0. När det gäller många estetiska och praktiska delar av operativsystemet har OxygenOS mycket gemensamt med Googles version av Android. Vana Android-användare kan känna sig som hemma med OnePlus 3T. Telefonen är helt fri från skräpmjukvara, reklamappar och förinstallerade spel. OnePlus har dock lagt till ett fåtal extrafunktioner.
Gester på låsskärmen
Extrafunktioner i smartphones kan vara praktiska men i vissa fall kan de också vara irriterande och störande. OnePlus gömmer alla sina extrafunktioner på ett sätt som gör dem tillgängliga för den som är intresserad men samtidigt gömda för den som inte bryr sig. OnePlus erbjuder till exempel alternativ för att lägga till extragenvägar i telefonens kapacitiva knappar. En inställning kallad Gester gör det också möjligt för användare att snabbt sätta igång lite musik eller tända telefonens ficklampa med en gest på en låst och avstängd skärm. Skriv till exempel ett V på telefonens låsta skärm och ficklampan tänds. Gör samma sak igen för att stänga av den.
Hemskärmen är så gott som oförändrad från Googles tolkning av Android. Den enda stora skillnaden är en funktion som OnePlus kallar Shelf. Shelf är en sida av hemskärmen som visas till vänster om huvudskärmen. Här kan användare lämna snabba anteckningar, se sina senaste kontakter, se senast använda apparna och lägga till widgets. Skärmen är praktisk men vi är inte säkra på varför Shelf är så mycket bättre än en vanlig skärm med widgets. För den som inte gillar Shelf finns det i alla fall en enkel inställning för att stänga av den.
Utöver en liten förändring på hemskärmen och ett fåtal extrainställningar erbjuder OnePlus 3T en uppdaterad, ren, snabb och enkel användarupplevelse. Få telefoner på Android-marknaden kan erbjuda en så välpolerad mjukvaruupplevelse som OnePlus 3T kan.
Stäng
Prestanda och lagring
OnePlus 3T har en Qualcomm Snapdragon 821-processor, 6 GB RAM-minne och 64 GB eller 128 GB lagringsutrymme. Det sätter OnePlus 3T på toppen av Android-marknaden när det gäller specifikationer för extrem prestanda. Processorn är en av marknadens mest kraftfulla just nu och mängden arbetsminne är mer än vad som krävs i en modern Android-telefon, en bra tid framöver. Eftersom telefonen inte har någon microSD-kortläsare tvingas dock alla användare att begränsa sig till dess interna lagringsutrymme.
Utöver bristen på microSD-kortläsare finns det inte mycket att klaga på när det gäller telefonens prestanda. Det är dock värt att notera att skillnaden mellan Snapdragon 821 och exempelvis Snapdragon 820 inte är annat än marginell. Det finns inte många applikationer som kräver så extrem prestanda som Snapdragon 821 kan erbjuda. För de flesta användare är Snapdragon 821 trevlig att ha men inte nödvändigtvis det starkaste argumentet för ett köp.
Nu kostar denna ju inte 5999kr utan 4200kr vilket den gjort sen start från Oneplus hemsida.
Vi skriver i introduktionen:
”Notera att priset som nämns i informationskortet ovan kommer från Prisjakt, som bara visar priser från svenska butiker. När detta testet publicerades kostade OnePlus 3T 4 300 kronor eller 4 800 kronor för 64 GB- respektive 128 GB-versionen, som kan köpas från oneplus.net.”
Kanon bra recension Joel! Tack!
Bra recension ja!
Bara en detalj som kan förvirra: Det står ”…den har en tendens att välja kortare slutartider än sina konkurrenter.” Fast du menar ”längre slutartider” förstås 🙂
Det har du helt rätt i Per! Tack för påpekandet! 🙂 Nu är det fixat.
hello there and thank you for your info – I’ve
definitely picked up anything new from right here. I did
however expertise several technical points using this website, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly.
I had been wondering if your web host is OK?
Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage
your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
Well I am adding this RSS to my email and could look out
for a lot more of your respective fascinating content.
Ensure that you update this again very soon..
Najlepsze escape roomy