Poco X3 Pro
6.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,67 tum
Bra att veta:Vi har testat 6 GB-modellen. Det finns en 8 GB-version som kan passa krävande användare.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra batteritid
+ MicroSD och hörlursport
Nackdelar
- Ljussvag skärm
- Usla extrakameror
- Underlig mjukvara
- Saknar 5G
Kamera6.7
Skärm7
Batteri8.3
Kamera6.7
Skärm7
Batteri8.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Poco X3 Pro är en stor mobil med en stor skärm, ett stort batteri och gott om funktioner. En kraftfull processor gör den ovanligt bra i klassen för spel och gör den kvick i allmänhet. Den höga prestandan byts ut mot 5G-stöd, som inte är en betydelsefull brist för vissa. 5G är dock inte den enda bristen. Skärmen är ljussvag och kan vara svår att se utomhus och kameran är inte så bra. Vidvinkel- och makrokameran är rent ut sagt usla. Med bra batteritid är ändå Poco X3 Pro en bra och pålitlig mobil som alltid är redo. Med hård konkurrens från till exempel 5G-modeller från OnePlus, är ändå Poco X3 Pro inte det självklart utmärkta val som flera Poco-föregångare har varit.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Poco X3 Pro test

Poco X3 pro är en stor mobil med gott om fuktionalitet och en vågad design som ger motorsport-vibbar. Den är byggd av plast men väl konstruerad och har en ergonomiskt rundad baksida. Poco inkluderar dessutom ett skal med telefonen för att ge den bättre grepp och skydd.

Läs mer om hårdvaran

Poco X3 Pro har en design som ger oss vibbar av motorsport. Baksidan har en annorlunda och aggressiv design med en stor kameramodul, tre band som sträcker sig vertikalt över telefonen och en stor logotyp längs mitten. Xiaomi har tidigare haft en tradition av att göra anonyma telefoner. Företagets varumärke Poco har inte alls samma tradition och det märks med X3 Pro. Kameramodulen är inte bara stor. Den är placerad inom en cirkel men har en avhuggen botten och topp. Det ger en rundad fyrkant med totalt fyra kameror och en LED-lampa. Den enda praktiska fördelen med designen är att den centrerade positionen gör att telefonen åtminstone är stabil på ett bord.

Test Poco X3 Pro

Styr TVn

Baksidan är gjord av plast. Det betyder att den inte riskerar att spricka som glas men att den är relativt enkel att repa. Poco inkluderar ett transparent plastskal för att skydda den. Skalet skyddar baksidan och sidorna väl. Baksidan är rundad för att möta baksidan. Sidorna har en blank plastfinish med ett utseende som påminner om polerad metall. Med det sagt är det uppenbart att den är gjord av plast. Den känns lite billig i handen, även om den åtminstone undviker problem med knakande i fogarna. Längs höger sida finns en fingeravtrycksläsare som också fungerar som på/av-knapp. Den är snabb och pålitlig men kräver en bra inläsning. Volymknapparna sitter strax ovanför och ger bra feedback. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och en IR-sändare för att till exempel styra TV- och ljudanläggningar.

Poco X3 Pro gör få kompromisser när det gäller funktionalitet för klassen. På vänster sida finns till exempel en kortläsare med stöd för både dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM och microSD-kort. MicroSD-kort börjar bli allt mer ovanliga så vi är glada att se stöd i X3 Pro. Längs undersidan finns en USB C-port, en mikrofon, högtalare och hörlursport. Hörlursporten är ännu en trevlig bonus.

Poco X3 Pro Test

Stor skärm för stor mobil

Framsidan bjuder på en 6,67 tum skärm. Den har rundade hörn och ett centrerat hål för selfiekameran. Ovanför skärmen finns en hörlur med en inbyggd notislampa som är både ovanlig och tacksam. Vi hade dock önskat att den vore lite större. Den kan vara svår att se.

Poco X3 Pro är en stor smartphone. Det blir uppenbart hur stor den är så fort vi håller den i handen. Med en bredd på nästan 77 mm är den inte störst i branschen men definitivt i toppstriden. Det gör den lite svår att använda med en hand men det ger också fördelar som vi ska återkomma till senare i testet.

Stäng

 

Skärm

Poco X3 Pro Recension skärm

Poco X3 Pro har en 6,67 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det ger tillräcklig detaljrikedom men räddar den inte från andra problem. Skärmen är nämligen ganska medioker, även för sin klass. Den kan vara svår att se utomhus på grund av en relativt låg ljusstyrka på 463 nits. LCD-skärmen har dessutom sämre svärta än många andra, den har tydliga skuggor runt kamerahålet och oberoende på skärmläge är skärmen inte särskilt färgexakt. Vissa färger är övermättade och andra är inte tillräckligt mättade. Vitbalansen går i alla fall att få koll på med manuella justeringar och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz ger en snabb och responsiv upplevelse. Skärmen är kort sagt inte bra men acceptabel för klassen.

 

Högtalare

Poco X3 Pro Recension undersida

Poco X3 Pro har dubbla högtalare, en på undersidan och en i hörluren. Tillsammans erbjuder de ovanligt bra ljud för klassen. De ger ljud med hög volym som undviker de problem med obehaglig distorsion som annars är vanligt. Basen är dessvärre bristande men mellanregistret är klart och tydligt. Hörluren är betydligt svagare men är tillräcklig för att skapa en stereoeffekt till videos. Den passar även bra till musik, podcasts och röstsamtal. Även om dyrare mobiler är bättre, lyckas X3 Pro imponera på oss.

 

Batteri

Poco X3 Pro Recension selfie

En fördel med telefonens stora format är dess stora batteri. Det mäter hela 5 160 mAh. Det är mer än de flesta andra. En kraftfull processor verkar samtidigt dra ner batteritiden lite. Flera konkurrenter med mindre kapacitet erbjuder lite längre batteritid. Med det sagt är det svårt att klaga. Poco X3 Pro levererar minst två dagars batteritid och kanske tre dagar vid lätt användning. Det är lyxigt! Krävande användare kan avsluta en dag med 50 procent marginal och alltså vara redo för dagar som kräver det där lilla extra. Med en inkluderad 33 watt-laddare är det dessutom enkelt att ladda den snabbt när det behövs.

 

Kamera

Poco X3 Pro Recension

Poco X3 Pro har fyra kameror men borde bara ha en. Huvudkameran är nämligen helt okej men skulle kunna vara bättre. Extrakamerorna är så dåliga att vi inte vill använda dem. Hade X3 Pro nöjt sig med en kamera hade vi kanske kunnat få en bättre huvudkamera och varit mer nöjda i slutänden. Med det sagt: om du inte bryr dig så mycket om kamerakvalitet, kommer huvudkameran troligen vara tillräcklig för dig.

Läs mer om kameran

Poco F3 Pro har ett kamerasystem med en 48 MP huvudkamera. Kameran ger lite blandade resultat. I många fall är den tillräckligt bra för klassen, särskilt om vi inte tittar för noga. I ljusa miljöer har bilder helt okej skärpa men kraftig brusreducering ger artefakter som minskar detaljrikedom. Det automatiska HDR-läget är inte heller särskilt bra då det har både ett mindre dynamiskt omfång än konkurrenterna och har svårt att hantera rörelseoskärpa från fotografering på fri hand. Vi kan i alla fall uppskatta kamerans kvicka app och fotografering samt bra färgåtergivning.

Kameran presterar helt okej när ljuset tryter. Den fångar bra exponeringar med helt okej detaljrikedom. OnePlus Nord ligger steget före med bättre skärpa och bättre balanserad brusreducering. Även i mörka miljöer hade Poco X3 Pro mått bra av en lite nedskruvad brusreducering.

Usla extrakameror

Poco X3 Pro har en vidvinkelkamera som dessvärre är usel. Skärpan är dålig över hela bilden och särskilt längs kanterna. Den har problem med kromatiska aberrationer och rörelseoskärpa. I de flesta fall blir bilder från kameran oanvändbart dåliga.

Vi fortsätter i samma spår med makrokameran, som också är dålig. Den är lågupplöst med sina två megapixel och har problem med brus, även i ljusa miljöer. Det gör att detaljer grumlas ihop i en röra som inte alls ser bra ut. Vi beskär hellre bilder från huvudkameran än använder makrokameran. Kort kan vi säga att kamerasystemet har en tillräckligt bra huvudkamera men att vi hellre hade hoppat över de andra kamerorna. Det är särskilt sant om det skulle ge utrymme för andra komponenter eller en bättre huvudkamera.

För video erbjuds stöd för 4K 30p-inspelning, i klass med konkurrenterna. För stabilisering erbjuds ett läge kallat ”Stadig video” som drar ner videon till 1080 30p men som applicerar en effektiv elektronisk stabilisering. Videon blir minsann stabil men får klassiska artefakter som ger en gelé-effekt som kan uppfattas som otrevlig.

Stäng

 

Mjukvara

Poco X3 Pro har MIUI 12 och Android 11 som grund. Mjukvaran är snabb och funktionell men kan vara lite förvirrande. Än mer förvirrande är att Poco har gjort små och till synes meningslösa förändringar som gör det ännu förvirrande för nya användare.

Läs mer om mjukvaran

MIUI 12 gör mycket med hur Android fungerar och hur systemet är designat. Mer än någon annan. En förändring som Xiaomi har gjort i Android kallas ”Kontrollcenterstil”. Stilen gör det möjligt att svepa ner från olika delar av skärmen för att antingen visa notiser och mediakontroller eller för att bara visa snabbgenvägar. Systemet påminner mycket om iOS men vi är inte helt övertygade om att det är bättre än Androids vanliga system. Med den stora skärmen kan det vara svårt att svepa ner från den övre vänstra sidan av skärmen (för högerhänta). Konsekvensen av att notiser har en egen skärm är också att notiserna alltid ligger överst på skärmen. Även de kan alltså vara svåra att nå.

Den nya ”Kontrollcenterstilen” används som standard, medan den traditionella stilen kan aktiveras i efterhand. Många nya Xiaomi-telefoner har raka motsatsen. Än en gång visar Xiaomi och Poco bristande planering och omdöme när det gäller mjukvara. Företagets till synes improviserade mjukvarustrategi ger inget högt förtroende för mjukvaran. Xiaomi lovar för övrigt inget om framtida uppdateringar.

Mer från MIUI 12

Vi kan välja Wi-Fi-nätverk, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

En fördel med den nya designen av snabbgenvägar är att Xiaomi har återintroducerat en design som Google tog bort i Android 9. Med MIUI 12 finns nämligen knappar för att snabbt byta Wi-Fi-nätverk eller anslutna Bluetooth-enheter direkt från snabbgenvägarna. En liten pil ger snabb åtkomst till en meny där vi kan göra våra val, utan att stänga appen som körs i bakgrunden.

Snabbgenvägar och notiser är de absolut största förändringarna i MIUI 12. Det finns dock flera mindre nyheter. Den nya mjukvaran inkluderar nu en applåda, som har kommit och gått i andra versioner av företagets system. Det finns dessutom stöd för nya superbakgrunder, som kan animeras från lås- till startskärmen, samt små förändringar i hur behörigheter fungerar.

Xiaomis mjukvara är annars sig lik. Den inkluderar flera omfattande förändringar av Android. Det finns till exempel en appbytare med appar som visas i ett rutnät och inställningar med en oortodox ordning. Många av förändringarna kan verka onödiga men de gör ofta telefonen enklare att använda och löser designproblem som Android har haft i flera år. Att lägga inställningar för Wi-Fi och Bluetooth i toppen av Inställningsappen ser vi till exempel som ett misstag i vanliga Android. Det problemet ordnas i MIUI 12. Det finns helt enkelt anledningar att både störa sig på och uppskatta Xiaomis mjukvara.

Med Pocos anpassningar av Xiaomis mjukvara finns små ändringar av till exempel appikoners utseende och förändringar av standardinställningar, som vi redan diskuterat. Skillnaderna är så små att vi ifrågasätter varför de finns över huvud taget.

Irriterande appar

En anledning att ogilla Xiaomis mjukvara, särskilt om du är Android-frälst, är de till synes överflöda apparna. Xiaomi har till exempel inkluderat en egen webbläsare, videospelare och säkerhetsapp. Säkerhetsappen är ett särskilt förvirrande och onödigt tillägg som sägs öka telefonens säkerhet genom att granska appar som installeras. Granskningen görs genom irriterande pop-up-meddelanden och budskap som vi tror förvirrar mer än de gör nytta. Säkerhetsappens appgranskningar går att inaktivera men tillsammans med reklamappar från till exempel Amazon Shopping och inkluderade spel, finns det anledning att vara irriterad på mjukvara i överflöd.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Poco X3 Pro skärm

Poco X3 Pro erbjuder exceptionell prestanda för sitt pris. Med ett Qualcomm Snapdragon 860-chipset klarar den av de flesta spel och applikationer vi kan slänga på den. Den är otroligt imponerande för priset. Visst är det så att marknadens bästa är upp till 50 procent mer kraftfulla på grafiksidan men faktumet att skillnaden inte är större är fascinerande. Den presterar bara marginellt sämre än flaggskepp från 2020. Det är imponerande. Med 6 GB RAM klarar den sig bra men krävande användare kan snegla på 8 GB-modellen. Då går också lagringsutrymmet från 128 till 256 GB. Båda modellerna kan expanderas med microSD-kort.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,67 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 165,3 × 76,8 × 9,4 mm
Vikt 215 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 20 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 860, 2,3 GHz
Lagring 128 GB
RAM 6 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 1 =