Samsung Galaxy S6 Edge+
4.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Samsung säljer en större 64 GB-version av Samsung Galaxy S6 Edge+ men den är betydligt dyrare.
Fördelar
+ Unik skärm och design
+ Gedigen konstruktion
+ Bra huvudkamera
+ Fingeravtrycksläsaren
Nackdelar
- Icke utbytbart batteri
- Kort batteritid
- Högt pris
- Inget microSD-stöd
Kamera6.6
Skärm6.6
Batteri6.2
Kamera6.6
Skärm6.6
Batteri6.2
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Samsung har gått ”all in” med specifikationer med Galaxy S6 Edge+. Det betyder att telefonen har en riktigt bra skärm, en snabb processor, en utmärkt kamera och en snygg och unik design. Modellen faller dock på målsnöret när den misslyckas med att erbjuda en acceptabel batteritid. Utöver det betyder telefonens design att batteriet inte går att byta ut. Batteriet och telefonens höga pris är dock dess enda stora problem. Om du kan acceptera det och gillar Galaxy S6 Edge+:s unika design kan den vara en bra telefon för dig. Men glöm inte att det finns betydligt billigare modeller på marknaden som erbjuder samma prestanda för en betydligt mindre summa.

 

Hårdvara:

Smartphones finnas att köpa för allt mellan 1 000 kronor och 10 000 kronor. De dyraste modellerna är förhoppningsvis några av de bästa men det är sällan garanterat att de allra dyraste erbjuder särskilt mycket bättre specifikationer än de som kostar fler tusen kronor mindre.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S6 Edge+ lägger sig ovanför nästan alla andra konkurrenter när det gäller specifikationer. Modellen har nästan allt vi kan önska från en modern smartphone. Som namnet skvallrar om så har Samsungs nya smartphone många likheter med Galaxy S6 och främst Galaxy S6 Edge. Telefonen drivs av samma Exynos 7420-processor som fortfarande erbjuder åtta processorkärnor med fyra kärnor klockade till 2,1 gigahertz. Likt Galaxy S6 har också Edge+ 32 gigabyte lagringsutrymme men har uppgraderat tre gigabyte arbetsminne till fyra gigabyte.

Galaxy S6 Edge+ är betydligt större än Galaxy S6 och S6 Edge. Detta betyder att modellen också har ett betydligt större batteri än sina syskon. Batteriet mäter nu 3 000 milliamperetimmar, vilket är 400 milliamperetimmar mer än batteriet i Galaxy S6 Edge.

Edge+ har precis samma kamera som de vanliga S6-modellerna. Bilderna som kameran fångar kan visas på telefonens stora och rundade 5,7 tum skärm. Skärmen använder samma AMOLED-teknik som de mindre skärmarna i Galaxy S6 och har samma upplösning. Eftersom skärmen är betydligt större är Galaxy S6 är dess pixeltäthet också betydligt lägre, 518 pixlar per tum istället för 577 i S6 och S6 Edge.

Det finns inte mycket som skiljer Galaxy S6 Edge+ från de två mindre medlemmarna i S6-serien. Telefonens storlek är den enda egentliga skillnaden. Storlek har dock en stor betydelse för smartphones. En större skärm kan göra det enklare för vissa användare att genomföra vissa saker på sin telefon och med en större skärm finns det plats för ett större batteri som kan påverka användarupplevelsen på ett bättre sätt.

När det gäller design är Galaxy S6 Edge och Edge+ mycket lika varandra. Här är nästan skillnaderna ännu mindre än de är när det gäller specifikationer. Utöver att Galaxy S6 Edge+ har en större skärm och därmed en större kropp är det svårt att hitta några estetiska skillnader mellan modellerna över huvud taget. Telefonens framsida består fortfarande av en rundad glasskiva som har en rundad bildskärm under sig. På telefonens framsida finns också en fysisk hemknapp med en inbyggd fingeravtrycksläsare samt två kapacitiva knappar som tar användare ett steg bakåt i användargränssnittet respektive in i Androids appbytare.

Eftersom telefonens skärm är rundad runt både höger och vänster sida finns det inte lika gott om utrymme för hårdvaruknappar på dess metallklädda sidor än det gör på den platta Galaxy S6. På höger sida sitter trots det en tunn på/av-knapp och på vänster sida hittar vi två knappar för volym upp respektive ner. Knapparna ger gott om haptisk feedback och är lätta att använda och känna sig fram till.

På telefonens ovansida finns tillgång till SIM-korthållaren, medan undersidan bjuder på ett 3,5 millimeters hörlursuttag och en microUSB-port som tyvärr saknar MHL-kompatibilitet. Även om porten inte kan skicka ut video kan den användas för att ladda telefonens batteri med Samsungs Adaptive Fast Charging-teknik, vilket ger 50 procents batteritid på en dryg halvtimma.

Samsung_Galaxy_S6_EdgePlus_Recension_undersidaHela Galaxy S6-serien är byggd av samma material: aluminium och glas. Detta betyder att alla modeller erbjuder imponerande byggkvalitet och känsla av lyx. Metallringen runt telefonens sidor hjälper till att ge produkten en stabilitet som bara finns i marknadens bästa telefoner. Glasbakstycket på telefonens baksida ser snyggt ut men har flera stora nackdelar. För det första finns det en överhängande risk att glaset går sönder, för det andra gör materialvalet att telefonen är hal och för det tredje är glaset svårt att hålla rent från fingeravtryck.

Utöver ett stycke glas bjuder telefonens baksida på en kamera som sticker ut lite från telefonens kropp, en tillhörande LED-lampa och en pulsmätare. Pulsmätaren fungerar på samma sätt som tidigare Galaxy S-modeller, genom att lysa ljus in i användarens finger för att mäta dess puls.

Galaxy S6 Edge och Galaxy S6 Edge+ kan vara några av marknadens vackraste smartphones, åtminstone enligt oss. Med sin rundade framsida får telefonen en unik och futuristisk stil. Den rundade skärmen ger telefonen ett högre pris men ger också användare något att visa upp. Den rundade skärmen ger telefonen uppenbara ergonomiska problem och kan ibland vara irriterande och opraktisk att använda men det är svårt att säga annat än att den ser riktigt häftig ut.

Stäng

 

Mjukvara:

Samsung Galaxy S6 Edge+ drivs av Android 5.1.1. Operativsystemet är inte längre Googles senaste version av Android, eftersom Android 6.0 lanserades för en vecka sen. Samsung kommer med all säkerhet uppdatera sin nya smartphone till Android 6.0 men eftersom Samsungs mjukvara är kraftigt anpassad lär det dröja ett bra tag innan uppdateringen faktiskt når konsumenter. Sena uppdateringar är en av de stora nackdelarna med Samsungs mjukvara för Android.

Läs mer om mjukvaran

Android 5.1.1 är trots allt ett riktigt bra, modernt, stabilt och funktionellt operativsystem. Visst hade vi blivit glada av att se batteriförbättringarna och de många nya funktionerna från Android 6.0 i Galaxy S6 Edge+ men vi har svårt att klaga på Android 5.1.1.

Det är betydligt lättare att klaga på Samsungs överliggande användargränssnitt än på operativsystemet. Många ägare av Samsungs smartphones är troligen väl medvetna om Samsungs designstil och anpassningar av Android. Även med sin senaste generation av smartphones har företaget genomfört stora anpassningar av Android för att göra sina telefoner lite mer unika. Anpassningarna tränger genom hela operativsystemet och är både estetiska och funktionella. Detta betyder att låsskärmen, hemskärmen, appskärmen, aktivitetsvyn och alla andra delar av operativsystemet ser annorlunda ut och inte fungerar på samma sätt som de har gjort förut. Många av Samsungs anpassningar är meningslösa och i vissa fall svårare att använda än vad de ersätter. Det finns inte många delar av mjukvaran som är dålig men det finns inte heller många delar som faktiskt är bättre än det Google erbjuder i sina smartphones.

Samsung har inte bara anpassat operativsystemet, utan också sett till att systemappar har förbättrats. En av de appar som har genomgått anpassning är företagets Kameraapp. Appen är en av branschens bästa och erbjuder allt från enkla kameralägen som ger en snabb och enkel fotograferingsupplevelse, till ett avancerat Pro-läge som ger användare möjlighet att snabbt ändra inställningar så som ISO, vitbalans, fokus och bländarvärde. Användare har till och med möjlighet att spara bilder i RAW-format för att lättare kunna redigera bilder i efterhand.

Samsung_Galaxy_S6_EdgePlus_Recension_mjukvara_kameraSamsung har samarbetat med främst två företag för att installera extraappar i sin telefon. Microsoft står för fyra Office-appar, Onedrive och Skype medan Facebooks står för Facebook-appen, Messenger, Instagram och Whatsapp. Utöver dessa finns det inte många flera förinstallerade appar från tredjepartsutvecklare.

Samsung har dock inkluderat ett flertal extraappar. S Health ger användare koll på sin fysiska aktivitet och Smart Manager ge en överblick över telefonens lagringsutrymme, batteri och använda arbetsminne. Många av apparna fungerar bra men Smart Manager riskerar att ge användare en falsk känsla av säkerhet tack vare sin inbyggda ”Enhetssäkerhet”-funktion. Appen riskerar också att övertyga användare att de behöver gå in i appen för att manuellt hantera operativsystemet arbetsminne – vilket är helt onödigt eftersom det hanteras automatiskt av Android.

Samsung Galaxy S6 Edge+ kommer utrustad med en unik skärm som har två rundade sidor. Den ena sidan kan användas för att snabb ge användare tillgång till speciella funktioner. Ett svep från den övre delen av telefonens högra sida visar fem favoritkontakter eller fem utvalda appar. Detta betyder att användare snabbt och lätt kan kontakta sin bästa vän eller byta till sin favoritapp med ett enkelt svep. Även om denna lilla funktion är intressant och praktisk gör den inte Galaxy S6 Edge+ särskilt unik. Det finns gott om appar i Google Play som ger liknande funktionalitet och vi kan inte påstå att det är lättare att svepa fingret från telefonens sida bara för att skärmen är rundad.

Stäng

 

Kamera

Samsung Galaxy S6 Edge+ har samma kamera som alla andra modeller i S6-serien. Detta betyder att telefonen kan fånga bilder av riktigt hög kvalitet. Bilderna fångas med kamerans 16 megapixelsensor och av ett objektiv med ett bländarvärde på f/1,9. Kameran är riktigt snabb och använder ett snabbt och bra autofokussystem.

Läs mer om kameran

I jämförelse med marknadens hårdaste konkurrenter tar Galaxy S6 Edge+ bilder med minst lika imponerande skärpa, bra färgåtergivning och med ett bra dynamiskt omfång. Kameran är bra på det mesta men är inte felfri. I autoläget använder den sin möjlighet att fånga bilder i HDR lite för sällan. Detta betyder att kamerans dynamiska omfång sällan kan konkurrera med LG G4, som ofta fångar bilder med HDR aktiverat. När HDR alltid är på i Samsungs kameraapp är dock skillnaderna mellan konkurrenterna väldigt små. I många situationer klarar till och med Galaxy S6 Edge+ bättre av ljusa områden än LG G4.

Även i mörka miljöer är skillnaderna mellan Edge+ och LG G4 mycket små. LG G4 klarar av vibrationer och ostadiga händer på ett bättre sätt än Galaxy S6 Edge+ men när kameran hålls relativt stabilt finns det inga tydliga skillnader mellan kamerorna över huvud taget.

Samsung Galaxy S6 Edge+:

LG G4:

Skillnaderna mellan marknadens bästa smartphonekameror är minst sagt små. Vi föredrar LG G4:s stillbildskamera framför kameran i Edge+ tack vare G4:s färgåtergivning och marknadsledande optiska bildstabilisering. Skillnaderna mellan konkurrenterna är dock så små att ingen kamera kan beskrivas som den objektivt bästa. Kamerorna är bra på olika saker och vilken som är bäst är nästan en fråga om tycke och smak.

När det gäller video finns det större skillnader mellan de två konkurrenterna. Edge+ erbjuder markant bättre detaljrikedom i sin UHD-upplösta video eftersom Edge+ använder en bandbredd på runt 50 megabit per sekund medan LG G4 håller sig runt 30 megabit per sekund. Skillnaden i bandbredd är lätt att se på stora högupplösta skärmar men med högre kvalitet kommer också betydligt större filer. Med det sagt kan kameraappen fånga video i många olika upplösningar. Användare kan med andra ord enkelt anpassa upplösning och kvalitet efter behov och tillgång till lagringsutrymme och önskad storlek på slutfilen.

Stäng

 

Ljud och bild

Om det är något Samsung är duktiga på så är det att tillverka riktigt bra skärmar för sina smartphones. Med Galaxy S6 Edge+ lyckas företaget ännu en gång med att erbjuda en av marknadens vackraste bildskärm. Med en upplösning på 2 560 x 1 440 , storlek på 5,7 tum och Samsungs senaste AMOLED-teknik finns det ingen telefon på den svenska marknaden som kommer i närheten av att erbjuda en så slående bildupplevelse.

Läs mer om ljud och bild

Skärmens enda egentliga problem är att den inte erbjuder en perfekt upplevelse vid höga betraktningsvinklar. Detta hade inte varit något större problem om skärmen inte varit rundad som den är. Skärmens speciella sidor är tillräckliga för att ge förändringar i färg och ton även när skärmen skådas rakt framifrån.

Edge+ har en högtalare som är placerad på samma ställe som högtalaren i de resterande S6-modellerna. Den levererar en bra ljudupplevelse som visserligen inte når upp till kvaliteten från högtalaren i HTC:s telefoner men som ändå kan konkurrera med Apples Iphones och beskrivas som markant bättre än LG G4. Högtalaren har problem med mellanregistret och högre frekvenser vid höga volymer, vilket gör att musik kan låta skärande, men presterar väl med undantag för det.

Stäng

 

Batteri och värme

Processorprestanda, batteritid och värme går ofta hand i hand eftersom en stark processor tenderar till att dra mycket energi och skapa mycket värme. Samsung Galaxy S6 Edge+ har samma processor som S6 och S6 Edge vilket betyder att den tyvärr har samma batteriproblem som sina syskon. Trots ett betydligt större batteri har telefonen fortfarande stora problem med att klara sig genom en hel dag.

Läs mer om batteriet

Hårda smartphoneanvändare kan vänta sig en smartphone med ett helt tomt batteri vid slutet av dagen. Då finns visserligen snabbladdning tillgängligt men det hjälper inte så mycket när kvällen närmar sig, telefonen är dör och det inte finns något eluttag i närheten.

Med tanke på Galaxy Note-seriens utbytbara batterier och långa batteritider är det tråkigt att se S6 Edge+ komma in på den svenska marknaden som en ersättare för Galaxy Note-familjen och inte erbjuda bra batteritid eller något utbytbart batteri.

En förklaring till den dåliga batteritiden kan tänkas vara telefonens processor som lätt blir väldigt varm. När telefonen får mycket att göra blir den snabbt riktigt varm och om den laddas samtidigt kan den bli så varm att den blir svår att hålla. Vid flera tillfällen har vi sett telefonens processor nå 80 grader Celsius. Vi har aldrig sett något liknande i en modern smartphone, som också kan fortsätta köra applikationer utan problem med denna extrema temperatur. Visst kan vi vara glada över att telefonen inte bara stänger ner och ger upp när den når höga temperaturer, men vid flera tillfällen har den varit svår att hålla i handen på grund av sin värme, vilket inte är särskilt roligt.

Telefonens värmeproblem är inte bra men uppkommer tack och lov inte särskilt ofta. Även om den har en tendens att vara lite småvarm mest hela tiden krävs det hård användning för att få upp den i extrema temperaturer. Av den anledningen tycker vi inte att telefonens värmeproblem i sig bör vara någon anledning för någon att inte köpa ett exemplar. I kombination med kort batteritid och ett batteri som inte går att byta ut kan vi dock tänka oss att många konsumenter väljer en annan modell.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here