Samsung Galaxy S6 Edge
3.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Det finns en 64 GB-version av Samsung Galaxy S6 Edge för dig som vill ha mer lagringsutrymme.
Fördelar
+ Hög byggkvalitet
+ Bra kamera
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Kraftfull processor
Nackdelar
- Högt pris
- Medelmåttig batteritid
- Inget microSD-stöd
- Utbuktande kameralins
Kamera5.8
Skärm6.8
Batteri3.4
Kamera5.8
Skärm6.8
Batteri3.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Genom introduktionen av Galaxy S6 Edge har Samsung sannerligen lyckats med en sak: att skapa intresse. Den nya telefonen har en imponerande design som får många att vilja klämma och känna. Den rundade skärmen ser bra ut och har ett fåtal intressanta funktioner. Faktum är dock att skärmen tvingar telefonens baksida till att inte vara så rundad som den borde, vilket gör den obekväm att hålla i. Samtidigt kostar Galaxy S6 Edge 1 500 kronor mer än Galaxy S6 och ligger troligen över smärtgränsen för många konsumenter när det gäller pris. Bortsett från nackdelarna med den rundade skärmen och det höga priset är Galaxy S6 Edge en mycket bra produkt med så gott som alla specifikationer man kan önska och många intressanta funktioner.

 

Hårdvara:

Ibland lanseras produkter som helt enkelt är riktigt coola. De är inte alltid särskilt bra men har ändå någon egenskap som får oss att bli nyfikna. För ett drygt år sedan lanserades exempelvis LG G Flex som den svenska marknadens första smartphone utrustad med en böjd skärm. Telefonen var riktigt häftig men hade ett flertal stora problem som gjorde att den inte lyckades nå ut till särskilt många konsumenter. För ett drygt halvår sedan lanserades Samsung Galaxy Note Edge som Samsungs första smartphone i Sverige med böjd skärm. Till skillnad från LG:s telefon var bara en liten del av Galaxy Note Edge:s skärm böjd. Skärmens högra sida var rundad bak mot baksidan, vilket gav produkten en intressant design med ett flertal intressanta funktioner. Nu kommer rundade skärmar till Galaxy S-serien.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S6 Edge kan enklast beskrivas som en Galaxy S6 med en rundad skärm. Skillnaderna mellan de två enheterna är relativt få. Av den anledningen kommer denna recensionen vara väldigt lik vår recension av Galaxy S6, med ett fåtal men viktiga undantag. Den största uppenbara skillnaden mellan de två produkterna är som sagt den rundade skärmen. Utöver faktumet att den är rundad på båda höger och vänster sida är den mycket lik den skärm vi finner på Galaxy S6. Skärmen mäter 5,1 tum över diagonalen och har en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar.

På telefonens baksida finns en 16 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,9. Bredvid finns en pulsmätare som aktiveras när en använder placerar sitt finger över den och utöver dessa två komponenter täcks telefonens hela baksida av ett stycke glas som ser snyggt ut men som är halt och lätt blir smutsigt.

Eftersom telefonens framsida är så kraftigt rundad saknar baksidans sidor någon rundning över huvud taget. Bristen på rundning längs Galaxy S6 Edge:s baksida gör telefonen obekväm att hålla i, eller åtminstone inte alls lika bekväm som Galaxy S6.

Den rundade framsidan gör också att telefonens sidor är smalare än exempelvis på Galaxy S6. Detta gör att knapparna på telefonens sidor är svårare att använda. Eftersom tummen eller fingret har en smalare kant att landa på är det inte sällan den känns som om det kommer glida av kanten eller råkar trycka till skärmen istället. Knappen är visserligen lätt att använda men det känns ofta som man håller på att tappa greppet om telefonen när man ska våga sig på att trycka på en knapp.

Telefonens undersida ser likadan ut som Galaxy S6 medan ovansidan bjuder på en SIM-kortläsare, eftersom denna inte får plats på den högra sidan som den gör på Galaxy S6.

Samsung har använt sig av en av sin nya Exynos 7 Octa-systemkrets för att driva både Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge. Kretsen har åtta processorkärnor av två olika typer klockade till 2,1 respektive 1,5 gigahertz. Processorn skiljer sig från konkurrenterna genom att vara tillverkade med en 14 nanometers-process som sägs göra telefonen särskilt energieffektiv. Systemkretsen får assistans av 3 gigabyte arbetsminne och 32, 64 eller 128 gigabyte lagringsutrymme.

Alla konsumenter som köper ett exemplar av Galaxy S6 Edge får med sig ett flertal tillbehör i lådan. Utöver en vit laddningsadapter med tillhörande laddnings- och synkkabel skickar Samsung med ett headset med klassisk hörlursdesign där själva hörluren vilar i ytterörat. På ena hörlurens kabel finns en liten dosa som innehåller mikrofon samt tre knappar som kan användas för att svara på samtal, spela eller pausa musik och justera volym.

Stäng

 

Mjukvara:

Samsung Galaxy S6 Edge använder sig av Android 5.0.2. Operativsystemet som använts av smartphones i mer än sju år har aldrig varit bättre och erbjuder stabilitet och funktionalitet som är svår att slå. Ovanpå operativsystemet ligger Samsungs eget användargränssnitt, TouchWiz. Användargränssnittet har länge kritiserats eftersom det ändrat hur Android fungerar och, enligt vissa, förstört upplevelsen av att använda Android. Den senaste versionen av TouchWiz är betydligt bättre än de äldre.

Läs mer om mjukvaran

Samsungs nya tolkning av Android påminner mycket om Googles Android Lollipop när det gäller val av färger och designspråk. En van Android-användare märker dock snabbt stora skillnader mellan Samsungs och Googles tolkning av det mobila operativsystemet. Samsung har anpassat allt från låsskärm, hemskärm och appskärm till notisfält, inställningspanel och applikationsbytare. Nästan alla delar av operativsystemet är lättare att förstå. Sällan är det dock man stöter på en Samsung-anpassning som faktiskt gör upplevelsen bättre än den Google har att erbjuda.

Samsungs förinstallerade applikationer har gjorts om från grunden sedan lanseringen av Galaxy S5 för ett år sedan. Alla appar har nu ett plattare designspråk och färre förvirrande knappar och menyer. Många äldre grafiska ikoner har ersatts med text för att göra deras funktion lättare att förstå sig på.

Samsung har varit relativt återhållsamma när det gäller förinstallerade applikationer i Galaxy S6 Edge. Facebook och Microsoft är de största leverantörerna av applikationer som inte kommer från Samsung eller Google. Från Facebook finns Instagram, Facebook Messenger och Whatsapp medan Microsoft levererat Skype, Onedrive och Onenote till telefonen. Apparna går inte att avinstallera men kan inaktiveras.

Galaxy S6 Edge och Galaxy S6 blir Samsungs första produkter att använda Flipboard som en inbyggd del av hemskärmsupplevelsen. Appen ligger som standard till vänster om den första hemskärmen och visas här i fullskärm. Appen samlar nyheter från olika källor och presenterar dessa i olika kategorier som kan anpassas av användaren. Den fungerar bra och visar många relevanta nyheter men kan ibland ta lite för mycket tid att ladda.

Galaxy S6 Edge skiljer sig lite från Galaxy S6 när det gäller mjukvara. Alla skillnader har en direkt koppling till telefonens rundade skärm. Den speciella skärmen har nämligen ett flertal extrafunktioner. Utbudet av funktioner kommer inte i närheten av Galaxy Note Edge men ger ändå skärmen något annat än ett imponerande utseende. Den kan bland annat användas för att visa tiden på ena sidan av skärmen, så att den kan ses från sidan av enheten. Ett läge kallat Nattklocka håller skärmen vaken så att skärmens högra sida kan visa tiden hela natten. Ett annat läge kallat Folk på kantskärm gör det möjligt för användare att när som helst svepa fingret in över skärmens övre högra sida för att visa fem kontakter. Användaren får sedan möjlighet att ringa eller skicka ett meddelande till en av kontakterna.

Sammanfattningsvis är mjukvaran i Galaxy S6 Edge betydligt bättre än på tidigare Samsung-telefoner. Den saknar dock fortfarande den stilrena och effektiva design som används i Googles tolkning av Android. Samsungs överliggande användargränssnitt känns ibland onödigt tungt och krångligt.

Stäng

 

Kamera

Samsung har länge varit kända för sina imponerande mobilkameror och Samsung Galaxy S6 Edge är inget undantag. Telefonen använder samma typ av kamera som Galaxy S6 och tar därför bilder av samma kvalitet. Detta betyder att Galaxy S6 Edge kan räknas som en av Android-marknadens bästa kameratelefon.

Läs mer om kameran

Kameran fångar bilder med en 16 megapixelsensor och ett objektiv med bländarvärde på f/1,9. Likt sitt syskon tar kameran imponerande bilder i mörka miljöer. Ingen annan Android-telefon vi har testat kan ta så bra bilder i svåra miljöer. Detta påstående utesluter medvetet Nokia Lumia 1020 som fortfarande, ett och ett halvt år efter sin lansering, är smartphonebranschens bästa kameratelefon. Galaxy S6 Edge har ingen chans att ta bättre bilder än Lumia 1020 i mörka miljöer och tar ofta sämre bilder än Windows Phone-konkurrenten i väl belysta miljöer. Galaxy S6 Edge har en tendens till att fånga bilder med för varm vitbalans och saknar det dynamiska omfång som erbjuds av Lumia 1020.

Samsung Galaxy S6:

Nokia Lumia 1020:

Notera att vi använder exempelbilderna från Galaxy S6 – detta då det är exakt samma sensor och optik och att vi inte har kunnat hitta några skillnader mellan telefonernas kamror i praktiken.

Galaxy S6 Edge har en av världens bästa smartphonekamera. Den kan inte konkurrera med Nokia Lumia 1020 men är minst lika bra som alla andra Android-kameror på marknaden och ligger i samma klass som Apples senaste Iphone-kameror.

Stäng

 

Ljud och bild

På pappret ser det ut som om Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge använder samma skärm. Den enda stora skillnaden verkar vara att Galaxy S6 Edge:s skärm är rundad.

Läs mer om ljud och bild

I verkligheten möts vi av något annat. Skärmarna skiljer sig åt på fler sätt än man kan tro. Den största skillnaden mellan de två är deras ljusstyrka. Galaxy S6 har en ljusare skärm än Galaxy S6 Edge. Detta bekräftas av våra labbtester men syns också tydligt med bara ögonen.

En annan skillnad mellan skärmarna på Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge är faktumet att Galaxy S6 Edge hanterar höga betraktningsvinklar bättre än sitt syskon. Färgerna på Galaxy S6:s skärm förvrängs vid höga vinklar medan Galaxy S6 Edge hanterar dem väl. Skärmen på Galaxy S6 Edge förlorar visserligen lite ljusstyrka vid höga betraktningsvinklar men klarar sig bättre än sitt syskon.

Samsung_Galaxy_S6_Edge_Recension_skarm_jamforelseGalaxy S6 Edge har en kraftfull högtalare av relativt hög kvalitet. Den är tyvärr inte tillräckligt bra för att göra det njutbart att lyssna på musik på högsta volym. Särskilt höga frekvenser blir skärande och gör ont att lyssna på. I jämförelse med Galaxy S6 har Galaxy S6 Edge bättre täckning bland de låga frekvenserna men sämre tydlighet i mellanregistret. Skillnaderna är dock minimala.

Stäng

 

Snabb fingeravtrycksläsning med ny sensor

Samsung Galaxy S6 Edge har en underbart bra fingeravtrycksläsare. Så länge installationen genomförs på rätt sätt kan läsaren vara riktigt snabb och lätt att använda. Till skillnad från många andra läsare från Samsung behöver användare inte svepa sitt finger över läsaren eller försöka många gånger innan telefonen låses upp. Samsung verkar dock ha problem med konfigureringen av nya fingeravtryck. Vissa fingrar kan bli så gott som omöjliga att använda efter konfiguration medan andra fungerar smärtfritt. Detta kan förhoppningsvis vara något som förbättras med kommande mjukvaruuppdateringar.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here