CES 2018 får trådlös laddning-fokus efter nya iPhones

0

Det är uppenbart att Apples implementering av trådlös laddning i iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X har gjort att branschen blivit allt mer intresserad av tekniken. På förmässan CES Unveild i Las Vegas tog vi en titt på de senaste trådlösa laddningsstationerna.

Laddare med iPhone-fokus

CES är en av världens största teknikmässa. Den arrangeras i Las Vegas varje år och Surfa är på plats för att rapportera. Det är redan uppenbart att trådlös laddning är en av de heta grejerna på mässan, trots att tekniken är gammal. Belkin är ett av många företag som presenterade nya laddare på CES. Företagets nya modeller är tänkta att lanseras under slutet av våren och kosta runt 1 000 kronor.

Bland de nya modellerna finns en klassisk rund platta. Den kan till exempel ligga på ett skrivbord eller ett nattduksbord och används genom att en telefon helt enkelt läggs på den. Eftersom både iPhone och Samsung har stöd för snabbladdning är snabbladdning nu en standardfunktion i alla nya trådlösa laddare från Belkin. Det betyder att iPhone kan laddas med 7,5 watt och Samsungs mobiler kan laddas med 9 watt.

Inte USB

Likt många andra trådlösa laddare drivs laddningsplattorna av transformatorer som ansluts med en vanlig rund plugg. Den kan alltså inte drivas av USB. Belkins representant på CES Unveild menade att de inte använder USB eftersom det skulle höja kostnaden och göra transformatorn större. Det är dock uppenbart att det gör laddningsstationen mer sårbar mot skador, eftersom transformatorn inte enkelt kan ersättas när den går sönder.

Utöver mer traditionella laddare visade Belkin också en ny laddare för bilar. Klämmor till höger och vänster om hållaren kan hålla mobiler av olika storlek och ström kan hämtas från bilens cigarettuttag.

Belkin hade bara trådlösa laddare

Bland Belkins nya laddningsstationer finns alltså en station med stöd för två enheter, en station som gör det möjligt att ställa telefoner upp och en trådlös laddare för bilen. Ingen av de nya modellerna är egentligen särskilt intressanta ur ett tekniskt perspektiv. Faktumet att trådlösa laddare var det enda som en av världens största tillbehörstillverkare visade upp på CES Unveild säger dock en hel del. Fokuset på trådlös laddning har förändrats markant de senaste månaderna.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × tre =