I går lanserades en av vårens hetaste smartphone, Huawei P20 Pro. Smartphonevåren närmar sig dock redan sitt slut och det är dags att börja fundera på vad sommaren kan erbjuda. Sony överraskade många under gårdagen när de presenterade ett nytt flaggskepp kallat Xperia XZ2 Premium, bara två veckor efter lanseringen av XZ2 och XZ2 Compact.

Dubbla kameror gör Sony-debut

Sony Xperia XZ2 Premium är ett flaggskepp som är tänkt att lanseras under sommaren. Sony har inte bekräftat exakt när, hur mycket den kommer att kosta eller ens att den kommer lanseras i Sverige. Det gör presentationen av den nya modellen lite annorlunda, särskilt när den ligger så nära lanseringen av Xperia XZ2. XZ2 Premium är i alla fall en uppföljare till förra årets XZ Premium och samtidigt ett syskon till XZ2. Den lånar nämligen nyheter från XZ2-serien samtidigt som den kombinerar helt ny teknik med egenskaper från förra årets Premium-modell.

Den största tekniska nyheten i XZ2 Premium är en ny kameramodul. Modulen visades redan upp på MWC 2018 men har alltså nu hittat ut till en produkt. Den innehåller en 19 megapixel färgsensor och en 12 megapixel monokrom kamerasensor. Medan XZ2 också har en 19 megapixelsensor har dock XZ2 Premium ett nytt objektiv med ett bländarvärde på f/1,8 istället för f/2,0. Den monokroma sensorn har å andra sidan ett ännu mer imponerande bländarvärde på f/1,6.

Den monokroma kamerasensorn ska kunna assistera huvudkameran för att fånga bättre bilder och öka kamerans ljuskänslighet i mörka miljöer. Kamerasystemet ska dessutom göra XZ2 Premium till den första mobilen från Sony som erbjuda ett ordentligt porträttläge. Konstigt nog verkar dock porträttläget inte vara aktiverat när XZ2 Premium når konsumenter. Planen sägs vara att lägga till funktionen i en senare uppdatering.

16 procent tyngre än den tyngsta

XZ2 Premium lånar från sitt XZ2-syskon genom att ha en liknande design. Den har en rundad glasbaksida som vi känner igen men XZ2 Premium ska vara ännu tjockare. Enligt de nuvarande specifikationerna ska XZ2 Premium mäta knappa 12 millimeter i tjocklek. Med en vikt på 236 gram kommer den också vara den tyngsta mobilen på marknaden, med stor marginal. Apple iPhone 8 Plus är marknadens nuvarande tungviktare med en vikt på 202 gram. Sonys nya flaggskepp ska alltså väga 16,8 procent mer.

En bidragande orsak till den enorma vikten är troligen XZ2 Premiums nya batteri. Medan föregångaren nöjde sig med 3 230 mAh har XZ2 Premium ett batteri som mäter 3 540 mAh. Andra nyheter är att XZ2 Premium får stöd för trådlös laddning, vilket saknades i XZ Premium, och att hörlursporten är borta.

Håller fast vid tradition

XZ2 Premium inspireras också av sin föregångare genom att vara en av få moderna flaggskepp som står fast vid ett traditionellt 16:9-format för sin skärm. Skärmen mäter 5,8 tum och har en otrolig upplösning på 2 160 x 3 840. Det betyder att den är 0,3 tum större än den var förra året men också att Sony fortsätter vara ensamma om att erbjuda en 4K UHD-upplöst bildskärm i en smartphone.

Sony Xperia XZ2 Premium

Med ett Qualcomm Snapdragon 845-chipset, 6 GB RAM, 64 GB lagring och stöd för microSD-kort ligger Sony knappast bakom konkurrenterna när det gäller prestanda och lagring. Sony Xperia XZ2 Premium kan med andra ord bli en riktig tungviktare under sommaren. Nu håller vi bara tummarna på att den kan leverera i praktiken och att den höga vikten inte blir ett allt för stort problem.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

ett × 1 =