Modulära telefoner – hur bra är de egentligen?

0

Modulära telefoner är något som blivit ganska hett inom mobilbranschen det senaste året. Än så länge har tekniken inte vuxit sig särskilt stor och det återstår att se om tekniken har någon framtid. Vi har tagit en titt på två av de första och mest intressanta varianterna på marknaden just nu.

LG och Lenovo satsar på modulära telefoner

Moto Z och G5 är namnet på Lenovo:s respektive LG:s senaste flaggskeppsmodeller som har valt att implementera modulära designer. De båda företagen har två olika typer av modulära telefoner som fungerar på helt olika sätt.

4G+

Vi börjar med LG G5

LG:s senaste flaggskepp har funnits på den svenska marknaden sedan april. Det finns totalt två modulära tillbehör tillgängliga till LG G5: LG CAM Plus och Hi-Fi Plus. CAM Plus ger telefonen fysiska kontroller så som en slutare, zoom och ett extra batteri till telefonen. Hi-Fi Plus tillåter uppspelning av ljud i högre kvalitet och ger telefonen ett extra 3,5 mm-hörlursuttag. En detalj kring de två tillbehören är att de båda bara finns tillgängliga i ett färgalternativ var, kameramodulen i grått och ljudmodulen i svart. Det betyder att konsumenter som köper båda modulerna till sin G5 garanterat tvingas använda en modul som inte matchar färgen på telefonen.

LG G5 Recension framsida

LG G5:s moduler kan plockas loss med ett knapptryck på telefonens vänstra sida. Undersidan av telefonen kopplas då loss från telefonen och modulen kan bytas ut. Varje gång en modul ska bytas ut dras dock också batteriet ut. Det innebär att telefonen bör vara avstängd när moduler byts ut. LG:s design är därför lite krånglig att använda men den kommer också med en stor fördel. Den tillåter användare att enkelt byta ut telefonens batteri.

Sedan har vi Moto Z

Lenovos nya modulära flaggskepp kommer till Sverige nu i mitten av september. Företaget har valt en annan metod för att bygga sin telefon. Lenovos teknik går ut på att olika tillbehör, så kallade Moto Mods, fästs med magneter på Moto Z:s baksida. På baksidan av telefonen sitter också kontakter som kopplar samman telefonen med tillbehören. Inklusive det nya tillbehör som nyligen lanserades på årets IFA-mässa i Berlin finns det totalt fyra tillbehör till Moto Z: kameramodulen True Zoom, projektormodulen Moto Insta-Share, ljudmodulen JBL SoundBoost och ett extra batteri. Dessutom finns ett flertal skal som kan fästas på baksidan.

Moto Mods Leak

För att sätta fast ett tillbehör på Moto Z hålls det bara i närheten av baksidan och fästs sedan av magneterna på tillbehöret och telefonen. Det krävs ingen omstart av mobilen för att sätta på ett nytt tillbehör och de nya tillbehören får direkt kontakt med varandra.

Icke utbytbart batteri

Magneterna som fäster tillbehören vid Moto Z är starka, men ligger ändå i lä när det gäller styrka i jämförelse med det direkta fäste som LG G5 erbjuder. Batteriet på 2 600 mAh i Moto Z går dessutom inte att byta ut. Batteritiden kan alltid förlängas med tillbehör men det interna batteriet kommer med tiden att försämras och går alltså inte att byta ut.

Moto Z 1

För tillfället fungerar alla Moto Mods med två av Lenovos mobiler, Moto Z och Moto Z Play. Moto Z är den enda som just nu är aktuell för den svenska marknaden men Lenovo säger att alla tillbehör ska vara kompatibla med framtida telefoner.

Modulära telefoner Moto z

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Roger är skribent på Surfa.se. Han har studerat vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet och har ett stort intresse för konsumentelektronik. Vill du kontakta Roger så maila till: roger@surfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − ett =