Asus ZenFone Zoom S
4.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:ZenFone Zoom S har stöd för dubbla SIM-kort men då kan inte microSD-kort användas samtidigt.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Dubbla SIM-stöd
+ Bra videoinspelning
+ Zoom-kamera
Nackdelar
- Saknar Wi-Fi 5 GHz
- Saknar NFC-stöd
- Saknar LTE Advanced
- Medioker processor
Kamera5.3
Skärm5.9
Batteri8.5
Kamera5.3
Skärm5.9
Batteri8.5
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Asus ZenFone Zoom S erbjuder en underlig blandning av egenskaper och funktioner. Den har ett ganska bra kamerasystem och ett imponerande batteri. Den har dock också en gammal och relativt långsam processor och saknar stöd för LTE Advanced, NFC och Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Med telefoner så som Samsung Galaxy S7 Edge som stora konkurrenter i prisklassen och bristande stöd för modern trådlös teknik, har Asus svårt att konkurrera. Vi älskar den galna batteritiden men batteri är inte allt. Om du prioriterar batteritid finns det dessutom minst lika bra och billigare modeller på marknaden, så som Lenovo Moto Z Play, som också har utmärkt batteritid.

 

Hårdvarudesign

Asus ZenFone Zoom S

Asus ZenFone Zoom S är en smartphone som tog ett bra tag att ta sig till Sverige. Vi tog en titt på telefonen i januari när den presenterades som ZenFone 3 Zoom. Först nu kommer den alltså till Sverige. Sedan dess har en ny design etablerats i smartphonevärlden och den missar Asus med sin senaste telefon. Med ett pris strax under de konkurrerande flaggskeppen har Asus ZenFone Zoom S ändå mycket att erbjuda när det gäller design.

Läs mer om hårdvaran

Asus ZenFone Zoom S påminner mycket om tidigare telefoner från Asus. Det betyder att den har ett relativt anonymt utseende. Den ser inte särskilt annorlunda ut och sticker inte ut på något sätt.

På baksidan sitter ett mörkblått metallstycke som ger telefonen stabilitet och en känsla av kvalitet. Metallen sträcker sig runt sidorna av telefonen men inte till ovan- och undersidan. Här tar plast över för att ge utrymme för telefonens antenner. Plasten har en lite mörkare ton, vilket ger baksidan ett tvåtonat utseende.

Centrerad på den övre halvan av baksidan sitter telefonens fingeravtrycksläsare. Den är placerad en knapp millimeter under telefonens bakstycke, vilket gör den enkel att hitta med pekfingret. Läsaren är snabb och pålitlig.

Dubbla kameror

I bakstyckets övre vänstra hörn sitter telefonens kamera. Namnet ”Zenfone Zoom S” skvallrar om hur viktig detta kamerasystem är i telefonens marknadsföring. Kamerasystemet har två kamerasensorer som assisteras av ett laserbaserat autofokussystem och dubbla LED-lampor. Kameran sticker ut en knapp millimeter på baksidan av telefonen.

Asus ZenFone Zoom S har en baksida som är lätt rundad längs sidorna. Bakstycket är dock helt platt. Det ger telefonen samma ergonomiproblem som många andra moderna telefoner lider av. Eftersom telefonen dessutom är oerhört bred kan den vara lite svår att få ett stadigt grepp runt om. Med det sagt är Asus ZenFone Zoom S ändå smalare och kortare än Apple iPhone 7 Plus. Detta trots att Asus har fått plats med en lika stor skärm och ett batteri med 70 procent högre kapacitet.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp samt två volymknappar. Knapparna är enkla att känna sig fram till och ger bra haptisk feedback. På ovansidan finns en sekundär mikrofon, på vänster sida finns en kortläsare med stöd för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det går alltså inte att använda dubbla SIM-kort och ett microSD-kort samtidigt.

På undersidan av ZenFone Zoom S finns en 3,5 millimeter hörlursport, en högtalare och en USB Typ-C-port. USB-porten har bara stöd för USB 2.0 men har stöd för USB On-The-Go. USB-minnen, möss och tangentbord kan med andra ord kopplas in i telefonen. Det finns dock inget stöd för att skicka ut video ur USB-porten.

Stor skärm med breda ramar

På framsidan sitter en 5,5 tum AMOLED-skärm som skyddas av Corning Gorilla Glass 5. Runt skärmen sitter en väl tilltagen ram. Det gör ZenFone Zoom S till en stor smartphone. Ramen utnyttjas i alla fall till något. Ovanför skärmen sitter en videosamtalskamera och en hörlur. Under skärmen sitter tre kapacitiva navigeringsknappar. Knapparna har samma stil som tidigare Asus-telefoner. Deras design påminner mycket om den typ av design som var vanlig bland Android-telefoner runt 2012. Design är givetvis en subjektiv fråga men det är ändå uppenbart att Asus inte riktigt hänger med i vad som är hett just nu.

Det finns ett antal andra små funktionella designdetaljer som är värda att notera. För det första har Asus ZenFone Zoom S inget officiellt vattenskydd. Den saknar också stöd för trådlös laddning. Med ett lägre pris än många konkurrerande flaggskepp är inte detta oväntat men det är bra att känna till.

Stäng

 

Skärm

Asus ZenFone Zoom S har en 5,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen använder sig av en traditionell RGB-struktur. Konkurrenten OnePlus 5 använder en PenTile-struktur. Utöver det har de två konkurrenterna alltså så gott som exakt samma specifikationer. I våra skärmtester levererar skärmen i Asus ZenFone Zoom S också nästan exakt samma prestanda som konkurrenten. Den levererar bra färgåtergivning, djup svärta, bra prestanda vid höga betraktningsvinklar men når inte riktigt upp till den ljusstyrka som de bästa konkurrenterna kan leverera. Skärmen i ZenFone Zoom S är med andra ord bra, även om den inte når upp till den kvalitet som till exempel Samsung Galaxy S7 Edge kan erbjuda.

 

Högtalare

Asus ZenFone Zoom S har en monohögtalare på undersidan av telefonen. Högtalaren är med andra ord inte optimalt placerad för att erbjuda en bra ljudupplevelse för användaren. När vi sätter i gång den kan den ändå leverera hög ljudkvalitet. Den når inte riktigt den ljudvolym som de bästa monohögtalarna kan nå på marknaden men den presterar bra och fungerar bra för både röstsamtal, podcasts och för musik, i nödfall. Högtalarens enda stora problem är en kraftig distortion vid som hörs låga ljudvolymer. Av någon anledning kan inte högtalaren producera ljud med låga volymer utan att introducera kraftigt brus och konstiga förvrängningar i ljudet.

 

Batteri

Asus ZenFone Zoom S har ett namn sin vikt på telefonens kamera men den har ytterligare ett fokusområde: batteri. ZenFone Zoom S har ett imponerande 5 000 mAh-batteri som är större än någon annan telefons batteri i prisklassen. Det ger telefonen en otrolig batteritid som ger den en batteritid på tre dagar för många normala användare och upp till fyra dagar vid lättare användning. Även användare med höga krav på sin smartphone kan använda Asus ZenFone Zoom S i två dagar utan problem. Batteriet är inte utbytbart men vi har svårt att klaga när batteritiden är så otroligt imponerande som den är med ZenFone Zoom S.

 

Kamera

Asus ZenFone Zoom S har dubbla kameror. De två kamerorna kan arbeta tillsammans för att fånga bättre bilder och erbjuda ovanliga funktioner. Kamerasystemet har fördelen att dess ena kamera har ett inzoomat objektiv som ger högre detaljrikedom när användare zoomar in. Kamerans allmänna prestanda är dock inte mycket mer än medelmåttig för sin prisklass.

Läs mer om hårdvaran

På pappret har Asus ZenFone Zoom S en riktigt bra kamera. Huvudkameran fångar 12 megapixelbilder med ett bländarvärde på f/1,7. Kameran är optiskt bildstabiliserad och sägs vara särskilt känslig i mörka miljöer. Den sekundära kameran har samma upplösning men har en 2,3 gånger ”optisk zoom”. Den har också ett bländarvärde på f/2,6. Det ger kameran ett mer inzoomat perspektiv men gör den också sämre i mörka miljöer.

Underligt Auto-läge

Kameran fungerar bra och är tillräckligt snabb för att vara enkel att använda. Den fångar också bra bilder men många bilder plågas av underliga inställningar och efterbearbetning. I autoläget, med HDR satt till Auto, fångar kameran bilder som har en underlig färgbalans. Färger är ofta onaturligt överdrivna. Kameran har ett stort dynamiskt omfång men i autoläget har många bilder i bland en så underlig färgbalans att det ser ut som något typ av filter har satts framför kameran. Exempelbilderna nedan visar problemet tydligt.

I mörka miljöer presterar ZenFone Zoom S bra. Kameran erbjuder hög detaljrikedom och prioriterar ett naturligt utseende framför artificiell brusreducering. Med det sagt har den stora problem med vinjettering. Den kan inte konkurrera med den ljusa och jämna exponering som till exempel Samsung Galaxy S7 Edge kan erbjuda.

Zoom-läget

Asus ZenFone Zoom S erbjuder en märkbart bättre bild tack vare sin zoom-objektiv. Zoomläget i kameran fungerar bara i ljusa miljöer. När det blir mörkt växlar den dock över till en digitalt inzoomad vy från den mer ljuskänsliga huvudkameran. I jämförelse med Apple iPhone 7 Plus är skillnaderna i kvalitet mellan de två kamerorna minimala men Asus erbjuder en gnutta högre detaljrikedom, om motivet ska ha samma storlek från de två kamerorna.

Från höger till vänster: Apple iPhone 7 Plus med zoomobjektiv, Asus ZenFone Zoom S med zoomobjektiv och Asus ZenFone Zoom S med traditionellt objektiv. Bilden är tagen från samma plats med sedan redigerad för att motiven ska ha samma storlek.

Bokeh-effekten

De två kamerorna i telefonens kamerasystem kan användas för att ta ”Porträtt”-bilder. Kameran använder de två sensorernas olika perspektiv för att se djup i motiv. Detta djup används för att skapa en bokeh-effekt som simulerar effekten av ett kort skärpedjup. Det gör att motivet blir skarpt men bakgrunden faller ur skärpa. Företag så som Apple, Huawei och OnePlus har liknande lösningar. Asus lyckas helt okej med sin lösning men de är långt i från bäst. De har svårt i bilder där detaljrikedomen är för stor. Det gör att delar av bilden som ska vara i fokus faller ur fokus och vise versa.

I videoläget fångar Asus ZenFone Zoom S video av riktigt hög kvalitet. I 4K UHD-läget fångar telefonen video som imponerar. Den erbjuder hög detaljrikedom, i klass med telefoner som kostar tusenlappar mer.

Stäng

 

Mjukvara

Asus:s Android-mjukvara skiljer sig mycket rent estetiskt från Googles version av Android. Under alla designförändringar finns dock ett ganska komplett operativsystem. Det är snabbt och enkelt att använda och har de flesta funktioner som går att förvänta sig från Android. Det finns telefoner med bättre mjukvara men Asus ZenFone Zoom S erbjuder ändå en bra användarupplevelse.

Läs mer om mjukvaran

När vi skriver detta testet drivs Asus ZenFone Zoom S av Android 7.1.1 och är skyddat av en säkerhetsuppdatering från maj 2017. Det betyder att Asus har installerat en av den senaste uppdateringen av Android. Ovanpå operativsystemet ligger Asus:s tunga anpassningar. Med ”tunga” syftar vi på de omfattande estetiska förändringar som Asus har gjort.

För att ge telefonen en unik användarupplevelse har Asus ändrat allt från statusfältet, notiserna och snabbgenvägarna till hemskärmen, appskärmen och inställningspanelen. De flesta ändringar ger gränssnittet ett drastiskt annorlunda utseende men ger inte användare en enklare eller mer funktionell mjukvara. Asus, till skillnad från många andra tillverkare, undviker att ta bort många grundläggande funktioner från operativsystemet. De erbjuder dock inte många unika eller värdefulla funktioner. Inte heller de estetiska förändringarna har något större värde för användaren.

Fyra fotoappar

Asus har installerat ett flertal egna applikationer i telefonen. Asus ZenFit är en en hälsoapp som kan integreras med Google Fit, BeautyLive är en app för livestreaming med ett konstant ”förskönande” filter, Fotokollage är en av totalt fyra förinstallerade appar för att visa och redigera bilder, Laserlinjal är en app som använder kamerans auotfokussystem för att mäta avståndet från telefonen till ett objekt som kameran pekar mot, Mobilhanterare är en app som hanterar telefonens systemresurser, Service Center är en app för Asus-support, SimCity BuildIt är ett förinstallerat reklamspel, Snabbmemo är en anteckningspp från Asus, WebStorage är en app för Asus:s molnbaserade lagringstjänst, ZenCircle är en annan av de totalt fyra bildapparna, ZenTalk är en forumapp för Asus-forum och ZenUI FAQ är ännu en support-app med svar på vanliga frågor. Telefonen är kort sagt fullproppad med applikationer som, i många fall, är onödiga och överflödiga. De förinstallerade apparna går att inaktivera och ett fåtal, så som SimCity, går att avinstallera. I slutänden stökar Asus till det med mjukvara som är förvirrande och mest i vägen.

Asus har vissa saker kvar att lära sig med de har lärt sig vissa mjukvaruläxor sedan vi testade ZenFone 3-serien. Företaget lägger till exempel inte längre till en snabbgenväg till sin mobilhanterare bland snabbgenvägarna ovanför notiserna. Mobilhanteraren är inte borta men den startar inte automatiskt om den inte öppnas aktivt och den finns inte tillgänglig i snabbgenvägarna som standard. Det är ett steg framåt för att undvika problematiken med att lära användare att manuellt hantera systemresurser som bör hanteras automatiskt av operativsystemet.

Fullproppad kamera

Asus har en speciell kamera-app för ZenFone Zoom S. Appen krävs givetvis för att ge stöd åt telefonens dubbla kamerasystem. Appens autoläge är enkelt att använda och har lättillgängliga inställningar och bra prestanda. Ett porträttläge som använder de två kamerorna för att skapa en bokeh-effekt bakom ett motiv är enkelt tillgängligt ovanför slutarknappen.

När användare trycker på zoom-knappen i kameragränssnittet zoomar kamera först in 2,3 gånger och sedan 5 gånger. Det går också att zooma in steglöst genom att knipa med fingrarna på skärmen. Bytet mellan de två kamerorna, som sker vid 2,3 gånger inzoomning går dock inte riktigt lika smidigt som på till exempel Apple iPhone 7 Plus. När kameran zoomar in kan den därför hoppa till lite när den byter från en kamerasensor till en annan.

Kamera-appen har många funktioner. Alldeles för många funktioner. Genom att trycka på de fyra fyrkanterna längst ner till höger kan användare få tillgång till alla funktioner. Här finns totalt 19 olika kameralägen. Skillnaderna mellan vissa kameralägen är oklara och vissa knappar är helt redundanta. Det finns till exempel en knapp till Porträtt-läget i kamerans autoläge samt ett separat Porträtt-läge. Det finns också lägen så som ”Barn” som tar ett foto när ett ”barnansikte” upptäcks. Funktionen tar bilder på alla möjliga ansikten.

I det automatiska läget är appen ändå ganska bra och enkel att använda. Asus hade dock kunnat skala bort 75 procent av alla funktioner och ändå lyckats skapa en bättre upplevelse för användare.

Stäng

 

Prestanda

Asus ZenFone Zoom S har svårt att konkurrera på marknaden när det gäller prestanda. Telefonen har en relativt gammal Qualcomm Snapdragon 625-processor som var vanlig bland telefoner i 4 000-kronorsklassen under förra året. Processorn är med andra ord allt annat än snabb och modern. Asus har dock lyckats bra med mjukvarans optimeringar och 4 GB RAM ger den utrymme för att köra krävande applikationer. Även om processorn klarar av alla vardagliga uppgifter utan problem får användare verkligen inte marknadens snabbaste telefonen som inte är rustad för morgondagens mer krävande applikationer och spel.

 

Trådlös kommunikation

Asus ZenFone Zoom S

Många konsumenter tar troligen för givet att smartphones är bra på trådlös kommunikation. Asus ZenFone Zoom S har givetvis stöd för många grundläggande trådlösa tekniker så som 4G LTE, Bluetooth och Wi-Fi. Stödet i ZenFone Zoom S är dock sämre än vi är vana vid. För det första har den bara stöd för LTE Cat 4. Det exkluderar den från de nya Cat 6-nätverken som byggs ut i Sverige just nu. Den saknar också stöd för Wi-Fi över 5 GHz-bandet. Det kan göra Wi-Fi svårt att använda på vissa Wi-Fi-täta platser. Slutligen har den inte heller stöd för NFC. Det exkluderar den till exempel från NFC-baserade mobila betalningstjänster. Om ZenFone Zoom S hade kostat 1 500 kronor hade vi kanske kunnat acceptera bristerna men för en telefon som just nu kostar tre till fyra gånger så mycket är det en stor besvikelse.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,5 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 1 920
Storlek 154,3 × 77 × 7,99 mm
Vikt 170 gram
Kamera 12 MP, 12 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 2160 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.1
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 625 2,02 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fem × tre =