Garmin Venu
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 43mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 500 låtar
4G-stöd: Nej
Fördelar
- Skärmen
- Batteritid
- Pålitlig GPS och stegräknare
Nackdelar
- Opålitlig pulsmätning
- Sömnmätning
- Ojämn trappräknare
- Få smarta funktioner
Hälsa/träning7.8
Batteri7.9
Skärm9.2
Hälsa/träning7.8
Batteri7.9
Skärm9.2
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning

Med sin senaste smartklocka tar Garmin ett kliv bort från Vivoactive och bjuder på en skärm i klass med de stora konkurrenterna. Förutom just AMOLED-skärmen är Venu dock nära identisk med sina syskon. Det innebär att GPS:en är riktigt bra och att till och med stegräknaren går att lita på. Samtidigt har pulsmätaren inte förbättrats i samma riktning som priset har ökat. Det betyder att Venu är på gränsen till att vara en riktigt bra träningsklocka men att den inte riktigt når målet. Med en yttre storlek mellan de två Vivoactive-klockorna och en mer avancerad skärm, tar också batteritiden stryk. Den landar på minst tre dagar användning. Detta får oss att ställa frågan: hur viktig är just skärmkvaliteten på en träningsklocka som saknar många smarta funktioner?

 

Design och hårdvara

Design och hårdvara Garmin Venu

Garmin Venu lånar fritt från sina syskon i Vivoactive-serien. När vi säger lånar menar vi egentligen kopierar. Klockan är så gott som identisk med Garmins andra klockor både ut- och invändigt. Ett undantag är storleken som ligger mitt mellan Vivoactive 4S och 4. Det betyder att Venu har ett yttre i plast med ståldetaljer och en ganska lagom storlek. Den har en stabil konstruktion som definitivt inte sticker ut bland mängden.

Läs mer om hårdvaran

Mycket att känna igen

Detta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Vivoactive 4s, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.

Garmin Venu är på många sätt lik Garmin Vivoactive-serien, och inte minst Vivoactive 4s, som vi testade ganska nyligen. Byggkvalitet och material är identiska, där klockan främst består av plast, eller ”Fiberförstärkt polymer”, med en stålram runt skärmglaset. Sett till storlek placerar sig Venu i ett mellanläge med yttermått på 43,2 x 43,2 mm tvärs över och en höjd på 12,4 mm. Den är alltså mindre än Vivoactive 4 men större än Vivoactive 4s och samtidigt lite mindre än båda alternativen på höjden, med en vikt på 46,3 gram. Garmin Venu är alltså inte tyngst i klassen men inte heller lika lätt på armen som till exempel Samsungs Galaxy Watch Active. På höger sida av klockan hittar vi två knappar vars färg matchar stål-ramen. Dessa ligger rätt plant med resten av klockans kropp och ger ifrån sig ett tydligt klick.

På undersidan av klockan hittar vi en lätt utåtbuktande glasskiva som huserar Garmins pulsmätare. På sidan av den sitter även en tydlig port för den medföljande laddaren. Vi hade gärna sett en ny laddare med trådlösa egenskaper. I vanlig Garmin-anda fästs klockarmbanden i alla fall med 20 mm-fästen, enligt branschstandard. Det innebär att de är lätta att byta ut i valfri butik som säljer klockarmband. Det medföljande armbandet är gjort i lätt gummi och har ett prickigt mönster på ovansidan. Även här matchar spännets färg med klockans stålram. Vår testmodell är i färgen svart med guldfärgade detaljer men Venu säljs även i svart/skiffergrå, vit/roseguld eller granitblå/silver.

Mycket träning, lite smart

Som träningsklocka erbjuder Venu ett ordentligt antal funktioner. Den har en pulsmätare med den unika förmågan att läsa blodets syresättning. Fitbits klockor har en liknande funktion men den används inte aktivt. För aktivitetsmätning har klockan även en barometer, ett gyroskop, en accelerometer och en termometer. Platsspårning och navigering möjliggörs med hjälp av den inbyggda GPS:en och en kompass. För att synka information och musik har Venu även utrustats med Wi-Fi. Vi hittar dessutom NFC för mobila betalningar, något som träningsklockor ofta inte har. Klockan har dock varken mikrofon eller högtalare och kan alltså inte användas för att ta emot samtal eller kommunicera med en röstassistent. Med sin hårdvara är alltså Garmins senaste klocka utrustad med det mesta för att spåra hälsa men saknar det lilla extra, så som en EKG-mätare.

Garmin Venu test pulsmätare

Den inbyggda vibrationsmotorn erbjuder tre valbara lägen kallade Låg, Medel och Hög. Vi uppskattar valmöjligheten men intensiteten kan behöva ses över. Låg tillkallar sig tydligt uppmärksamhet och Medel tenderar att kittlas på armen. Hög tar dock hem priset som även lyckas få klockans insida att klicka efter vibrationen. Garmin Venu har i alla fall inga problem att tillkalla sig uppmärksamhet, utan skulle till och med kunna behöva ett lättare läge för känsliga användare.

Garmin är långt ifrån tydliga med det inbyggda lagringsutrymmet och marknadsför en kapacitet på upp till 500 låtar.

Stäng

 

Skärm

skärmtest Garmin Venu ljusstyrka

Den största skillnaden mellan Garmin Venu och Vivoactive-serien är just skärmen. Sedan tillverkarens första smartklockor har de använt sig av en så kallad transflektiv LCD-teknik som skapar ljusstyrka genom att spegla ljuset från omvärlden. Med den vanligare AMOLED-tekniken i Venu ser vi ett tydligt lyft i skärpa och kontrast från Vivoactive-klockorna. Garmin har inte snålat på skärmen. Likt både Samsung och Apple når den en maximal ljusstyrka på cirka 1 000 nits under vårt test. Det innebär att klockan är lätt att läsa i solljus, vilket är en fördel för en utomhusklocka. Med en skärmstorlek på 1,2 tum och en upplösning på 390 x 390, erbjuder Venu också en behaglig pixeltäthet som till och med slår vissa stora konkurrenter, så som Samsungs Galaxy Watch. Skärmens ljusstyrka anpassar sig automatiskt efter omgivningen men vi noterar att den förblir lite för ljus i mörka miljöer, så som sovrum.

 

Hälsa och träning

recension Venu träning

Som träningsklocka gör Garmin Venu mycket rätt. Med en pålitlig GPS, bra stegräknare och automatisk aktivitetsspårning litar vi fullt på att den hänger med. Tyvärr presterar pulsmätaren så dåligt att klockan är svår att rekommendera till den som inte planerar att köpa en extern sådan. Även sömnmätningen lämnar mycket att önska, till skillnad från vissa konkurrenterna.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS

Som en träningsklocka med utgångspris i premiumsegmentet är det ingen överraskning att Venu kommer med en inbyggd GPS. Från en tillverkare av just navigationsutrustning är det inte heller helt oväntat att förvänta sig mycket av just GPS:en. Här levererar Garmin också med en GPS som under vårt test på 2,3 kilometer visar en felmarginal på cirka 20 meter och matchar Apple Watch 5 under samma träningspass. Det innebär att Garmins Venu ligger på topplistan som bästa GPS-klocka. Under testet visar klockan nuvarande tid, hastighet, avstånd och puls med mer information om vi bläddrar. Det går att ställa in hur varv ska mätas, där standard är 10 minuter. Pulsmätaren håller igång under träning men är väldigt beroende av att klockan sitter tillräckligt stramt. Även med en stramt sittande klocka ser vi spikar i den uppmätta pulsen som går över en godkänd felmarginal. Venu kan med andra ord inte mäta sig med Apple Watch 5 eller Fitbit Versa.

Till skillnad från konkurrenterna har Garmin inte begränsat träningsutbudet till konditionsträning. Det finns stöd för aktiviteter så som Styrketräning, Golf och Yoga. För gym och styrketräning finns endast ett val i aktivitetslistan, kallad ”Styrketräning”. Detta registrerar automatiskt repetitioner baserat på rörelse för valfri typ av träning. Vi har testat detta med både situps och fria vikter (curls) och ser att den vid båda aktiviteterna räknar tio av tio repetitioner. Inte bara det men klockan beskriver också vilken aktivitet som mättes med korrekt benämningar. Det är därför synd att pulsmätaren inte riktigt lever upp till förhoppningarna utan hoppar upp tio slag för högt. Det är egentligen endast det som håller Garmin Venu tillbaka från att vara en komplett träningsklocka.

Vardagsaktivitet – Move IQ

Något som Garmin snabbt stoltserar med är den inbyggda algoritm-mätningen MoveIQ. Detta är en funktion som i teorin låter som vilken automatisk aktivitetsmätning som helst, där klockan registrerar vad användaren gör och sparar det. I praktiken ser vi dock efter ungefär tio minuters gång att klockan inte bara räknar steg och tid utan även avstånd. När promenaden är klar får vi också en karta över vart vi gått, pulsmätning och kaloriförbränning. Detta är särskilt imponerande eftersom Garmin Venu bara räknar ett ynka steg för mycket under ett stegräkningstest på 500 steg. Samtliga aktiviteter under dagen sparas i appen och bidrar till det som kallas för Intensiva minuter. Här sammanställs aktivitet som antingen medelhög eller hög intensitet och räknas mot ett förinställt veckomål. Klockan vibrerar varje gång målet nås och ännu fler gånger om vi överskrider målet med en enkel men uppskattad animation.

Garmin Venu är alltså en pålitlig stegräknare och en praktisk aktivitetsmätare. Förutom ovanstående aktivitetsmätning använder klockan även den inbyggda barometern för att räkna ökning, eller trappor. Som vanligt räknas en trappa som tre meter kontinuerlig höjd-ökning eller minskning. Till skillnad från andra klockor mäter Garmin Venu också när vi går nedför trappor. Här ser vi en förmåga att räkna trappor korrekt, både inomhus och utomhus. Samtidigt händer det dock att klockan låter bli att räkna trappor alls, vilket gör hela funktionen mindre pålitlig. Detta inträffar vid olycksfall även om vi manuellt aktiverar det som en träningsaktivitet, något som Garmin Vivoactive 4s inte hade problem med.

Puls och pulsoxymeter

Garmin Venu lider av samma svårigheter som Vivoactive 4s, där pulsmätaren har svårt att hänga med. Vid stillasittande händer det till och med att vi ser en felmarginal på 20 slag per minut för lite. Det är inte helt ovanligt att optiska pulsmätare som sitter på armen har svårt att hålla en stabil mätning men till skillnad från konkurrenter som Apple och Fitbit, placerar sig Venu ofta långt bortom en godkänd felmarginal. Vi ser att pulsmätningens stabilitet påverkas av hur hårt armbandet sitter på armen men också att det aldrig blir riktigt bra även när vi anpassar det. Sensorn kan i alla fall också mäta syresättning, eller SPO2, tack vare en inbyggd pulsoximeter. Sensorn är avstängd som standard men går att aktivera för antingen nattsömnen eller för hela dagen. Under vårt test ser vi här en godkänd felmarginal, till skillnad från pulsmätarens resultat.

Garmin kan också mäta stressvärden under dagen. Klockan vibrerar om den anser att användaren är stressad vid vissa tillfällen och rekommendera en paus och andningsövning. Tyvärr ser vi att klockan ofta vibrerar och meddelar att vi verkar lite stressade, trots att vi inte alls uppfattar det så. Om det beror på personlig förnekelse är svårt att ge bevis för. Precis som på andra smartklockor har vi i alla fall svårt att rekommendera klockan för just stressmätning.

Sömnmätning – inte riktigt där än

Garmin Venu mäter, som så många andra klockor, även nattsömn. Här ser vi resultat som baseras på rörelse, puls, andetag och SPO2. Med så många utgångspunkter är det lätt att anta att klockans sömnmätning i alla fall bör kunna matcha Fitbit Versa 2 eller Huawei Watch GT 2. Tyvärr ser vi under vårt test inga konsekventa resultat. Klockan lägger gärna till en timmes sömn om vi sitter stilla innan vi gick och la oss. Garmin Venu mäter sömn baserat på de tre stadierna lätt-, djup, och REM-sömn. Här ser vi att lättsömn får mest kärlek och att både djup- och REM-sömn ofta ligger i väldigt låga värden. Det kan vara så lågt som 15 till 20 minuter per natt, flera nätter i rad. Jämfört med Fitbit mäter Garmins sensorer betydligt färre vakna tillfällen och när den mäter att vi vaknar är det oftast tillfällen som vi kommer ihåg.

Hur korrekt en sömnmätning är är svårt att validera. Vi kan dock konstatera att Garmin Venu ser ut att missa stadier, samt att den ibland lägger till tid redan innan vi lagt oss. I och med Pulsoxymeter-sensorn kan Venu även redovisa blodets syressättning under nattsömnen. Här ser vi ofta ett värde på 95 procent, vilket är logiskt, baserat på dagsvärdet 98 procent. Pulsoxymeter minskar ofta på natten då vi andas mindre. Även antal andetag per minut är ett välkommet värde som ger sömnmätningen pluspoäng, men även det är svårt att validera. Den som verkligen vill fokusera på sömnmätning bör titta efter andra smartklockor.

Stäng

 

Mjukvara

Garmin Venu operativsystem mjukvara

Garmins mjukvara är enkel och lite gammaldags. Det är tydligt att smartare funktioner hamnar i baksätet när träning och hälsa tar fokus. Mest av allt saknar vi ett ordentligt notisfält.

Läs mer om mjukvaran

Detta test har delar som är mycket lika delar av vårt test av Vivoactive 4s, på grund av de stora likheterna mellan modellerna.

Simpelt, funktionellt och förvirrande

Garmins operativsystem för smarta klockor kan snabbt avfärdas som omodernt och simpelt. Navigationen sker primärt upp och ned med urtavlan som bas. Här går det att välja och organisera widgets för allt från pulsmätning, dagens steg och notiser. Till skillnad från andra smartklockor finns det alltså inget notisfällt. Dessa visas i en egen widget. Grundnavigeringen är alltså enkel men knapparnas funktioner kräver en del inlärning. Den övre knappen agerar genväg, där ett enkel-tryck öppnar listan av aktiviteter. Ett långtryck öppnar istället genvägar, där vi kan möblera om och välja bort/lägga till upp till tio ikoner. Den nedre knappen är istället en hemknapp som fungerar som en tillbaka-knapp när vi är i inställningar. Ett långtryck öppnar klockans inställningar eller den valda widgetens inställningar. Vi saknar en dedikerad applåda som ger oss enkel tillgång till alla installerade appar, som till exempel Spotify.

Just notiser känns som en eftertanke i Garmins operativsystem. När vi tar emot en notis täcks skärmen med information från notisen, vilket är standard. Appikoner saknas dock och när till exempel en ny Youtube-video släpps ser notisen ut som ett SMS. Widgeten listar inkomna notiser kronologiskt men vi saknar ett dedikerat notisfält. Interaktionsmöjligheter beror på vilken app notisen kommer ifrån. Det går att svara på meddelanden men endast genom förinställda snabbmeddelanden. Det är alltså till exempel möjligt att snabbt svara ”snart hemma”, inte mycket mer. Den som prioriterar notiser bör leta efter ett smartare alternativ som till exempel har stöd för röstdiktering. Venu kan inte heller mäta sig med exempelvis Apple eller Samsung när det gäller prestanda. Animationer är korta och ofta lite ryckiga. Appar öppnas däremot väldigt snabbt. Den nya skärmen ger även gränssnitten en snäppet mer modern look.

Alltid på, alltid redo

Garmin Venu Always on

Där Garmins tidigare klockor haft en skärm som naturligt alltid visar klockan innebär den nya AMOLED-skärmen nya utmaningar. Nu måste tillverkaren, precis som alla andra, överväga skärmens synlighet mot batteripåverkan. Venus fabriksinställning är att skärmen släcker sig när den inte används och som vanligt tänds den när vi lyfter armen. Alltid på-skärmen blev populär under 2019 och den har Garmin också tagit sig an. I detta läge släcks färger och detaljer men tiden visas. Operativsystemet varnar flitigt för att detta påverkar batteritiden. Till skillnad från Apple Watch 5 visar Alltid på-läget endast en nedtonad version av det valda klockansiktet. Den nya skärmen har också fått nya klockansikten som innehåller mer färg och detaljer, men som också är lätt animerade.

Begränsad appbutik och funktionalitet

Trots sitt enkla och träningsfokuserade gränssnitt finns det fortfarande vissa funktioner som ger Venu möjlighet att agera smartklocka. Garmin Pay var tidigt ute i Sverige och fungerar med hjälp av NFC. Garmin Pay har stöd för så många svenska kortutfärdare att tjänsten nästan kan mäta sig med exempelvis Google Pay. I mjukvaran hittar vi också appar för klockfunktioner så som larm, timer och tidtagare. Garmin har dessutom lanserat en appbutik som heter Connect IQ, där tredje parter kan publicera sina appar. Här hittar vi primärt urtavlor och nya träningsappar. Flera appar visar till exempel mätningar från den inbyggda termometern, något som Garmin inte har en app för. Mer populära utvecklare har dock valt att inte fokusera på Garmins mjukvara, vilket gör utbudet lite snålt.

Venu har stöd för musikleverantörer så som Spotify, Amazon Prime Music, iHeartRadio och Deezer. Klockan kan också spela upp egna MP3-filer, om så önskas. Vi har testat med Spotify och kan konstatera att det fungerar med ett par anslutna Apple Airpods och OnePlus Bullets 2. Mindre uppenbart är hur vi kommer igång med appen, då vi först måste rota i klockans inställningar för att aktivera inloggning i telefonens app – något som inte tydliggörs i appen. När vi har musik på klockan kan ett svep till höger från urtavlan snabbt visa musik-spelaren. Venu kan dock inte strömma musik, även om det finns en nätverksuppkoppling. Det är endast offline-listor som gäller.

Spotify offline Garmin Venu

 

Telefonuppkoppling – en för alla

Garmin har skapat Venu för en bred publik och den fungerar med både iOS- och Android-telefoner. För att parkoppla enheterna krävs appen Garmin Connect. Precis som för Fitbit och Huawei är detta en samlad app för både registrering av hälsa- och träningsvärden, såväl som klockans uppkoppling. Appen använder ett mörkt gränssnitt och listar dagens värden, gårdagens värden och en sammanfattning av de senaste sju dagarna. Den som vill ha en enkel överblick av aktivitet och hälsa får det på första skärmen, medan den som vill ha mer ingående information kan dyka ner i samtliga kategorier. Skillnaden mellan Android och iOS syns endast i hanteringen av notiser, där det inte går att svara på meddelanden för iOS-användare. I appen kan vi dyka in i en del av klockans inställningar men inte alla. Detta skapar tyvärr lätt förvirring för när man behöver använda klockans lite stökiga inställningar eller inte.

En stor fördel som Garmin har är att det är busenkelt att parkoppla Venu med flera telefoner samtidigt. Det är positivt för den som byter telefon ofta eller vill ha notiser från jobbtelefonen på dagtid. Connect IQ, som är Garmins appbutik, är lättnavigerad och bjuder på kategorier att bläddra i. Det är enkelt nog att installera appar och varje app har en beskrivning samt utrymme för användarrecensioner. Likt Fitbit har Garmin inte valt att skapa ett system för betalningar i appbutiken. Detta innebär att det inte alltid är uppenbart om en app har betalningsalternativ. Detta har lett till att tillverkare har skapat egna lösningar för premiumfunktioner.

Stäng

 

Batteri

Batteri och laddare Garmin Venu

Garmin Venu kan nå de marknadsförda fem dagarnas hållbarhet, om vi stänger av vissa funktioner. Realistiskt sett innebär det att användare som vill få ut så mycket som möjligt av klockan får nöja sig med max tre dagar. Den medföljande laddaren kammar inte hem pluspoäng för design, men laddar klockan på cirka en timma.

Läs mer om batteriet

Garmin marknadsför Venu med en batterihållbarhet på upp till fem dagar, eller med kontinuerlig GPS-användning i upp till sex timmar. Det är vanligt att aktiv användning snabbt påverkar hur länge varje användare kan gå utan att ladda sin enhet. På smartphones är det ofta skärmen som drar mest ström. Så är det också ofta för smartklockor, inklusive för Garmin Venu. Under vårt test ser en hållbarhet på fem dagar utan skärmens Alltid på-läge. Om vi slår på det ser vi istället en hållbarhet på upp till tre arbetsdagar, med behov för påfyllning under den tredje kvällen. Eftersom Garmins klockor inte tillkallar sig så mycket aktiv användning är det sällan vi påverkar batteriet genom att trycka mycket på skärmen. Däremot ser vi också att vissa hälsofunktioner påverkar mer än andra.

En vanlig batteribov brukar vara GPS:en och på Venu ser vi en ungefärlig minskning på tre till fyra procent per 15 minuter. Det är varken mer eller mindre än hos många konkurrenter. Däremot har Garmins uppskattade Pulsoxymeter-sensor lätt för att påverka batteriet. Om vi slår på den varnas vi flitigt om dess dränering. Den som vill få så mycket av Garmin Venu som möjligt för hälsospårning kan alltså förvänta sig under fem dagars hållbarhet, och ännu mindre med skärmen alltid på.

Den ensamma laddaren

laddare test Garmin Venu hastighet

På marknaden för smarta klockor ser vi allt fler varianter av trådlösa laddare, antingen som små puckar eller som upprätade ställningar. I Garmins fall ser vi en tillbakablick till en tid då alla produkter behövde ”pluggas in”. Den medföljande laddaren fungerar som många magnetiska laddare på det sättet att den för ström genom pinnar som måste nudda mottagare i klockan. Venu har tyvärr ingen magnetisk dragningskraft, utan måste tryckas in i klockans undersida för att få kontakt. Den påminner egentligen lite om en USB Typ C-laddare och är långt ifrån så osmidig som den kanske låter. Sladden är däremot cirka 50 centimeter lång, vilket betyder i att klockan ofta ligger på golvet, eller dinglar från en dator. Som sett från den ljusa sidan är laddaren i alla fall snabb och vi får en full batteriindikator på cirka en timme, från 15 procent.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × 1 =