Motorola Edge 40
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,55 tum
Bra att veta:Om du vill använda två SIM, måste ett vara eSIM. Kolla med din operatör att det fungerar för dig.
Fördelar
+ Bra skärm
+ Tunn och lätt
+ Trådlös laddning
+ Bra mjukvara
Nackdelar
- Bara USB 2.0
- Saknar microSD- och dubbla nanoSIM-stöd
- Medioker grafik-krets
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.8
Kamera8.2
Skärm8.8
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Edge 40 är en stor men smidig mellanklassmobil som erbjuder flaggskeppsfunktioner såsom en vattentät design och trådlös laddning. Den har dessutom en bra skärm, stadig konstruktion och en bra kamera. Processorn är inte designad för krävande spel och även om batteritiden är bra, kan den inte ta dig igenom dina längsta dagar. Med det sagt känns Edge 40 som en av de lyxigaste mobilerna i mellanklassen. Om du vill ha en mobil med ett påkostat yttre, utan att betala för mycket, är Motorola Edge 40 ett utmärkt val.

 

Hårdvarudesign

Motorola Edge 40 känns som en av de mest påkostade och lyxiga mobilerna i mellanklassen. Det är till stor del tack vare en snygg skärm med lätt rundade sidor och tunna ramar. Den rundade skärmen kan leda till oönskade tryck men de tunna tunna ramarna ger också användaren en stor skärm i ett kompakt format. Motorola Edge 40 är smalare än Google Pixel 7a och lite längre men har en skärm på 6,55 tum, istället för konkurrentens 6,1 tum. Det är stor skillnad! Det betyder att vi kan se mer av sociala medieflöden samtidigt och njuta av filmer och tv-serier på en större skärm, utan att telefonen känns onödigt stor i handen. Med en vikt på runt 170 gram, är den dessutom ovanligt lätt för sin klass.

Veganskt läder?

Edge 40 kommer i en vågad röd variant som har ”veganskt läder”, som alltså är plast med en mjuk och texturerad finish. Även om det är plast, känns det inte billigt eller dåligt konstruerat. Kvalitetskänslan stärks av att telefonens ram är gjord av stadig metall. Eftersom skärmen är rundad längs långsidorna, är dock metallramen ganska smal. Det gör också de fysiska knapparna smala. De kan därför vara lite svåra att använda.

Längs undersidan finns en USB-port som dessvärre bara har stöd för USB 2.0 och som saknar videoutgång. Här finns också en kortplats med utrymme för ett nanoSIM. Det finns alltså inte stöd för dubbla nanoSIM eller för microSD-kort. Det finns däremot stöd för eSIM. Om du vill ha dubbla telefonnummer kan du alltså ha ett fysiskt nanoSIM och ett eSIM.

Motorola Edge 40 är som sagt en påkostad mobil för sin klass. Den inkluderar en IP68-klassad design, som gör den vattentät i rent vatten. Den har dessutom bra stöd för trådlös laddning, upp till 15 watt. Google Pixel 7a har visserligen också trådlös laddning, men bara upp till 7,5 watt.

 

Skärm

Motorola Edge 40 har en 6,55 tum OLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Den har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket gör den kvickare än de flesta konkurrenterna i klassen. Den presterar också generellt bättre än konkurrenterna. Den har bra färgåtergivning men en lite kallblå vitbalans som tyvärr inte går att justera utan att försämra färgåtergivningen. Det betyder att skärmläget ”Naturliga” ger bäst resultat och att vi då kan lita på att kamera-appen visar verklighetstrogna färger och att både film och TV ser bra ut. Skärmen ser för övrigt också bra ut i många miljöer, inklusive utomhus på soliga dagar. Den når en ljusstyrka på 1 088 nits över hela skärmen och 1 268 nits med HDR-material. Det är riktigt bra!

 

Batteri

Med ett batteri på 4 400 mAh, har Edge 40 ett stort batteri med tanke på sin smala och lätta design. Batteriet ger telefonen en helt okej batteritid som kan ta normala användare genom en lång dags användning utan problem. Två dagars användning blir tyvärr svårt, vilket betyder att den med fördel laddas varje natt. För dig som är en lite mer krävande användare kan det vara bra att ladda lite under dagen för att den ska orka till kvällen. För det finns en snabb inkluderad laddare, som tar den från noll till 87 procent på 30 minuter, och praktiskt stöd för trådlös laddning upp till 15 watt.

 

Kamera

Motorola Edge 40 har samma 50 MP-huvudkamera som Edge 40 Pro och för ett lägre pris är det en kamera som imponerar! Den presterar bra i alla miljöer och kan till och med ses som en seriös konkurrent till Google Pixel 7a. Det gör den tack vare särskilt bra prestanda i mörka miljöer som ger bättre detaljrikedom än Pixel 7a. I ljusa miljöer är Pixel 7a snäppet bättre, med högre detaljrikedom och bättre brusreducering. Motorola har dessutom en helt annan bildbehandling som ger ett brett dynamiskt omfång men som saknar den kontrast och mer verklighetstrogna färgåtergivning som Pixel 7a kan ge.

Vidvinkelkameran tar helt okej bilder med ett brett dynamiskt omfång. Kamerans brusreducering är bättre än Pixel 7a men optiken har problem med kromatiska aberrationer vid högkontrastområden, som i exempelbilden nedan skapar kanter av färg runt löven i träden. Det är å andra sidan artefakter som bara är synliga i stora format. För sociala medier, funkar vidvinkelkameran bra.

Makrofunktionen kommer från vidvinkelkameran och även den fungerar bra. Den ger bra detaljrikedom och erbjuder ett roligt perspektiv för kameran.

Motorola Edge 40 (makro)

För videoinspelning är det 4K 30p som gäller. Där erbjuds effektiv stabilisering och hög detaljrikedom i både ljusa och mörka miljöer.

 

Mjukvara

Motorolas mjukvara är inte bara bra. Den är strålande! Under de senaste åren har Motorola gått från en helt avskalad upplaga av Android till en allt mer anpassad variant. Det låter möjligen som en dålig utveckling. Sanningen är dock att Motorolas anpassningar har blivit bättre och bättre. De inkluderar riktigt trevliga men enkla inställningar för att anpassa utseendet på allt från hemskärmen och låsskärmen till ikoner, färgteman och teckensnitt. Teckensnitt är för övrigt en inställning som gör oväntat mycket. Med ett snyggt men unikt teckensnitt får Motorolas telefoner en unik designidentitet som inte stör användarupplevelsen. Vi gillar det!

Smarta extrafunktioner

Motorola har alltid haft extrafunktioner i sin mjukvara. Det har inkluderat gester som till exempel gör det möjligt att snabbt tända ficklampan genom att hacka telefonen två gånger i luften. Dessa är nu enklare förklarade än tidigare i Moto-appen. Det finns dessutom nya appar såsom Moto Security, som samlar information om säkerhet och sekretess på ett informativt och inte alarmistiskt sätt. Vi har aldrig tidigare sett en så väl implementerad säkerhetsapp.

Vidare finns en verkligt användbar Family Space-app som gör det enkelt att låta barn använda telefonen med tillgång till enstaka applikationer under begränsad tid. Slutligen finns stöd för Ready For, som är Motorolas skrivbordsmjukvara som gör det möjligt att koppla telefonen till en extern skärm och använda skrivbordsliknande applikationer. Det är en häftig funktion som kan vara användbar men som vi tror att få kommer att ha nytta för.

Motorola Edge 40 kommer med mer än fyra år av säkerhetsuppdateringar, till januari 2028, och ett löfte om två Android-uppgraderingar. Det är mycket bra, bättre än Motorola erbjudit tidigare. Det är inte riktigt lika bra som till exempel Samsung, som lovar fem hela år av säkerhet men vi ger ändå Motorola ett stort plus i kanten för en kraftig förbättring i jämförelse med tidigare modeller, som begränsats till tre år.

 

Prestanda och lagring

Motorola Edge 40 har en MediaTek Dimensity 8020-krets. Det är en mellanklass-krets som passar bra för en telefon som Edge 40. Den presterar mycket bra i vardagssysslor och kan driva de flesta spel utan problem, förvänta dig bara inte att använda alla 144 Hz. Och om du vill ha bättre spelprestanda, kan du få det med Google Pixel 7a, som presterar runt 40 procent bättre. Med det sagt finns det ingen anledning att välja bort Edge 40 om du inte är intresserad av krävande spel. Vardagsprestandan är bra och 8 GB RAM räcker bra både nu och in i framtiden. Samma gäller lagringsutrymmet på 256 GB, som är generöst för klassen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,55 tum P-OLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 158,4 x 72 x 7,6 mm
Vikt 167, 171 gram
Kamera 50 MP, 13 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Mediatek Dimensity 8020, 2,6 GHz
Lagring 256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja, med eSIM
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,9
Demonteringsbetyg, av 20 12,3

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + åtta =