Motorola Moto G50
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Moto G50 säljs internationellt med 128 GB lagring. Den svenska versionen har 64 GB.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ 5G-stöd
+ MicroSD, hörlursport
+ Enkel mjukvara
Nackdelar
- Lågupplöst och ljussvag skärm
- Saknar 4K-inspelning
- Bara 4 GB RAM
Kamera6
Skärm5.5
Batteri9.3
Kamera6
Skärm5.5
Batteri9.3
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G50 är en billig 5G-mobil med extrem batteritid och en dessvärre dålig bildskärm, även med tanke på sitt låga pris. Vi kan uppskatta Motorolas enkla mjukvara och telefonens praktiska design men skärmen petar oss i ögonen. Motorola skryter gärna om 90 Hz-stödet men med en ljusstyrka på knappt 300 nits, är den svår att använda utomhus och med 720p-upplösning är den tråkigt lågupplöst i alla sammanhang. Med tanke på att en smartphone är svår att använda utan sin bildskärm, önskar vi att Motorola hade lagt lite mer krut på den. Den sätter käppar i hjulen för en annars prisvärd smartphone, särskilt för dig som har behov av 5G-teknik.

 

Hårdvarudesign

Test Motorola Moto G50

Motorola Moto G50 har en enkel och praktisk design som är baserad på ett plasthölje som kan skyddas med ett inkluderat skal. Designen inkluderar både en microSD-kortläsare och hörlursport och har ett grundläggande vattenskydd.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G50 är en lite förvirrande modell i Motorolas nya serie av budgetmobiler. Den är nämligen väldigt lik syskonet Moto G30. Det gäller både utsidan och insidan. På utsidan är skillnaderna så små att vi skulle bli förvånade om vanliga konsumenter kunde skilja dem åt. Ett sätt att ändå så någon skillnad är på kameramodulen. Här är det dock lätt att bli lurad. Det är nämligen den dyrare Moto G50-modellen som har tre kameror, medan billigare Moto G30 har fyra kameror. Moto G50 har åtminstone en kameramodul med en mer modern design som är sammanfogad med resten av bakstycket. Baksidan av telefonen är för övrigt gjord av plast, som numera är standard för budgetmobiler. Vårt mörkgråa exemplar har för övrigt en skimrande spegelliknande finish som bryter ljus med ljusstrimlor över bakstycket som resultat.

Moto G50 recension

På baksidan sitter en kapacitiv fingeravtrycksläsare som är pålitlig och snabb. Vi har inga som helst problem med att Motorola har valt att skippa en mer modern lösning. Den äldre stilen av läsare fungerar alldeles utmärkt.

Stadigare plast

Även sidorna är gjorda av plast. Det är ett material som gör det närmast omöjligt att spräcka telefonens baksida och långsidor. Nackdelen är att plasten är enkel att repa. Motorola inkluderar ett transparent plastskal i lådan för att göra det enkelt att skydda den. Telefonens plastkonstruktion känns för övrigt helt okej. Den knakar en gnutta när vi vrider den i handen men den är bättre konstruerad än Moto G30.

Längs telefonens högra sida finns två volymknappar, en på/av-knapp och en knapp för Google Assistent. Vi gillar att knapparna är lite lägre placerade än på Moto G30 och gillar dessutom den rundade designen för Google Assistent-knappen, som gör den enkel att trycka med vilja men svårare att trycka av misstag. Med det sagt händer det definitivt att vi kommer åt Assistent-knappen av misstag – då är det synd att knappen inte går att inaktivera.

Motorola Moto G50 test

Längs undersidan har Motorola fått plats med en USB C-port, högtalare, mikrofon och hörlursport. Vänster sida bjuder på en kortläsare som har plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

Fettskyddad

Framsidan har en vanlig design för en modern smartphone. Det inkluderar en droppformad flärp för selfiekameran, en hörlur och en skärm med rundade hörn. Framsidan skiljer sig från Moto G30 med en liten detalj. Det oleofobiska lager som skyddar skärmen från fett och smuts, verkar skilja sig mellan modellerna. Moto G30 har en nästan sträv skärm som är svår att rengöra medan Moto G50 är betydligt enklare att hålla ren. Det är en till synes minimal skillnad som gör Moto G50 betydligt trevligare att använda.

Motorola fortsätter vara en av mycket få tillverkare som ger sina smartphones ett vattenavstötande lager på de interna komponenterna. Det skyddande lagret ger telefonen ett grundläggande skydd mot vatten. Moto G50 saknar IP-klassificering och bör därför inte användas i regn eller medvetet utsättas för vatten. Med ett internt skydd har Motorola i alla fall ökat chanserna för överlevnad när olyckan är framme.

Stäng

 

Skärm

Moto G50

Motorola Moto G50 har en 6,5 tum LCD-skärm med en upplösning på 720 x 1 600. På pappret är den identisk med skärmen i Moto G30. I praktiken är den lite annorlunda. Det möjligen bero på skillnader mellan exemplar men vi kan i alla fall konstatera att vårt exemplar av Moto G50 har en bättre vitbalans och bättre färgåtergivning än Moto G30. Skärmens ljusstyrka är däremot lägre, 297 nits. Med låg upplösning, även med tanke på sitt låga pris, är skärmen i Moto G50 ganska dålig. Den saknar detaljrikedom och ljusstyrka som erbjuds av konkurrenter. Det gör den tråkig att använda och svår att se utomhus. Det är en bonus att den erbjuder 90 Hz uppdateringsfrekvens men det är en fördel som vi ofta går miste om på grund av bristande prestanda.

 

Batteri

Test Moto G50

Med ett batteri på 5 000 mAh hade vi väntat oss mycket av batteritiden från Motorola Moto G50. Med en ny Snpadragon-krets och en lågupplöst skärm översteg ändå telefonen alla förväntningar. Den levererar en otrolig batteritid på tre dagar för normala användare med två dagars batteritid för krävande användare. Om du lider av batteriångest kommer Moto G50 alltså lösa alla dina batteriproblem. Den inkluderade 10 watt-laddaren tar lång tid att ladda batteriet men det gör inte så mycket tack vare batteritiden. Laddar vi varje natt, kommer vi aldrig någonsin i närheten av botten. Moto G50 är kort sagt en av världens mest uthålliga smartphone.

 

Högtalare

Motorola Moto G50

Motorola Moto G50 har en helt okej monohögtalare på sin undersida. Den har problem med distorsion vid höga volymer, vilket kan göra den lite otrevlig att använda för musik när volymen skruvas upp. För sitt pris har vi dock inga höga förväntningar. Moto G50 är endast en besvikelse med tanke på Motorolas tidigare utmärkta högtalarkvalitet i till exempel Moto G Plus-modeller. För röstsamtal gör den i alla fall sitt jobb.

 

Kamera

Test Motorola Moto G50 kamera

Motorola Moto G50 har en nerskalad kamera som skippar vidvinkelkameran för en bättre huvudkamera. Det ger resultat i form av bra bilder i många situationer, inklusive i mörka miljöer. Den har vissa problem med brus och saknar stöd för 4K-inspelning men kompletteras med en ovanligt bra makrokamera för klassen.

Läs mer om kameran

Motorola Moto G50 har en kamera som kanske verkar mindre sofistikerad än sitt mindre syskons. 48 MP ersätter 64 MP och vidvinkelkameran saknas. Faktum är dock att Moto G50 har en bättre huvudkamera. Den erbjuder lite bättre skärpa och ett brett dynamiskt omfång. Kamerans största problem är brus. Även ljusa miljöer har kameran svårt att hantera brus. Skillnaden är stor i jämförelse med till exempel Motorola Moto G9 Plus, som gör ett betydligt bättre jobb med att reducera brus utan att förlora detaljer.

Det är i mörka miljöer som Motorola Moto G50 verkligen imponerar. Den presterar riktigt bra för sin klass med ljusa exponeringar på fri hand och ganska bra detaljrikedom. Brus är ett problem men när ljuset tryter är Moto G50 faktiskt minst lika bra som konkurrenterna.

Exempelbilderna från OnePlus Nord N10 är dessvärre lite sämre än vanligt på grund av smuts på linsen som upptäcktes för sent. För fler bilder från Nord N10, läs testet.

Makro men ingen vidvinkel

Moto G50 saknar vidvinkelkamera men har en makrokamera. Den erbjuder ganska bra optik som har en mjuk och behaglig oskärpa bortom fokalplanet. Med en upplösning på fem megapixlar fungerar den skapligt i små format, betydligt bättre än många konkurrenter som är begränsade till två megapixlar. Likt många konkurrenter har kameran dock stora problem med brus. Även ljusa motiv lider av stora mängder brus, som ger ett distinkt utseende. Bilderna ser nästan ut att ha ett filter som ger dem ett grynigt film-utseende. Inte på ett bra sätt. Vi uppskattar ändå att kameran är tillräckligt bra för att faktiskt vara användbar, trots telefonens låga pris. Det är ovanligt.

För video är användare begränsade till Full HD-upplösning med 30 bilder per sekund. Det finns ett läge med 60 bilder per sekund men det saknar stöd för kamerans elektroniska stabilisering. Full HD-läget saknar den detaljrikedom som konkurrenter med 4K UHD-stöd kan erbjuda. Moto G50 är kort sagt inte ett bra val för dig som gillar att filma.

Stäng

 

Mjukvara

Moto G50 använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är mycket likt vårt test av Moto G30, eftersom de två modellerna har till exempel mjukvara gemensamt.

Mer personlig mjukvara

En funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 11 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Motorolas ”alltid-på”-liknande skärm inkluderas för övrigt. Det är tacksamt eftersom det saknades i vissa Moto G9-modeller. Det går alltså att snabbt se inkomna notiser och klockan, utan att trycka på någon fysisk knapp.

Det finns inte så mycket mer att säga om Motorolas mjukvara. Den är sig lik med bara små förändringar. Den är fri från störande reklamappar, konstiga funktioner och förvirrande förändringar. Den har bra mjukvara som är enkel att använda.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Motorola Moto G50 navigering

Den största skillnaden mellan Moto G30 och G50 är processorn. Moto G50 är den första produkten vi har testat med en Qualcomm Snapdragon 480-krets. Den används istället för Snapdragon 662, som i Moto G30. Utöver 5G-stöd är den största skillnaden mellan de två modellerna grafikprestanda, som är nära tre gånger så hög i Moto G50. Det ger Moto G50 prestanda för grundläggande spel, som Moto G30 har svårt att driva. Det ger också en väl behövd boost till vardagsappar, som är märkbart snabbare. Med det sagt är CPU-prestandan fortfarande låg och användarupplevelsen är medioker. Flera konkurrenter i klassen erbjuder en bättre och kvickare upplevelse. Många appar presterar så dåligt att vi ser bildskärmens 90 Hz uppdateringsfrekvens som meningslös. 4 GB RAM är inte mycket men tillräckligt för många användare och samma gäller lagringsutrymmet på 64 GB, som kan kompletteras med ett microSD-kort.

 

5G

Test Motorola Moto G50

Motorola Moto G50 har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik för ett ovanligt lågt pris. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Motorola Moto G50 kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,5 tum LCD
Skärmupplösning 720 x 1 600
Storlek 164,9 × 74,9 × 9 mm
Vikt 192 gram
Kamera 48 MP, 5 MP, 2 MP
Främre kamera 13 MP
Videoinspelning 1 080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Ja
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 480, 2,0 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Nej
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + tolv =