Motorola Moto G6
4.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,7 tum
Bra att veta:Vi har testat den mörkblåa versionen som kallas Indigo. Det finns också en silvrig variant.
Fördelar
+ Stöd för dubbla SIM och microSD, samtidigt
+ Mjukvaran
+ Högtalaren
Nackdelar
- Medioker kamera
- Bräcklig glasbaksida
- Skärm med dålig svärta - Saknar UHD-inspelning
Kamera4.7
Skärm5.3
Batteri6.7
Kamera4.7
Skärm5.3
Batteri6.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G6 är en bra smartphone tack vare sin utmärkta mjukvara. Den är samtidigt underligt dålig på flera sätt. Den har en ganska medioker kamera och prestanda som är så gott som identisk med tidigare mobiler i Moto G-serien, så som Moto G5S Plus. Samtidigt har den sämre batteritid och en lite sämre skärm än föregångaren. Det förändrar visserligen inte faktumet att även en medioker budgetmobil från Motorola fortfarande är en av marknadens bästa budgetmobil. Det känns bara som att Motorola har lagt ett år på att ta ett steg framåt och ett steg bakåt.

 

Hårdvarudesign

Motorola har höjt ribban för vad vi förväntar oss från billiga mobiler i flera år. För två år sedan var det plast som gällde på baksidan av Moto G-serien. För ett år sen var det metall. Nu är det glas som gäller. Glas har sina för- och nackdelar men oberoende på det är Moto G6 den bäst designade Moto G-mobilen hittills.

Läs mer om hårdvaran

Motorola Moto G6 är en av de billigare modellerna i Moto G-serien. Det har tvingat Motorola att göra vissa kompromisser med telefonens design. Baksidan är dock inte en av dessa kompromisser. Här hittar vi en stor skiva glas som ger en känsla av kvalitet som är ovanlig i prisklassen. Även utseendet underbygger denna känsla. Telefonen är stilren och enkel i sin design. Moto G6 är till exempel en av få mobiler på marknaden som helt saknar fula myndighetslogotyper, så som den klassiska CE-märkningen.

På baksidan finns inte bara glas. I likhet med Moto G6 Plus, och Moto X4 innan dess, är telefonens kamera inbakad i en rund kameramodul. I kameramodulen finns två kameror, vilket är en nyhet för den billiga Moto G-serien.

Skinande plast

Glaset på baksidan möts av plast längs telefonens sidor. Plasten sträcker sig som en ram runt telefonens sidor har en glansig finish. Till en början var vi lite rädda att plasten skulle vara lätt att repa men efter flera veckors användande har vi fortfarande inte sett några tecken på slitage. Sidorna går givetvis att repa men våra farhågor om att materialets blanka finish skulle vara ett särskilt stort problem verkar ha varit överdrivna.

Längs telefonens högra sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. De ger helt okej fysisk återkoppling och är ganska enkla att skilja från varandra. På ovansidan finns en kortläsare. Den fortsätter att erbjuda en så gott som Motorola-unik egenskap. Den har nämligen plats för ett microSD-kort och två nanoSIM-kort samtidigt. Medan många konkurrenter bara har två kortplatser har alltså Moto G6 tre. Det är riktigt praktiskt i en billig mobil med begränsat internt lagringsutrymme.

På telefonens undersidan finns en USB Typ-C-port och en 3,5 millimeter hörlursport. Det gör Moto G6 till den första mobilen i sin serie med den symmetriska och praktiska USB-porten.

Avlång men utan flärp

På framsidan sitter en 5,7 tum skärm med det avlånga 18:9-formatet. Strax under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare. Läsaren är avlång och ganska smal. Trots den till synes ganska lilla läsarytan fungerar den bra och relativt snabbt med tanke på telefonens prisklass. I likhet med många andra läsare i klassen har den dock lite svårt att läsa fingrar som är blöta eller fuktiga.

Ovanför skärmen finns en hörlur som också fungerar som en högtalare och en frontmonterad kamera. Den främre kameran assisteras av en främre LED-lampa, en ganska ovanlig funktion på marknaden. Vad som saknas på framsidan av Moto G6 är en underlig skärmflärp. Även om Moto G6 har tagit Moto G-serien till ett mer modernt och avlångt format har den alltså inte hoppat på alla trender ännu.

Större men inte bredare

Steget från Motorola Moto G5 till Moto G6 kan verka ganska stort när det gäller skärm och design. Moto G5 hade trots allt en 5 tum skärm, medan Moto G6 har en 5,7 tum skärm. I verkligheten är dock Moto G5S Plus snarare en närmare släkting till Moto G6 än Moto G5. Moto G5S Plus har en 5,5 tum skärm. Här är det dock värt att notera att det främst är den avlånga skärmen som spelar oss ett spratt när det gäller Moto G6:s större skärmmått. Moto G6 är nämligen nästan fyra millimeter smalare än Moto G5S Plus. Tack vare tunnare skärmramar och det mer avlånga formatet är Moto G6 en betydligt mer kompakt mobil än vad skärmstorleken ger sken av.

Moto G6 är inte en vattentät mobil. Den saknar IP-certifiering men Motorola utlovar ändå viss vattentålighet tack vare en vattenavstötande behandling. Det betyder att telefonens interna komponenter har behandlats för att stöta bort vatten. Det gör att den kanske kan klara ett lätt regn eller till och med ett kort besök under ytan. Vattentåligheten bör dock bara ses som en potentiell bonus när olyckan är framme, inte som en garanti.

Stäng

 

Skärm

Moto G6 har en 5,7 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 160. Den har med andra ord hög detaljrikedom. Endast upplösningen gör dock inte en skärm bra. I sitt standardläge är Moto G6 tyvärr den kallaste och blåaste skärmen vi någonsin testat. Skärmens färgtemperatur ska vara 6 500 Kelvin men den ligger på 9 615 som standard. Den sämsta skärm vi tidigare hade testat låg på 8 700. Som tur är finns det ett varmt skärmläge som tar ner den till 7 355. Det är en helt okej ton. I det varma läget är den dessutom lite mer färgexakt. Skärmens maximala ljusstyrka är 500 nits, vilket är ganska bra. Den presterar också bra vid höga betraktningsvinklar. Skärmens svärta är dock medioker med en lägsta ljusstyrka som är nästan dubbelt så hög som många konkurrenter. I slutänden är skärmen kort sagt helt okej, inte mycket mer.

 

Högtalare

Högtalare fortsätter att vara en av Motorola Moto G-seriens största styrka. Även Moto G6 har sin högtalare inbyggd i sin hörlur. Den riktar ljudet rakt mot användaren och kan producera ljud med hög volym och hög detaljrikedom bland höga frekvenser, utan att låta skärande. Det gör den utmärkt för högtalarsamtal, videos och podcasts. Den saknar stereohögtalare och kan därför inte riktigt konkurrera med ljudupplevelsen som erbjuds av marknadens dyra mobiler men för sin prisklass fortsätter Motorola att dominera.

 

Batteri

Med ett batteri på 3 000 mAh har Moto G6 en ganska normal batterikapacitet. Med ett relativt energieffektivt chipset kan den klara sig genom ganska långa dagar. Många normala användare kan förvänta sig att avsluta en dag med cirka 30 batteriprocents marginal. Det gör det svårt för normala användare att kunna förvänta sig mycket mer än en dags användning. Den två dagar batteritid som är möjlig för vissa användare med Moto G5S Plus är inte lika sannolik med Moto G6. Det är en liten besvikelse med tanke på att de  två syskonen annars har många likheter både när det gäller batterikapacitet och chipset.

 

Kamera

Motorola Moto G6 har två bakre kameror som påminner mycket om kamerorna i Moto G5S Plus. På de sätt de skiljer sig från varandra är det tyvärr bara nedgraderingar för Moto G6. Utan stöd för UHD-inspelning och med medioker prestanda i mörka miljöer är Moto G6:s kamera knappast något att hurra över.

Läs mer om kameran

I kameramodulen på baksidan av Moto G6 finns två kameror: en 12 och en 5 megapixelkamera. Huvudkameran har ett bländarvärde på f/1,8. Det är uppskattat eftersom Moto G5S Plus hade en kamera med ett bländarvärde på f/2,0 och hade ganska stora problem i mörka miljöer. I praktiken visar det sig dock att det lägre bländarvärdet inte har gjort någon märkbar skillnad. Moto G6 presterar tråkigt dåligt när ljuset tryter. Det gör att många bilder blir oanvändbara i situationer där till exempel Moto X4 klarar sig utan problem.

I ljusa miljöer presterar kameran ganska bra. Den erbjuder hög detaljrikedom och ett helt okej dynamiskt omfång. Moto G5S Plus erbjuder dock marginellt högre detaljrikedom och märkbart bredare dynamiskt omfång. Den sekundära kameran bidrar inte heller med zoomfunktion, ett vidvinkelobjektiv eller något annat unikt. Den används bara för porträttläget.

Även när det gäller video ligger Moto G6 steget efter Moto G5S Plus. Vi är glada av att se stöd för Full HD-upplösning med 60 bilder per sekund men det är tråkigt att det inte finns något som helst stöd för 4K UHD-inspelning. Det är trots allt en funktion som funnits i flera mobiler i samma prisklass i mer än ett år.

Stäng

 

Mjukvara

Motorola Moto G6 tillhör en stor familj av produkter från Motorola som använder nästan exakt samma mjukvara. Det är mjukvara som baseras på Android men som är anpassad för att erbjuda flera unika funktioner. Motorolas mjukvara fortsätter vara en av marknadens absolut bästa.

Läs mer om mjukvaran

Under vår testperiod har vi använt Android 8.0.0 med en säkerhetsuppdatering från maj 2018, den näst senaste uppdateringen. Moto G6 har bekräftats som att vara del av Googles Android Enterprise Recommended-program. Det betyder att Motorola har garanterat minst en större uppdatering av operativsystemet och kontinuerliga säkerhetsuppdateringar i tre år framöver. Den är en stor styrka.

Outlook som standard?

Användare slussas in i Outlook vid konfigurationen.

Mjukvaran i Moto G6 är så gott som oförändrad sedan tidigare Moto-telefoner. Den enda större nyheten, som har börjat krypa in i Motorolas telefoner det senaste året, är ett starkt samarbete med Microsoft. När den först konfigureras är Microsoft Outlook mobilens standardapp för e-post. Det är lite underligt i en mobil som annars lägger stor vikt vid att vara ren från anpassningar och därmed ligga nära Google.

Utöver Outlook skickar Motorola med flera andra Microsoft-appar så som LinkedIn, OneDrive och Word. Det finns dessutom en app från Dolby som kan användas för att styra telefonens ljud och en FM-radio-app för att lyssna på radio med ett par trådade hörlurar.

Hugg och vrid

Motorola fortsätter erbjuda unika funktioner genom sin egen Moto-app. Appen låter användare aktivera gester som till exempel gör det möjligt att snabbt aktivera ficklampan genom att hugga den i luften två gånger eller aktivera kameran genom att rotera handleden två gånger. Appen har också fått nya funktioner för att hantera batteri och lagringsutrymme. Batteri-delen av appen kan till och med skicka notiser om rekommendationer kring batteriet. Dessa notiser är ofta mer irriterande än de är hjälpsamma men går enkelt att stänga av i Moto-appen.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Motorola Moto G6 kommer utrustad med ett Qualcomm Snapdragon 450-chipset. Det är ett chipset som är så gott som identiskt när det gäller prestanda med Snapdragon 625. Det är intressant eftersom Moto G5S Plus använder ett 625-chipset. I praktiken har både 450 och 625 tillräckligt bra prestanda för att kunna hantera det mesta. De kan spela grundläggande spel, surfa på webben och använda Facebook. De är dock märkbart långsammare än chipset så som Snapdragon 660. För den prisklass som Moto G6 ligger i är ändå Snapdragon 450 ett av de bästa alternativen. Utöver det har Moto G6 visserligen också 3 GB RAM, 1 GB mindre än Moto G5S Plus. Det gör den lite sämre på att hantera många applikationer samtidigt eller mycket tunga applikationer. Den väger i alla fall upp det med 32 GB lagringsutrymme, som nu har blivit standard för prisklassen.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,7 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 153,8 × 72,3 × 8,3 mm
Vikt 167 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 450, 1,8 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × ett =