Motorola Moto G9 Plus
5.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,8 tum
Bra att veta:Den marknadsförs med en ”vattentålig design”. Den har visst skydd men saknar IP-märkning.
Fördelar
+ Utmärkt batteritid
+ Enkel mjukvara
+ Bra monohögtalare
+ Har hörlursport
Nackdelar
- Plastig konstruktion
- Bara 4 GB RAM
- Dålig vidvinkel- och makrokamera
Kamera5.9
Skärm6.4
Batteri9.2
Kamera5.9
Skärm6.4
Batteri9.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Motorola Moto G9 Plus är en stor förändring för Moto G-serien, bokstavligt talat. Moto G9 Plus är en av de största mobilerna vi har testat. Storleken ger utrymme för ett stort batteri som ger extrem batteritid. Med den nya generationen har Motorola också tryckt in mer processorkraft och en mer avancerad kamera. Det gör att den utmanar några av Xiaomis största styrkor i klassen. På det sättet är Moto G9 Plus kanske Motorolas mest konkurrenskraftiga budgetmobil på länge. Vi är samtidigt besvikna på den lite klena mängden RAM och på den plastigt knakande konstruktionen. Om du vill ha en så stor skärm och så bra batteritid som möjligt, utan att betala för mycket, är i alla fall Motorola Moto G9 Plus ett bra alternativ.

 

Hårdvarudesign

Recension Motorola Moto G9 Plus

Motorola Moto G9 Plus är en gigantisk mobil som utnyttjar sin storlek för stora komponenter. Den har också en design som speglar sitt låga pris. Den är gjord av plast och knakar faktiskt lite i fogarna. Med det sagt har den all funktionalitet som väntas i klassen plus funktioner såsom en dedikerad Google Assistent-knapp.

Läs mer om hårdvaran

Moto G9 Plus är först ut i Motorolas nya generation av Moto G-mobiler och denna gången har det hänt ganska mycket, särskilt i designen. På baksidan är kameran den största nyheten. Här finns en kameramodul med fyra kameror som sitter i en rektangulär kameramodul. Det är knappast en överraskande utveckling för produktserien, som alltså följer en vanlig trend i branschen. I modulen finns för övrigt en stor och avlång plats för LED-lampan som påminner om utseendet för xenon-blixtar. Något så sofistikerat har vi dock inte att handskas med här. Här finns bara en enkel LED-lampa.

Spegelblank plastbaksida

Kameran sticker ut en knapp millimeter från baksidan. Det gör att den ganska enkelt kan skyddas med det inkluderade skalet. Samma skydd behövs för att skydda hela baksidan, som är gjord av plast och därför lätt kan repas av till exempel nycklar. Plasten har i alla fall den potentiella fördelen att den är mindre skör än vad glas hade varit. Baksidan bjuder inte på mycket mer. Föregångarens fingeravtrycksläsare finns inte kvar. Baksidan har istället en enkel spegel-reflektion och i vårt fall en blå ton.

Bakstycket går över i ett stycke till sidorna. Längs höger sida finns två volymknappar, som är ganska högt placerade och därmed ganska svåra att nå. Under dem finns en på/av-knapp som fungerar som fingeravtrycksläsare. Läsaren är pålitlig och rimligt snabb för telefonens klass. Den urgröpta designen gör den dessutom enkel att känna sig fram till.

Ovansidan av Moto G9 Plus bjuder på en sekundär mikrofon och en hörlursport. På vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Under den finns också en dedikerad knapp för att aktivera Google Assistent. Knappen har en tydlig textur som gör den enkel att känna sig fram till. Den är också praktiskt placerad för att vi inte ska trycka på den av misstag. Inte så ofta i alla fall. För den som ändå stör sig på knappen finns det tyvärr inget sätt att inaktivera eller omprogramera knappen. Det är riktigt dumt. Särskilt eftersom Google Assistent kan startas även när telefonen är låst och då ger ifrån sig ett ljud, även om telefonen är i ljudlöst läge. Det kan skapa pinsamma situationer som dessvärre är svåra att förebygga.

Knakar lite i fogarna

Undersidan bjuder på en USB Typ C-port, en högtalare och en mikrofon. Runt hela telefonen används som sagt plast i konstruktionen. För det mesta är Moto G9 Plus väl konstruerad men vi noterar definitiva svagheter i designen med ett lätt knakande mellan plastkomponenterna på undersidan. Det är en brist i byggkvalitet som är relativt ovanlig, även i de lägre prisklasserna.

Framsidan har en 6,8 tum skärm med väl tilltagna ramar som gör Moto G9 Plus till en bjässe. Den är faktiskt en av de största mobilerna vi har testat. Trots sitt avlånga format är den både lång men också bred. Det gör den inte helt enkel att använda med en hand. En vikt på 223 gram gör dessutom att den känns tung och klumpig. Xiaomi Redmi Note 9, som är en uppenbar konkurrent, är märkbart mer kompakt (även om den också är ganska stor).

Motorola är en av få tillverkare som utlovar skydd mot vatten i de lägsta prisklasserna. Moto G9 Plus är inte vattentät eller IP-certifierad för att vara vattentålig men sägs ha ett internt skydd som kan skydda mot till exempel lätt regn. Det finns alltså inget större skydd men det är ändå mer än vad som kan utlovas av konkurrenter.

Stäng

 

Skärm

Motorola Moto G8 Plus har en 6,8 tum LCD-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Skärmen är inte särskilt bra men presterar helt okej för sitt pris. Den erbjuder HDR-stöd även om den inte når upp till den DCI-P3-färg som den försöker klara av, inte ens i sitt mest mättade läge. Bristande färger är dock inte en ovanlig brist i klassen. Vi är istället positivt överraskade av skärmens djupa svärta och ljusstyrka på över 500 nits. Vi ser en tydlig skugga runt kamerahålet och Motorola verkar vägra lösa sina problem med kallblåa skärmar vars vitbalans inte går att ändra. För sitt pris har Moto G9 Plus ändå en helt okej bildskärm.

 

Högtalare

Motorola Moto G8 Plus har två imponerande frontmonterade högtalare. Moto G9 Plus nöjer sig med en monohögtalare på undersidan. Ljudet från den är fortfarande riktigt bra för klassen. Det når höga volymer och erbjuder hög detaljrikedom i mellanregistret, utan påtaglig distorsion. Motorola fortsätter att hålla ledarflaggan i klassen men det är uppenbart att de dubbla högtalarna i Moto G8 Plus gjorde ett bättre jobb.

 

Batteri

Moto G9 Plus har ett batteri som mäter 5 000 mAh. Det är väldigt stort men också rimligt för en så stor mobil som Moto G9 Plus är. Batteriet kombineras med effektiva komponenter för att erbjuda extrem batteritid. Det ger batteritid som kan ta normala användare genom tre dagar av användning. Även mycket krävande användare kan klara två dagar utan problem. Vi avslutade ofta långa dagar med runt 60 procent återstående. Den extrema batteritiden gör snabbladdning mindre viktig men Motorola inkluderar ändå en kompetent snabbladdare i lådan.

 

Kamera

Motorola Moto G9 Plus har en helt okej kamera för sin klass. Huvudkameran erbjuder bra prestanda i ljusa miljöer med väl balanserad bildbehandling som ger hög detaljrikedom. I mörka miljöer presterar den betydligt sämre och varken vidvinkel- och makrokameran är bra.

Läs mer om kameran

Moto G9 Plus har en kameramodul med kamera-kombinationer som vi redan sett i både flera konkurrenter och Motorola-modeller. Den inkluderar till exempel kameror från Motorola One Hyper. Huvudkameran har en 64 megapixelsensor som fångar bra bilder med hög detaljrikedom och ett brett dynamiskt omfång för klassen. När vi fotar med den noterar vi att Moto G9 Plus erbjuder en gnutta högre detaljrikedom än One Hyper. Det verkar vara resultatet av lite lättare brusreducering än vad syskonet applicerar.

I mörka miljöer presterar Moto G9 Plus ofta likvärdigt med sitt syskon. I det automatiska läget är dock Moto G9 Plus inte lika villig att förlänga slutartiden. När ljuset verkligen tryter vägrar Moto G9 Plus förlänga slutartiden utan att användaren manuellt byter kameraläge. Det ger bilder som visserligen erbjuder helt okej detaljrikedom men som ofta är mycket underexponerade. Motorola One Hyper är betydligt bättre.

Extrakameror

Vidvinkelkameran är inte bra. Den har dålig skärpa, särskilt längs kanterna av bilden. Den verkar vara identisk med vidvinkelkameran i One Hyper och är inte mycket sämre än konkurrenterna i klassen. Vidvinkelkameror i budgetmobiler erbjuder visserligen ett unikt perspektiv men verkar sällan kunna erbjuda användbar kvalitet.

Den inkluderade makrokameran är ännu en kamera som det nog hade varit lika användbar om Motorola hoppade över den. Den lågupplösta två megapixelsensorn och ett dåligt objektiv ger dålig skärpa och stora problem med brus, även i ljusa miljöer. Vi uppskattar autofokus, som gör det enkelt att inte hamna helt ur fokus. Fokussystemet är dessvärre en av få positiva saker vi har att säga om den.

Videoinspelning är så gott som identisk med One Hyper. Den har stöd för 4K 30p-inspelning men saknar bildstabilisering, vilket kan göra videos skakiga. En nyhet är stöd för videoinspelning med makrokameran. Om vi inte var tillräckligt tydliga i vårt föregående stycke, så är det värt att notera att kvaliteten är mycket låg.

Stäng

 

Mjukvara

Mjukvara fortsätter att vara en viktig del av Motorolas erbjudande. Den är enkel och pålitlig med endast ett fåtal extrafunktioner som ofta är användbara utan att stå i vägen för användare som inte är intresserade. Ett löfte om tre år av uppdateringar är dessutom en viktig bonus.

Läs mer om mjukvaran

Motorola Moto G9 Plus använder Motorolas nya mjukvara, som inkluderar lite fler anpassningar än tidigare versioner. Det betyder till stor del att mjukvaran fortfarande vilar på en enkel grund. De flesta delar av operativsystemet är oförändrade från Google och är fria från störande extrafunktioner.

Mer personlig mjukvara

En ganska ny funktion i mjukvaran kallas Stilar. Den gör det möjligt att ändra operativsystemets teckensnitt, former för ikoner och färger för knappar. Funktionen som introducerades med Edge-serien gör det lättare att personalisera mobilen och är samtidigt en av de större funktionella nyheter som Motorola har introducerat på många år.

Motorolas mjukvara är annars sig lik på många sätt. Eftersom den baseras på Android 10 så är det operativsystemets gestbaserade navigering som gäller som standard. Motorolas numera klassiska specialfunktioner hänger också med. Det inkluderar till exempel gester för att snabbt starta ficklampan eller kameran. Däremot inkluderas ingen ”alltid-på”-liknande skärm, som Motorola haft i många år. Det går alltså inte att se klockan eller inkommande notiser ut att trycka på en fysisk knapp.

Det finns inte så mycket mer att säga om Motorolas mjukvara. Den är sig lik med bara små förändringar. Den är fri från störande reklamappar, konstiga funktioner och förvirrande förändringar. Den har bra mjukvara som är enkel att använda. Med Android Enterprise Recommended-programmet kommer den dessutom med ett löfte om kontinuerliga uppdateringar i minst tre år.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Med ett Qualcomm Snapdragon 730G-chipset möter Motorola konkurrenternas prestanda i klassen. Skillnaden mot Snapdragon 720G, som till exempel används av Xiaomi Redmi Note 9 Pro, är minimal. Moto G9 Plus levererar bra grafikprestanda som ger bra resultat i även relativt krävande spel och bra prestanda vid vardaglig användning. Motorolas enda problem i klassen är begränsningen till 4 GB RAM. Det kan bli ett särskilt påtagligt problem med mer krävande applikationer i framtiden, särskilt eftersom konkurrenter såsom Xiaomi Redmi Note 9 Pro kan erbjuda 6 GB. Med det sagt är vi nöjda med det 128 GB lagringsutrymme och microSD-stöd som Motorola inkluderar.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,8 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 170 × 78,1 × 9,7 mm
Vikt 223 gram
Kamera 64 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.1
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 730G, 2,2 GHz
Lagring 128 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 20 =