Samsung Galaxy S21+
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Vi har testat en modell med 128 GB lagring. Det finns en 256 GB-version som är i övrigt identisk.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Bra kamerasystem
+ Kraftfull processor
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Full HD-skärm
- Ingen laddare i lådan
- Saknar microSD-stöd
- Saknar hörlursport
Kamera8.5
Skärm8.7
Batteri7.7
Kamera8.5
Skärm8.7
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S21+ ger oss en stabil och klassiskt stor flaggskeppsupplevelse. Den levererar med en bra kamera, hög prestanda, gedigen konstruktion och ljusstark skärm. Årets modell har en märkbart lågupplöst skärm för sin klass men det är också en av få stora nackdelar med Galaxy S21+. Ett stort plus med årets modell är en förbättrad batteritid som gör S21+ till en mer pålitlig mobil. Bortom det är nyheterna faktiskt varken många eller stora. Det gör inte så mycket. Som Samsungs stora flaggskeppsmobil erbjuder S21+ ändå precis vad vi hade hoppats.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S21+ är en lite större och tyngre mobil än föregångaren. Storleken ger en platt skärm och ett större batteri. Kameran bjuder också på nyheter med en ny design, som bland annat bör göra den mer stryktålig. Nytt för i år är samtidigt att microSD-kortläsaren är försvunnen och att det inte finns någon laddare i lådan. Alla nyheter är alltså inte bra.

Läs mer om hårdvaran

Delar av detta test är mycket lika vårt test av Galaxy S21, eftersom de två modellerna har komponenter och funktioner gemensamt.

Samsung Galaxy S21+ är det stora flaggskeppet i Samsungs nya S-serie. Ovanför finns S21 Ultra och under hittar vi S21. Likt förra året är alltså S21+ det normala men stora flaggskeppet. S21+ skiljer sig samtidigt från förra årets motsvarighet eftersom den har flera egenskaper som S21 saknar. En av de största skillnaderna finns i designen. S21+ har nämligen en ganska traditionell glasbaksida, medan S21 har en baksida av plast. Det betyder att S21+ har en känsla av lyx som S21 visserligen kommer nära men som S21+ är bättre på.

Ett tungt flaggskepp

Glasbaksidan påverkar känslan av telefonen i handen. En anledning till det är telefonens vikt. S21+ väger märkbart mer än S20+, medan S21 väger nästan lika lite som S20. Det beror sannolikt på många olika faktorer, inklusive ett lite större batteri. Faktum är ändå att S21+ är en stor smartphone som väger mycket i jämförelse med Samsungs tidigare lätta smartphones. Det kan vi se både för- och nackdelar med.

Baksidan av telefonen bjuder på en ny design för kameran. Den nya kameramodulen sträcker sig ut över sidorna och möter metallramen. Metallen runt kamerorna skiljer sig från de flesta konkurrenterna på marknaden, som har glasmoduler. Metallramen gör att S21+ undviker de problem med sprickor framför kameran som annars är vanliga. Kamerorna har givetvis skyddsglas som kan spricka men metallramen agerar som skydd. Ramen är en gnutta högre än linserna, vilket skyddar glasen från repor när telefonen till exempel ligger på ett bord. Det är en design som förhoppningsvis är mer hållbar i längden.

Sidorna av Galaxy S21+ är gjorda av polerad aluminium. I jämförelse med föregångarna i S-serien, är sidorna betydligt större på S21+. Anledningen är att skärmen på framsidan inte längre är rundad. Mer om det senare. På vänster sida finns i alla fall alla knappar. Här finns en på/av-knapp och två volymknappar. Alla är praktiskt placerade och ger bra fysisk återkoppling. Längs ovansidan finns hål för en mikrofon och undersidan bjuder på en högtalare, USB C-port, mikrofon och en kortläsare.

Förlusterna

Kortläsaren på undersidan har plats för dubbla nanoSIM-kort som kompletteras av ett inbyggt eSIM. För första gången sedan Galaxy S6 saknar alltså S-serien stöd för microSD-kort. Anledningen till att microSD-stöd saknas är ironiskt nog samma förklaring som Samsung använda för att ta bort stödet med Galaxy S6: det behövs inte. I vår värld är fler funktioner alltid bättre, så länge de inte medför någon stor nackdel. Vi har svårt att se någon stor nackdel med microSD-kortstöd men kan se definitiva fördelar.

Framsidan av S21+ bjuder på en stor skärm med tunna skärmramar. Designen är nära identisk med föregångaren, med ett betydande undantag: skärmen är inte längre böjd. Det gör att den är billigare att byta ut och att telefonen är en gnutta bredare. Den böjda skärmen på föregångaren minskade skärmens bredd, sett framifrån. Det gör Galaxy S21+ två millimeter bredare än S20+. Det är en märkbar skillnad som vi tror kan uppskattas av användare som stör sig på rundade skärmars tendens att registrera ofrivilliga tryck.

Pålitliga fingrar

I skärmen finns en ny fingeravtrycksläsare som har ett större registreringsområde och som ska vara snabbare. Vi kan inte påstå att vi märker någon betydande skillnad i systemets hastighet. Vi tycker oss däremot se mer pålitlig prestanda som ger färre felaktiga avläsningar. Den är helt enkelt mer förlåtande för hur och var vi placerar vårt finger. Vi kan också fortsatt konstatera att Samsungs ultraljudsteknik har en stor fördel. Den är mycket bättre än många optiska läsare på att känna igen fuktiga fingrar. Det ger S21+ en lite udda målgrupp: personer med handsvett.

Det är ingen överraskning att S21+ är en vattentät mobil. Den är IP68-klassad, i stil med alla mobiler i S-serien från de senaste åren. Det är en fördel som inte ska underskattas. Samma gäller telefonens stöd för trådlös laddning och omvänd trådlös laddning, som inte är självklarheter även i dyra smartphones.

Stäng

 

Skärm

Galaxy S21+ har en AMOLED-skärm med ett diagonalt mått på 6,7 tum. Årets modell har en lägre upplösning än föregångaren, 1 080 x 2 400. Det betyder att Galaxy S21+ har flaggskeppsseriens lägsta pixeldensitet sedan Galaxy S3. Det ger synliga effekter på skärmens detaljrikedom. Galaxy S21+ har svårare att visa skarpa kontraster utan att skärmens PenTile-struktur skapar ett lite suddigt utseende. Det är mycket vanligt i mellanklassmobiler men är inte något vi väntar oss i den prisklass som Galaxy S21+ ligger i. Skärmens bristande detaljrikedom är dock också den enda betydande nackdel vi har att nämna. Skärmen erbjuder nämligen närmast perfekt färgåtergivning, extrem ljusstyrka som når 1 459 nits över små skärmytor, enligt vårt labbtest. Med en dynamisk 120 Hz-skärm är rörelser dessutom mycket mjuka. Även om vi föredrar skärmen från S20+ finns det alltså mycket att gilla med S21+.

 

Högtalare

Vi är inte överraskade av att höra bra ljud från Galaxy S21+. Högtalaren och den assisterande hörluren gör ett bra jobb för att leverera ett balanserat ljud som fungerar lika bra för röstsamtal och podcasts som de gör för musik och videos. Vi tycker att iPhone 12 Pro Max har en lite tydligare stereoeffekt men på det stora är det svårt att vara missnöjd med den höga kvalitet som Samsung levererar med S21+.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 800 mAh har Galaxy S21+ ett batteri med högre kapacitet än många konkurrenter. Det ger den bra batteritid i praktiken. Normala användare kan använda den i två dagar utan problem. För mer krävande användare är en batterimarginal på runt 40 procent att vänta. Det ger den betydligt bättre batteritid än sin föregångare. Det är en förbättring som sannolikt är en kombination av förändringar i hur både processorn och skärmen hanterar skärmens höga bildfrekvens. Straffet att använda den adaptiva skärmfrekvensen är inte lika stort som tidigare och det är en mycket positiv nyhet. När batteriet ska laddas finns stöd för trådlös laddning, som också har omvänd trådlös laddning. S21+ har stöd för snabb trådbunden laddning men Samsung inkluderar ingen laddare i lådan.

 

Kamera

Samsung Galaxy S21 och S21+ bjuder nog på den minsta kamerauppdateringen av en Galaxy S-mobil någonsin. Den har nämligen en kamera som är så gott som identisk med föregångaren. Det betyder att kamerasystemet är flexibelt och kapabelt. Huvudkameran fångar bra bilder i så gott som alla miljöer och med en speciell zoomkamera har Samsung ovanligt bra stöd för högupplöst videoinspelning. Det finns mer extrema smartphones som har bättre kameror men S21+ presterar mycket bra för sin klass.

Läs mer om kameran

Små skillnader

Huvudkameran i Galaxy S21+ verkar vara nära identisk med den kamera som sitter i S20+. Det är en optiskt stabiliserad tolv megapixel-kamera med ett bländarvärde på f/1,8. Kameran erbjuder ett mycket brett dynamiskt omfång, bra färgåtergivning och detaljrikedom i ljusa miljöer. Även om kameran inte sägs bjuda på några större nyheter ser vi förbättringar i skärpa längs kanterna av bilder i jämförelse med S20+. Det kan möjligen bero på skillnader i just våra exemplar men det ger ändå S21+ ett lite bättre betyg i vårt test.

I jämförelse med till exempel Apple iPhone 12 Pro ser vi att Samsung ofta väljer en plattare färgprofil som verkar betrakta överexponering som sin värsta fiende. Apple är inte rädda för att överexponera när det behövs. Det ger Samsung mycket bra täckning och gör även JPG-bilder från S21+ lätta att manipulera i efterhand, även om det också betyder att vissa bilder kan se tråkigt platta ut.

I mörka miljöer presterar Samsung mycket bra. Här ser vi än en gång prestanda som verkar vara så gott som identisk med S21+. Fotoupplevelsen är snabb, fokus fungerar bra och vi behöver inte stå och vänta på långa slutartider. Apple iPhone 12 Pro tar lite längre på sig för att fota men ger oss också lite bättre resultat.

Skärpa från extrakameror

Vidvinkelkameran verkar vara oförändrad i sin hårdvara. I mjukvaran ser vi dock tecken på att Samsung har justerat sina prioriteringar. S21+ verkar applicera mer skärpa i efterhand. Det kan tyckas vara nödvändigt för de ganska oskarpa bilder som fångas av vidvinkelkameran. Det ger dock ett artificiellt utseende som vi vet kan vara en vattendelare. För de små format som vi rekommenderar vidvinkelbilder för, föredrar vi ändå S21+s mer hårdhänta bildbehandling.

Zoomkameran är i själva verket en 64 MP-kamera som använder digital zoom. Den ger helt okej resultat, i klass med Apples telefotokamera. Även här ser vi tecken på lite förändrad bildbehandling som lägger större vikt vid skärpa i jämförelse med Galaxy S20+.

För video fortsätter Samsung att leverera prestanda i världsklass. Även om förbättringarna är minimala, är vi fortsatt imponerade av den upplösning och kvalitet som 8K-läget levererar, samtidigt som det avancerade HDR 10+-läget ger stöd för mycket ambitiösa användare. För mer normal användning är Samsungs 4K-inspelning också mycket bra med effektiv bildstabilisering.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S21+ lanseras med Android 11 och OneUI 3.1. Den nya mjukvaran bjuder på ett flertal estetiska justeringar men relativt få funktionella nyheter. Samsung håller fast vid en klassisk Samsung-upplevelse som vägrar acceptera Googles prioriteringar. Vi noterar till exempel att Samsung fortsätter att välja tre-knapps-navigation som standard, när resten av Android-världen har bytt till gester.

Läs mer om mjukvaran

Tre knappar för navigering är ett standardval men inte ett sätt för Samsung att hålla användare borta från svep-gester. I vanlig ordning är funktionalitet och anpassningsbarhet Samsungs största styrka. Navigationssystemet går att byta ut, tillsammans med det mesta i mjukvaran. Extra funktioner som saknas i Android är både en välsignelse och en förbannelse. Samsungs fokus på funktionalitet gör OneUI 3.1 till ett praktiskt verktyg för vissa och till ett hinder för andra. Den höga funktionaliteten är särskilt uppenbar under de första dagarna av användning. Samsung är måna om att hjälpa användare med hjälp av en lång rad guidande meddelanden på skärmen. De kan vara både informativa och irriterande.

Enheter och volym

För Android 11 har Samsung gjort ett flertal anpassningar av operativsystemet. En stor nyhet i systemet är ett nytt sätt att få snabb åtkomst till smarta och uppkopplade enheter. I Android ligger denna vy bakom ett långtryck på på/av-knappen. I OneUI ligger den istället bakom en knapp som kallas Enheter, som visas när vi drar ner från toppen av skärmen. Knappen är placerad långt upp på skärmen och är därför lite svår att nå. Vi föredrar därför designen av Androids system men kan uppskatta Samsungs integrering av SmartThings i menyn.

SmartThings bidrar för övrigt med kontroll över anslutna ljudenheter. När media spelas finns en notis som gör det enkelt att snabbt byta mellan anslutna enheter. Samsung har för övrigt också bytt design på systemets ljudreglage. Nu beter sig OneUI mer likt Android. Som standard justerar volymknapparna bara media-volym och kontroll över andra volymer är tillgängligt med ett extra tryck. I klassisk Samsung-stil finns det en inställning för att återställa volymknapparnas beteende till hur de fungerade förr.

Funktioner och uppdateringar

Samsung har fler unika funktioner i OneUI än vi har utrymme att skriva om i detta testet. Det inkluderar ett avancerat system för att anpassa always-on-skärmen och hela designteman för mjukvarans gränssnitt till möjligheten att koppla telefonen till en USB C-bildskärm för att använda den som en typ av dator och möjligheten att använda appar i flytande fönster över andra appar. Samsungs mjukvara är avancerad och innehåller mycket mer än Android vanligen gör.

På grund av Samsungs djupa anpassningar tar det oftast längre tid för Samsung att lansera funktionella uppdateringar av Android, än det gör för andra tillverkare. Det ser vi som ett relativt litet problem. Faktum är att många nya funktioner som ofta kommer till Android redan har funnits i Samsungs mjukvara på något sätt. Säkerhetsuppdateringar släpps dessutom ofta snabbt och Samsung har visat sig vara en av branschens mest pålitliga företag när det gäller långsiktigt stöd för flaggskeppsmobiler. Samsung lovar nu fyra år av uppdateringar, vilket är branschledande.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy S21+ lanseras i Europa med en Samsung Exynos 2100-krets. Den baseras på fem nanometer-teknik som utlovar högre energieffektivitet. Vi har redan sett prov på förbättringar i batteritid men kan dessutom konstatera att Galaxy S21+ erbjuder riktigt bra prestanda när det behövs. Den nya kretsen fungerar bättre än förra årets Samsung-krets och lyckas hålla uppe prestandan bättre över långa spelsessioner. Det ger pålitligt hög prestanda som är i absolut världsklass. Det ger oss en kvick mobil i alla sammanhang. Galaxy S21+ säljs med 8 GB RAM, vilket är mer än tillräckligt för alla tunga appar. 128 GB lagring kan vara lite snålt för vissa användare, särskilt eftersom S21+ saknar microSD-stöd. Då finns en 256 GB-modell att tillgå.

 

5G

Samsung Galaxy S21+ har stöd för 5G-nät med så kallade sub-6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy S21+ kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 161,4 × 75,6 × 7,8 mm
Vikt 200 gram
Kamera 12 MP, 64 MP, 12 MP
Främre kamera 10 MP
Videoinspelning 4 320 24p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 2100, 2,9 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 800 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 11 =