Sony Xperia Z3+
2.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,2 tum
Bra att veta:Du kan expandera Xperia Z3+:s lagringsutrymme med microSD-kort på upp till 128 GB.
Fördelar
+ Snygg design
+ Vattentät
+ Huvudkamera
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Förinstallerade appar
- Värmeproblem
- Skör glasbaksida
- Högtalare
Kamera4.8
Skärm5.5
Batteri3.4
Kamera4.8
Skärm5.5
Batteri3.4
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Sony Xperia Z3+ är en riktigt bra smartphone på många sätt. Den har en bra skärm, en bra kamera, en snygg design som dessutom är vattentät och en acceptabel batteritid. Den faller dock på målsnöret eftersom den använder Qualcomms Snapdragon 810-chipset och misslyckas med att hantera den kraftfulla processorns potential. Telefonen blir ofta varm och i vissa fall så varm att den måste stängas av. På grund av sin värme erbjuder den inte heller särskilt imponerande prestanda. Med tanke på modellens ganska höga pris är detta totalt oacceptabelt. Det är möjligt att kommande mjukvaruupdateringar förbättrar situationen men som det ser ut i dag är det svårt att rekommendera Xperia Z3+ till någon.

 

Hårdvara:

Sonys senaste flaggskepp på Android-marknaden kallas Xperia Z3+. Modellens namn är minst sagt förvirrande då den är Sonys första flaggskepp i Z-serien som har uppgraderats men inte krönts med en ny siffra. Samtidigt säljs en mycket liknande modell kallad Xperia Z4 i Japan och en annan modell kallad Xperia Z4v i USA. Inga av Z4-modellerna finns dock tillgängliga i Sverige – här är det Xperia Z3+ som gäller.

Läs mer om hårdvaran

Man kan tycka att det svenska namnet egentligen är det mest representativa. Skillnaderna mellan Xperia Z3 och Z3+ är nämligen inte särskilt många och de flesta nyheterna är ganska små. Den nya modellen är en gnutta lättare och en gnutta tunnare. SIM- och microSD-kortläsaren har bytt plats tillsammans med USB-porten som nu saknar skydd, vilket gör telefonen betydligt lättare att ladda. Utöver detta finns inga större synliga nyheter.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_UndersidaEftersom Iphone 6S är relativt liten är den också ganska enkel att hålla i handen. Telefonens runda design och matta metallbakstycke gör den visserligen lite för hal för vår smak men vi uppskattar samtidigt faktumet att telefonen är lättare att ha liggande i en liten ficka än många Android-telefoner eller den gigantiska Iphone 6S Plus.

Innanför skalet finns dock ytterligare ett par nyheter. Den största är hoppet från ett Qualcomm Snapdragon 801- till ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Den nya processorn ger modellen dubbelt så många processorkärnor och i teorin betydligt mer processorprestand än föregångaren. Processorn får fortfarande assistans av 3 gigabyte arbetsminne men lagringsutrymmet har uppgraderats från 16 till 32 gigabyte. Tack vare Qualcomms nya processor finns nu även stöd för wifi MIMO, Bluetooth 4.1 och LTE Cat.6 som ger snabbare och smartare trådlös uppkoppling. Till skillnad från Xperia Z3 finns dock inget stöd för trådlös laddning – vilket troligen är priset vi får betala för den lättare och tunnare designen.

Till skillnad från den amerikanska versionen av telefonen behåller Xperia Z3+ sin Full HD-upplöst skärm som mäter 5,2 tum. Skärmen är knappast branschens mest högupplösta men har potential att vara mer energieffektiv än de mer högupplösta konkurrenterna.

Om vi utgår ifrån Sonys Xperia Z-serie tycker vi att Xperia Z3+ är den modell i familjen som har den mest praktiska och snyggaste industriella designen. Eftersom den nya modellen har en ny typ av vattenskyddad microUSB-port saknar den lika många vattenskydd för portar som tidigare modeller haft. Samtidigt behåller modellen de många fördelar som Xperia Z3 hade. Även Xperia Z3+ gynnas exempelvis av en riktigt väl byggd konstruktion och av väl valda material som ger en känsla av lyx och kvalitet. Den enda stora nackdelen med telefonens design är faktumet att batteriet inte går att byta ut och att baksidan riskerar att gå sönder, eftersom den är gjord av glas. Användare som hellre använder en stöttålig baksida som är lätt att ersätta kan ta en titt på telefoner så som LG G4.

Likt sin föregångare har också Xperia Z3+ sidor av metall och plast. Istället för att skapa telefonens hela ram i metall har Sony valt att göra dess hörnen av plast. Detta sänker tyvärr telefonens annars imponerande känsla av kvalitet något då det mjuka plastmaterialet känns konstigt i relation till den hårda metallen och det hårda glaset.

På telefonens högra sida finns modellens alla hårdvaruknappar. Här hittar vi den stora och lättanvända på/av-knappen, den kombinerade volymknappen och sist men definitivt inte minst, kameraknappen. Den sistnämnda knappen gör Xperia Z3+ lite unik på Android-marknaden. Det finns väldigt få modeller på marknaden som erbjuder denna typ av enkla kontroll över kameran och vi gillar det starkt.

Telefonens vänstra sida bjuder på en, och endast en sak – en kombinerad SIM- och microSD-kortläsare. Korten placeras i en hållare som dras ut ur telefonen med fingrarna, åtminstone i teorin. Vi lyckades aldrig få ut hållaren utan assistans av en pincett, vilket gör Xperia Z3+ till en av marknadens sämsta modell när det gäller snabbåtkomst till kort. Många konkurrenter kräver visserligen ett SIM-verktyg men kan ofta öppnas med ett örhänge, ett gem eller vad som helst annat som är runt och tunnt.

Likt Xperia Z3 har även den nya modellen sin 3,5 millimeter hörlursport på telefonens ovansida. För dig som vill ladda telefonen och använda ljudporten samtidigt kan detta vara en lite irriterande designdetalj som kan vara värd att notera.

Sony_Xperia_Z3plus_Recension_OvansidaTrots sin tunna och väl byggda hårdvara erbjuder Z3+ total vattentäthet enligt IP68-standarden. Detta betyder att telefonen inte riskerar vattenskada om du tappar den i handfatet eller duschar med den. Nu när Samsungs senaste flaggskepp inte längre erbjuder vattentäthet ser det ut som om Z3+ kan bli ett intressant alternativ för den som verkligen måste ha denna egenskapen.

Ska man försöka sammanfatta Xperia Z3+:s hårdvara kan man säga att den nya modellen är Sonys bästa någonsin i Z-serien. Z3+ erbjuder en otroligt stabil och snygg konstruktion, bra fysiska knappar och vattentäthet. Visst kan man klaga på den glastäckta baksidan eller den dåliga SIM-korthållaren men vi tycker att fördelarna överväger nackdelarna och att Xperia Z3+ är en av marknadens bäst designade telefon någonsin.

Stäng

 

Mjukvara:

Sony Xperia Z3+ drivs av Android 5.0. Detta betyder att telefonen använder en av Googles senaste version av sitt mobila operativsystem men att det finns nyare mjukvara som används av vissa konkurrenter. Både Samsung Galaxy S6 och LG G4 drivs exempelvis av Android 5.1. Skillnaderna mellan de två versionerna av Android är dock relativt små så vi kan knappast klaga på att Sony inte hänger med.

Läs mer om mjukvaran

Ovanpå Android ligger samma gamla överliggande användargränssnitt som vi är vana vid från de senaste uppdateringarna av Z-familjen. Gränssnittet skiljer sig från Googles tolkning av Android men är ändå mer likt Android än många andra konkurrenters öäverliggande användargränssnitt. Sonys tolkning av Android har samma Material-designkänsla som Googles men är ändå kraftigt anpassat på många sätt. De rundade och glansiga designelementen från Sonys tidigare användargränssnitt är borta och har ersatts av platta och enfärgade designelement, åtminstone till viss del. Konstigt nog verkar Sony ha glömt vissa delar av operativsystemet och vissa förinstallerade appar. I applikationsbytaren finns exempelvis flera ikoner som använder Sonys gamla designspråk. Denna underliga blandning av designspråk gör att mjukvaran känns lite ofärdig.

Förinstallerade appar har varit en av Sonys svaga sida i många år. Företaget har länge installerat appar som känns överflödiga, säljande eller helt enkelt dåliga. Företaget fortsätter tyvärr denna traditionen med Xperia Z3+. Telefonen har alldeles för många förinstallerade appar och vissa som är både irriterande och dåliga. Det största och värsta exemplet är AVG:s säkerhetsapp. Appen som är tänkt att skydda användare från skadlig mjukvara gör telefonen långsammare och mer irriterande att använda. Appen söker igenom alla appar som installeras på telefonen, även de som kommer från Google Play, och varje genomsökning tar sin lilla tid och saktar ner telefonen. Detta är irriterande men är inget jämfört med faktumet att appen också försöker lura på användare en återkommande prenumeration för mjukvara vars värde är lätt att ifrågasätta. Det är riktigt dåligt av Sony att installera mjukvara som har som mål att lura användare att betala höga summor för program vars värde är lätt att ifrågasätta.

Stäng

 

Kamera

Sony är en av världens största tillverkare av mobila kamerasensorer. Företaget producerar många av världens mest avancerade kamerasensorer och är bland annat kända för att tillverka kamerasensorer som används i Apples Iphone. Med tanke på detta kommer det kanske inte som en större överraskning att Xperia Z3+ också har en bra kamera.

Läs mer om kameran

Likt sin föregångare har Sony Xperia Z3+ en 1/2,3 tum kamerasensor med en upplösning på 20,7 megapixel. Detta låter ju bra men kameran har tyvvärr en ordentlig ackilleshäl. Till skillnad från alla andra starka konkurrenter på marknaden saknar Xperia Z3+ optisk bildstabilisering. Bristen på bildstabilisering har inte särskilt stor betydelse för fotografering i ljusa miljöer men i mörka miljöer är det lätt att se stora skillnader mellan Xperia Z3+ och exempelvis LG G4. I bilderna nedan ser vi att Sonys kamera har stora problem med att hålla bruset borta, vilket gör att bilden saknar samma detaljrikedom som finns i den bild som fångas av LG G4.

I ljusa miljöer presterar Xperia Z3+ i klass med de bästa modellerna på marknaden. Kameran erbjuder oerhörd detaljrikedom, även om vi inte kan se någon större skillnad mellan Xperia Z3+ och LG G4 som har en kamera med lägre upplösning.

Kameran fångar bilder med ett imponerande dynamiskt omfång men färger tenderar till att vara en gnutta matta och tråkiga. LG G4 återger mer trovärdiga och rika färger och bättre kontrast, vilket ger en ökad känsla av detaljrikedom i bilderna.

Sonys senaste modell levererar några av branschens bästa bilder. Vi har använt bättre kameror men kan helt klart säga att även kameraentusiasten inte kommer att bli besviken av Xperia Z3+.

Sony Xperia Z3+:

LG G4:

På telefonens framsida finns en fem megapixelkamera som tyvärr inte kommer i närheten när det gäller kvalitet. Visst är den betydligt bättre än exempelvis Huawei P8 men den erbjuder låg detaljrikedom i sina bilder i jämförelse med telefoner så som LG G4 och Samsung Galaxy S6.

Stäng

 

Ljud och bild

Sonys senaste flaggskepp har en 5,2 tum Full HD-upplöst LCD-baserad IPS-panel. Skärmen kan producera riktigt fina färger och hög ljusstyrka men har problem med svärta, likt alla andra LCD-baserade modeller på marknaden.

Läs mer om ljud och bild

Svärtan får extra stora problem vid extrema betraktningsvinklar, vilket också är typiskt för IPS-skärmar, men detta är bara ett litet problem för en annars utmärkt skärm. Skärmens låga upplösning i förhållande till konkurrenterna är så gott som omöjlig att se, även när den hålls precis bredvid en högupplöst skärm, och skärmens alla andra egenskaper ligger på toppnivå tillsammans med branschens bästa.

Likt sin föregångare har också Xperia Z3+ två frontmonterade högtalare. Detta låter bra på pappret och det har sina fördelar i verkligheten. Faktumet att användaren av telefonen troligen befinner sig framför telefonens skärm, gör att ljudet oftast är riktat åt rätt håll. Högtalarnas position gör dock inte allt och faktum är att de två högtalarna är ganska dåliga. De producerar inte ljud av särskilt hög volym och inte av särskilt hög kvalitet. Högtalarna är sämre än så gott som alla andra konkurrenter på marknaden. Även telefoner så som LG G4 som har sin högtalare placerad ganska ostrategiskt på dess baksida, ger en betydligt bättre ljudupplevelse än Xperia Z3+.

Stäng

 

Den varma kändisen

Sony Xperia Z3+ drivs av ett Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Har du hängt med i snacket om detta chipset och läst mellanrubriken ovan kan du kanske förstå var vi är på väg. Xperia Z3+ har allvarliga problem med värmeutveckling. Vi pratar inte om problem som gör att telefonen blir lite varm i handen när man spelar spel. Nej, vi pratar om allvarliga värmeproblem.

Läs mer

Vi kan inte säga säkert att det är Qualcomm Snapdragon 810 som är den enskilda boven bakom det hela men vi vet ett par saker: Sony har planer på att skicka ut en uppdatering som tar hand om vissa värmeproblem, Qualcomm Snapdragon 810 har haft stora problem tidigare och ingen annan telefon från Sony har tidigare haft något liknande problem. Det lutar alltså åt att det är Snapdragon 810 som modellens stora problem.

För att vara tydliga säger vi det igen: Xperia Z3+:s värmeproblem är irriterande, allvarliga och återkommande. Bara någon minuts normal användning kan räcka för att göra telefonen varm och vissa spel gör telefonen så varm att den är jobbig att hålla i handen. Ett fåtal applikationer kan till och med tvingas att stängas ner efter mindre än två minuters användning för att telefonen blir för varm. Detta är ett totalt oacceptabelt beteende för en telefon som kostar knappt 7 000 kronor och som ändå inte erbjuder särskilt imponerande prestanda. Vi vet inte hur Sony planerar att lösa problemen med Xperia Z3+ men som det ser ut i dag är telefonens värmeproblem så stora att vi inte kan rekommendera telefonen till någon.

När telefonen blir varm varnar den användaren om problemet. I exemplet nedan hade vi använt telefonen i en kvart för att surfa och ladda ner några filer från webben. Redan vid denna ganska normala användning hade exemplaret börjat bli påtagligt varmt på baksidan. Vi öppnade då kameraappen och började spela in video med alla inställningar ställda som de kommer från Sony, video spelades alltså in i Full HD-upplösning. Efter 10 sekunders inspelning dök detta meddelandet upp på skärm.

Screenshot_2015-07-02-22-03-35Mindre än två minuter senare stoppades inspelningen. Skärmen blev svart och ett meddelande berättade att applikationen hade stoppats för att telefonen blivit för varm.

Screenshot_2015-07-02-22-06-00Vi ska påpeka att vi har lyckats spela in mycket längre sekvenser, även i högre upplösningar, när telefonen inte redan var vid början av inspelningen. Men det är orimligt att kräva att kameran inte får användas om telefonen nyligen använts för att göra något annat.

Det är givetvis inte vanligt att telefonen faktiskt väljer att stänga av applikationer för att den är så varm. Videoinspelningsexemplet var ett av de mest extrema exempel vi kunde hitta. Det visar dock att Sony har ett allvarligt problem med värme som gör företagets flaggskepp till en stundtals oanvänbar smartphone.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. Ett stort misstag att släppa ut denna, framförallt batteritiden är helt kass! Går inte att jämföra med föregångaren Z3 som har utmärkt bra batteritid. Sålde min Z3+ efter 2 dagar och gick tillbaka till Z3. Säger allt, den är i princip oanvändbar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

åtta − 1 =