Apple iPhone 6 Plus
4.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:16GB är lite för lite lagringsutrymme för många användare. Köp hellre en större modell.
Fördelar
+ Ljus och klar skärm
+ Bra kamera
+ Bra batteritid
+ Bra högtalare
Nackdelar
- Begränsad NFC
- På tok för dyr
- Inget Apt-X-stöd
- Begränsat NFC-chip
Kamera4.3
Skärm7.7
Batteri7.7
Kamera4.3
Skärm7.7
Batteri7.7
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Apples första satsning på smartphones norr om fem tum visar mycket potential, men för även med sig många frågetecken. Skärmytan tar upp mindre av den totala chassiytan än exempelvis Samsungs eller Huaweis telefoner, vilket gör att iPhone 6 Plus känns stor även för att vara en 5,5-tumstelefon. På flera punkter får vi dock ge tummen upp, landskapsläget och reachability-funktionen gör det intuitivt att dra nytta av skärmytan, skalet känns gediget och kvalitativt och kameran är i absolut toppklass med sitt klockrena auto-läge och inbyggd optisk bildstabilisering. För den som är van vid iOS och Apples ekosystem är mjukvaran smidig och intuitiv, men den som är van vid inställningsmöjligheterna från Android kommer antagligen känna sig en aning instängd. Den välfungerande fingeravtrycksläsaren är även den ett stort plus i kanten. Priset svider dock rejält, då instegsmodellen med 16 gigabyte lagring (vilket är för lite för en sådan här telefon) börjar på 7 400 kronor och toppmodellen med 128 gigabyte landar på 9 400 kronor. iPhone 6 Plus är inte en dålig telefon, men för det här priset är det svårt att ringa in en rimlig målgrupp över huvud taget. Hade priset fallet med minst en tusenlapp hade det varit mer försvarbart med en rekommendation, men med nuvarande prissättning kostar iPhone 6 Plus mer än den smakar.

 

Hårdvara:

Höstens uppdatering till iPhone-familjen var den andra gången Apple lanserade två iPhone-modeller samtidigt (där första gången var iPhone 5S tillsammans med plastvarianten 5C), och första gången telefoner i två olika storlekar debuterade. Större skärm stod på agendan i båda fallen då iPhone 6 blev 4,7 tum stor och iPhone 6 Plus blev 5,5 tum stor.

Läs mer om hårdvaran

På insidan är dock likheterna med den mindre modellen slående. Beräkningskraften kommer från Apples egendesignade systemprocessor A8 innehållandes två skräddarsydda ARMV8-A-kärnor med kodnamnet Cyclone. Grafikprocessorn är i sin tur PowerVR GX5450 licensierad från Imagination Technologies. Systemprocessorn har 64-bitsstöd och får sällskap av 1 gigabyte internminne.

Likt tidigare iPhone-modeller saknar iPhone 6 Plus minneskortsplats utan förlitar sig helt på det inbyggda flashminnet. Telefonen finns i tre storlekar, 16, 64 samt 128 gigabyte.

Skärmen är som tidigare nämnt på 5,5 tum, samma storlek som LG:s populära entusiasttelefon G3 och även samma storlek som flera andra flaggskeppstelefoner klassen. Upplösningen är full HD, 1 920 x 1 080 pixlar och panelen som används är en IPS av samma slag som den vi hittar i den mindre iPhone 6. Pixeltätheten är därmed också lite högre, 401 pixlar per tum, men inte lika hög som på LG G3 eller Samsung Galaxy Note 4 som båda använder 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmen ser riktigt bra ut, med god ljusstyrka, klarar färger och bra svärta. Kontrasten, medan den är riktigt bra, kan dock inte mäta sig med OLED-paneler som den i Samsung Galaxy Note 4.

Den övergripande designen är förutom storleken närmast identisk med den hos iPhone 6. Telefonen är något tyngre och någon enstaka millimeter tjockare, men samma rundade metallram och plastdetaljer för antennerna används. Telefonen ligger bra i handen, men det är värt att nämna att den rundade och lite hala designen gör att enheten riskerar att åka ur handen om du försöker stila för mycket med att använda den med en hand utan Reachability-funktionen. Det är också värt att nämna att telefonen är stor för sin skärmstorlek – den känns märkbart större än LG G3 med samma diagonala skärmstorlek och snarare nästan jämstor med Galaxy Note 4 och Huawei Ascend Mate 7 som båda använder större paneler på 5,7 respektive 6,0 tum.

iPhone 6 Plus har två portar som båda sitter i nederkant – en 3,5-millimeters hörlursport och en Lightning-port. Här sitter också telefonens högtalare i form av sex utstansade hål i metallen. En mikrofon sitter bredvid hörlursporten och två skruvar sitter bredvid Lightning-porten vilka används för att lossa på skärmen vid reparation.

Höger- och vänstersidan är identiska med motsvarande sidor på 4,7-tumsmodellen iPhone 6. Volymknappar och ett reglage som försätter telefonen i ljudlöst läge sitter på vänstersidan, och på andra sidan sitter SIM-kortssläden och låsknappen.

Högst upp på baksidan sitter en 8-megapixelkamera med optisk bildstabilisering, en finess som saknas på lillebror iPhone 6. Linsen buktar ut någon millimeter från den annars släta baksidan och bredvid hittar vi en tvåtonad blixt och en liten mikrofon.

Med i lådan skickar Apple en väggadapter, en Lightning- till USB-kabel samt ett headset.

Stäng

 

Mjukvara:

Apple_Iphone_6plus_mjukvaraMjukvaran som medföljer iPhone 6 Plus är iOS 8, som bygger vidare på det uppdaterade gränssnitt som infördes med iOS 7, men med större fokus på samarbete mellan olika enheter i Apples ekosystem. På den här sidan kommer vi gå igenom nyckelfunktioner i iOS 8 och ge en överblick av hur mjukvaran ser ut för just iPhone 6 Plus.

Läs mer om mjukvaran

Den mest påtagliga skillnaden vid hemskärmen är att det finns mer utrymme – det får plats fyra ikoner i bredd precis som på iPhone 6 Plus, samt sex rader i höjdled. Ett nytt tillskott är också möjligheten att använda hemskärmen och merparten av alla iPhone 6 Plus-anpassade appar i landskapsläge, i vilket dockan ligger kvar på kortsidan av skärmen men alla ikoner roteras enligt skärmens orientering.

iphone_6_plus_landscapeSnabbfunktioner som genväg till timer, miniräknare, kamera och ficklampa hittar vi i en toggle-list som dras upp från skärmens nederkant. Här finns också mediakontroller, volymkontroll, toggles för flygplansläge, wifi, bluetooth, stör-ej-läge och skärmrotationslås. Systemet fungerar riktigt smidigt och är enklare att komma åt än notifikationslisten som finns i skärmens överkant.

I notifikationslisten hittar vi sedan som bekant två olika menyer: en ”today”-flik med widgets och en för notifikationer. Widgets kan du sedan hämta en uppsjö av i App Store, och medan de fungerar bra i den här listen är det i slutändan en smaksak om man föredrar Apples system eller att ha dem direkt på hemskärmen som i Android.

En trevlig finess Apple lagt till är Reachability, en funktion som drar ner allt innehåll på skärmen när du ”tappar” på hemknappen två gånger (det vill säga, inte trycker ner den två gånger utan endast vidrör den), för att på så sätt göra det enklare att använda den stora skärmen med en hand. När man väl vänjer sig vid reachability känns riktigt intuitivt och går smidigare att både åberopa och använda än de flesta enhandsfunktioner hos de Android-baserade konkurrenterna.

Stäng

 

Kamera, ljud och bild

I iPhone 6 Plus sitter samma Sony-tillverkade sensor som i iPhone 6, med samma upplösning på 8 megapixlar. iPhone 6 har dock en riktigt skarp kamera, inte minst för den som vill få riktigt bra bilder med minimal ansträngning. iPhone 6 Plus bygger vidare på samma bra kamera men tillför även optisk bildstabilisering för ge bättre fokus och skärpa när telefonen är i rörelse.

Läs mer om ljud och bild

Både i välbelysta och normalbelysta situationer blir bilderna klara och skarpa och vi ser ingen grynighet från en onormalt uppskruvad ISO. Kameran lyckas hitta fokus även nära inpå motivet så länge belysningen är som normal inomhusbelysning eller starkare, men fokusen får lite svårare att hitta rätt på riktigt nära håll när det blir mörkare än så. Det är dock inget problem på mer ”normala” avstånd på cirka en halv meter och uppåt

IPS-panelen ger en väldigt klar och skarp bild som är utmärkt för filmtittande, även om kontrasten inte är i nivå med Samsungs testdeltagare. Den lite större skärmytan och de något bättre betraktningsvinklarna gör dock iPhone 6 till en bättre kandidat för filmtittande än Sony Xperia Z3 Compact, även om ingen av dem ger en dålig upplevelse.

Den inbyggda högtalaren levererar förhållandevis bra ljud för en handhållen enhet, med bra tryck och frekvensomfång, om än med något fattig bas. För att fylla ett rum med musik bör du såklart ansluta en extern högtalare, men med sin ringa storlek i åtanke får Apple tummen upp för högtalaren.

Stäng

 

Finslipad fingeravtrycksläsare

I hemknappen på iPhone 6 Plus sitter en kapacitiv fingeravtrycksläsare av precis samma typ som vi hittar i iPhone 6, iPhone 5S, Ipad Air 2 och Ipad Mini 3, tillverkad av Apples-ägda Authentek. Läsaren omringas av en rund metallram som används för att avläsa fysisk kontakt med fingret, medan själva läsaren täcks av reptiåligt safirglas.

Läs mer om fingeravtrycksläsaren

Läsarens funktion kan sammanfattas till att den fungerar precis så bra som den bör – det är ovanligt att en läsning misslyckas, men felläsningar sker ibland om fingret du använder är blött, väldigt nedkylt eller inte täcker hela läsaren. Överlag får den betydligt fler lyckade läsningar än de som sitter i Samsung Galaxy Alpha eller Galaxy Note 4 där fingret behöver svepas över läsaren i en viss vinkel.

Minst en ny iPhone har lanserats varje år de senaste åtta åren. 2015 är inget undantag men i år kommer en av familjens kanske största uppgradering hittills. iPhone-familjen får ofta hård kritik för att inte erbjuda särskilt många stora nyheter varje år eller ha problem med att hänga med i den snabbt utvecklande Android-familjen. Årets nya modell introducerar dock flera stora tekniska nyheter som kan beskrivas som några av de största någonsin. Även om telefonens utsida fortfarande liknar sin föregångare på många sätt är det alltså mycket som har förändrats på insidan.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio + 20 =