Detta är en krönika. Här presenterar krönikören sina personliga åsikter.

Tappa greppet? Vilket grepp? Det är en genuint bra fråga. Motorola har inte riktigt lyckats på smartphonemarknaden i stort. De har dock dominerat budgetmarknaden. Kanske inte när det gäller försäljning men åtminstone när det gäller kvalitet och prisvärde. Nu känns det som att de börjar tappa bollen och ett visst nordiskt märke är hack i häl.

Bra mobiler för massorna

Riktgt balla och dyra mobiler är alltid roliga att testa. Som smartphonerecensent har jag dock länge varit mer imponerad av billiga mobiler. Att lägga miljarder dollar på att uppfinna ny teknik och sälja dem för extremt höga priser har aldrig känts lika imponerande som att ta avancerad teknik och hitta sätt att göra den så billig men bra att den blir tillgänglig för den stora massan. Det är anledningen till att jag länge imponerats av Motorola. Ända sedan första Motorola Moto G-mobilen som lanserades år 2013 har jag inte kunnat sluta fascineras av det unika fokus på prisvärdhet som Motorola har visat om och om igen. De har erbjudit bra och pålitliga mobiler för riktigt bra priser, i många år.

Lenovo Moto G4 Plus
Moto G4 Plus var stjärngosse år 2016.

Motorolas fokus på bra men billiga mobiler har inte stannat upp under lång tid. Under förra året lanserades Moto G5 och Moto G5 Plus med otroligt bra hårdvara för riktigt bra priser. Under slutet av året lanserades Moto X4, som fortfarande är den bästa mobilen i sin prisklass. Den lanserades visserligen med ett ganska högt pris men den sjönk snabbt. Det är visserligen inget tecken på styrka från Motorolas sida men jag har svårt att klaga på låga priser.

Vad har hänt på ett år?

I år har Motorola lanserat flera billiga mobiler. Moto G6-familjen är den senaste i smartphones från företaget. Vi har testat både Moto G6 och Moto G6 Plus. Efter testerna och efter flera månader på marknaden har jag fått en känsla av att Motorola börjar tappa greppet om sin stora styrka. Moto G6 Plus kan nämligen sägas vara så gott som identisk med Moto X4, en telefon som snart fyller ett år. Moto G6 är samtidigt otroligt lik Moto G5S Plus som också lanserades under hösten 2017. Faktum är att vi gav nya Moto G6 ett lägre betyg än Moto G5S Plus i vårt test i Svenska Smartphoneguiden.

Frågan är då om Motorola håller på att tappa greppet? Den frågan kan jag inte svara på än men jag tycker det är uppenbart att Motorolas största styrka håller på att falla mellan deras fingrar. För att det verkligen ska kunna hända måste det ju dock finnas en konkurrent och där är det uppenbart att Nokia håller på att mogna för att ta över facklan. Nokia 7 Plus, som jag skrivit om tidigare, är min personliga favorit på hela smartphonemarknaden. Det som gör Nokia särskilt farliga för Motorola är Nokias liknande fokus på ren och enkel mjukvara.

Nu är det med andra ord dags för Motorola att ta sig i kragen innan det är för sent. De gör fortfarande de bästa budgetmobilerna just nu. Det kan dock förändras snabbt.

Jag skulle inte köpa vår Bäst i test-vinnare

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 9 =