Offline-musik: Ja
Lagring: 8 GB
4G-stöd: Nej
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Fossil Group skapar klockor åt flera tillverkare och gör flera modeller med små skillnader i design och så gott som exakt samma funktionalitet. Skagen Falster 3 är en sådan klocka, som på många sätt är identisk med Fossil gen 5 Carlyle, som vi testade i våras. Klockan använder WearOS som är fullt av funktioner, möjligheter och appar men inkonsekventa designval gör det också klumpigt. Som träningsklocka kan Falster 3 tyvärr inte heller utmana med Googles nedskalade fitnessförmågor och en begränsad pulsmätare. Inte heller batteriet lyckas rädda klockan, som ofta bara klarar upp till en dag innan den behöver laddas. Falster 3 är en okej smartklocka men den har inget som gör den bättre än konkurrenter såsom Apple Watch 5 eller Galaxy Watch Active 2.
Design och hårdvara
Skagens senaste smartklocka, Falster 3, är byggd enligt varumärkets minimalistiska design-språk. Klocktillverkarens expertis låter metall möta plast, utan att konstruktionens intryck blir billigt. Den inbyggda hårdvaran tillåter mycket men det är svårt att inte reagera på den uråldriga tekniken bakom alla nya Wear OS-klockor, Falster 3 är inget undantag.
Läs mer om hårdvaranSkagen Falster 3 är den senaste smartklockan från Fossil och det danska klockmärket. Det är svårt att missa likheterna mellan Falster 3 och Fossil Groups Gen 5 Carlyle. Utvändigt ser vi Skagens enkla men stiliga industriella design. Falster 3 gör ett bra jobb i att imitera en klassisk klocka men smaken är, som man brukar säga, som baken. Klockan finns bara i en storleksmodell kallad 42 millimeter. Utvändigt mäter klockan 42 x 42 mm tvärs över och 11 millimeter på höjden. Med en vikt på cirka 41 gram är Falster 3 inte den lättaste smartklockan på marknaden. Förutom Samsungs Galaxy Watch Active är den i samma viktklass som de flesta konkurrenter. Undersidan är som nämnt gjord av plast med pulsmätaren i mitten. Runt den ser vi två ringar för laddaren.
Klockan är till stor del gjord av metall men möts av plast på undersidan, såväl som runt skärmen. Trots plastringen runt skärmen, är det glas som är den översta delen av klockan. Skärmglaset är alltså inte skyddat mot stötar. På höger sida av klockan hittar vi tre funktionsknappar. De är lätta att hitta, men ingen av dem ger ifrån sig tydlig feedback när vi trycker på dem. Mellan knapparna hittar vi ett hål som huserar klockans mikrofon. På vänster sida hittar vi en ensam öppning för klockans högtalare, något som är nytt på den senaste modellen.
Var tacksam för standarder
Skagen Falster 3 erbjuds i färgerna mörkgrå, rostfritt stål och rosé-guld, samt en samarbetsmodell med artisten Kygo i svart med speciell märkning. Vår testmodell är mörkgrå med ett medföljande armband i stål som matchar klockans färg. Armbanden fäster med standard-klockfästen i 22 mm. Det medföljande armbandet är svårt att få rätt i storlek. Det kräver nämligen ett verktyg, eller en liten nyckel, för att öppna upp armbandets klämma för att justera för armens storlek. Då var möjligheten att byta till ett valfritt 22 mm-armband en räddning för oss.
Smart hårdvara
En av de största svagheterna i Wear OS-klockor är deras processor-chipsets från Qualcomm. Efter att ha byggt klockor på det gamla Wear 2100 i flera år, släpptes uppföljaren 3100 i 2018, som alltså används i dag. Chippet är byggt på 28 nanometer-teknik, vilket i praktiken innebär mer energiförbrukning än moderna chipset på 7 nanometer-teknik. På många sätt påminner 3100 mycket om Wear 2100, som i sin tur påminde om ett gammalt chipset för billigare smartphones. Nyare Wear OS-klockor försöker kontra detta genom att installera mer RAM-minne, vilket är precis vad Fossils gen 5 Carlyle gör med sitt 1 GB RAM-minne. Det är mer än tidigare Wear OS-klockor, som ofta hade mellan 500-750 MB och det gör en märkbar skillnad. Med 8 GB lagringsutrymme får vi plats med en drös appar och offlinemusik. Det är inte på nivå med Apple Watch 5s 32 GB, men det räcker för de flesta.
För att spåra hälsa och träning är klockan utrustad med en optisk pulsmätare, en GPS, en höjdmätare, en accelerometer och ett gyroskop för daglig aktivitetsmätning. Skagen Falster 3 är även vattenresistent enligt standarden 3 ATM. Det innebär att den klarar ett teoretiskt djup på 30 meter, varav klockan utan problem kan användas för simning, i duschen och i regnväder. Det är mindre än vissa konkurrenters resistans men duger gott och väl eftersom det ändå aldrig är rekommenderat att djupdyka med smarta klockor.
Den inbyggda mikrofonen tar tydligt emot kommandon och med en högtalare kan röstassistenten svara på frågor utan att vi behöver läsa dem på skärmen. Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar sig tydligt uppmärksamhet och är lagom stark utan att väsnas. Vi kan inte ställa in vibrations-styrkan men kan välja mellan mönster kallade Normal, Lång och dubbel.
Stäng
Skärm
Skagen Falster 3 har en rund AMOLED-skärm på 1,3 tum. Skärmen är omringad av en rätt omodern och påtaglig svart ram. Med en upplösning på 416 x 416 ser vi en hög pixeltäthet och vi kan konstatera att skärmen är så gott som identisk till Fossil gen 5 Carlyle. Det är inget negativt då kvaliteten är riktigt bra, både i färger och kontrast. Tyvärr innebär det att den inte når den ljusstyrka som vi annars är vana vid även på billigare smartklockor. Under vårt test ser vi en maximal ljusstyrka på cirka 600 nits. Detta är lägre än både Fitbit Versa Lite och Huawei Watch GT 2 som kostar mindre och ger en ljusstyrka på cirka 1 000 nits. Resultatet är en klockskärm som i direkt solljus kan vara knepig att läsa, där vi ofta får vinkla och vrida på armen.
Hälsa och träning
Wear OS ligger efter konkurrenterna vad gäller spårning av träning och hälsa. Googles Fitness-app håller koll på enkla värden som steg och puls. Med den inbyggda GPS:en kan klockan mäta joggingpass, vilket den gör riktigt bra. Tyvärr tappar pulsmätaren fattningen under aktiviteter. Mest underskattat är kanske Googles algoritmer för att känna igen olika typer av styrketräning, något som klockan gör riktigt bra.
Träning och GPS-prestanda
Falster 3 erbjuder träningsfunktioner från Wear OS och Google Fitness bibliotek av aktiviteter. Med valmöjligheter som sträcker sig från Skateboarding till Yoga och Löpning kan det vara svårt att snabbt hitta en ny aktivitet i den långa listan. Det är värt att nämna att alla aktiviteter inte spårar specifika aktivitetshändelser, då en stor mängd spårar puls och tid för att få fram en ungefärlig kaloriförbränning. Detta kunde mycket väl gjorts med en aktivitet kallad ”övrigt”, men vi uppskattar möjligheten att få så många aktiviteter kategoriserade. Mest imponerande är dock aktiviteten Styrketräning som analyserar och definierar vad vi gör. När vi till exempel testar bicepscurls identifierar klockan rätt övning och rätt antal repetitioner.
Med sin inbyggda GPS kan klockan även spåra träning som jogging, cykel, gång utomhus och simning. Vi testar GPS:en på i skogsmiljö då träd, höga byggnader och till och med väderförhållande kan påverka resultatet. Under vårt test på 2,3 kilometer får vi ett resultat på 2,29 kilometer. Efter träningen får vi information om träningens längd, avståndet, pulsvärden och höjdskillnader. I jämförelse med träningklockor såsom Garmins Vivoactive 4s eller Fitbits klockor så är informationen rätt enkel, då vi till exempel saknar kadens-värden och Vo2Max. Även smarta klockor som Apple Watch 5 eller Samsungs Galaxy Watch ger mer ingående träningsdata, för den som vill grotta ner sig ytterligare i sin prestanda.
Puls och vardagsaktivitet
Skagen Falster 3 mäter puls genom dagen men tydliggör inte när eller varför den väljer att genomföra en mätning. Det är inte ovanligt att pulsmätare på smarta klockor har svårt att genomföra pålitliga mätningar. En optisk sensor på armen kan trots allt påverkas till exempel kroppsbehåring eller tatueringar samt av hur klockan sitter på armen eller hur den rör sig under en aktivitet. Under vårt test ser vi att Falster 3 kan få bra värden vid stillasittande men också att den hoppar och har svårt att hålla mätningarna exakta. Under rörelse ser vi att pulsmätaren tappar greppet helt och visar ojämna resultat, såväl för lågt som för högt. Som pulsklocka kan vi inte rekommendera Skagens senaste modell över Apple Watch series 5 eller Fitbit Versa 2.
Google Fitness är i grund och botten en väldigt enkel aktivitetsmätare som primärt håller koll på vardagsaktiviteter, räknar steg och skapar rekommendationer baserat på det. Stegräknaren presterar helt okej med ett värde på fem till tio steg för mycket i test med 500 tagna steg. Det är inte ett värdelöst resultat men det är definitivt inte ett av de bättre vi har sett. Falster 3 räknar alltså fler felsteg än sitt inte så avlägsna syskon Fossil Gen 5 Carlyle. Google Fitness presenterar stegen tillsammans med Hjärtpoäng och Rörelseminuter. Syftet är att ge ett enkelt poängsystem, där vi inte behöver titta på direkta pulsvärden, eller haka upp oss på att nå de kända 10 000 stegen. Med en ordentlig pulsmätare och lite bättre stegräknare hade vi sett goda fördelar med detta.
Mycket att sakna
Den som vill använda sin klocka för att mäta vardagshälsa bör titta vidare. Googles Fitness-app saknar flera funktioner, som annars kan räknas som standard på smarta klockor. Falster 3 räknar inte trappor och den optiska sensorn kan inte mäta SPo2-värden – något som blir allt mer aktuellt och vanligt. Mer märkbar är dock avsaknaden av sömnmätning, som helt lämnas till tredjepartsappar. Fitness-appen har en ruta för att visa sömn men för att använda den måste data synkas från en annan app.
Google har slängt in hälsofunktioner såsom appen Timer för handtvätt, som låter oss hålla koll på hur länge vi ska tvätta händerna. Detta är ett mycket aktuellt tillägg under 2020, men inget som räddar Falster 3s funktionalitet som träningsklocka eller hälsocoach. Den inbyggda appen för andningsövningar fungerar som förväntat och ger oss vibrationer för in- och utandning under en förinställd tid på två minuter. Det är viktigt att hålla koll på andning och att ta en vilopaus ibland men appen erbjuder inget unikt på marknaden.
Stäng
Mjukvara
Googles Wear OS är hjärnan bakom Skagen Falster 3. Operativsystemet bjuder på en drös appar, klockansikten och diverse funktioner från Google, såsom Google Assistant. Mjukvaran är tyvärr inkonsekvent i hur undermenyer fungerar och det är inte alltid uppenbart varför gränssnittet inte reagerar på att vi snurrar på mittknappen.
Läs mer om mjukvaranMycket kan åtgärdas med RAM
Ett återkommande tema för Falster 3 är hur lik den är Fossil gen 5 Carlyle. Det ändras inte med mjukvarans utförande eller prestanda. Wear OS tidigare prestandaproblem åtgärdas än en gång med ökat RAM-minne.
Wear OS fungerar som många andra smartklockor med ett klockansikte som agerar hemskärm. Härifrån kan vi svepa ned för snabbinställningar och upp för notiser. Detta fungerar bara om vi befinner oss på klockansiktet, en begränsning som Apple har lyckats åtgärda smidigt. Från klockansiktet kan vi även svepa till höger för att komma till Google Assistant. Sveper vi istället åt vänster hittar vi widgets, eller slides. Här har det inte hänt mycket det senaste året och om vi jämför med Samsungs klockor finns det väldigt få widgets att välja mellan. I en begränsande anda kan vi ha max fem synliga åt gången.
Som vanligt kan vi byta design genom ett långtryck på klockansiktet. Om det är något Wear OS har gott om så är det just klockansikten. Skagen har även förinstallerat 14 egna designer som vi kan välja accentfärger till. I appen ”Saved Faces” kan vi spara våra designer för att smidigt byta mellan dem. Notiser mottas snabbt och enkelt av klockan och tar då upp hela skärmen. Dessa kan antingen ignoreras eller svaras på. Här får vi alternativet att antingen prata in ett svar genom diktering eller skriva på ett väldigt litet QWERTY-tangentbord. Om en app har stöd för Androids snabbsvar kan vi även välja mellan dessa eller exempelvis ”gilla” på Twitter. Att diktera meddelanden på svenska fungerar tyvärr inte så bra då specialtecken som punkt och frågetecken skrivs i ord. Det lilla tangentbordet blir snabbt svårt att använda men fungerar imponerande bra med ”svep-stavning”
Prestanda och inkonsekvens
Som vi nämnde tidigare så gör det ökade RAM-minnet stor skillnad, något som påminner om hur tillverkare av Android-telefoner förhåller sig till just minne. Det är sällan som animationer behöver pausas och appar som inte behöver hämta data online öppnas snabbt. Prestandan är dock inte i Apple Watch-nivå och vi reagerar ofta på att appar stängs snabbt när skärmen slocknar. Detta är speciellt opraktiskt om vi till exempel försöker läsa från en app. Det går såklart att förlänga hur länge skärmen ska vara tänd men då med ökad risk för batteri-påverkan.
Vid navigering i gränssnittet och i inbyggda appar kan vi även flitigt använda den roterande mittenknappen. Precisionen som Apples roterande krona uppvisar är inte riktigt här än. Detta beror dock mycket på att klockan inte vibrerar tillsammans med rörelsen. Utan återkoppling är det lätt att snabbt svepa för långt. Vi ser också att det inte alltid går att utnyttja den roterande knappen, då appar så som Spotify inte förstår inmatningen. Vi lägger också märke till att kronan slutar fungera om vi djupdyker i klockans inställningar. Mest påtagligt är det när vi lyssnar på musik och en notis tar över skärmen. Då väljer kronan att ändra volymen istället för att bläddra. Kronans inkonsekvens är ett problem som varken Apple eller Samsungs smartklockor delar.
Google Play och Google Pay
För att installera appar används Google Play-butiken som kan nås direkt från klockan. Här kan vi bläddra genom olika kategorier. I apputbudet ingår bland annat Spotify och Googles egna appar, såsom Keep. Vi uppskattar att vi kan bläddra mellan app-kategorier, läsa specifika beskrivningar och recensioner samt titta på skärmdumpar direkt på klockan. När den lilla skärmen blir svår att läsa kan vi också installera appar genom Android-telefoner. Appbutiken kan också uppdatera installerade appar automatiskt när klockan laddas, precis som på Android-telefoner.
Med NFC inbyggt är det inte svårt att förväntar sig stöd för Google Pay. Här måste vi tyvärr meddela att tjänsten enbart är aktiverad för klockor i vissa länder, där Sverige inte är inkluderat. Det finns sätt att kringgå restriktionen men det har vi inte utnyttjat under vårt test. Skagen Falster 3 kan alltså inte användas för mobila betalningar utan att utnyttja inofficiella metoder. Det är ett tråkigt resultat av Googles svårigheter med att erbjuda sina tjänster för alla kunder i flera länder.
Smart och användbar, oftast
På marknaden för röstassistenter vinner Google Assistent många lovord. Tillsammans med Apples Siri är den också ensam om att förstå och tala svenska. Med hjälp av ett långtryck på mitten-knappen eller kommandot ”Ok Google”, får vi upp assistenten med kommandon för att tända lampor eller be om vädret. Dessa startar med en respektabel hastighet. Det är ett stort lyft i jämförelse med till exempel Mobvoi Ticwatch S2 och det betyder att Google Assistent faktiskt kan vara användbar. Mikrofonen plockar effektivt upp kommandon och om vi väljer att ha ljud aktiverat får vi röst-återkoppling. Vi ser tyvärr även här att klockan gärna släcks efter en stunds inaktivitet, vilket kan resultera i att ett kommando inte genomförs.
Även om Spotify finns som app i Wear OS så finns inget stöd för att ladda ned musik. Det privilegiet hittar vi endast i appen Play Music. Med ett par trådlösa hörlurar eller klockans högtalare kan vi då lämna telefonen hemma och ändå spela vår favoritmusik. Play Musik är dock på god väg att försvinna och ersättas av Youtube Music, en app som i skrivande stund inte har en app till Wear OS.
Telefonuppkoppling
Det är lätt att anta att Googles operativsystem endast skulle fungera med Android-telefoner. Det är ju trots allt så som Apples smartklockor begränsas. Med Wear OS och Fossil Q Gen 5 kan vi dock koppla klockan till både Android och iOS. Detta innebär att alla smartphone-ägare över hela världen kan använda klockan. Antalet begränsningar minskar också snabbt där det nu till och med går att ta emot samtal på klockan när vi använder en iPhone. Något som fortfarande inte fungerar är att svara på meddelanden, en restriktion som samtliga icke-Apple Watch-klockor stöter på emellanåt. iOS-användare riskerar också att stöta på missade notiser och bruten Bluetooth-uppkoppling. Det är speciellt svårt att rekommendera klockan till iPhone-användare av den orsaken.
För att ansluta klockan krävs appen ”Wear OS”. Genom den sköts parkopplingen mellan telefon och klocka. Härifrån kan vi även ändra vissa av klockans inställningar, så som om Alltid på-skärmen ska vara aktiv, vilka appar som får skicka notiser och vilka kalendrar som ska visas på klockan. Den som tycker om att byta telefon kommer dock få vänja sig med att återställa klockan. Det går nämligen endast att ha en telefon parkopplad åt gången. Appen Google Fit används primärt för att lagra träning- och hälsodata. I jämförelse med Samsung och Apples hälso-app är dock Google Fit ganska enkel. Till skillnad från Mobvois Ticwatch har inte Falster 3 en drös tredje parts-appar.
Stäng
Batteri
Skagen Falster 3 gör inget extra för att utöka batteriuthålligheten i Wear OS. Det innebär att vi ser en klocka som klarar en arbetsdag utan problem men som inte överlever natten trots begränsad användning. Med utökad användning av Alltid på-skärmen eller GPS:en betyder det att klockan ber om laddning tidigt på kvällen samma dag. Den medföljande laddaren är dock den smidigaste magnetiska laddaren vi har testat.
Läs mer om batterietEn dag i taget
När det gäller batteriuthållighet har Wear OS aldrig varit ett vinnande operativsystem och Skagen Falster 3 är inget undantag. Med en kapacitet på cirka 310 mAh har klockan redan en utmaning jämfört med Huawei Watch GT 2 som har cirka 445 mAh. Under en vanlig arbetsdag utan träning eller musikströmning ser vi en återstående kapacitet på cirka 30 procent. Det resulterar ofta i att klockan är avstängd på morgonen om vi sover med den. Med Alltid på-läget ser vi att klockan börjar varna och aktivera strömsparläget redan samma kväll. Falster 3 är en endagsklocka rakt igenom. Med avancerade strömsparlägen kan vi uppnå en och en halv dag men det betyder att vi måste offra funktioner som Alltid på-skärmen, hur vi tänder skärmen, ljud och anslutning. Frågan blir alltså om vi vill kunna använda klockan fullt ut eller få en extra halv dags användning.
GPS-användning brukar vara en av de största batteribovarna i smarta klockor och det är den absolut med Falster 3. Under ett joggingpass på 16 minuter ser vi en förlust på sex procent. Det är lite mer än de flesta konkurrerande smartklockorna vi har testat och med den redan knapra uthålligheten betyder det att vi behöver minska användningen ytterligare efter ett träningspass för att klara dagen. Det kan också betyda att den som joggar på kvällen behöver ladda klockan inför träningen.
Trådlös laddning men ändå inte
Skagen Falster 3 använder samma laddare som Fossil gen 5. Det innebär att Fossil inte har valt att använda trådlös Qi-laddning, utan en proprietär laddare med kontakter. Den stora skillnaden mot exempelvis Huaweis klockor är att Fossils mottagare löper i en cirkel runt pulsmätaren och kan placeras i valfri riktning. Det är annars vanligt med kontaktladdare som måste placeras väldigt exakt. Fossils lösning är i princip lika smidig som Qi-laddare. Fördelen med kontaktladdare är ofta hastigheten. I Fossil Gen 5s fall tar det strax över en timme att ladda klockan från 15 procent. Det är i nivå med andra kontaktladdare. Det är också 30 minuter snabbare än Apple Watch 5 och nästan en timma snabbare än Samsungs klockor.
Stäng