IT-säkerhet har blivit en allt mer aktuell fråga i samhället i stort. Samtidigt har Android och iOS blivit stora digitala plattformar som attackeras kontinuerligt. Apple har en unik möjlighet att hålla sina smartphones uppdaterade och säkra men på Android-marknaden har uppdateringar dröjt eller aldrig anlänt. Ett fåtal tillverkare har äntligen börjat konkurrera med Apple när det gäller snabba uppdateringar. Sony har nu visat sig vara ledaren.

Uppdateringar varje månad

Android-marknaden är full av tillverkare. Det finns troligen ett företag som gör Android-mobiler för varje bokstav i alfabetet. Många tillverkare har också väldigt många modeller, vilket försvårar arbetet med att hålla alla modeller uppdaterade. Eftersom Google släpper säkerhetsuppdateringar som fixar allvarliga säkerhetsproblem en gång varje månad är det viktigt att alla Android-telefoner uppdateras kontinuerligt. Alla uppdateringar kräver dock resurser från tillverkare, som inte alltid prioriterar uppdateringar. Det sätter konsumenter i en farlig situation.

En annan del av uppdateringsproblematiken kring Android är de större funktionella uppdateringar som finns för Android. En gång per år släpper Google en större uppdatering av sitt operativsystem. De större uppdateringarna introducerar nya funktioner. Det betyder att användare kan få ett mer kraftfullt, funktionellt och effektivt operativsystem. Sådana uppdateringar är dock ännu mer resursintensiva och är därför ännu mer ovanliga.

Blandad kompott på marknaden

Historiskt sett har Google Nexus-serien varit det bästa alternativet för användare som prioriterar säkerhet och snabba funktionella uppdateringar. Eftersom Google utvecklar Android har steget till att uppdatera Nexus-telefoner varit tillräckligt litet för att uppdateringar ska ha varit kontinuerliga och snabba. Nexus-serien finns dock inte längre och den nya Google Pixel-serien säljs inte i Sverige. Motorola, som tidigare ägdes av Google men som nu ägs av Lenovo, har varit en annan tillverkare som har prioriterat snabba uppdateringar. Företagets tempo är dock inte riktigt lika imponerande längre. Under det senaste året har även Samsung visat framfötterna när det gäller att skicka ut uppdateringar till sina telefoner. Företagets många systemförändringar av Android gör dock att många större uppdateringar har dröjt.

Nokia gjorde en comeback med HMD som ny tillverkare tidigare i år. Företagets löfte var att vara snabbast i branschen när det gäller uppdateringar. Företaget har varit snabbt, även med uppdateringar för billigare modeller. Snabbast är de dock inte nödvändigtvis. Den platsen har Sony tagit. Företaget överraskade många när de presenterade nya Android Oreo-baserade telefoner på IFA-mässan i Berlin i augusti. Sedan dess har telefonerna nått butiker som Sveriges första Android Oreo-baserade telefoner ute till försäljning. Våra tester av både Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact publiceras inom kort.

Sony är snabba och kontinuerliga

Samtidigt som Sony har imponerat med nya telefoner som har uppdateringarna för äldre telefoner fortsatt. I dag börjar till exempel Sony Xperia XZ Premium uppdateras till Android Oreo. Sony blir därmed först i branschen, med undantag för Google, att uppdatera en telefon till det nya operativsystemet. Som vanligt skickas uppdateringen ut stegvis men Sony kan ändå koras som snabbast i branschen. Många andra tillverkare har inga planer på att skicka ut uppdateringar förrän slutet av året och vissa planerar att vänta till nästa år. Det säger en del om hur tidiga Sony är.

Sony Xperia XZ Premium

Vi pratade med Rikard Skogberg som är PR- och produktchef på Sony Mobile i Norden och Baltikum. Han beskriver Sonys snabba uppdateringar som ett resultat av tre faktorer.

1. Smart mjukvarustrategi. Genom program som Sonys Concept for Android, vårt engagemang kring ”Open devices” och Android Open Source Program har vi lärt oss mycket om hur vi kan frikoppla appar, patchar och lösningar från Android som plattform. Det gör att vi kan vara effektivare och bli snabbare.

2. Plattformsfokus. Många av våra telefoner bygger på ett plattformstänk där flera modeller delar plattform. Det gör arbetet med uppdateringar mer effektivt.

3. Prioritering. Vi har sedan ett bra tag tillbaka insett vikten av uppdateringar och prioriterat det i vår utveckling.

Sony har levererat snabba uppdateringar till många olika typer av telefoner. Vårt exemplar av Xperia Z5 Compact, en två år gammal smartphone, har en uppdatering från september 2017, och vårt exemplar av Sony Xperia L1, en superbillig budgettelefon från tidigare i år, har till exempel en uppdatering från augusti 2017. Samtidigt har Huawei Honor 9, företagets senaste smartphone, en uppdatering från maj 2017 och Motorolas senaste budgettelefon, Moto G5S Plus, är kvar på en uppdatering från juni 2017.

Visar att det är möjligt

Det betyder inte att Sony är perfekta. I jämförelse med Apple har Sony svårt att konkurrera. Apple har ett relativt litet antal produkter som behöver uppdateras och de har dessutom full kontroll över sin egen plattform. Sonys uppdatering till Oreo för Xperia XZ Premium kommer två månader efter lanseringen av operativsystemet från Google. I slutänden är dock Android en annan typ av plattform som är svår att jämför med Apple när det gäller uppdateringar. Tillverkare så som Nokia och Sony visar dock att det är möjligt att hålla Android-telefoner uppdaterade.

Sony Xperia Z5 Compact uppdateras fortfarande, två år efter sin lansering.
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tre × 3 =