Huawei Ascend Mate 7
2.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,0 tum
Bra att veta:Notera att Huawei Ascend Mate 7 har en onormalt stor skärm som är bra men gör telefonen klumpig.
Fördelar
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Bra batteritid
+ Prisvärd
+ Ljus och klar skärm
Nackdelar
- Rörig mjukvara
- Burkig högtalare
- Långsam laddning
- Kamera i mörker
Kamera3.1
Skärm4.3
Batteri6.6
Kamera3.1
Skärm4.3
Batteri6.6
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Ascend Mate 7 är testes i skrivande stund största telefon med sina 6 tum och visar sig även vara bland det mest prisvärda du hittar idag om det är just en stor premiumtelefon du är ute efter. Metallskalet känns genomgående gediget och kvalitativt, skärmen är ljusstark och klar och fingeravtrycksläsaren på baksidan är den hittills enda från Android-sidan vi testat som kan mäta sig med Apples. Prestandamässigt spelar den inte riktigt i samma liga som de Snapdragon-baserade konkurrenterna vad gäller prestanda per kärna, men Kirin-processorn som används är fortfarande rapp nog för de flesta entusiaster. Batteritiden är dessutom riktigt bra för en telefon i den här storleken – en och en halv till två dagars aktiv användning är sällan ett problem. Vårt största frågetecken är mjukvaran, som har mycket potential med sin underliggande stilrena design men som är lite för rörig i sitt standardutförande – du bör installera en tredjepartslauncher för att få ut som mest ur telefonen. Med en prislapp på cirka 4 400 kronor är dock Ascend Mate 7 ett klockrent val för dig som vill ha en stor och flexibel premiumtelefon till ett rimligt pris.

 

Hårdvara:

Den andra deltagaren i testet är flaggskeppstelefonen från den kinesiska elektronikjätten Huawei. Ascend Mate 7, eller ”Jazz” som den även marknadsförs som i Asien, är en premiumtelefon med en rejäl skärm på sex tum. Skärmramarna är dock ganska tunna, så telefonen i helhet har en storlek klart jämförbar med både Iphone 6 Plus och Samsung Galaxy Note 4.

Läs mer om hårdvaran

Systemprocessorn som används är framtagen av Hisilicon, Huaweis eget dotterbolag. Modellen är Kirin 925, en big-LITTLE-processor med fyra ARM Cortex A15-kärnor och lika många Cortex A7-kärnor, på 1,8 respektive 1,3 gigahertz, tillsammans med grafikkretsen Mali-T628MP6. Om specifikationerna låter bekanta kan det vara för att det är på pappret identiskt med Samsungs motsvarande processor, Exynos 5 Octa 5430 som används bland annat i Galaxy Alpha, med samma kärnor, klockfrekvenser och grafikkrets. Den mest påtagliga skillnaden är att Kirin 925 är tillverkad av TSMC med en 28-nanometers HPM-processnod medan Samsungs processor är egentillverkad i 20 nanometers HKMG.

Det finns 16 gigabyte inbyggd flashlagring som även kan expanderas med ett microSD-kort.

Ascend Mate 7 har namnet till trots inte en 7 tum stor skärm, men har än dock testets i skrivande stund största panel med en diagonal storlek på 6 tum blankt. En IPS-panel med full HD-upplösning används, vilket ger en total pixeltäthet på 368 pixlar per tum – lägst i testet, men fortfarande en klart respektabel siffra.

Skalet är i aluminium med detaljer i plast, med ett stuk som för tankarna till HTC:s unibody-chassin i One-serien. Chassit är riktigt gediget och känns genomgående kvalitativt, samt ser riktigt stilrent ut i kombination med framsidan i glas. Baksidan är lätt rundad och går inte att öppna. Batteriet är således inte utbytbart.

Läsare med OCD bör titta bort nu – micro USB-kontakten i telefonens nederkant sitter nämligen inte riktigt i mitten, vilket dock såklart inte påverkar dess funktion. I överkant finner vi en 3,5-millimetersport och en mikrofon för brusreducering.

På vänstersidan hittar vi en SIM-kortssläde för micro-SIM, bredvid vilken det sitter en liknande släde för microSD-kort. På högersidan hittar vi sedan volymreglaget samt låsknappen.

En kamera med en 13-megapixelsensor sitter på baksidan, bredvid vilken vi hittar en blixt. Nedanför kameran sitter en kapacitiv fingeravtrycksläsare, inte helt olik den som är inbyggd i hemknappen i Iphone 6 och Iphone 6 Plus. Vi kommer gå in i mer detalj på fingeravtrycksläsaren längre fram.

Stäng

 

Mjukvara:

Operativsystemet som används är Android 4.4 med Huaweis eget gränssnitt EMUI. Gränssnittet i fråga har en något oenhetlig design – bakgrundsmenyerna och verktygsfälten är huvudsakligen minimalistiskt designade med ett ljust och luftigt stuk på ikoner och text. Själva hemskärmen är i sitt grundutförande inte riktigt lika stilren men kan å andra sidan konfigureras med teman från Huaweis butik. Här har det hämtats en del inspiration från Ios sett till sökfunktionen, låsskärmen och hur ikonerna är arrangerade, men med lite mer flexibilitet i och med att du som vanligt kan lägga till widgets.

Läs mer om mjukvaran

Värt att nämna är att telefonen levereras med mängder av Huaweis förinstallerade mjukvara. En del applikationer är dock ganska nyttofulla, som en app för att programmera NFC-taggar, medan andra känns mer än måttligt krystade, exempelvis ”spegel”- eller ”förstoringsglas”-apparna. Det i kombination med den smått röriga launchern gör att Huawei Ascend Mate 7 är allt annat än en telefon för Android-purister.

Notifikationslisten och snabbknapparna har ett stilrent vitt tema som skiljer sig markant från standardlaunchern, och här får vi faktiskt ge hatten av för Hauwei. Det är såklart en smakfråga och huruvida designen tilltalar är upp till var och en – mer minimalistisk design brukar i sådana här fall dock vara ett lite säkrare kort.

Överlag finns det mycket vi gillar med Huawei EMUI – det bakomliggande gränssnittet är stilrent och snyggt, det finns gott om anpassningsmöjligheter och en del av de medföljande applikationerna är faktiskt relativt nyttofulla. Men samtidigt är själva launchern rörig och känns som ett forcerat försök att förena funktionerna hos Ios och Android på ett sätt som skär sig med resten av plattformen. Vi håller tummarna för att mjukvaran finslipas i kommande uppdateringar.

Stäng

 

Kamera, ljud och bild

Vi inleder med en titt på kameran så används en Sony-tillverkad 13-megapixelsensor med LED-blixt, och vi har testat att ta bilder under kontrollerade förhållanden med stark belysning, normal rumsbelysning och begränsad belysning, både på nära håll och mer ”normalt” fotoavstånd.

Läs mer

I normal belysning levererar Ascend Mate 7 bilder i linje med våra förväntningar, utan brus eller fokusproblem. Kameran klarar inte av riktigt lika nära fokusavstånd som Iphone 6 Plus eller Samsung Galaxy Note 4 eller Edge, men avstånden den klarar av är klart rimliga. Av de ovan nämnda telefonerna är det dock Huawei som får svårast att hänga med i sämre ljusförhållanden. Utan blixt aktiverad blir bilden både mörk och grynig och kameran får svårt att hitta fokus. Med blixten aktiverad blir kameran istället bländad och bilden tappar skärma därigenom. Ska du bara ta snabba vardagsbilder fungerar Ascend Mate 7 acceptabelt, men ställer du krav på bra bilder i låga ljusförhållanden så håller den tyvärr inte riktigt måttet.

Även om OLED-paneler har sina fördelar så är det sällan vi har anledning att klaga på en IPS-panel, och så är fallet även med Ascend Mate 7. Skärmen är riktigt ljusstark och färgerna är klara, vilket ger bra bild både för bilder och video. Den stora skärmytan är trevlig att arbeta med, även om QHD-upplösning helt klart hade suttit bra på en så här pass stor yta – 1080p-upplösningen känns dock samtidigt inte som en begränsning.

Den inbyggda högtalaren lämnar tyvärr en del att önska. Den klarar av vettiga volymer och levererar inte några regelrätta missljud, men ljudet blir platt, basfattigt och burkigt. Den fyller sitt syfte för enklare videoklipp, men för musikuppspelning bör du använda en extern högtalare.

Stäng

 

Den bästa Android-fingeravtrycksläsaren?

Fingeravtrycksläsare i telefoner har funnits sedan ett tag tillbaka, men många av läsarna har haft svårt att hävda sig och få fotfäste, främst för att de använt sig av mindre praktisk svepavläsning (vilket är fallet med bland annat Samsungs senaste telefoner och den äldre Motorola Atrix). Apple har fått god kritik just för att de lyckats implementera en kapacitiv läsare som är enkel och intuitiv att använda, något de lyckats med genom att helt sonika köpa upp Authentek, företaget som tillverkar sensorn och en av de få som kan producera den typen av läsare. Som konsekvens har också andra tillverkare fått svårt att hävda sig.

Läs mer om fingeravtrycksläsaren

Även Huawei har implementerat en fingeravtrycksläsare i sin telefon, och faktum är att det här är en av de bästa – om inte den bästa – implementationen på Android-sidan idag. Huawei har nämligen använt sig av en relativt ny, svenskutvecklad sensor kallad FPC1020. Likt Authentek-sensorerna är den kapacitiv och kräver ingen svepande rörelse eller optik för att få en precis avläsning.

En trevlig bonus med Huaweis läsare är att du inte först behöver väcka skärmen för att låsa upp den med läsaren – telefonen känner av när ett finger sätts mot sensorn på baksidan och låser istället upp sig direkt för att därmed spara ett steg i processen.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =