Xiaomi Mi Max 3
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,9 tum
Bra att veta:Xiaomi Mi Max 3 är en ovanligt stor smartphone. Den största vi någonsin testat.
Fördelar
+ Otrolig batteritid
+ Dubbla SIM
+ Färgexakt skärm
+ Gedigen konstruktion
Nackdelar
- Saknar NFC
- Väldigt stor
- Skärm med relativt låg upplösning
Kamera5.4
Skärm5.7
Batteri9.1
Kamera5.4
Skärm5.7
Batteri9.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Xiaomi Mi Max 3 är riktigt enorm. Den har också ett riktigt enormt batteri som ger den marknadens bästa batteritid. Normala användare kan klara sig genom tre dagar utan större problem. Även krävande användare kan klara två hela dagar utan att se en laddare. Utöver batteriet har Mi Max 3 dock inte mycket speciellt att bjuda på. Den är helt okej på det mesta. Det betyder att den kan vara ett bra budgetalternativ för dig som vill ha världsbäst batteritid men som inte bryr sig om hur klumpig din mobil är.

 

Hårdvarudesign

Xiaomi Mi Max 3 är en ganska speciell smartphone. Den är nämligen fullkomligt gigantisk. Den är, med stor marginal, den största mobilen vi någonsin testat. Hårdvarudesignen är visserligen ganska bra och stabil men om du har små händer eller små fickor kommer det inte ha någon betydelse. Den är ändå opraktiskt klumpig för många.

Läs mer om hårdvaran

Xiaomi Mi Max 3:s mest karakteristiska egenskap är dess storlek. Med en längd på 17,6 centimeter och en bredd på 8,7 centimeter är den fullkomligt gigantisk. Den går att hålla med en hand med det är inte lätt att göra något med samman hand när den väl ligger där. För personer med stora tummar går det rimligtvis att nå nära hälften av skärmen på ett acceptabelt sätt. Bortom det krävs dock handgymnastik.

Xiaomi Mi Max 3 bredvid Huawei Mate 20 Lite.

Metalljätte

Utöver sin egenskap som stor och klumpig har Xiaomi Mi Max 3 också en ganska trevlig design. Baksidan täcks av metall som alltså inte har gett vika för branschens glastrend. Det gillar vi eftersom det betyder att baksidan troligen kan stå emot ett fall bättre än många konkurrenter.

På baksidan finns en fingeravtrycksläsare som är pålitlig och snabb men som gärna hade fått sitta en eller två centimeter längre ner för att vara enklare att nå. På baksidan finns också en kameramodul med två kameror och en tillhörande LED-lampa. Kameran sticker ut en knapp millimeter men det är inte tillräckligt för att telefonen ska bli ostabil på ett platt bord.

Hela telefonen är byggd av ett stycke metall som ger den stabilitet. Metallen är rundad från baksidan ner till sidorna. På höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som alla erbjuder ett trevligt klickande ljud och bra feedback.

Styr TVn med IR

På ovansidan finns en sekundär mikrofon, en ganska ovanlig IR-sändare för att styra till exempel streoanläggningar och en hörlursport. Faktumet att hörlursporten sitter på ovansidan av telefonen är särskilt irriterande på Mi Max 3 eftersom den stora mobilen blir ännu klumpigare när den laddas samtidigt som hörlursporten används. Med det sagt är det trevligt att den har en hörlursport över huvud taget.

Längs vänster sida finns en korthållare med plats för ett nanoSIM- och ett microSD-kort eller två nanoSIM-kort. På undersidan finns slutligen en USB Typ-C-port, mikrofon och högtalare.

Metallen från baksidan möter glas på framsidan av Mi Max 3. Istället för att glaset är inbakat i metallen och får skydd av det starka materialet sitter dock glaset på en liten plattform av plast. Det ger telefonen ett lite annorlunda utseende när den synas i sin profil. Syftet med designen är troligen att få telefonen att se lite tunnare ut än den egentligen är. Samtidigt som dess egentliga tjocklek på åtta millimeter kan användas för batteriet.

Varken flärp eller NFC

På framsidan sitter den enorma 6,9 tum LCD-skärmen med ett 18:9-format men utan några andra krumelurer så som en flärp. Skärmen har helt enkelt en vanlig ram med en kamera, tillhörande LED-lampa, några sensorer och en hörlur ovanför skärmen. Ramarna är inte gigantiska men inte heller tunna. Det bidrar till telefonens enorma storlek.

Till skillnad från många konkurrenter har Xiaomi valt att inte inkluidera stöd för NFC. Det är lite underligt och betyder att flera mobila betalningsappar inte funkar med Mi Max 3.

Stäng

 

Skärm

Xiaomi Mi Max 3 recension

Xiaomi Mi Max 3 har en 6,9 tum Full HD-upplöst skärm. Skärmens imponerande storlek gör att detaljrikedomen är märkbart sämre än på andra konkurrenter i prisklassen. Skärmen presterar också ganska mediokert i sitt fabriksläge. När vi byter till det så kallade varma standard-läget får skärmen en lite för varm ton men också ett naturligt och trovärdigt utseende. Den erbjuder dessutom helt okej prestanda utomhus tack vare en maximal ljusstyrka på 481 nits. Den har också ändå en behaglig användarupplevelse i mörker tack vare en ovanligt låg lägsta ljusnivå. Det betyder kort sagt att skärmen presterar bra, trots sin ganska mediokra detaljrikedom.

 

Högtalare

Mi Max 3 Test

Xiaomi Mi Max 3 har en monohögtalare på sin undersida. Med en maximal ljudstyrka på 79 decibel i vårt ljudtest ligger den cirka två decibel under många konkurrenter i klassen. Den erbjuder dock också ett mer balanserat och behagligt ljud än konkurrenterna. Upplevelsen av ljudet förstärks av att hörluren faktiskt hjälper till lite med högre frekvenser. Ljudet från hörluren är ganska lågt men det gör definitivt skillnad. Det är dock synd att Xiaomi har valt att låta hörluren vara sin egen separerade ljudkanal. Det gör nämligen att ljud som bara spelas upp i till exempel den vänstra ljudkanalen är svårt att höra eftersom det bara spelas upp i den ganska lågmälda hörluren.

 

Batteri

Mi Max 3

Batteritid är Xiaomi Mi Max 3:s enskilt mest imponerande egenskap. Med en kapacitet på 5 500 mAh har vi aldrig testat en mobil med ett så stort batteri. Batteriet levererar också en smått otrolig batteritid. Normala användare kan förvänta sig minst tre dagars batteritid och även krävande användare kan förlita sig på två dagars användning. Vid lätt användning kan den till och med hålla ut i fyra dagar. Det är smått otroligt. Med stöd för Qualcomm Quick Charge 3.0 går det ganska snabbt att ladda med den inkluderade laddaren. Med en så otrolig batteritid är dock snabbladdning ändå inte särskilt relevant.

 

Kamera

Xiaomi Mi Max 3 Test

De två kamerorna på baksidan av Xiaomi Mi Max 3 presterar helt okej för sitt pris. Huvudkameran fångar kontrastrika bilder med ett brett dynamiskt omfång men med lite bristande detaljrikedom medan den sekundära kameran bara används för portätt-läget.

Läs mer om kameran

Xiaomi Mi Max 3 har en 12 megapixelkamera på sin baksida. Den fångar bilder med ett bländarvärde på f/1,9. Kameran är kvick och har ett bra HDR-läge som kan fota med ett imponerande dynamiskt omfång i ljusa miljöer. I likhet med Motorola Moto G6 Plus har den en tendens att dra upp kontrasten lite för mycket i vissa scener och är lite ojämn i sin vitbalans. Den saknar också den detaljrikedom som Huawei Mate 20 Lite kan erbjuda. Den passar dock bra för mindre bildformat så som sociala medier där kontrast kan spela större och mer positiv roll än detaljrikedom.

I mörka miljöer är kamerans dynamiska omfång inte riktigt lika imponerande. Den har svårt att behålla både ljusa och mörka delar av samma bild. När ljuset verkligen tryter presterar den helt okej men applicerar ganska hård brusreducering, vilket ger bilden ett lite onaturligt utsmetat utseende.

När det gäller video ligger den ett steg före konkurrenter så som Huawei Mate 20 Lite tack vare stöd för både 1080 60p och 4K UHD-inspelning.

Stäng

 

Mjukvara

Xiaomi Mi Max 3 drivs av Android 8.1 med MIUI 10.2. Mjukvaran har flera intressanta designval som skiljer den från Android på flera smarta. Xiaomi har dock också valt att ta bort grundläggande funktioner från Android och har valt flera ganska underliga standardinställningar. Med lite trixande fungerar ändå mjukvaran ganska bra.

Läs mer om mjukvaran

MIUI är en av världens hårdast anpassade version av Android. Mjukvaran förändrar allt från små estetiska saker till grundläggande funktioner i operativsystemets logik. Vissa förändringar är faktiskt riktigt smarta. Vi gillar till exempel systeminställningarna som är ordnade för att visa ganska oanvändbara inställningar längst upp. Det gör att de mest använda inställningarna är praktiskt placerade där de faktiskt kan nås med en hand på stora mobiler.

Vi gillar också MIUI:s lite annorlunda notissystem som gör det möjligt att senarelägga notiser med ett svep till vänster över en notis. Ett svep till höger stänger istället notisen. Vanliga Android har visserligen en liknande funktion men den är inte alls lika lätt att använda som Xiaomis.

Sämre än Android

Xiaomi har valt att göra flera standardinställningar som är opraktiska och underliga för att vara på Android. Det går till exempel inte att använda någon appskärm. MIUI:s förinstallerade launcher kräver att alla installerade appar visas på hemskärmen. Det problemet går att lösa genom att installera en annan launcher, så som Xiaomis egen Poco-launcher. Det är ändå underligt att Xiaomi valt att ta bort en grundläggande del av hur appar hanteras i Android.

En annan underlig standardinställning gör att notisikoner inte alls visas i statusfältet. Trots skärmens enorma storlek är det alltså helt omöjligt att veta när det väntar en notis. Xiaomi har valt att göra exakt likadant i både Mi 8 och Pocophone F1. Det är dock också två telefoner som begränsas av stora flärpar som tar upp mycket av utrymme i statusfältet. Det är definitivt inte fallet med Mi Max 3. Som tur är finns det en inställning i Mi Max 3 som gör det möjligt att aktivera notiser i systemfältet. Det är en räddning från ett annat katastrofalt dåligt beslut.

I systemfältet finns inte ett enda tecken på att notiser väntar.

Med undantag för en dålig launcher och lite underliga standardinställningar är Xiaomis mjukvara ganska trevlig att använda. Den är snabb och användarvänlig. Det stora antalet Xiaomi-specifika appar som inte erbjuder mycket mer än vad Googles appar redan gör, är dock lite frustrerande. Även om vi gillar vissa förändringar som Xiaomi har gjort hade vi helt enkelt hellre haft lite renare mjukvara som kanske också kunde komma med ett tydligt löfte om framtida uppdateringar.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Xiaomi Mi Max 3

Med ett Qualcomm Snapdragon 636-chipset, 4 GB RAM och 64 GB lagring är Mi Max 3 en väl utrustad budgetmobil. Processorn kan hantera alla vardagsuppgifter utan större problem, även om dess grafikkrets kan stöta på problem i grafiskt krävande spel. Telefoner i de lägre prisklasserna kan aldrig vara lika snabba som dyrare mobiler men Mi Max 3 erbjuder gott om prestanda i kombination med effektiv mjukvara som ger en bra användarupplevelse. Med 64 GB lagring och microSD-kortläsare finns det också gott om lagring.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,9 tum LCD
Skärmupplösning 1 080 x 2 160
Storlek 176,15 × 87,4 × 8 mm
Vikt 221 gram
Kamera 12 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Nej
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 636, 1,8 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 5 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 11 =